Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Björn Öst

Björn Öst

Medlem
  • Sysselsättning Svårt datorspelsberoende hemmabionörd
  • Registrerad 2003-12-09
  • Senast aktiv 2021-02-08
  • Antal inlägg 524

Foruminlägg

De senaste inläggen Björn Öst har skrivit i forumet.

Tryck shift+alt+commando+k och kolla att urklippsbanan säkert är aktiverad.

Mittåt! Trodde du pratade om Indesign, sorry. Så gär det när man skriver först och läser sen

P.S. Du kan ju alltid montera i Indesign och kopiera och klistra in i Illustrator, då följer urklippsbanan med.

Ursprungligen av carpark:

Tack för svaren,
>Björn, vad menar du med importfilter? Jag har försökt att spara som Illustrator 10-eps i hopp om att det ska bli bättre men inte lyckats.

Hon påstår att det blir samma kantighet när hon skriver ut filerna vilket känns väldigt märkligt. När hon klipper ut objekten från Illustrator rakt in i Freehand blir banorna istället kantiga (alltså inte samma problem som när eps.en importeras).
Allt det här tas över telefon det är därför jag har lite dålig överblick över problemet...

Precis som Anders skriver så testa att spara som illustratorformat, inte eps alltså.

Om din kollega skriver ut på en skrivare som inte har postscript blir de monterade epserna taggiga vid utskrift. Skrivaren fixar då bara att skriva ut previewen eftersom den inte kan tolka datat i den monterade filen.

Kantigheten vid klipp och klistra är nog ett annat problem, dock. Jag orkar inte ens gå in på det :).

(Det har att göra med att kurvsegment tolkas om till raka linjer. Nånstans i Illustrator finns säkert en inställning för detta. Men jag har aldrig behövt bry mig. Det är en liknande inställning du får göra för urklippsbanans avvikelse i photoshop. Nåt med att rippar inte fixar kurvor utan gör om dessa till raka streck när det körs ut. Värdet bestämmer hur många raka segment kurvan ska göras om till. Fler/kortare segment - mjukare kurva.)

Jag tror inte Freehand har nån riktig postscript-tolk helt enkelt? När man sparade eps från freehand förr fick man klicka i en ruta om man ville behålla redigerbarhet. Men har inte freehand nåt importfilter för gamla AI-filer, du kan ju exportera till en del gamla format från AI?

Jag tycker iofs att de importerade epserna som hon lägger på sidan borde bli ok vid utskrift. Det som syns på skärmen är nog bara den lågupplösta pict-previewen.

Om du verkligen har har linjen satt till spaltbredd verkar det ju nästan som en bugg. Vad händer om du drar upp figursättningsramen så även "katt" tvingas till ny rad?

Har du testat en utskrift? Kan ju som sagt vara ett skärmuppdateringsproblem.

Ahh, fint trix det, tack Tangen!

Inte haft en tanke på att man kan förenkla redan direkt i dokumentet. I indesign (CS1) som jag kör är det ju bara när man kör ut grejerna som förenklingen hoppar igång.

Finns denna funktion i Indesign CS2, kanske? Saknar att kunna få redigerbara punkter när man använder runda hörn-funktionen. Jag såg genast en möjlighet nu!

Eller är CS2 lika värdelöst som CS1?

Vilket mycket bättre program har du använt där det går att göra då?

Det är ett tröskelvärde, inget konstigt alls. Sätter du den på 50% och du har använt mindre än hälften av de olika tecknen i fonten blir bara de använda inbakade. Har du använt 51% bakas rubbet in.

Stäng av Acrobats utjämning av lineart. Probelemt är att Acrobat kantutjämnar objekt som skapades när din Indesignfil förenklades i pdf-exporten. Du kan också testa att exportera till pdf 1.4 eller högre, då behålls transparensen "live".

Om du i första delen av actionet krymper bilden till 200 pixlar på bredden och i nästa del minskar arbetsytan till 133x133 pixlar (centrumbaserat), borde det väl funka? 200 pixlar ska räcka för att ge bild på hela ytan även om bilden är liggande från början (om jag nu inte räknat helt fel).

Har du lagt till automatiskt sidnummer på de andra dokumentens mastrar då?

Det ska stå "A" - det visar bara att det är automatisk sidnumrering på mallsida A, ute på de "riktiga" sidorna står sen korrekt sidnummer.

Jag tror nerskalningen är ett inbyggt knep för att få ner storleken på den inbakade previewen i Indesignfilen. Monterar du 72 dpi så lagras väl hela bilden in som preview? Men skumt som sagt, att den hanterar RGB och CMYK olika.

Det kan ju också vara så att dina rgb-bilder tagits direkt från kameran och då kanske storleksangivelse helt saknas? Är den cmykad har den ju varit i PS och vänt och därmed fått en storlek tilldelad.

Oavset skicklighet hos operatören så finns det ju färger i RGB-rymden som inte går att återge i CMYK. Vilken cmyk-profil som bör användas är ju också avhängigt var bilden ska tryckas.

När du testar själv kan du prova att växla mellan relativ och perceptuell återgivning. För minst 90% av alla bilder är relativ att föredra (i mitt tycke, är väl bäst att tillägga) men en del kluriga nyanser kan komma fram bättre med perceptuell.

Och har du ingen aning om vilken CMYK-profil som ska användas för att passa det tänkta tryckeriet, antar jag att du får chansa på Euroscale Coated.

Du kan ju testa att öppna den med colorsync-verktyg. Det är ju mest använt som ett trick för att få bort eventuella lösenord men det kanske är mer förlåtande mot eventuella fel i filen dessutom.

Enligt uppgift fixades detta med os-uppdateringen 10.4.8. Dessvärre verkade samma uppdatering stjäla snabbkommandot för dölj/visa baslinjeraster (alt-cmd-').

Nån som har nån idé om hur jag ska få tillbaks det? Jag hittar inget bland systemgenvägarna som verkar ha snott åt sig detta. Eller är det bara här det spökar? Jag sitter fortfarande med CS1.