Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Anvil

Anvil

Medlem
  • Registrerad 2003-10-26
  • Senast aktiv 2009-05-11
  • Antal inlägg 94

Foruminlägg

De senaste inläggen Anvil har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2005-07-12 16:46
Ursprungligen av tjogin:

Bortfall till följd från avspelning från radio? Är det något väldigt vanligt förekommande idag?

Jag vet inga exakta siffror här, men jag har svårt att tänka mig speciellt många spelar in musik från radion nu förtiden.
Hur mycket STIM får däremot kan du räkna ut själv, kassettavgiften ligger på iprincip allt inspelningsbartmedium du kan köpa; så det är bara att du tittar hur mycket du själv betalat under det gångna halvåret.

Men för att förtydliga jag har inget emot att betala ersättning _NÄR_ jag eller andra verkligen utnyttjar den, men poängen är att STIM avgiften blivit en ursäkt för en alternativ inkomstkälla för skivbolag/artister.

Sedan måste man tänka på att (inte bara i musikbranchen utan dom flesta brancher) så är förlust inte samma sak som att "gå back" i ekonomin, förlust innebär att ens budget inte går lika positivt som man förutspådde. Vad jag menar med det är att dom siffror dom brukar komma dragande med när det gäller just ersättningar och eller redovisning av förlust pga piratkopiering kan vara rena luftslotten ibland. Att folk köper mindre skivor nu förtiden tror inte jag tillstörstadel alls beror på internet så mycket som dom vill få det att låta. Jag tror både skivindustrin och filmindustrin började gräva sina egna gravar när dom beslutade att ta ut en vinst på 800% på en CD skiva.

  • Medlem
  • 2005-07-12 16:05
Ursprungligen av tjogin:

Hur mycket kan det röra sig om året, totalt sett? Femton kronor?

Vad ? deras bortfall eller hur mycket du betalar till STIM ?

  • Medlem
  • 2005-07-12 15:30
Ursprungligen av jazzper:

Du har fel, de flesta radiostationer får nästan all musik de spelar gratis, s.k. promotionexemplar.

Det kan hända att det förekommer, men du vet vad promotion är ? marknadsföring.
Läs vad jag skrev i tidigare inlägg angående radiostationer används som reklamplats.

Citat:

Dessutom betalar de flesta radiostationer STIM efter beräkning av antalet potentiella lyssnare

De flesta ? samtliga gör det var jag känner till. Men vad har det med att göra ?
STIM avgiften finansierar fortfarande INGET annat än det bortfall som kan tänkas uppstå när en lyssnare spelar in musiken istället för att köpa skivan.
Du har grovt missuppfattat vad STIM handlar om - om du tror STIM är anledningen till att vi har musik i våra radio apparater.

Citat:

Sen så har analoga FM sändningar en begränsning runt 15Khz vilket motsvarar 30Khz samplingsfrekvens vilket kan låta mycket bra, lyssna på SRs utsändningar t.e.x..

Korrekt på vissa radiostationer kan det vara så. Men generellt brukar man säga radio motsvarar ca 22khz.

  • Medlem
  • 2005-07-12 03:28
Ursprungligen av Fred!:

Självklart skall radiokanalen betala artisten för den musik som dom spelar. Dom tjänar ju pengar på sin verksamhet, lyssnarna i sin tur räknar med att det är musik på radion, utan musik ingen radio.

Dessutom är det förlagen inte skivbolagen som tjänar pengar på att musik spelas på radion, vissa artister saknar förlag/förlägger själva genom STIM.

Vad det gäller bethooven (stavning?) och liknande så är det så att upphovsrätten löper ut 70 år efter upphovsmannens död.

Tror verkligen skivbolagen/artisterna GER bort musiken gratis till radiokanaler?, dom får köpa den precis som alla andra.
STIM avgiften ska täcka det eventuella kostnadsbortfall som tillkommer då personer spelar in låtarna som spelas på radion istället för att köpa skivan/singeln.
Men du vet lika väl som jag att det är ytterstfå som spelar in något från radion nu förtiden. för det första är inte en samplingsrate på 22khz något man anser speciellt bra längre, radio har faktiskt inte bättre frekvens överföring (såvida man inte har digital radio alltså).
Sedan som jag sa i tidigare inlägg hur många låtar är inte totalt ruinerade för att dom antingen pratar över halva låten, dom bryter mitt i för trafikraport eller nyheter och eller helt enkelt mixar om den som framförallt P3 verkar roa sig mycket med.
Det har inget som helst med att göra att folk kan lyssna på låtarna på radio, det har redan radiobolagen betalat när dom införskaffade sig musiken.

Vad det gäller exempel två beethoven så har redan Ekengren förklarat att det var en liknelse, som han sa "Använd din fantasi Men om du har så svårt att se parallerna så är det ditt trångsynta lilla problem"
Vilket innebär att du kan subsituta Beethoven med Loa Falkman eller Greenday om du tycker det är bättre.
Men visst har du rätt att Beethovens musik inte ligger under copyright, detta innebär inte att det är gratis att ladda beethoven, det är endast noterna som är copyright befriade, spelar londons symphoni orkester in Orkestersvit 5 så kan den mycket väl vara copyright skyddad...

  • Medlem
  • 2005-07-11 17:30

Jag har inget emot att artisterna får ersättning när man kopierar / laddar ner musiken.
Men jag tycker det är helt åt helvete dom ska ha ersättning när man köper CD-Rs för backup.
Men ok CD-Rs kan vara svåra att kontrollera.

Men vad det gäller DVDs så är frågan varför det är en kassettersättning överhuvudtaget. väldigt få DVDs är icke kopieringsskyddade, och ioch med nya upphovsrättslagen så blev det förbjudet att ta bort kopieringsskyddet på DVDs, så varför är det kassett avgift på DVD-Rs ? (förövrigt är nog DVD-Rs det som används mest för backup ändanmål av privatpersoner idag.)

Jag skickade följande fråga till regeringen också, efter 3 veckor fick jag information om att ärendet vidare befodrats till justiepartimentet, efter yttligare 2 veckor fick jag ett "standard svar" (F.A.Q) som inte överhuvudtaget innehöll någon som helst förklaring av DVD kasettavgiften.
Om det nu ska vara kassettavgift och ersättningar på media överhuvudtaget (för att täcka den ökande nerladdningen) så bör nerladdning bli legalt istället för det motsatta.
Känns lite som om man skulle betala 20% extra på alla varor man köper i en affär bara för snatteriet ökar, det är inte min sak att finansiera affärens förluster pga bristande säkerhet.

Sedan medans "gnällandet" ändå är igång, varför ska skivbolag ha ersättning när låtar spelas på radio ? det är sällan en låt spelas oavbruten av antingen prat över eller trafikmeddelanden, jag anser egentligen att radio är mer eller mindre en reklamplats för skivbolag.
Ska vi även betala ersättningar till bolag som annonserar i tidningar ? deras varumärken kan ju klippas ut och användas i skadande ändanmål.

  • Medlem
  • 2005-07-08 16:10
Ursprungligen av Erik.dv:

Jag tror också på det Anvil säger - Apple "måste" fortsätta uppdatera G5:orna. PowerBöckerna är ett skämt prestandamässigt (ändå säljer de förhållandevis bra ).

Vad jag mena med Quad G5 så menade jag att det verkar dumt att stoppa in 4st av dagens CPU:er nu när Dual Core finns. Bättre att köra 2st Dual Core eller 4st Dual Core om du så vill kontra 4st av Dagens 970:or.

Det finns klart en marknad för "värstingmaskiner" men om det är som du säger Anvil så är det kanske orimiligt. Men tre produkter, iMac, PowerMac och xServer, lever idag på G5:an och skulle alla ha nytt av en Dual Core CPU. Sen är frågan hur mkt det kostar, hur apple måste göra för att lösa det, om det blir värmeproblem etc. etc. etc. Jag "tror" Apple kommer släppa G5:or och ev. iMacar med Dual Core CPU:er, frågan är när. Detta är det enda rimliga steget att ta inom 1 års tid känns det som.

Man måste tänka på en sak bara, det vi ser på konsument sidan är "gammal" teknik idag, Apple har säkert snabbare (iallafall för konsument macarna) PowerPCs och även om dom inte uppgraderar själva processorn så mycket finns det annat som skulle kunna dra kunder, men samtidigt måste man tänka på att konsument macar med intel ligger inte speciellt långtfram i framtiden, det känns ologiskt om apple skulle investera mycket resurser i att uppdatera konsument macarna markant just nu, dessutom skulle deras intel macar sälja betydligt bättre om dom är "överlägsna" dagens macar, vilket apple skulle kunna använda som marknadsföring och visa hur intel macarna glänser i benchmarks osv.
Men som jag sa itidigare inlägg jag har ingen aning alls vad apple tänkt göra, det är bara ren spekulation.

Sedan vad det gäller värme problem idagens G5or har jag ingen aning varför, som jag pekade ut i ett annat tråd för någon månad sedan IBMs jBlade server har 2 2.0ghz G5or och den är helt fläktlös, kanske apple köpt någon billigare variant av 970(FX) eller något, det är konstigt iallafall.
Ingen jag pratat med har lyckats svara på det heller, jag kan inte komma på någon bättre anledning än den tyvärr.

  • Medlem
  • 2005-07-08 16:04
Ursprungligen av Martin Belak:

Undrar varför Apple egentlige ger upp PowerPC-plattformen. Nu när de börjar köra på Intel, med dubbla versioner av operativsystemet och Universal Binaries borde det ju vara en barnlek att även fortsättningen låta Mac OS fungera på BÅDE intel och powerPC. Helt processoroberoende alltså, det vore ju rätt nice.

/M

Det är otroligt dyrt och jobbigt att ha system för två platformar samtidigt, men värst är det inte för apple, utan för 3dje parts företag som blir tvingade att skaffa en Intel mac och en PowerPC mac och hålla sig uppdaterade helatiden, om en av datorerna blir billigare, en sida får mer program osv flyttar sig snart användarbasen och då blir den andra platformen mer förlust än inkomst.
Men jag håller med det hade varit utmärkt om det gick, men tyvärr fungerar det säkerligen inte i praktiken.

  • Medlem
  • 2005-07-08 15:58
Ursprungligen av Rickard A:

Vad är det du ska ha upprättelse och ursäkt för?

http://www.99mac.se/forum/showpost.php?p=567937&postcount=159

du kan ju kolla på den istället.

  • Medlem
  • 2005-07-08 15:54
Ursprungligen av stfm:

Problemet kan ju vara priset också. "Quad AMD" är ju svindyr. Jag har svårt att tänka mig att Apple skulle kunna lansera en under 50 papp, vilket inte direkt skulle skapa någon fartvind i butiken. Om de dessutom var tvungna att utveckla ny hårdvara, skulle de förmodligen gå back på det. Då kaske det är mer sannolikt att man pressar ur sig en IntelMac snabbare (än att vi får 4 processorer)?

Nu tänker du mest ur konsument perspektiv, det finns mängder med företag som har investerat hundra tusentals kronor i program/hårdvara som nödvändigtvis inte fungerar så bra under rosetta, vissa företag är ganska långsamma med att uppdatera sina program också, tex Quark tog väl 2-3 år på sig att få till sin MacOS X version som exempel, dessa företag skulle säkert överväga att köpa en betydligt kraftigare dator ivissa situationer.

Men heltklart som konsument är en 50k dator inte någon jätteattraktion, och det är ju ingen slump att apple börjar med att lansera intel i macmini/imac och förmodligen ibook.
När det sedan är dags att flytta över "pro" linjen är majoriteten av konsument lagret redan på den platformen, och med tanke på att dom flesta program riktar sig direkt mot konsumenter innebär det att det kommer finnas mycket (färdig) mjukvara när företag flyttar över.

Vid 68k -> PowerPC skiftet gjorde apple tvärt om och det kostade mängder med företag som valde att hoppa på Windows istället. (Det var Pro linjen som fick PowerPC först), medans konsumenterna fick nöja sig med 68k. osv.

  • Medlem
  • 2005-07-08 15:48
Ursprungligen av ace4711:

Jag har inte läst på, så jag måste fråga. Kräver det nya chipet inte nya moderkort?

Moderkortet ihelhet går säkert att utnyttja men apples nordbrygga (vilket är det chip som sitter närmast processorn i PCI architekturen (sitter mellan processorn och ramminnet samt förmedlar kontakt till sydbryggan)) stödjer det inte idag, vilket ska ha varit en av anledningarna till att G5 uppdateringarna varit få och blygsamma.

  • Medlem
  • 2005-07-08 15:39
Ursprungligen av Erik.dv:

Låter galet att apple skulle bygga Quad G5:or när det nu uppenbarligen finns Dual Core G5:or.

Och ja, IBM har inte nått 3Ghz. Där ljög inte Apple. Men de får banne mig se till och tryck in dessa Dual Core CPU:er i sin G5:or på studs. Här har man ju riktigt feta maskiner i sådant fall!

1) Vad har dual core med saken att göra ? det finns Dual CPU maskiner idag, Apple har haft planer på 4 processor maskiner sedan 2002 vad jag vet men av tekniska anledningar (bussystem har varit förlångsamt för att det ska vara lönsamt.) Daystar gjorde en 4 CPUs 604 (modellen hette genesis, inte företaget) men iövrigt har inga >2 maskiner gjorts för desktop powerpc. (601,603,604,750,74xx,970)

2) Vad vet du om det ?

---

Och sedan som det redan sagt, Dual Core kräver ingen ändring i operativ system; det är ingen abstrakt skillnad från dagens två processor maskiner, skillnaden är att båda processorerna hårdvarumässigt sitter på samma chip, och man slipper där med en massa "omvägar" för signalerna vilket gör att prestandan blir aningen högre, iövrigt är det som vilken två processor maskin som helst.
Både Windows och MacOS X är trådade system med stöd för SMP vilket gör att utnyttjandet är transparent i helhet. individuella program kan utnyttja det närmare genom att använda trådar; vilket dom flesta program gör idag förövrigt; oavsett om man har singel eller dubbel processor maskin.

  • Medlem
  • 2005-07-08 12:53
Ursprungligen av stfm:

OK. Då får vi vänta och se. Ska bli spännande att se vilka fantastiska PPC-produkter som ligger på lut om de inte innehåller dessa.

Det blir tungt för Intel att toppa hur som helst. Iofs har de ju ett par år på sig att skärpa sig...

Jag vet faktiskt inte hur Apple tänkt göra, men just nu finns det inget som talar för att Apple har några större PowerPC produkter i planerna; möjligen gör dom kanske några quad CPU G5or eller dyl, dom har förmodligen en heldel 970 chip kvar (med tanke på att PowerMac G5 inte sålt enligt planerna).
Men frågan är om Apple är intresserade av att lägga ner den enorma summa det skulle kosta att göra ett moderkort för 4 processorer nu när dom jobbar förfullt med att flytta från PowerPC:n.

Sedan som jag sa i en annan tråd, allt handlar inte om 3dje part i detta sammanhang Apple har haft problem att få sin nordbrygga att fungera som den skall med nyare chip.

IBM är vad jag hört inte speciellt sugna att arbeta med apple längre sedan deras "kniv i ryggen", men oandra sidan är det ett vinstdrivande företag precis som alla andra så det är möjligt dom kommer överens i slutändan.

Freescale har klart och tydligt sagt att Apple är ett glömt kapitel; (dessutom drog dom i gång sin anti Apple kampanj för någon vecka sedan "PowerPC - Cooler in Orange" om någon sett den.
(Apples and Oranges anses vara totala motsatser enligt talesätt)

  • Medlem
  • 2005-07-08 12:28
Ursprungligen av stfm:

Om jag inte minns fel, så sade dina uppgifter att Apple hade avbeställt 3Ghz processorer... de har vi väl fortfarande inte sett röken av?

Rent allmänt så tycker jag inte att det är så väldigt intressant. Powerprocessorn för bärbara är fortfarande rätt medioker om man jämför med Intel, så det var säkert det som avgjorde. Eller så var det ekonomiska orsaker... We will never know for sure.

Läs forumet igen, det står klart och tydligt att apple avbeställde DUALCORE chip; förövrigt är ingen hastighet specifiserad i detta tillkännagivande.

  • Medlem
  • 2005-06-12 09:55
Ursprungligen av Dr Jerkyll:

Tycker du inte att prestandan på de bärbara räknas in? Där är det uppenbart att IBM inte lyckats leverera...

Helt klart; och det har jag även påpekat några inlägg tidigare.

Ursprungligen av thorman:

Är det bara jag som reagerar över 'IBM-mannens' klart bristande etik? Samt det faktum att informationen i denna tråd (om jag inte har gjort fel nu) räcker för att identifiera vederbörande?
Jag vet inte hur IBM ser på sådana här saker, men hade arbetsgivaren varit t.ex. Sony Ericsson så hade hans position nu tack vare folket han pratat med om saker han (garanterat) inte får sprida varit klart prekär.

Enligt dom uppgifter jag fått så bryter dom inte mot något som helst avtal med det som sagts nu.

Ursprungligen av thorman:

Min bedömning är att jajjemensan det kunde de alldeles säkert; De har ju trots allt jobbat ganska hårt på det ganska länge. Relevanta frågor i sammanhanget som jag inte ens vill gissa svaret på är hur många, hur dyra och hur varma 3 GHZ 'G5or'...

Det var också en sak jag påpekade tidigare; vilket jag faktiskt inte har något svar på nu,
Men IBMS BladeCenter 20JS är helt fläktlös; ändå har servern 2st 2.2Ghz G5or.
(Vad menar jag med detta då ?; Kolla på Apples 2x2Ghz maskiner, rätt långt från fläktlöst där eller ?, Men som sagt jag vet inte varför idagsläget.)

---
Och med detta sagt är det mitt sista inlägg iden här tråden.

  • Medlem
  • 2005-06-12 02:32
Ursprungligen av Rickard A:

Men du har ju ingen fakta att backa upp det med!!!!!!!!!!
Vad du har är en IRC-log som är lika mycket värd som papperet jag just snöt mig i. Kom med nåt konkret istället!!!!! Du får kalla din "IBM-kompis" för opartisk om du vill men det kommer han aldrig vara. Och det han säger kommer aldrig gå att backa upp på nåt sätt. Du granskar andra påståenden kritiskt men tar ibmsnubbens för absoluta sanningar.

Sen behöver ju knappast jag motivera för dig varför jag deltar i olika trådar. Även ditt deltagande i denna fråga känns ju rätt tveksamt.

Jag har aldrig sagt det är någon "IBM-kompis", du får gärna peka ut var jag sa det.
Men ja jag känner benh sedan flera år långt innan han började på IBM, då jag var aktiv linux utvecklare ett tag; framförallt i projektet MacOnLinux ( http://www.maconlinux.org/credits.html )
Som du ser var även en annan person delaktig där... märkligt ?
(Och ja, jag är "Fredrik Andersson" anvil@digithought.net) (vilket är den mail address jag hadde för ca 5 år sedan, idag är den anvil@dynimix.com)
Mer än så behöver jag inte klargöra med min relation till nämn person för dig; Men kortfattat jag litar på den här personen till 100%.

Det måhända att mitt deltagande kan anses tvivelaktigt av vissa också; men tillskillnad från dig försöker jag iallafall backa upp mina uttalanden antingen tekniskt eller med andra referenser.