Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda jämför

Jakten på den perfekta boktjänsten

Sommaren och den obligatoriska sommarläsningen är här. På resande fot kan det minst sagt vara jobbigt att behöva kånka på en tung boktrave. De senaste åren har strömmande boktjänster växt i Sverige och vi hjälper dig hitta den bästa.

Bookbeat

Albert Bonniers Förlag grundades 1837 och är idag ett av Sveriges största mediekonglomerat. Bonnier Books är delen av koncernen som innefattar bokförlag, bokförsäljning och bokklubbar. 2015 startade Bonnier den strömmande boktjänsten Bookbeat för att konkurrera med jätten Storytel. Först lanserades tjänsten i Sverige och kort därefter i Finland. Bookbeat finns även Storbritannien.

Till skillnad från Storytel använder sig Bookbeat av en tydligare affärsmodell där förlagen och författarna får ersättning för varje lyssning. Till en början var ersättningen i jämförelse med Storytel hög. Bookbeat har dock på senaste tiden jobbat för att få ner ersättningen till förlag och författare så den ska ligga mer i linje med Storytels ersättning.

Att skaffa Bookbeat

För att skapa ett konto måste du gå in på Bookbeats webbplats. Du fyller i namn, mail och lösenord samt kortuppgifterna sedan laddar man ner appen och loggar in. Det går att ladda ner Bookbeats app till IOS- eller Andriod-enhet. Än så länge går det inte att läsa eller lyssna på PC, Mac eller läsplatta. Du kan testa tjänsten i 14 dagar innan Bookbeat börjar debitera dig för prenumerationen, därefter kostar det 169 kronor i månaden.

Du betalar i förskott och om datumet för den nya perioden har passerat får du fortsätta lyssna till perioden är slut. Bookbeat sparar dina boklistor och bokmärken utifall du skulle återuppta prenumerationen. Bookbeat erbjuder ljud- och e-böcker på svenska, engelska och finska. Det går att använda på upp till fem olika enheter samtidigt. Om du går in på ditt konto via webbläsaren går det att ta bort enheter du inte använder för att göra plats för enheter du vill använda. Det finns inte möjlighet att ha flera användarkonton.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Tipsen som Bookbeat ger känns kvalitativa Precis som Nextory har Bookbeat ett betydligt mer nerskalat gränssnitt än Storytel och Mofibo. Däremot har Bookbeat klarat konststycket att fortfarande se modern och fräsch ut. Appen har rätt nedtonade färger och ser betydligt lugnare ut än konkurrenternas. Ibland tror jag nästan att jag kommit in på DN:s nyhetssida.

Längst ner på skärmen finns en kontrollremsa där jag lätt kommer till startsidan, Bookbeat tipsar, Genrer, sökfältet eller inställningar. Överst på startsidan hittar jag min senast lästa bok, böcker jag för tillfället läser och min historik. Här samlas böcker jag läser eller sparar. När jag trycker på Bookbeat-ikonen kommer jag till själva utbudet. På denna sida finns de tre flikarna Populärt, Teman och Utvalt. Under populärt är titlarna sorterade efter olika topplistor som Populära nyheter, Topplista: Spänning eller Topplista Romance. Under fliken teman samlas titlarna under fyndiga kategorier som Brustna hjärtan, Kvinnor i fokus, Rapport från landsbygden eller Slipp bråk i bilen. Den sista och tredje fliken Utvalt består av tipslistor från Bookbeat.

Systemet är lätt att förstå sig på och det är lättnavigerat. Något jag uppskattar mycket är att rubriker för de olika kategorierna inte är illustrerade klumpar utan i sin enkelhet; textrubriker. Det går att scrolla sidledes i varje kategori. För att växla mellan de olika kategorierna scrollar du upp och ner på skärmen.

På liknande sätt som Storytel lägger Bookbeat ihop ljud- och e-böcker. När du öppnar upp boken går det att enkelt välja om du vill lyssna på eller läsa boken, det går dock inte att sömlöst växla mellan ljud- och e-bok. Bokserier markeras med en liten vit ikon med flera papper på varandra och överlag är det väldigt lätt att se vilka böcker som ingår i en serie och i vilken ordning de är publicerade.

Under inställningar kan jag hantera mina offline-böcker, här kan jag rensa och sortera titlar efter namn eller filstorlek. Jag kan rensa listan helt med en enkel knapptryckning eller gå in och markera titlar jag vill ta bort. Sökfunktionen är lite bökig och kantig men sticker inte på något sätt ut från de andra tjänsternas sökfunktioner.

Det som jag mest slås av när det gäller Bookbeats app är att kategorierna verkligen väcker läslusten i mig. Istället för att fylla appen med tråkiga och informativa kategorier är Bookbeats kategorier lekfulla och roliga. Ett stort plus för min egen del är att det finns en kategori som samlar böcker med HBTQIA-representation.

Det går relativt fort att scrolla och leta runt i appen. I vissa fall tar det några extra sekunder för omslagen att ladda om jag scrollar rätt mycket men på det stora hela hänger appen med bra. Det är inga problem att ladda ner böcker samtidigt som jag fortsätter läsa eller lyssna.

E-boksläsare

E-boksläsaren är på många sätt lik Storytels eller Mofibos e-boksläsare. Det går att minska och öka teckenstorleken, det finns tre typsnitt att välja på; en vanlig seriff, en lite kantigare sanserif och en skrivmaskinsstil. Det går att välja mellan bakgrundsfärgerna mörk, vitt och sepia. Det går även att välja hur jag vill vända bland. Antingen kan jag bara vända blad eller så kan jag slå på en sidbläddringsanimation som gör att det faktiskt ser ut som att jag vänder blad. Det finns en lista för kapitelindelning så att det snabbt går att ta sig till olika kapitel i boken. Bookbeats e-boksläsare är en avskalad men trevlig läsare där jag kan välja mängd på animationer och finesser. Automatiska avstavningar används inte men texten går generellt väldigt långt ut i marginalen.

Ljudbok

Ljudboksuppspelaren är stilren och mörk till utseendet. Överlag är den avskalad och lätt att använda. Du kan välja om du vill snabbspola 15 sekunder, 2, 5, 10 eller 30 minuter åt gången. Du kan ställa in en sömntimer som gör att uppspelningen slutar efter ett visst antal minuter, och jag kan även ställa in uppspelningshastigheten. Det är lätt att avsluta och ta bort boken från min enhet eller göra den tillgänglig offline.

Utbud

Vad jag verkligen uppskattar med Bookbeat är att det inte finns tusen versioner i varierad kvalitet av en och samma titel. Däremot är utbudet bitvis lite skralt och tunt på engelska jämfört med exempelvis Mofibo eller Storytel. Det känns även som att Bookbeat i större utsträckning än andra tjänster, fokuserar mindre på deckare och mer på annan litteratur och klassiker. Detta uppskattar jag personligen mycket eftersom det känns lite mättat med många deckarböcker efter varandra. Rekommendationerna som Bookbeat ger känns även kvalitativa och det är flera gånger som jag scrollar förbi titlar och hummar godkännande för mig själv.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Harry Potter-serien finns som engelsk ljudbok.

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

Sagan om ringen-trilogin finns som ljudbok på svenska. Det finns även titlar på engelska.

Selma Lagerlöf

Brett utbud på svenska.

Fjodor Dostojevskij

Brett utbud på svenska.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

Finns inte.

Joseph Heller (Moment 22)

Finns inte.

George Orwell (1984)

1984 finns som svensk ljudbok.

Astrid Lindgren

Hennes krigsdagböcker finns som ljudbok men inget annat.

Sara Stridsberg

Hela utgivningen finns. Beckomberga finns även som ljudbok.

Stephen King

Finns 17 titlar på svenska, både ljud- och e-böcker.

Tad Williams

Finns inget.

Douglas Adams

Finns inget.

Edgar Allan Poe

Finns ungefär 11 titlar på svenska och engelska, både ljud- och e-bok.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Finns några titlar, många versioner av Alice i underlandet som ljudbok på engelska.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Hela Game of Thrones-serien finns på engelska och svenska. Svenska finns som både ljud- och e-bok.

Sylvia Plath

En novell finns.

Agatha Christie

Finns en gedigen samling på svenska och engelska.

Stieg Larsson

Millenium-trilogin finns på svenska som ljud- och e-bok

Erland Loe

Doppler finns på svenska.

Naom Chomsky

Who Rules the World finns som ljudbok på engelska.

Naomi Klein

Finns inte.

Michael Moore

Finns två ljudböcker på engelska.

Robert Jordan

Finns tio ljudböcker på engelska.

John Ajvide Lindqvist

Finns många ljudböcker och en e-bok.

Virginia Woolf

Finns en gedigen samling.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.