Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Amanda jämför

Jakten på den perfekta boktjänsten

Sommaren och den obligatoriska sommarläsningen är här. På resande fot kan det minst sagt vara jobbigt att behöva kånka på en tung boktrave. De senaste åren har strömmande boktjänster växt i Sverige och vi hjälper dig hitta den bästa.

Mofibo

Mofibo är ett danskt företag startat av Morten Strunge sommaren 2013. Då stod e-bokmarknaden för 2-3 procent av bokförsäljningen i Danmark, när företaget expanderade till Sverige 2014 hade den stigit till 12 procent och Mofibo var då den största distributören av e-böcker i Danmark. 2016 köpte svenska Storytel upp Mofibo för 125 miljoner kronor. Både Storytel och Mofibo behölls som separata tjänster i Sverige och Danmark, men Mofibo har lagts ner i Holland. En av anledningarna till att Storytel köpte Mofibo var deras tekniska lösningar och funktioner för smarta rekommendationer.

Att skaffa Mofibo

Det är väldigt lätt att komma igång med Mofibo. Det går att skaffa konto både i appen eller på deras webbplats. Jag registrerade ett nytt konto via appen och det gick på ungefär en minut. När du tecknar prenumerationen via appen måste du dock komma ihåg att avsluta prenumerationen via Apples system istället för direkt via Mofibo. Mofibos app går att ladda ner till en IOS- eller Android-enhet. Det går dock inte att använda tjänsten på en PC, Mac eller läsplatta som Kindle.

Det går att använda Mofibo obegränsat i 14 dagar kostnadsfritt, sedan kostar det 169 kronor i månaden. Det finns ingen uppsägningstid men Mofibo använder förskottsbetalning så se till att du avslutar prenumerationen innan pengarna dras för nästa månad. Det går att strömma både ljud- och e-böcker i Mofibo, även om det finns betydligt fler ljudböcker än e-böcker. Det finns titlar på främst svenska och engelska, men även vissa titlar på danska.

Gränssnitt, upplevelse och sökfunktioner

Jag kan endast ha 10 titlar i min läslista Appen som helhet är väldigt bildtung och liknar på många sätt Storytels app. Överst på startsidan visas mina tre senaste lyssnade eller lästa titlar. Därefter följer olika rubriker såsom, Lyssna på veckans topplista, Mofibo bestsellers, Glädje i bokform eller Sanna berättelser med samlade titlar i varje kategori. Dessa rubriker varvas med bildsjok där olika titlar lyfts fram lite extra. Längst ner på skärmen finns en menyremsa. Där kan jag växla mellan startsidan, sökfliken, läslistan, social aktiviet och min profil.

Jag kan endast ha 10 titlar i min läslista. När de har tio platserna är uppfyllda måste jag ta bort en titel varje gång jag vill öppna en ny bok. Detta funkar nog bra för personer som vet vad de vill läsa och inte läser så många böcker på samma gång. När jag bläddrar runt och kollar upp om jag kanske vill läsa titlar fyller jag snabbt min läslista. Det uppstår ett visst irritationsmoment när jag hela tiden behöver välja bort en bok för att öppna en ny.

Emellanåt känns Mofibo lite trögt, speciellt när jag scrollar, alla bilder kämpar med att hinna uppdateras och sidan hänger inte alltid med. Flera gånger måste jag göra upprepade försök att scrolla. Är jag offline i appen kan jag se de titlar jag har laddat ner, men jag kan inte se min profil eller något annat.

Mofibo saknar funktionen att läsa och lyssna samtidigt. Dessutom är ljudböcker och e-böcker också åtskilda och de läggs inte in tillsammans som de gör i Storytel. Detta tycker jag är lite tråkigt med tanke på att det är Storytel som äger Mofibo. Mofibo har fler sociala funktioner än exempelvis Storytel. Det går att följa andra läsare, tipsa om böcker och få egna följare som kollar in vad du läser. För de titlar du läser som att du inte vill att någon annan ska se går det att kryssa i ”använd privat läsning”.

När jag avslutar en bok tipsar Mofibo mig om liknande titlar som jag kan vara intresserad av att börja läsa. Det är även väldigt enkelt att betygsätta boken och skriva ett kort omdöme. Mofibo är främst gjord för att det är en person som ska använda tjänsten, exempelvis går det inte att ha flera användarprofiler.

E-boksläsare

Överlag är Mofibos e-boksläsare rätt simpel. Det går att välja de tre bakgrundsfärgerna mörk, vitt och sepia. Jag kan reglera skärmens ljusstyrka och minska eller förstora bokstäverna. Det finns även tre typsnitt jag kan välja mellan, en lite mjukare och en lite hårdare seriff samt en sanserif. Jag kan se hur många minuter jag har lagt ner på att läsa boken, hur många procent av boken jag läst. Genom en hamburgermeny i vänstra övre hörnet kan jag växla mellan olika kapitel i boken.

Mofibos e-böcker är främst i epub-format som gör att texten anpassar sig efter vad som får plats på skärmen. De flesta e-böckerna ser okej ut men det är väldigt beroende av vilken kvalitet förlagen lämnar in böckerna i. Jag har även hittat vissa tryck-pdf:er i Mofibos stora bibliotek. I vissa fall finns till och med utskriftsmärkena med, vilket känns lite slapphänt och tråkigt.

Det går inte att ställa in några sidbläddringsalternativ utan du sveper från sida till sida utan någon animation. Mofibos e-bokläsare använder sig av automatisk avstavning för att få en jämnare sidmarginal, även om detta ser betydligt trevligare ut kan det ibland uppstå vissa fel i avstavningarna.

Ljudbok

Överlag gillar jag Mofibos ljudspelare, den är enkel och lätt att använda. Jag kan lätt hoppa framåt eller bakåt 10 sekunder eller 2 minuter i taget med snabbikonerna längst ner på skärmen. Vill jag ändra på uppspelningshastigheten, sätta timer eller veta mer om boken kan jag trycka på det lilla kugghjulet i övre högra hörnet. Detta är i princip de funktionerna som finns i ljuduppspelaren. Varje gång jag öppnar en ny ljudbok får jag frågan om jag vill ladda ner boken så den går att lyssna på offline. Det går väldigt smidigt att tanka ner ljudböcker och jag kan fortsätta lyssna på dem samtidigt som jag laddar ner filen. Om jag vill använda sömntimern kan jag välja 10, 30 eller 60 minuter.

En störande bugg jag upptäckt är att om jag lyssnar på en bok och växlar till en ny ljudbok börjar den nya ljudboken på samma ställe som jag avslutade den förra. Har jag lyssnat en timme in i den förra boken startar jag alltså en timme in i nästa bok.

Utbud

På det stora hela har Mofibo ett brett utbud. Det är något skralare än exempelvis Storytel som har bredast utbud av de olika tjänsterna. Med tanke på att Storytel äger Mofibo är det tråkigt att Stoytel och Mofibo inte har ett mer likt utbud. Jag tycker att det är synd att de endast har Harry Potter-serien på danska. Precis som på Storytel finns det många dubbletter med varierad kvalitet. Än en gång hade jag velat att Mofibo gjorde rensningen åt mig och att jag inte ska behöva sitta och kolla igenom fem versioner av En herrgårdssägen innan jag väljer vilken av dem jag ska läsa.

Jag uppskattar att många böcker finns både på svenska och engelska då det finns många som ogärna läser svenska utgåvor av engelska original. När det gäller de engelska titlarna är det betydligt vanligare med ljudböcker än e-böcker.

Författare

Kommentar

J.K. Rowling (Harry Potter)

Hela Harry Potter-serien finns som dansk ljudbok.

J.R.R. Tolkien (Sagan om ringen)

De flesta av hans böcker finns som ljudböcker. Finns både på svenska och engelska Flera dubbletter av samma bok.

Selma Lagerlöf

Stort utbud, speciellt svenska e-böcker. Många dubbletter och dåligt gjorda e-böcker.

Fjodor Dostojevskij

Bra utbud, bara svenska men finns både ljud- och e-böcker.

Gabriel Garcia Márquez (Hundra år av ensamhet)

Hundra år av ensamhet finns på svenska som e-bok.

Joseph Heller (Moment 22)

Moment 22 finns på engelska som e-bok tillsammans med tre andra titlar av Joseph Heller.

George Orwell (1984)

1984 finns inte men Djurens gård finns på svenska som ljudbok.

Astrid Lindgren

Hennes krigsdagböcker finns som ljudbok men inget annat.

Sara Stridsberg

Bra utbud på svenska e-böcker.

Stephen King

Finns 141 titlar totalt. Många ljudböcker på engelska, men även många e-böcker och titlar på svenska.

Tad Williams

Finns inget.

Douglas Adams

Hela samlingen med Liftarens Guide till Galaxen finns på engelska som ljudbok. Även Dirk Gentlys detektivbyrå som e-bok på engelska och “The long dark tea-time of the soul” på engelska som e-bok.

Edgar Allan Poe

Finns inget.

Lewis Carroll (Alice i underlandet)

Finns inget.

George R.R. Martin (Game of Thrones)

Finns både på svenska och engelska

Sylvia Plath

Finns inget.

Agatha Christie

Stort utbud, över 100 titlar, men många dubbletter. Många ljudböcker på engelska men finns även svenska ljud- och e-böcker.

Stieg Larsson

Millenium-trilogin finns på svenska som ljud- och e-bok

Erland Loe

Finns inte

Naom Chomsky

Who Rules the World finns som ljudbok på engelska.

Naomi Klein

This Changes Everything finns som ljud- och e-bok.

Michael Moore

Finns tre titlar på engelska.

Robert Jordan

Finns inte.

John Ajvide Lindqvist

Finns många ljudböcker som han läst in själv.

Virginia Woolf

Finns några titlar på både svenska och engelska.

Kommentarer
23 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.