Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ingemar Ragnemalm
  • Plats Linköping
  • Registrerad 2005-06-17
  • Senast aktiv 2017-11-14
  • Antal inlägg 4190

Foruminlägg

De senaste inläggen Ingemar Ragnemalm har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Macus:

Nätdelen passar säkert fysiskt i lådan. Problemet är nog snarare att få dit moderkortet och att ansluta startknappen. För att få dit moderkortet så måste man dels knacka bort plåten som sitter där portarna ska vara, och dels måste man borra nya hål i sidan där moderkortet ska skruvas fast. Eventuellt så måste man göra ytterligare åverkan på chassit för att få plats med allt. Sen gäller det att ansluta startknappen. Slutligen så måste man fundera över kylningen. Beroende på vilka komponenter du väljer så måste du eventuellt sätta in fler fläktar.

Jag hade planer på att göra något liknande för ett antal år sedan. Men jag valde att köpa ett billigt atx-chassi för ett par hundralappar istället.

Kul att du i alla fall tittat på problemet, även om du inte fullföljde!

Nätdelen kändes initialt som ett problem, eftersom kablarna måste monteras så man kan öppna luckan utan att får problem. Jag har inte testat det ännu, men det måste ju göras rätt.

Portarnas positioner stämmer givetvis inte alls, men det är väl bara att såga och lappa ihop. Jag tror att de sitter ganska sätt från början så man borde kunna utgå från de som finns.

Kylning är förstås en fråga, åtminstone om jag tänker trycka i ett biffigt grafikkort. Ett sådant kan bli rätt varmt. Så kylning kanske är värsta biten - var kan man trycka in en extra fläkt, och hur skall man ge den den cirkulation den behöver?

Tyvärr är alla PC-byggen något av masochistprojekt. När man väl fått hela kråkboet av snåriga sladdhärvor rätt så den startar, så skall man installera system också... Är det Windows så är det en oändlig kedja av saker som måste installeras. Är det Linux så brukar fler saker funka direkt, men just grafikkort brukar Linux sabba rejält och man kan göra hundra modifikationer och omstarter innan det blir i närheten av rätt.

Går det att bygga in ett ATX-kort i en gammal G3 B&W-låda? Jag hittade en grundligt nerskrotad G3 i skrothögen på jobbet. Eftersom den var bortom all räddning men lådan är snygg så tänkte jag att om jag nu ändå behöver en burk att köra Linux på (med ett riktigt bra grafikkort - målet är att programmera OpenGL 4 med alla finesser) så kan jag väl hellre använda den än den sedvanliga plåtlådan?

Men när jag Googlar på detta hittar jag ingenting. Allt jag hittar är motsatsen, folk som byggt in en G3 i en plåtlåda. Tja, det blir ju en Mac, och det blir inte detta, men att göra en snygg Mac fulare... Nåja, det är inte vad jag försöker göra nu. Men är det någon som har försökt använda G3-lådan?

Ursprungligen av Erik.dv:

Alltså matchar Finland priset i USA och man sparar alltså kring 12-13% där. Det skulle jag säga är en markant skillnad.

Jag vet inte om det är något problem att få svenskt tangentbord utomlands, men i Finland måste väl standarden vara rätt nära vår? Det kan vara värt att kolla. Finns det någon Mac-butik på Åland tro?

Jag är speciellt förvånad att det är billigare i Danmark, som har groteskt hög prisnivå annars. Norge också tror jag, men det är jag inte säker på. Men visst åker norrmän och danskar hit och handlar i rätt hög grad?

Ursprungligen av suddgummi:

En nyare MacBook utan FW är i mina ögon värdelös. Gå ner på USB för att flytta stora filer eller backupa är inget roligt.
Farten räcker till för min del (2.2 GHz med 4GB RAM).

Jag har 8 GB och det går fort. Segar sällan till sig. På 4 kunde det swappa för mycket ibland.

FW är viktigt för mig också, inte minst för att jag har en äldre Powermac med massor av äldre filer som jag kan prata FW med men inte USB. Och så upplever jag att FW är bra mycket tryggare än USB, inte bara snabbare.

Nu har jag ägnat alldeles för många timmar åt att fixa Macen. Jag fick plocka ner den i småbitar, för att byta skärm, inverterkort och tangentbord. Det är hur många skruvar och små plastflärpar som helst, inte minst på skärmen. Tangentbordet visade sig vara dött, så jag fick byta tillbaka, men bytet kostade knappast något extra annars eftersom tangentbordet ändå måste loss för att få loss täckplasten över gångjärnen (hinge cover).

Just denna täckplast är värsta biten av alltihop. Hela gångjärnskonstruktionen är både krånglig och känslig. Efter en massa mekande har jag fortfarande inte fått Macen att stänga sig helt i bakkant. Det känns inte så bra, men det skulle kännas sämre att bruka våld i en del där man vet att det är en massa känsliga kablar som man inte vill slita på.

Det roliga var att skärmbytet lyckades, skärmen funkar bra nu, och är ljusstarkare än den gamla, som säkert var rätt sliten redan innan den gav upp.

Nu är bara frågan om jag vågar lita på min lagning. Är detta en maskin att ta med i ryggsäcken, när den inte sitter ihop helt i bakkanten? Inte så kul. Jag har ingen aning om varför den inte går ihop. Jag är frestad att låta den bli "semi-stationär".

Mer minne kan hjälpa, men nyare system gör den med största sannolikhet långsammare. 2 GB är inte alls hopplöst på 10.5, men 4 eller 8 kan ge en förbättring. Med 10.7 och upp duger inte 2 GB alls längre. Min fru har en gammal Air med 2 GB, och gjorde misstaget att uppgradera från 10.5. Det har hon ångrat. En Air går ju inte att bygga ut minnet på. Min MacBook (2009) har jag 8 GB i och det var verkligen ingen nackdel.

Frågan är om det finns andra saker som behöver städas upp. Mycket fläkt kan ju helt enkelt bero på att Safari sliter som ett djur med idiotiska reklamanimationer, och kanske swappar en massa minne också. (DET blir långsamt!)

Har du någon Flashblockerare? Det snabbar upp rejält om man är drabbad av dåliga reklamanimationer.

Vad gäller stabilitet så är alla OSX rätt stabila, i alla fall några versioner in i varje större revision. Jag har aldrig sett någon anledning att uppgradera för att få stabilitet.

Jo, det är ju därför jag funderar. Det är en bra maskin (om man bortser från dålig reptålighet), jag vill fortsätta använda just en sådan.

Men det är trots allt bara en maskin så om jag kan köpa en likadan för mindre pengar än reparationen kostar så är det ju bara att flytta över hårddisken. Bara jag får en som är lika mysig som den gamla.

Efter lite mer googlande så tror jag att det är samma inverterkort i min reservdelsdator fast den är två år äldre... Så jag kanske kan fixa den själv trots allt. Jag skall bara våga sätta mejseln i den och försöka fixa det utan att sabba något.

Vad skall jag göra med min MacBook?

Det är en MacBook från 2009. Riktigt bra maskin, sista med firewire, första med bra GPU. Jag har maxat den rejält och har den som min primärmaskin.

Men på sistone har det gått snett. Skärmen släcks av sig själv, vad som helst mellan en halv sekund och ett antal minuter efter att man tänder den. Ibland fungerar den fint en timme i streck, men alltför ofta får man bara ett blink.

Jag har letat lite och det troligaste är att inverterkortet är dåligt.

Jag har en trasig reservdelsmaskin från 2007. Är den kompatibel? Eller måste jag få fatt i ett nytt inverterkort som passar?

Att ta till reparatör kostar väl antagligen som en ny maskin. Är det bara att lägga den åt sidan och göra reservdelsmaskin av den eller är det lösbart?

Några tips? Liknande erfarenheter?

Ursprungligen av Dalle:

Nu är t om kalle anka på julafton rasistiskt. Var kommer all denna överdrivna moralpanik ifrån? Suck!

Fast det är ju inget nytt. Filmen var alldeles sönderklippt förr, men senare har man lyft censuren och levererat hela detta charmiga (men lite politiskt inkorrekta) tidsdokument.

Två fel på slutet. I sista stycket står det Lombard när det skall vara Pismo, och bilden som sägs vara en Pismo är en Wall Street (den är på tok för tjock). Annars stämmer det rätt bra, till och med Pismons höga maximala minneskapacitet är med.

Ursprungligen av marcushedenstrom:

Exakt.

Quicktime är inte att ta bort. Quicktime Player skulle man dock kunna kasta om man inte vill ha det, men jag ser inte riktigt nyttan bortsett från att man sparar 26 MB på disken.

Precis. Skilj noga på QuickTime och QuickTime Player. QuickTime är ett systembibliotek, och det kan man ta bort ungefär lika gärna som att ta bort hela systemet. Det skall vara där, massor av saker kommer att paja utan (import av bilder i många program t.ex.).

QuickTime Player är ett fristående program, det kan du vara utan men jag ser ingen poäng med det. Mycket bättre att peka filer det inte kan öppna på ett annat program, eller installera tillägg (som Perian) som fixar det.

Tråden är rätt tråkig för den som har en MacBook Air. Min fru har en med 2 GB. Det var hyfsat i början, men 10.5. Hon har ångrat uppgradering till 10.6, sedan dess är den slö, och 10.7 eller 10.8 är ju bara att glömma. Jag sitter med en MacBook med 8 GB som är äldre än hennes Air. 8 GB är vägens ände för den men det är inte slut än och hon sitter fast med 2.

Men SSD är förstås relevant, det borde hjälpa en del, om man bortser från dess uppenbara nackdel: storlek. Jag har fortfarande inte skaffat SSD. När man är bortskämd med 1 TB i sin knädator så känns SSD både små och dyra. 128 GB låter hemskt trångt, det räcker ju ingenstans.

Men är det inte redan FAT-format när U3-skräpet ligger kvar?

Jag har också tagit bort U3, men då fanns det ingen OSX-lösning.

Gamla Cruzer Micro är ett ganska trevligt pinneminne. Snabbare än den nyare Cruzer New Design som jag köpte senare om jag minns mina mätningar rätt. 2 GB är förstås lite litet men inte alls tokigt som litet filflyttarminne. Kasta inte bort det med mindre än att det börjar bete sig tråkigt.

Nu har de försökt igen, bluffsäljarna. Den här gången presenterade de samtalet som "servicesamtal". Det tycker i alla fall jag lät som om det är samtal från företag man är kund hos. Olagligt? Antagligen inte, i alla fall mer lagligt än deras gamla bluffar. Oseriöst? Det tycker jag.

Behöver jag ens säga vilket företag det var? Samma gamla bluffmakare. Företagsnamnet nämndes inte ens förrän sent, lite snabbt i förbigående. Jag är glad att jag inte missade det.

Det är jobbigt att man måste ha garden så högt när man svarar i telefon.