Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
imladris

imladris

Medlem
  • Registrerad 2004-04-27
  • Senast aktiv 2010-09-15
  • Antal inlägg 80

Foruminlägg

De senaste inläggen imladris har skrivit i forumet.

Ursäkta att jag gräver upp en gammal tråd, hamnade här när jag sökte på annat. Ville bara säga att man kan fixa equalizer för allt ljud som går från datorn med gratis programvara, om någon annan skulle hitta den här tråden. Instruktioner för detta finns i en tråd på Macintoshian Achaia. Rätt besvärligt, men ändå.

Hear låter intressant, men dyrt.

iView MediaPro finns ju också. Folk har sagt bra saker om det, men jag har inte prövat själv. Det finns en trial att hämta:
http://www.iview-multimedia.com/mediapro/

KOL, vill bara säga att du bör använda Firefox (eller en annan Gecko-baserad webbläsare) om du vill ha maximal kompatibilitet med webbsidor. Om du redan visste det.

Om du kunde säga exakt vad som inte fungerar på vilka sidor och i vilken webbläsare skulle det vara intressant. (Kollade Tickets och SIF:s hemsidor men tycker allt verkar funka.) Någon (kanske jag) får kanske för sig att rapportera dem, vilket ger betydligt större chans att det fixas till en senare version.

Jag har aldrig använt funktionen, så jag har ingen aning om hur det brukar funka. Men någon på cubeowner.coms forum löste sitt problem, som låter väldigt mycket som ditt. Säg gärna om det funkar.

se http://www.cubeowner.com/forums/index.php?s=&showtopic=7217&view=findpost&p=40237

Jag hade 0. Vinner jag något?

Så har jag inte använt AIM på några år heller.

Ursprungligen av fredHo:

Varför ska flashfilmer i browsern inte gå att spela i bakgrunden? Riktigt störigt.

Catfish på Ars Techicas forum har någon slags lösning på problemet för Safari. Har inte testat, eftersom jag ännu inte varit irriterad på det.

http://episteme.arstechnica.com/eve/forums/a/tpc/f/8300945231/m/696002979731

Fixar inte iPhoto alla dessa grejer? Kanske den inte uppfyller dina krav på katalogisering?

Annars brukar väl iView Media Pro nämnas som ett bra alternativ.

Jag prövade att ändra setuid-flaggan för programfilen till den användare som man vill köra programmet som, och det funkar faktiskt. Dock är det inte speciellt smidigt, och man får se upp med säkerheten. T ex krävs inte användarens lösenord för att köra programmet när inställningen väl är gjord, vilket innebär att vem som helst kan köra programmet som den användaren. Därmed kommer alla åt alla den användarens filer och liknande genom programmet, vilket kanske inte är så lyckat i alla lägen. Dessutom finns det kanske andra problem som jag inte kommer på nu.

Med detta i baktanke kan man göra som följer för att köra ett program som annan användare (men jag lämnar ingen garanti...):

Exempel för Textredigeraren (TextEdit.app). Det kan vara en bra idé att göra en kopia av programmet och använda det i stället, så man inte pajar något. Man får fylla i lösenord på ett par ställen.
1. Öppna terminalen
2. Byt till en adminanvändare, om du inte redan är det. T ex om adminanvändaren heter "admin", skriv som följer. Om du inte vet om du är admin eller inte så är du det antagligen och kan skippa detta steg.
$su admin
3. Gå till programmets mapp, t ex:
$cd /Applications/TextEdit.app/Contents/MacOS
4. Kolla programmets nuvarande ägare och kom ihåg:
$ls -l
total 256
-rwxrwxr-x . 1 root. admin. 128640 Mar 21. 2005 TextEdit
I mitt fall är alltså programmets nuvarande ägare "root".
5. Byt programmets ägare till den användare som programmet ska köras som. Vi kan kalla henne eva:
$sudo chown eva TextEdit
6. Set setuid-flaggan på programfilen så att det alltid körs som användaren som äger filen:
$chmod u+s TextEdit
7. Nu kommer programmet alltid att köras som om eva körde det när du startar det.

För att ändra tillbaka, gör bara samma sak i omvänd ordning. I exemplet ungefär:
$chmod u-s TextEdit
$sudo chown root TextEdit
Det här kan man göra medan programmet är igång, så att allt är återställt så snart man stängt programmet. På så sätt kan man minimera tiden som programmet kan startas som eva av alla.

Det borde vara möjligt att göra ett program som gör det ovan (förändring, start av program, återställning), och ber om lösenord och liknande. Men jag är rädd att det förblir ett säkerhetsproblem, den korta tiden programfilen är körbar som någon annan för alla.

(redigering: lite förtydling)

Senast redigerat 2006-06-24 22:40

Din metod funkar för mig, i alla fall så långt att programmet startar. Man får komma ihåg att lägga till .app, dock, och möjligen kan sökväg behövas i något fall (?). Exempel:
open -a TextEdit.app

Tyvärr så gör det här kommandot tyvärr inte att det öppnade programmet körs som användaren du su:ade till (åtminstone inte de program som jag testat), utan som den användaren som har nuvarande aktiva "grafiska" inloggningen.

Så vitt jag vet finns inget sätt att köra ett "grafiskt" program som en annan användare under OS X, men skulle bli glad om någon visar hur man gör.

Kanske man kan göra det med en sån där "sticky bit" för programfilen, så att programmet alltid körs som en annan användare? Någon får testa, för nu ska jag sova. God natt!

Kryssa för "Alla reglage" under Systeminställningar->Tangentbord och mus->Kortkommandon

Det borde göra så du kommer åt det mesta, åtminstone i cocoabaserade program.

Enligt manualen ska "ntpd -qg" (man ntpd för info, som vanligt) uppdatera klockan, men jag får det inte att funka.

Problemet kanske är samma som på http://docs.info.apple.com/article.html?artnum=303731

Ursprungligen av jerryskate:

Har fått ett skumt problem som jag inte riktigt vet vad det beror på..

Har tappat bort mitt ljud, men bara i spel, tex CoD osv.. provade även en ps1 emulator
och tekken 3 med samma resultat.. allt annat funkar bra..

Har provat det mesta Zappat prammet, reparerat skivbehörigheter, startat om osv..

För rätt länge sen så testaqde jag Onyx med en sjuhärrans massa problem, tog bort det och rensade upp lite.. fick göra två arkivera-installera innan det funka som det skulle igen, misstänker
att onyx fortfarande har nåt med i spelet att göra.. kolla in skärmdumpen så förstår ni varför..

Nån som har nåt tips på hur man kan lösa detta?

Mvh Jerry

Testa förslaget i näst sista inlägget i tråden på http://nwn.bioware.com/forums/viewtopic.html?chl=it&topic=443580&forum=71 . Verkar vara precis samma problem som du har, och det verkar inte ha något med Onyx att göra.

Ursprungligen av bruksarn:

Har delat ut FTP och släpper igenom port 21 på brandväggen. Ingen router emellan adsl-modem och dator, mapparna har läsrättigheter för övriga användare. Ändå kan jag inte ansluta utifrån och komma in på datorn, inget händer helt enkelt. Får upp en ruta för att fylla i användare och lösen när jag ansluter till ip-adressen men sen är det stopp. Nåt förslag vad det kan vara för vajsing?

Jag har inte stenkoll på det här, men jag har några idéer. Dessutom hade jag ungefär samma problem för några månader sedan, men det löste jag genom att stänga brandväggen, vilket kanske inte är så smart om datorn är ansluten till internet.

Här beskrivs hur ftp fungerar:
http://slacksite.com/other/ftp.html

Så jag skulle föreslå att testa både active och passive mode när du ansluter, och se om något hjälper. Du kanske kan få hjälp av informationen under "Troubleshooting" på denna länken:
http://www.novajo.ca/firewall.html

Ursprungligen av DrBoar:

Jag behöver köra ett hybridsystem med svenskt OS men med punkt i stället för komma som decimaltecken. (Grafer på engelska har ju "." inte "," som decimal.

I tidgare OS X versioner fanns under Inställningar/internationellt/numeriskt format en "anpassa" meny. Då en mängd olika tecken kunde ställas in som decimal. I 10.4.5 är detta helt borta. I 10.3.8 finns det.

I OS 7-9 fungerade anpassade decimaltecken och då fungerade även decimaltangenten på numeriska tangentbordet på rätt sätt.

Kan man mappa om tangentbordet så att man får decimaltecken som man vill?

Man kan visst mappa om tangenter i Cocoa-program i alla fall, lite intressant: http://hcs.harvard.edu/%7Ejrus/Site/Cocoa%20Text%20System.html

Med hjälp av detta och en kommentar på Arstechnicas forum var det rätt lätt att fixa.

Gör en textfil som heter DefaultKeyBinding.dict, lägg den i hemmapp/bibliotek/KeyBindings (skapa mappen KeyBindings om den inte finns), och skriv

{
    "#," = ("insertText:", ".");
}

i den och spara. Sedan ger kommat på numeriska tangentbordet en punkt, för program som startats efter du sparat filen. Verkar funka här i alla fall.

Vet inte hur man gör för program som inte använder Cocoa.

Ursprungligen av svampmoln:

Jag har exakt samma problem som dbc0308 (hade?) och försökte med imladris tips att köra Tiger-cd:n, utan att hitta någon optional installs med installation av X11.

Jag har installationsskivan för Tiger på dvd, köpt separat, och där finns i alla fall "Optional Installs.mpkg" direkt när man öppnar skivan. Kanske det ser annorlunda ut om man har Tigern på cd eller på nån skiva som följde med datorn.

Själva X11-installationen heter X11User.pkg, och finns för mig i Mac OS X Install DVD/System/Installation/Packages/X11User.pkg

Om du inte kan hitta det där paketet på någon av dina skivor så har jag tyvärr inga andra förslag. Hoppas nån med mer koll kan hjälpa till i så fall.