Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda jämför

Jakten på den perfekta boktjänsten

Sommaren och den obligatoriska sommarläsningen är här. På resande fot kan det minst sagt vara jobbigt att behöva kånka på en tung boktrave. De senaste åren har strömmande boktjänster växt i Sverige och vi hjälper dig hitta den bästa.

Storytel

Storytel skapades 2005 under namnet Bokilur efter att Jonas Tellander upptäckt Amazons boktjänst Audible under en resa i USA. 2007 bytte företaget namn till Storytel. Till en början var det väldigt svårt för Storytel att gå runt men 2009 medverkade företagets vd i SVT:s programserie Draknästet för att söka finansiärer. Riskkapitalisten Richard Båge investerade i Storytel och sedan dess har företaget expanderat aggressivt och köpt flera förlag såsom Storyside, Earbooks, Massolit förlag, Telegram förlag, Nordstedts förlagsgrupp, Kontentan förlag, och People’s Press.

Till en början strömmades endast ljudböcker men sedan 2014 går det att både läsa och lyssna på böcker i Storytel. Företaget växer kraftigt men har mött stor kritik från olika förlag angående sin betalmodell som gör det nästan omöjligt för förlagen att själva räkna ut sin ersättning. Förlagen har även klagat på att ersättningen till förlag och författare stadigt sjunkit de senaste åren trots att antalet prenumeranter hela tiden ökar. I en rapport som Svensk Bokhandel publicerade förra sommaren har ersättningen sjunkit nästan 40 procent på några år trots att royaltyn legat still.

Att skaffa Storytel

För att kunna börja använda tjänsten måste du registerna ett nytt konto på deras webbplats, det går inte att registerna sig direkt i appen. Storytel-appen laddas ner i App Store, Google Play eller Microsoft Store. Det går utmärkt att använda tjänsten på en surfplatta men den är inte kompatibel med läsplattor som exempelvis Kindle. Det går även att läsa och lyssna på böcker på en PC.

Det finns en 14 dagar lång provperiod där du kan lyssna och läsa obegränsat. Efter 14 dagar debiteras du 169 kronor i månaden. Det finns ingen uppsägningstid men betalperioderna betalas i förskott, så se till att avsluta tjänsten i tid om du inte vill betala en månad i onödan. Det går att ta del av både e-böcker och ljudböcker i Storytel och det finns titlar på både engelska och svenska. Storytel finns i norden samt i Ryssland, Holland och Polen, men företaget har även planer på att expandera till Spanien, Indien och Förenade Arabemiraten.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Gränssnittet är överlag trevligt och det är lätt att navigera i menyerna. Appen är dock väldigt bildtung och upplevelsen av att scrolla runt på sidan kan kännas trög. När jag scrollar runt buffrar appen en del och bilder måste laddas, däremot är detta nästan aldrig ett problem när jag väl är inne i en ljud- eller e-bok. Jag kan börja lyssna eller läsa boken på en gång och jag behöver inte sitta och vänta på att boken ska ladda klart.

I övre vänstra hörnet i IOS-appen finns en hamburgermeny där du kan få boktips, kolla in olika bokserier eller leta efter böcker utifrån genre. Här kan du även gå till din personliga bokhylla där pågående och avslutade böcker samlas. På framsidan till de olika flikarna Boktips, Serier och Kategorier finns olika rubriker, såsom Nyheter, Topplistan, Heta titlar eller Storytel original. Det finns även ”temaremsor” där bild och text illustrerar kategorier såsom "Sommartider, hej hej!", "Diskbänksrealism", "Genväg till Smartness" eller "Naturen blir galen". Gränssnittet gör det lätt att gå på jakt efter nya böcker och leta runt bland travarna med boktips.

Det går även att längst ner på sidan klicka för att sa samtliga titlar i genren. Om det är en specifik bok du letar efter går det att leta upp den i appens sökflik. Sökmotorn är dock i dummaste laget och är väldigt petig, detta i kombination med att Storytel inte lagt ihop olika variationer av samma författarnamn försvårar ibland sökandet. Söker jag på J.R.R Tolkien får jag upp ett helt annat resultat än om jag söker på JRR Tolkien. Det går inte heller att sortera i din bokhylla efter exempelvis teman, vilket jag saknar. Det går inte att söka på förlag, men på författare och titel.

Det går inte att ha flera användarkonton så om du vill dela prenumerationen med någon får ni se till att ni inte lyssnar eller läser samma böcker. Du kan ladda ner appen och logga in på ditt konto på flera enheter som har stöd för appen, det är dock endast möjligt att lyssna från en enhet samtidigt.

Deras aggressiva upphandlingar har gett resultat En sak som är väldigt trevligt med Storytel är att titlar som finns som både e- och ljudbok läggs ihop som en bok. Omslaget markeras med en hörlursikon för ljudbok och en glasögonikon för e-bok. De titlar som finns som både ljudbok och e-bok är markerade med båda ikonerna. För att läsa eller lyssna på böcker behöver du spara dem i din bokhylla, detta är dock inte något som tar lång tid.

En funktion som Storytel, till skillnad från konkurrenterna har är att det går att växla mellan ljud- och e-bok. Om jag har kommit en timme in i boken och vill fortsätta läsa boken istället för att lyssna på den kan jag enkelt trycka på ”läs” och jag kommer automatiskt till det stället jag nyss lyssnade på. Det är en väldigt användbar funktion och det enda jag saknar är att jag inte kan läsa och lyssna samtidigt.

E-boksläsare

Om jag vill njuta av en snygg e-boksläsare så är kanske inte Storytels läsare den första jag går till. E-boksläsaren är väldigt grundläggande. Jag kan välja mellan de tre standardbakgrundsfärgerna mörkt, vitt och sepia samt tre olika teckenstorlekar. Det går inte att välja mellan olika typsnitt. Läsaren har en trevlig och lite luftigare sidmarginal och inga ord avstavas. Detta kan göra att sidan ibland ser lite hackig ut men samtidigt riskerar inte Storytel att göra felaktiga och konstiga avstavningar. Jag bläddrar sida genom att svepa åt höger eller vänster utan några sidbläddringsanimationer. Läsupplevelsen avgörs i väldigt hög grad av kvaliteten på de filer som förlagen lämnat in. När jag har bläddrat igenom olika böcker har jag endast hittat böcker i epub-format, det vill säga med flödande text istället för fixerade sidor. Detta är överlag att föredra över pdf-format men det som däremot kan hända med böcker i epub är att bilder ser malplacerade ut eller hamnar på helt fel ställe.

Ljudbok

Ljudboksläsaren är enkel men lättförståelig i designen. Det går att ställa in en sömntimer som gör att uppspelningen stänger av sig efter förvald tid. Det går även att sätta bokmärken med kommentar i ljudboken, en funktion jag uppskattar mycket och som funkar smidigt. Jag kan ställa in olika lyssningshastigheter om jag tycker att uppläsningen sker för långsamt. Det är lätt att både ladda ner ljudböckerna så de går att lyssna på offline och att ta bort dem från enheten. Överlag håller ljudböckerna en hög kvalitet. Många titlar finns tillgängliga med olika uppläsare, vilket alltid är skönt om man råkar ut för en uppläsare man inte alls tål. Vissa titlar är inte i så god kvalitet och det är smärtsamt att lyssna på dem. Dessa hör dock inte till vanligheten.

Utbud

När det kommer till utbud så har Storytel ett brett sådant. Deras aggressiva upphandlingar har gett resultat och biblioteket är väldigt stort, nästan lite för stort. Många populära titlar, och speciellt klassiker finns i flera utgåvor. Detta kan vara bra när det kommer till ljudböcker men nästan helt poänglöst när det gäller e-böcker. Det tar tid och är irriterande att själv behöva leta reda på den bästa e-boksupplagan av boken.

Jag ser tusen gånger hellre att Storytel gör detta urval åt mig innan så jag inte behöver sitta med fem skitversioner av en bok och inte veta vilken jag ska välja. Jag får en känsla av att Storytel skaffat stora backlistkontrakt med förlag och att dessa titlar sedan bara har matats in i systemet där de ligger och guppar tillsammans med andra versioner av samma bok. Storytel har inte helt lyckats med balansen mellan ett brett utbud och ett myller av för mycket av samma. Däremot har Storytel många titlar som de andra tjänsterna inte har, och fenomenet är inte Storytel ensamma om.

Jag uppskattar verkligen att många böcker finns både på svenska och engelska då det finns många som har svårt att läsa svenska utgåvor av engelska original. När det gäller de engelska titlarna är det betydligt vanligare med ljudböcker än e-böcker.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Hela Harry Potter-serien på svenska och engelska, även andra titlar.

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

Hela Sagan om ringen-serien som ljudbok på svenska och engelska, även andra titlar.

Selma Lagerlöf

Stort utbud, både ljud- och e-bok. Finns även en del titlar på engelska.

Fjodor Dostojevskij

Bra utbud, både på engelska och svenska och som ljud- och e-bok.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

Hundra år av ensamhet finns på svenska som e-bok och på spanska som ljudbok.

Joseph Heller (Moment 22)

Finns inte, men uppföljaren på engelska finns.

George Orwell (1984)

1984 och Djurens gård finns på svenska.

Astrid Lindgren

Bra utbud på svenska i form av ljudbok.

Sara Stridsberg

Bra utbud på svenska e-böcker.

Stephen King

Väldigt många ljudböcker på engelska. En del titlar på svenska med.

Tad Williams

Finns inget.

Douglas Adams

Finns några engelska ljudböcker.

Edgar Allan Poe

Finns mycket på engelska men lite på svenska.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Finns många upplagor av Alice i underlandet i varierad kvalitet.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Finns både på svenska och engelska

Sylvia Plath

Finns en novell som e-bok på svenska.

Agatha Christie

Stort utbud. Bonus är att Christopher Lee läser upp.

Stieg Larsson

Finns både på engelska och svenska

Erland Loe

Finns inte

Naom Chomsky

Who Rules the World finns som ljudbok på engelska.

Naomi Klein

This Changes Everything finns som ljudbok.

Michael Moore

Finns inte

Robert Jordan

Finns som ljudbok på svenska, dåligt inläst.

John Ajvide Lindqvist

Finns många ljudböcker som han läst in själv.

Virginia Woolf

Finns på både svenska och engelska.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.