Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ida testar tangentbord för Ipad Pro 10,5"

Om du letar efter ett tangentbord till din Ipad Pro 10,5" bör du läsa vidare här. Ida Blix testar Apple Magic Keyboard, Apple Smart Keyboard, Zagg Rugged Messenger och Logitechs Slim Combo.

Apple Smart Keyboard

Om vi lämnar Magic Keyboard så har Apple också ett tangentbord just för Ipad Pro 10,5" som heter Smart Keyboard. Utöver tangenter att skriva med får du ett skärmskydd. Det går också att vika ut ett ställ som fungerar med eller utan tangentbordet framme. Det ena läget passar bäst för att skriva, medan det andra passar bra för att exempelvis se på film.

Smart Keyboard ansluts via Apples Smart Connector som sitter på skärmens ena långsida och går således bara att använda med Ipaden i liggande läge. Det får också ström från Ipaden, och kan användas så länge som Ipaden är igång. Min upplevelse är att det ansluta tangentbordet inte påverkar batteritiden nämnvärt. Jag får ut någonstans mellan 10–15 timmar från Ipad Pro:n vilket i praktiken oftast räcker i flera dagar. Att då och då ansluta tangentbordet förändrar inte det.

Det här tangentbordet kostar 1 795 kronor, vilket gör det till det dyraste i den här testsviten. Låt oss fundera på om det är värt pengarna om en stund. Till skillnad från tidigare nämnda Magic Keyboard har Apple här satsat på en design utan springor där det kan fastna smulor eller rinna ner spillt kaffe. Tangenterna är formade med laser ur ett stycke textil som fått en vattenavvisande behandling. Textilskiktet står också för fjädringen så tangenterna har inga mekaniska brytare som tar plats.

Apple Smart Keyboard – tekniska specifikationer

Anslutning

Smart Connector

Bakbelysning

Nej

Batteritid

Tar ström av din Ipad

Mått

25 cm (B) x 17,5 cm (D) x 0,2–0,7 cm (H)

Vikt

246 gram

Vikt med Ipad Pro

722 gram

Pris

1 795 kr

Skrivkänslan

Jag tycker det är betydligt trevligare att skriva på Magic Keyboard än det här, och det är just för att jag upplever fjädringen som lite sämre. Det märks förvisso att jag trycker ned en tangent, men det känns inte lika tydligt och bra som med ”riktiga tangenter”. Men Smart Keyboard erbjuder andra fördelar.

Det är mycket tunnare och enklare att få med sig eftersom det kan sättas ihop med plattan och dubbeljobba som skärmskydd när det inte används. Jag riskerar på så sätt aldrig att vara utan tangentbord om jag plötsligt kommer på att jag vill skriva något längre.

Smart Keyboard är kanske 1,5 centimeter smalare än Magic Keyboard, men jag tycker det går riktigt bra att skriva också här. Det vill säga jag missar sällan några tangenttryckningar, inte ens å eller ä som hör till gruppen längst till höger som är något mindre än övriga tangenter.

För den som vill ta med sig sin Ipad överallt är det skönt att veta att tangentbordet tål kaffespill och enkelt kan torkas av om man kladdat ner det genom att äta lunch och skriva samtidigt.

Passar vem?

Jo, det här tangentbordet kostar en del, men det är också specialanpassat för att alltid vara med din Ipad Pro, redo att snabbt ställa upp om du behöver skriva något och vill slippa skärmtangentbordet. Det tål lite tuffare tag och kan enkelt torkas av om du råkar spilla eller kladda något på det.

Du behöver inte komma ihåg att ladda ytterligare en pryl, Smart Keyboard fungerar så länge du kommer ihåg att ladda din Ipad.

Inte heller med det här tangentbordet får du med någon förvaringsplats för din eventuella Apple Pencil, men det går förstås att komplettera det här kitet med ytterligare ett stiligt (och dyrt) tillbehör – Apples läderfodral för 1 795 kronor. Ipaden med tangentbordet på får plats och det finns en hållare för pennan överst. Bara att ta fodralet under armen och kila iväg på nästa möte. Jag måste erkänna att Apple lockar fram min köplust med det här prylpaketet.

Fördelar
+ Anpassat för Ipad Pro
+ Behöver inte laddas
+ Erbjuder inbyggt ställ och skärmskydd

Nackdelar
− Inte den härligaste skrivkänslan

Skriven av Ida Blix
Kommentarer
7 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.