Hej William,
Jag är säker på att du blir nöjd merd resultatet från en Nikon Coolscan 5000. Om du funderar på att importera, så är Tyskland kanske ett bra alternativ. Om du har tur kanske Silverfast Ai är bundlad.
Själv har jag använt en Nikon Coolscan 4000 några år och är mycket glad för resultatet. Min scanner kom ursprungligen från Tyskland och då följde det med Silverfast Ai 5.0, Silverfast HDR 5.0 och FotoStation 4.5. Silverfast Ai har jag uppgraderat till 6.0.
Jag är imponerad av hur enkelt det är att få fram bra bilder snabbt med Silverfast jämfört med Nikons eget scanningprogram. Rekommenderas!
Silverfast Ai är ett kraftfullt automatiserat scannerprogram med många inställningsmöjligheter om man ändå behöver det.
En nackdel med Silverfast, förrutom priset, är att man betalar per scannertyp. När man väl är tillvand och skaffar en ny scanner får man betala på nytt och dom verkar sätta priserna efter hur dyr scannern är, vilket jag tycker är väl girigt.
Ett bra alternativ till Silverfast som tidigare nämnts är Vuescan. Jag skaffade det till min förra filmscanner och är nöjd med det också. Numera kör jag mest Silverfast Ai, men vid verkligt knepiga bilder går jag tillbaka till Vuescan som för mig är ett mera hands on program som kräver mera justeringar, men utan att kännas så förvirrande som Silverfast Ai kan göra när man pillar på alla dess kontroller.
Normala bilder kan bli nästan lika bra med båda programmen. Vuescan hade en nyans bättre dammfiltrering med ICE och IR-kanalen i scannern, senast jag jämförde. Dessutom finns tre olika filteringsstyrkor medan Silverfast Ai bara har en inställning. Trots detta kör jag oftast Silverfast Ai då den är lite bekvämare. På senaste tid har Vuescan fått mera automatik och möjligheter som jag inte provat, så se inte detta som en fullständig jämförelse utan bara som lite erfarenheter jag samlat på mig under åren.
När det gäller scanningsmetodik så håller jag med alla som rekommenderat att först bara scanna/spara i lägre upplösning, för att katalogisera på något vis, för att sedan koncentrera sig på de mera lovande bilderna. Du har ju så många bilder och alla kan nog inte vara toppbilder. Spara alla negativ på ett bra sätt så att du hittar bland dem för vidare digitalt mörkrummsarbete.
Från vad du skriver tror jag att du vill ha möjlighet till så bra resultat som möjligt för åtminstone vissa bilder. Om du skulle scanna alla dina negativ för den möjligheten kommer lagringsbehovet att vara större än vad andra sagt här.
Jag tror att de flesta som arbetar med avancerad bildbehandling håller med om att en råscannad bild om möjligt bör vara 48 bitar och inte 24 bitar, så att man inte riskerar att förlora eller förändra färginformationen när man senare filterar och manipulerar bilden i till exempel Photoshop. Man bör vänta så länge som möjligt med att omvandla från 48 till 24 bitar. (16 mot 8 bitar per färg)
En bild från en Nikon 5000 scannad i 4000 dpi med 48 bitars upplösning tar nästan 120 MB. En sådan fil kan visserligen komprimeras och expanderas förlustlöst, men det tar förhållandevis lång tid och frågan är om det är värt väntetiden mot vad lagringskapaciteten kostar idag.
Om du scannar alla dina bilder med denna upplösningen kommer resultatet att ta ganska stor plats. Ifall du kommer att vilja arbeta ordentligt med de bästa bilderna är det bättre att göra det när du väl skall slutprocessa bilden. Då spelar scanningtiden i högsta upplösning mindre roll eftersom du troligen kommer att arbeta betydligt längre med varje bild än det tar att scanna den.
Även om du är nybörjare nu kommer du att hitta metoder och sätt att locka fram fina bilder ur många negativ som du trott varit kass efter att ha sett pappersbilder från ett standardlabb. Att scanna med en filmscanner kan vara ett hantverk som hör ihopa med det fortsatta processandet fram till den slutliga bilden oavsett om den trycks, skrivs ut på en bra skrivare eller visas på skärmen.
Ett tips är att tänka igenom och planera ordentligt innan du börjar scanna så att allt blir väl katalogiserat och lätt att hitta i.
Metoder att göra bra bilder bättre i det digitala mörkrummet efter scanning eller digital forografering hittar man blnd annat i olika artiklar på http://www.luminous-landscape.com/
Lycka till med alla bilder.
Med dessa ord avslutar jag mitt första inlägg och ifall någon till äventyrs har orkat sig igenom all text hoppas jag att den kan vara till någon nytta.
God Jul Allihopa.
Ulf