Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipad Air – i en klass för sig

Ipad Air landar lätt som en fjäder i 99mac:s testlabb. Den senaste generationens Ipad är en betydligt trevligare bekantskap än sin föregångare när det gäller form och vikt. Nya A7-processorn bidrar dessutom med bättre prestanda.

Utmärkt skärm hos Ipad Air

Jämfört med befintliga surfplattor har Air-modellen samma grundkvalitet som innan. Det är ingenting nytt eller annorlunda som får skärmen att skilja sig. Enligt uppgifter är det en IGZO-baserad (Indium gallium zinc oxide) skärm, vilket öppnar för ljusstarkare bild med tätare och större pixlar. Något som i detta fall omsätts till att spara mer på ljuset och effektförbrukningen snarare än att göra skärmen ljusstarkare.

Ljusstyrkan på den 9,7 tum stora skärmen mäter strax över 400 cd/m2, vilket är tillräckligt för alla normala situationer. Kontrastförhållandet är strax under 1000:1 vilket också det är tillräckligt. Svart upplevs som svart så länge som surfplattans belysning inte är för högt ställd i förhållande till omgivningsljuset. I bottenläget landar ljusstyrkan kring 5 cd/m2, vilket är tillräckligt lågt för de nattliga äventyren med bokläsning, kattbilder eller vad du nu har för insomningsrutin.

Som jämförelse har första generationens Ipad Mini en något ljussvagare skärm (kring 350 cd/m2), som inte kan släckas ned lika väl (minimum 10 cd/m2) och därför kan upplevas som snäppet för ljus i totalmörker. Sedan märker man väldigt väl att denna Ipad Mini inte har Retinaskärm och där är Ipad Air överlägsen ifall du ställer krav på bättre skärm, men ändå vill ha det så lättburet som möjligt.

Rätt färger

Testexemplaret kan beskrivas som exemplariskt och visar i grunden upp korrekta färger. Som alltid finns det en viss variation mellan exemplaren, men Apple är i alla fall konsekventa med hur deras skärmar brukar bete sig, det vill säga något för blå och att det klipper en aning i de allra mörkaste nyanserna.

Vitbalansen är också något för blå hos Ipad Air, färgtemperaturen snittar på 6 700 Kelvin, fast den inte så blå (7 300 Kelvin) som den Ipad (3:e generation) vi testade i vintras. Annars sitter alla färger där de ska och vi får rätt typ av gamma. Ska vi rikta kritik någonstans är det att de allra mörkaste nyanser är precis aningens för mörka. I övrigt sitter alla färger där de ska sitta.

Betraktningsvinkeln är utmärkt. Precis som med Iphone är betraktningsvinklar lite av ett icke-problem då du måste vinkla paddan extremt mycket för att få synlig försämring av bilden. Hade Apple valt en sämre panelteknik hade vi haft problem med att bilden ser olika ut helt och hållet beroende på hur du håller surfplattan i handen. Nu finns det överhuvudtaget inga sådana problem att tala om. Håll hur du vill.

Skulle du vinkla Ipad Air för mycket kommer det snarare vara reflektioner som är problemet, men också där fungerar reflexfiltren riktigt bra. Vi måste verkligen provocera fram situationer där reflexer blir störande som att få med himlen mitt på dagen, sitta i ett mörkt rum med dagsljusfönster bakom oss och liknande situationer du bör kunna undvika med sunt förnuft.

Kort och gott en utmärkt skärm hos Ipad Air och det är så pass bra att testexemplaret på många sätt kan gå som referens för hur bild och färger ska se när det följer sRGB och HDTV-standard!

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.