Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda jämför

Jakten på den perfekta boktjänsten

Sommaren och den obligatoriska sommarläsningen är här. På resande fot kan det minst sagt vara jobbigt att behöva kånka på en tung boktrave. De senaste åren har strömmande boktjänster växt i Sverige och vi hjälper dig hitta den bästa.

Audible

Förutom bufféliknande tjänster med obegränsad lyssning för en fast månadskostnad finns också tjänster som erbjuder direktköp av böcker, eller ett pollettbaserat månadsabonnemang. Det senare innebär att du för en fast månadskostnad får en digital pollett, vilken du kan använda för att köpa valfri ljudbok. Ett begränsat antal polletter kan också sparas.

Jakob har testat Audible, som är en del av jätteföretaget Amazon sedan 2008. Audible är en av världens största återförsäljare av ljudböcker. Det är lätt att skaffa ett konto, och den första månaden är gratis och inkluderar en valfri ljudbok. Har du redan ett Amazon-konto sedan tidigare används detta.

Att skaffa Audible

Efter den första månaden kostar abonnemanget 14,95 dollar eller 132 kronor per månad. För detta ingår alltså en pollett, som kan växlas in mot en valfri ljudbok. Det går att spara upp till sex polletter på kontot, men månadskostnaden dras även om du har sex stycken sparade.

Utöver detta går det att köpa ljudböcker direkt, till nedsatt medlemspris. Audible ger också regelbundet särskilda erbjudanden och rabatter till sina medlemmar. Om du köper en bok som inte faller dig i smaken går det också att returnera den. Medlemskapet har ingen uppsägningstid, och dina köpta böcker får du behålla även om du säger upp medlemskapet.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Det går att lyssna på böckerna antingen från Audibles webbplats eller via en särskild app. Genom att verifiera ditt Audible-konto i Itunes går det också att lägga in böckerna där och lyssna.

Audible använder ett eget containerformat för att paketera ljudfilerna, och erbjuder böckerna i två format; Enchanced Audio (.aax) som motsvarar ungefär en AAC-fil i 128kbps och Format 4 (.aa) som komprimerar ned filstorleken till runt 32kbps. Båda låter bra, men den högre kvalitén rekommenderas.

Mobilappen och webbplatsen samlar båda ditt personliga bibliotek av titlar. Det går att kika runt bland det övriga sortimentet i appen, men för att köpa böcker krävs ett besök till webbplatsen. Det går alltid att förhandslyssna på böckerna för att få en uppfattning av hur de låter och om berättarrösten håller måttet.

En rolig funktion i Audibles mobilapp är att den samlar statistik över ditt lyssnande, samt delar ut utmärkelser och prestationer som låses upp vid användning.

Audible erbjuder inga e-böcker utan bara ljudböcker. Däremot är den kopplad till Amazons Kindle-butik, så om du köper motsvarande bok där finns det stöd för synkroniseringstjänsten Whispersync.

Utbud

Audible har ett enormt utbud av ljudböcker, men de allra flesta titlar är på engelska. Vid en sökning hittas totalt 314 titlar på svenska, och det finns även en del böcker på tyska, spanska, grekiska, ryska, italienska, danska, franska, holländska, portugisiska och japanska.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Hela serien finns på engelska, och bland annat tyska men inte svenska.

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

Hela serien finns på engelska.

Selma Lagerlöf

Nils Holgerssons Underbara resa finns, på tyska. Annars är det snålt med Lagerlöf.

Fjodor Dostojevskij

Brott och Straff finns både på svenska och engelska, samt flera av hans böcker.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

På engelska, tyska och andra språk. Ej svenska.

Joseph Heller (Moment 22)

Finns inte.

George Orwell (1984)

Finns i flera olika utgåvor på engelska. Djurens gård finns på svenska.

Astrid Lindgren

Pippi Långstrump, Barnen i Bullerbyn och Ronja Rövardotter finns på engelska.

Sara Stridsberg

Darling River finns... på danska.

Stephen King

Många titlar, på engelska.

Tad Williams

Många titlar, på engelska.

Douglas Adams

Många titlar, på engelska.

Edgar Allan Poe

Många titlar på engelska. På svenska finns en novellsamling.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Många titlar, på engelska.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Många titlar på engelska, en del på tyska och franska.

Sylvia Plath

The Bell Jar finns på engelska.

Agatha Christie

Många titlar på engelska, en del på tyska, danska, franska, italienska och spanska.

Stieg Larsson

Millennium-trilogin finns på engelska, tyska, franska och italienska.

Erland Loe

Tre titlar på tyska.

Naom Chomsky

Flera titlar på engelska, en på tyska.

Naomi Klein

Sex titlar på engelska.

Michael Moore

Många titlar på engelska.

Robert Jordan

Många titlar på engelska och tyska.

John Ajvide Lindqvist

Tre titlar på engelska, sju på tyska.

Virginia Woolf

Stort urval på engelska, två titlar på svenska.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.