Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
torsig1967

torsig1967

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2004-02-16
  • Senast aktiv 2020-11-27
  • Antal inlägg 906

Foruminlägg

De senaste inläggen torsig1967 har skrivit i forumet.

Jag vet inte om jag är extra känslig men jag håller på att gå fullständigt bananas på allt tjat från mina iOS-enheter.
Problemet är ju att det inte går att stänga av tjatet.

  • uppdateringstjat från varje app

  • tjat om att rejta varje app

  • tjat om att uppdatera systemet

Jag har ett antal iOS-enheter och kanske 10-50 appar i varje.
Det blir ett ständigt tjatande. Visst skall man uppdatera, särskilt systemet, men det kan finnas anledning att vänta och dessutom, uppdaterar man så blir det ju tjat om att rejta uppdateringen som tack.

Är det bara jag eller finns det en större opinion mot detta?
Jag menar, skall jag verkligen tillbringa resten av mitt liv med att uppdatera samt rejta appar? Skall det här tjatet bara pågå dag efter dag, månad efter månad, år efter år?
Det är ju helt sjukt!

Ursprungligen av kenjon:

Inte meningslöst att lära sej, men meningslöst att ha 54 Mbps om den kräver mindre än 1 Mbps.

Ja, fast nu gör det ju inte det t.ex. om kan man köra linein mode okomprimerat vilket torde bilda en ljudström på ca. 1.5 Mbit/sekund, samt att den enhet som kallas coordinator behöver mer bandbredd. Jag frågade Sonos om detta men fick inget bra svar. Det är lite konstigt med den där siffran 1 Mbit/s. Men jag kommer inte längre med teorin tror jag. Jag får experimentera.

Ursprungligen av reboot81:

Säg att du kör 3 ljudströmmar a 320kb/s, då ligger du strax under 1Mb. Det som är viktigt, eller snarare sjukt viktigt för ett system som Sonos är att rätt data kommer fram i tid. Dvs liten fördröjning, inte bandbredd.

En sak jag undrar med Sonos, hur påverkas systemet om man har fullt hus och 30 pers som minglar i vardagsrummet? Människor består till stor del av vatten, och vatten dämpar radiosignaler rejält.

Bra fråga. Jag har inte haft så många samlade. I mitt fall skulle nog inte så många hamna mellan basstation och spelare dock.
Systemet verkar köra med en buffert på ca. 30 sek, det märker man om man drar ur källan (t.ex. hårddisk) medan det spelar. Det fortsätter ca. 30 sekunder. Antar att detta minskar risken för avbrott.

Sonos kan köra i sitt "gamla" läge med något som kallas Sonos-net (som inte är en del av Wifinätverket) eller via Wifi (dock inte Airplay utan eget protokoll). Jag har bara fått det att fungera bra i Wifi-mode, deras eget protokoll är eventuellt gammalmodigt, deras egen support kan inte ens förklara varför det inte fungerat hos mig trots att allt är uppsatt på rätt sätt med en router de rekommenderar.

Så nu jobbar jag på att slippa avbrott och strul i Wifi mode, därav alla frågor.
Jag fick förövrigt precis veta att Sonosenheterna även skickar data direkt mellan varandra så allt går inte att bedöma via Airport Utility.

Ursprungligen av kenjon:

Man får ju se till funktionen. Om högtalaren stödjer 54 Mbps eller 300 Mbps spelar ju ingen roll, den utnyttjar ju inte den hastigheten. Om ljudet inte hackar vid 1 Mbps, så är det ju bara så mycket den behöver. Det andra är ju bara meningslös teori.

Nja, det handlar ju om att högtalarna kan användas på olika sätt vilket kan ge olika krav på bandbredd. Ju mer jag vet om hur sakerna fungerar desto större chans att jag sätter upp systemet på ett bra sätt som fungerar i framtiden. Jag har aldrig varit med om att det är "meningslös teori" att lära sig så mycket man kan om man är intresserad.

Ursprungligen av reboot81:

54 är max som hårdvaran på båda sidor klarar av. Frågan är vad som egentligen avses med "datahastighet", ett snitt på Xmin, eller senaste paketet? Hastigheten kan ju variera från paket till paket. Jag tror det enda du kan dra någon slutsats av är om du kan nyttja de tjänster du önskar, ev prova med bredbandskollen och se så att det fungerar. S5 vet jag har b/g, de kan alltså nyttja alla steg (ca 10st) från 1 till 54.

Svårt att testa en trådlös högtalare med bredbandskollen, jag är mer ute efter att veta om jag har låga marginaler eller ej. Men jag får nog helt enkelt låta erfarenheten visa om jag har god förbindelse eller ej.

Apropå max 54 MB/s. Jag har ett program som heter WiFi-scanner och i det står det "Max Rate: 217 MB/s" för min basstations 2,4 GHz-kanal där jag sitter med datorn f.n. Hur går det ihop?

Men jag förstår inte hur det kan bli ett hopp från 54 Mbit/s till 1 Mbit/s när det blir lite mer trafik (t.ex. att min dotter kollar på Youtube och någon surfar lite), det är ju en enorm skillnad om det är maxhastighet som anges. Fast det kanske handlar om klienterna snarare än basstationens kapacitet och teknologi. De trådlösa högtalare jag har (Sonos) kanske bara har två lägen på datahastigheten?

Jag håller på att sätta upp ett trådlöst musiksystem (Sonos) med WiFi och använder Airport Utility för att skaffa mig en bild av vilken kvalitet på förbindelsen jag får beroende på var jag placerar musikspelarna.

I Airport Utility får man upp en del information via alt+klick på basstationen och sedan öppnar man den spelare man vill kolla upp.
Där finns ett värdeomdöme: "Anslutning" som kan vara t.ex. "bra" eller "utmärkt".
Där finns också två mätvärden som jag förmodar är överföringshastighet och signalstyrka: "Datahastighet" och "RSSI" (se bild).

RSSI är väl inga konstigheter, jag har hittat en sida som beskriver ungefär vilka värden som är rimliga:
http://www.speedguide.net/faq/how-does-rssi-d...

Däremot "datahastighet" blir jag inte klok på. Jag har bara fått upp två värden: 54 MB/s och 1 MB/s. Värdet verkar främst påverkas av vad som pågår i nätverket, mer än placering. Men hur kommer det sig att det bara finns ett fåtal mätvärden och att det är såpass stor skillnad mellan dem? Det skiljer ju oerhört mycket på 1 och 54 MB/s. Varför detta jättehopp?

Sedan undrar jag om någon vet om det är båda riktningarna som vardera har den angivna hastigheten eller hur det skall tolkas. Dessutom undrar jag om det handlar om "byte" eller "bit". MB betyder normalt megabyte men överföringshastighet brukar anges i bit.

Jag lade märke till följande i IP-scanner (se bild).
Airport Extreme kommer upp dubbelt med två skilda IP-adresser men med samma MAC-adress.
Den ena kallas av IP-scanner för "inactive" men precis när jag startade scanningen stod det "Apple Network Router".

Hur förklarar man dessa dubbla IP-adresser?
De syns även i Terminal med kommandot "arp -a". D.v.s. även där ser man att två IP-adresser är associerade med samma MAC och det är Airport Extremes MAC adress.

Nätverket är utökat (via ethernetkabel/bryggläge) med en Airport Express men den har egen IP och MAC och visar ingen dubbel IP.

Ursprungligen av kladda:

Längst upp ska du se något i stil med:
Guest console Tue Nov 24 10:45 still logged in
Admin tty000 Tue Nov 24 11:40 still logged in

Även om det varit en omstart emellan alltså?

Ursprungligen av keptang:

Öppna en terminal, skriv;

last

Tryck enter så visas senaste inloggade användare och vilka som är inloggade nu (samt när datorn har startats om/stängts av).

Tack.
Hur tolkar man detta? Jag fattar ungefär vad som visas men hur kan jag se om någon "tvingats" ut vid omstarten?
T.ex. tolkar jag följande som att test1 loggade in igår 10:21 och loggade ut 22 minuter senare:
Jag hittar inga users som inte loggat ut innan omstarten. Allt ser normalt ut om jag tolkat rätt.
test1 console Mon Nov 23 10:21 - 10:43 (00:22)

Ursprungligen av kladda:

Aktivera "Visa meny för snabbt användarbyte" via Inställningar - Användare och grupper - Inlogging

Då får du en ny knapp uppe vid klockan och kan där se vilka av dina konton är inloggade.
Inloggade konton markeras med en orange cirkel innehållande en vit bock.

Tack men det var inte det jag menade. Alla användare var utloggade där (jag använder det redan), det var alltså ganska märkligt det som inträffade. Som om någon var fjärrinloggad.

Hej!

När jag skulle stänga av min dator (en privat MBP i ett lösenordsskyddat trådlöst hemnätverk) idag och hade stängt ner alla program och loggat ut från kontot (jag har några olika konton till olika ändamål, alla mina, ingen annan har lösenord) så sade systemet att det fortfarande var användare inloggade (eller om det stod aktiva) på datorn. Helt obegripligt eftersom jag hade loggat ut alla konton.

Går det att se namnet på det aktiva kontot i efterhand?
Jag stängde av i alla fall.

Teori: Antingen intrång eller (förhoppningsvis mer troligt) någon process som inte stängts ner korrekt trots utloggning.

Ursprungligen av reboot81:

Kan det vara så att scannern är "smart" och kommer ihåg värdar? Har du kollat om 10.0.1.3 svarar med

ping 10.0.1.3

i terminalen? Vad kör du för scanner förresten?

Jag kör IP-scanner från 10base-t interactive.
De berättade att terminalkommandot "sudo arp -a -d" rensar någon slags cache om man tror att det ligger kvar gamla IP-adresser.
Kör jag det kommandot så dyker denna inaktiva IP upp efter nästa scanning.
Det går inte att pinga IP-adressen (no rout to host).
Jag fattar inget måste jag säga.

Hej!

Jag har ett nätverk bestående av Airport Extreme och en AirportExpress som utgör en förlängning av nätverket på annan kanal (kopplad med cat5 kabel direkt från Extreme).

Jag hade ett märkligt nätverksproblem igår som jag misstänkte var IP-relaterat och när jag startat om Extremen och Expressen så kommer Extremen upp två gånger i min IP scanner.

Samma MAC-adress men två olika IP-adresser (10.0.1.1, 10.0.1.3).
Jag har rensat IP-cachen (med terminalkommando "sudo arp -a -d") och startat om IP-scannern men det blir samma sak.
Den ena IP-adressen klassas som "inactive" men återfinns vid varje nytt scanningsförsök.
Jag har reserverat IP 10.0.1.1 och 2 till de två basstationerna.
Detta gör man ju i själva Extrem-basstationen och det är ju dessutom den som är DHCP till övriga IP-adresser i serien så den har alltså givit sig själv en extra IP-adress.

Hur sjutton förklarar man detta och kan det bli problem?
Jag har aldrig sett det tidigare i IP-scannern.

Se bild:
YetisYagi = Extreme
YetisGP = Express

Ursprungligen av pushloop:

Ger du dem tillgång till att styra din skärm medan du är närvarande är riskerna minimala, dels iom att du ser vad de gör och dels för att de inte har tillgång till ditt användarnamn och lösen (dessa kommer de - om de är seriösa, be dig att skriva in själv om det behövs).

Detta kan liknas vid att använda t.ex. TeamViewer, och handlar i grunden om en slags VNC-lösning där själva tjänsten framförallt hjälper till att sätta upp själva anslutningen utan att man ska behöva göra några komplicerade inställningar på dator eller nätverk.

Ja, det är ungefär så de beskriver det också och jag är inte egentligen misstänksam mot dem som företag utan undrar främst om det finns risker med förfarandet som andra individer (i företaget eller utanför) kan utnyttja på något sätt. T.ex. om själva uppkopplingen i sig gör mitt system sårbart under sessionen (det kommer inte att vara VPN) och hur jag med säkerhet kan avgöra att en session upphört och att den inte kan startas upp igen utan min närvaro.