Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Thomas_A

Thomas_A

Medlem
  • Registrerad 2004-04-07
  • Senast aktiv 2010-12-05
  • Antal inlägg 141

Foruminlägg

De senaste inläggen Thomas_A har skrivit i forumet.

Det är många skruvar och lite pilligt, men svårt verkar det inte vara med de rätta verktygen. Ska passa på att byta en USB-port som är trasig, blir lite lödning också. Hade också en trasig ibook skärm tidigare, den plockade jag ner och lagade utan problem.

Ursprungligen av Marcus K:

Ingen av dem fungerar i en iBook. Du behöver ATA 2,5 tum, inte SATA 2,5 tum.

Ok tack. Det är alltså de som klassas som "IDE 2.5 tum" på Dustin? Där finns ex:

HITACHI TRAVELSTAR 5K120 120GB 2.5# 5400RPM ATA/100

Hej!

Min iBook G4 1.07 GHz har servat mig väl i några år nu, men för ett tag sedan hände det något med hårddisken som inte kan lagas av Disc Repair. Det mesta är uppbackat, och jag skulle kunna formatera om den men istället tänkte jag plocka ner den och sätta in en ny hårddisk. Med risk för att köpa "fel" vill jag bara kolla av vad som fungerar. På Dustin finns:

HITACHI TRAVELSTAR 5K120 120GB 2.5# 5400RPM SATA/150
HITACHI TRAVELSTAR 5K160 160GB 2.5# SATA/150 (med perpendicular lagring?)

Dessa är 5400 RPM med genomsnittlig åtkomstid 11 ms

Det finns också 7200 RPM-diskar men den genomsnittliga åtkomsttiden är bara marginellt bättre, 10 ms.

HITACHI TRAVELSTAR 7K100 100GB 2.5# 7200RPM S-ATA

Vill inte köpa grisen i säcken och frågar om samtliga dessa passar i en iBook G4 12 tum? Samtliga diskar finns under menyn S-ATA 2.5 tum på Dustin.

T

När det gäller att fota vid svagt ljus tycker jag att lågt brus är bra vid vissa tillfällen. Dock är det så i mitt tycke att ISO1600 inte är tillräckligt i många fall, utan att man måste upp till 3200 eller 6400 för att få tillräcklig snabb slutartid. Vid dessa ISO-tal ger ingen kompakt speciellt bra bilder utan man måste gå till en bra systemkamera.

Alternativet är att vid dessa tillfällen fota med blixt, vilket i mitt tycke ger bra bilder. Dock är kompakterna återigen dåliga då den inbyggda blixten är mer en leksak. Att inte fler kompakter har inbyggd blixtsko är mycket dåligt. En kraftigare blixt med vridbart huvud och plats för diffusorfilter ökar bildkvaliteten avsevärt speciellt om man nu fotar låga ISO-tal.

Tittar man på färgåtergivning så har jag tittat igenom kameror tidigare som har minst två oberoende mätningar med IMA-test. Det finns kameror som har bättre (neutralare färgåtergivning), bla Olympus SP350, några A-modeller av Canon, senaste inkarnationen av Casios modeller (förra modellerna var hemska, se jämförelse sida-vid-sida:

http://www.dpreview.com/reviews/casioz850/page9.asp

(Skillnad i prestanda mellan en Fuji F30 och Olympus SP-310 (enligt mätningarna på dpreview) är inte astromiska). Full-shutter-lag är 0.6 s för båda, 0.3 s för high-speed mode på Fujin (olys full-time AF ej testad). Har också testat F10 mot SP-350 - inte speciellt stor skillnad.)

Köpte nyss iLife 06. Har OSX 10.3.9. Dock känner importen inte igen raw-filer från denna kamera. Är det så att det inte går att fixa detta med iPhoto? Visserligen fungerar Olympus Master med raw, men jag vill ha allt samlat i en applikation...

Vid närmare inspektion av bilderna på PBFixIt så verkar det helt onödigt att byta ett helt logikkort för en lös USB-kontakt.

Vad jag kan se är det en standard chassie-kontakt med stiftlödning (ej ytmontering) som kostar under tian på ELFA. Bara jag vågade skruva isär hela eländet själv så skulle jag inte ha några problem att löda dit en ny.

Jag ringde och hörde och de byter sannolikt logikortet vilket blir dyrt. Jag kikade även på bilder inuti iBooken där portarna sitter - svårt att säga vad som kan ha gått sönder. Antagligen lödningen, men säker är jag inte. Kanske går det att ta bort "överdelen" på datorn endast för att kika vad som kan ha gått sönder - utan att behöva meckla med skruvar under datorn?

Med alla dessa skruvar som skall tas bort vet jag dock inte om jag vågar och om det är värt det. En USB-port har jag ju kvar och jag har även en adapter som ger två portar. Om den andra porten går sönder är det ingen tvekan - då gör jag ett försök. Om ett par år byter jag också dator - det är bara att hoppas att den håller tills dess.

Är det någon som tagit isär en iBook tidigare och vet hur själva USB-kontakten sitter fast på moderkortet? En av USB-kontakterna har "lossnat", den sitter fortfarande i uttaget men både blecket och stiftet är "löst". Den har heller ingen kontakt med moderkortet.

Är det idé att öppna hela iBooken själv och antingen löda eller knäppa fast kontakten (hur den nu är fastsatt...) eller ska man lämna in den? Troligt pris för lagning?

vh/

T

Ursprungligen av Tussen69:

Jag fattar inte varför inte det går att justera volymen på era Mac mini intels ... jag har en PowerMac G5 med analog och "optisk digital utport" .. går utmärkt att sänka och höja volymen från datorn för den digitala ...

som jag sagt förut så är detta antagligen en REJÄL bugg från apples sida ...

jag menar .. menar ni att man inte kan höja och sänka volymen med er vita apple remote när ni är i FrontRow läge och tittar på en film och har ljudet ut via den optiska till er surround förstärkare .. ?????

Man styr inte volymen från en digital signal. Gör man det förlorar man så pass mycket ljudkvalitet (reduktion av bitar) att detta i sig är en bugg.

Olympusen styrka ligger nog kitet som kommer med E500 + 14-45 och 40-150 objektiven i förhållande till pris.

Oly's kitobjektiv är nog strået vassare än andra kitobjektiv, ffa till Nikon D50 och Canon om man får tro alla objektivmätningar. Begränsningen hos kameror med stora sensorer är idag objektiven, medans det hos Oly är sensorn som är begränsande. Med den snabba sensorutvecklingen tror jag det inte dröjer länge innan sensorerna hos 4/3-systemet matchar deras objektivprestanda. För system med större sensorer är det enda alternativet att köpa gluggar som är större och dyrare om man vill utnyttja sensorn i sin fulla kapacitet.

Ursprungligen av Leftrustle:

De få låtarna jag köpt har varit 128...

Har du jämfört en egenrippad AAC128 från CD original mot iTMS 128? Alltså hur de ser ut frekvensmässigt? Den låt som köptes såg mer ut som en 128 MP3 (jag har också analyserat filerna).

Är kvaliteten på ITMS sämre än AAC 128? En test verkar faktiskt.se visa detta. I så fall är iTMS riktigt riktigt dåligt...

Men det är så att uppgraderingen börjar med iBook och PowerBook under 2006? Det är ju relativt snart och de processorer som kan tänkas blir ?

Jag har iBook 1.07 GHz, och hade en viss tanke på en ny maskin under 2006, medans den gamla kommer att åka till andra sidan Atlanten för att kommunicera med från Sverige (Skype, iChat). Kommer detta att fungera mot de nya intel-maskinerna, tro?