Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda jämför

Jakten på den perfekta boktjänsten

Sommaren och den obligatoriska sommarläsningen är här. På resande fot kan det minst sagt vara jobbigt att behöva kånka på en tung boktrave. De senaste åren har strömmande boktjänster växt i Sverige och vi hjälper dig hitta den bästa.

Sammanfattning

Jakten på den perfekta strömmande boktjänsten fortsätter för min del. Ingen av tjänsterna jag har provat känns helt klockren, även om jag gillade både Bookbeat och Storytel. Den tjänsten som jag fattade minst tycke för är Nextory. Utbudet kändes förhållandevis litet och det tog lång tid att öppna nya böcker. Samtliga tjänster förutom Bookbeat borde rensa i sitt bibliotek för att ta bort dubbletter, och flera utgåvor av samma titel. När det gäller ljudböcker kan det finnas en poäng i att ha olika versioner med olika uppläsare men när det gäller e-böcker är det bara störande och förvirrande med flera utgåvor.

Storytel har ett stort försprång när det gäller utbud och smarta funktioner Den tjänsten som jag personligen blev mest lässugen av var Bookbeat. Fyndiga och lekfulla kategorier tillsammans med ett bra urval fick mig flera gånger sugen på att läsa. Den tjänsten som fick mig minst lässugen är Nextory med torra kategorier och tips.

Storytel har däremot ett stort försprång när det gäller utbud och smarta funktioner. Det borde vara en självklarhet att det går att det går att sömlöst växla mellan ljud- och e-bok. Dock är det endast Storytel som har denna funktion. Det är också väldigt smidigt att kunna sätta bokmärken och kommentera dessa i både ljud- och e-böcker, ytterligare en funktion som Storytel är ensamma om.

Audble är ett bra alternativ för den som framförallt lyssnar på engelska böcker, och har en maklig lästakt om max en bok i månaden. Utbudet är bra, och tekniskt sett innehåller tjänsten många roliga och bra funktioner.

Jämfört med strömmande musik och video-tjänster är de strömmande boktjänsterna relativt dyra, samtidigt verkar det som att de svenska företagen kommit överens om 169 kronor i månaden. En sak som bokbranschen inte verkar har fattat (eller vill gå med på) är att familjer och vänner delar på konton. Ingen av tjänsterna erbjuder familjeabonnemang eller flera användarkonton. Flera förlag pratar om tjuvlyssning som en term. Tjuvlyssning innebär att flera personer delar på ett konto. Jag skulle mycket hellre se att branschen fattar att folk delar konton och att det inte är dåligt, utan att de istället anpassar sig efter detta genom att erbjuda bland annat familjeabonnemang.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.