Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
torsig1967

torsig1967

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2004-02-16
  • Senast aktiv 2020-11-27
  • Antal inlägg 906

Foruminlägg

De senaste inläggen torsig1967 har skrivit i forumet.

LÖST
Se nedan

Har en MacMini som mediedator med fjärrhantering aktiverad så jag kan använda en Macbook som "fjärrkontroll".

Av någon anledning kan jag bara logga in med den ena MacBooken. Försöker jag med den andra fastnar den alltid i läget "Ansluter..." och det går inte ens att tvångsavsluta.

Såvitt jag ser är det absolut inget som skiljer i inloggningsförfarandet mellan de två bärbara. Jag tar på de bärbara upp ett Finderfönster och klickar skärmdelning sedan loggar jag in som registrerad användare med endera av de två användarnamn som finns inlagda på Macminin.

Tips på var jag skall börja felsöka? Jag kommer ingen vart med detta problem.

Senast redigerat 2011-05-18 20:59

Finns det något smart indexeringsprogram i stil med gamla Disktracker men som klarar av att indexera och spara innehållet i angivna foldrar?

Gammal diskussion. Vore kul att höra vad det blev och åsikter...

Själv skaffade jag Wave Editor 2008 och det funkade rätt bra. Jag har mastrat cd (inte ljudbehandling men spår och koder) med det och använt det som tvåkanals ljudfilseditor. Helt ok men jag kom aldrig överens med gränssnittet riktigt. Deras idé med "layers" har jag aldrig blivit vän med. Känns ointuitivt och struligt. Sedan separerar ju Audio File Engineering funktioner och lägger i olika program. Så t.ex. finns ingen loopeditor i Wave Editor utan det fick man skaffa ett annat program till. "Loop Editor" heter det och det är inte bra. Loopar inte ens på korrekt sätt i crossfade mode.

Summa summarum; jag tänker inte fortsätta med Audio File Engineerings Wave Editor och Loop Editor.

Jag skall till att börja med gå över till DSP Quattro för att få en loop-editor med korrekt crossfade mode. Får jag mer avancerade behov får det bli Wavelab. Hade det funnits till Mac 2008 hade jag nog skaffat det redan då.

Förresten, som sample editor är Wave Editor problematisk eftersom den ändrar i filfilheaders redan när man öppnar en ljudfil och sånt är inte alls bra i vissa sammanhang.

edit: Javisst ja, detta är en gammal 99musik-diskussion. Jag fortsätter diskussionen där istället.

Senast redigerat 2011-04-12 19:25
Ursprungligen av Marcus K:

[...] Säkerhetsmässigt ger det ingen större fördel, processen kör ändå oftast redan i någon form av skyddad miljö.
[...] Det är dock inte svårt att utnyttja den underliggande hårdvaran såvida lämpliga API:er finns, och finns de inte går det ofta att bygga egna i nativekod och koppla samman med JNI.

OK, då var jag lite ute och cyklade. Java i sig ökar inte säkerheten nämvärt mot traditionella kompilerade språk.

Men hur har det blivit på Android då, är det mycket virus och skit?
Det blir ju inte det automatiskt.
Man kan som exempel ta Apple OS X som trots friheten har haft relativt lite problem med sånt. I alla fall på konsumentsidan.

Ursprungligen av Goflorp:

[...]
Danska sidan åkte på Naket.
Android valde man att utelämna eftersom Apple äger butiken och liksom konsum inte säljer ICAs köttbullar så.
Det är att utelämna ett val, inte censur.

Sedan blir det ju problem med gränsdragningen då, vad skall man godkänna, vad skall man släppa igenom?
All kan göra fel - och rätt. [...]

Ja, nu förstår jag vad du menar...
Du menar att det å ena sidan finns sådant Apple verkligen censurerar, som t.ex. porr, hatpropaganda och annat från fula typer men att det å andra sidan finns material (Mats Jonsson, Android och naket) som däremot enbart "utelämnas" eller "[inte] släpps igenom".

Det var såpass hårkluvet att jag missade nyanskillnaden i din förra post.

Åter till de tekniska aspekterna:

En sak jag funderade på när jag läste om Android och iPad är skillnaden mellan de programspråk som används. Android kör Java vilket väl sker i en "virtual machine" medan iPad exekverar färdigkompilerad kod.

Om mina lite gamla kunskaper på området fortfarande stämmer betyder väl detta att iPaden rent tekniskt skulle kunna lida mer skada från skadlig kod än en Javabaserad apparat. Den virtuella maskinen ger väl ett visst skydd? Så redan från början har kanske Apple haft ett behov av att kompensera för denna säkerhetsrisk. Detta är en god förklaring till den tekniska granskningen av appar Apple gör för att hindra skadlig kod.

Så varför väljer Apple kompilerad kod? Jag tänker mig att en Javabaserad maskin blir lite segare i exekveringen. Likaså kan jag tänka mig att det kan vara svårt att fullt ut utnyttja en maskins hårdvara när man programmerar i Java.

Är det någon som har erfarenhet av att programmera för båda plattformarna som vet mer?

Ursprungligen av Goflorp:

[...]Nån tidskrift (tidning/magasin) som enbart sysslade med Android bad man flyga och fara, det är det enda.

Det har vart liv på en dansk tidning med nakenbrutta på sidan 3.

"Censuren" finns till för att förhindra utnyttjande av mediet av "fula typer" som är ute efter att distrubiera porr, hatpropaganda eller liknande.

Då skall vi se: Om nu - som du säger - censuren finns till för att förhindra "fula typer" att distribuera "porr, hatpropaganda eller liknande" måste följaktligen nakenbruttor på sidan tre, Androidappen och Mats Jonssons serier vara just "porr, hatpropaganda eller liknande", Mats Jonsson är då förmodligen också en "ful typ".¨

Annars skulle ju inte Apple censurerat detta enligt din egen teori.

Gillar verkligen Google docs men ogillar att mitt innehåll "används" av Google.

Finns det några liknande webbapplikationer (gissningsvis mot betalning) som liknar Google docs men där avtalet garanterar att leverantören INTE använder mitt innehåll och att det hela sköts med kryptering och ordentlig säkerhet vid uppkoppling mot deras servrar?

Framförallt Ordbehandling och Spreadsheet intresserar mig.

Ursprungligen av Tobias Schelin:

För övrigt så hänvisar jag till följande: Don't like - don't buy it.

Eller varför inte: "Dont like it - don't buy it - but say what you think anyway!"
(förlåt)
Det är ju liksom självklart att man inte köper en sak om man tycker tillräckligt illa om den...

Ursprungligen av Goflorp:

Det handlar om att göra plattformen säker, att skydda mot att appar skickar dina inloggningsuppgifter för banken till tjetjenska maffian.
Det handlar om att dina barn inte skall sitt aoch ladda ner Heil-hitler-appar (Fanns Nazi-tema i Android Store tills det blev lite för mycket rabalder - då togs den bort)
Det handlar om att det inte skall finnas tonvis med malware, elände och skit på iOS.

Nja, Goflorp blandar ihop en hel del saker i sitt resonemang.

Han kokar ihop en gryta med allsköns ingredienser och påskiner att hinder mot skadlig programkod, hinder mot brottsligt intrång, censur av brottsligt material såväl som censur av lagligt material på något sätt hänger ihop som en enhet. Som om det är allt eller inget.

Vad gäller påståendet att man normalt inte "kommer att märka något" så är det oftast sant. Censur i den digitala tidsåldern är oftast osynlig. Det betyder ju inte att censorer (vare sig de är på Apple eller redan hos innehållsproducenten) inte gör ändringar i material för att möjliggöra publicering. De flesta kan inte böcker utantill eller känner inte till journalistens ursprungliga text så det märks sällan.

Och ärligt talat:

Ursprungligen av Goflorp:

Apple vill inte se allt "dark side of the internet" på iPad genom Appar.
Vill du se djursex, barnporr eller läsa hyllningssidor till Adolf Hitler så får du göra det i Webbläsaren.

Varför skriver du såhär dumt? Jag menar - bortsett från den förolämpande insinuationen att jag efterfrågar djursex, barnporr och nazism - Apple censurerar ju mycket mer än sådant och du vet det ju! Dessutom, det du nämner är till större delen brottsligt i de flesta länder så det måste Apple antagligen ta bort i vilket fall som helst och då är det ju inte Apple utan lagstiftning som är orsak till censuren.

Men förlåt, jag skulle ju hålla mig till den tekniska sidan av problemet för att undvika krig med Applekramarpajer och Frihet-på-internet-tårtor.

Ursprungligen av Tobias Schelin:

Slutligen så om du inte gillar hur det fungerar så kanske du inte ska utveckla till iPad.

Nja, jag kan visserligen programmera men att utveckla något alls är inte aktuellt för tillfället. Däremot var jag inne på att skaffa en läsplatta. Jag tyckte hela läsplattegrejen kändes som en bra vidareutveckling av den bärbara datorn. Men med den här rigorösa kontrollen och alla begränsningar känns det inte alls så spännande längre. Blotta tanken på att det sitter censorer i USA och lägger sig i vad eventuella tidningar och böcker jag vill läsa innehåller är definitivt tillräckligt för att jag skall avstå.

Jaja, det var ju de tekniska aspekterna denna tråd handlade om och det mesta är besvarat vad mig anbelangar.

Ursprungligen av Goflorp:

Du måste skriva program, riktiga program i Objekt-C och kompilera.

Att skriva program i ngt insticksspråk gillas ej. Adobe har ju åkt på pumpen här för att de inte fick göra en "konvertererare" som kunde ta Flash-program och putta ut som ngt som gick att köra på iOS.

Jag tycker det borgar för kvalité, att slippa en massa portat skit ändå från T68:ans dagar.

Intressant, fungerar inte Java ens i Safari?

Kvalitet är ju bra, men samtidigt tycker jag summa summarum av allt det jag nu lärt mig om iPad ser ut som ett ganska tydligt försök att skaffa sig monopol och bit för bit såga av alla konkurrerande grenar.
Monopol brukar inte vara en bra grogrund för fortsatt kvalitet. Fast jag är inte så orolig för censuren i sig, jag tror snarare det är Apple som kommer att stå med Svarte Petter i det långa loppet. Den image de jobbat upp sedan iMacens introduktion kommer att rasa mycket fort om de sorteras in i monopol och censurfacket.

Finns det Java-tolk i iPad så det är möjligt att distribuera javaprogram?

Ursprungligen av Tobias Schelin:

Dagens Nyheter kan skriva en applikation som hämtar innehåll från deras egna servrar, ja. Därefter är det helt och hållet upp till Apple om de godkänner och därmed publicerar den applikation som tidningen har skickat in för granskning. [...] Apple kan även besluta att i ett senare skede dra tillbaka en applikation från iTunes Store. Därmed är det meningslöst att skriva en applikation som hämtar data från en annan server, och därefter totalt byter innehåll efter att Apple har godkänt den. Förutsatt att det nya innehållet innehåller material som strider mot de regler och riktlinjer som finns uppsatta av Apple.

OK, då är det verkligen en fundamental skillnad mellan generella applikationer såsom webbläsare, mediaspelare och Apples prenumerationslösningar för tidningar. Apple lägger sig i själva det fortlöpande innehållet även om det distribueras av någon annan genom att hota med att spärra själva applikationen. Lite som om Sony (om det vore tekniskt möjligt) förbjuder alla nya filmer från t.ex. Sonet att visas på sina TV-apparater om Sonet gör en film som Sony tycker bryter mot deras regler.

En teknisk fråga i sammanhanget. Låt säga att DN har en app för sitt innehåll men DN distribuerar innehållet själva, Apple beslutar att dra tillbaks appen. De som redan har appen kommer väl fortfarande åt DN:s innehåll i så fall? Inte för att jag tror det är ett troligt scenario men jag är nyfiken på hur långt Apples makt sträcker sig rent tekniskt.

Nää, ursäkta om jag är korkad men jag fattar fortfarande inte riktigt.

OK, Apple bestämmer vilken programvara som skall få finnas till sin iPad. Det står klart.

Men jag tycker fortfarande det är lite oklart med innehållsbiten.
Apple lägger sig inte i innehåll som kommer via webbläsare, så långt är klart. Jag förmodar att de också har appar för film och musik och jag gissar att inte heller där finns några hinder för att titta på vilka filmer man vill eller lyssna på vilken musik man vill.

Men om jag fattar rätt så har de synpunkter på innehåll från t.ex. tidningar om de sprids via prenumerationsappar och liknande.
Det jag inte riktigt har klart för mig är ifall det gäller de fall där innehållet på något vis distribueras via Apple själva (i stil med iTunes) - i så fall kan jag förstå deras restriktioner. Men nog måste väl DN kunna skriva en app som hämtar sitt innehåll direkt från DN:s servrar, eller går inte det?