Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipad Air – i en klass för sig

Ipad Air landar lätt som en fjäder i 99mac:s testlabb. Den senaste generationens Ipad är en betydligt trevligare bekantskap än sin föregångare när det gäller form och vikt. Nya A7-processorn bidrar dessutom med bättre prestanda.

Prestandatester

Batteri

Det sitter ett inbyggt litiumpolymerbatteri på 32,4 Wh i Ipad Air, vilket kan jämföras med den fjärde generationens Ipad som har ett betydligt större batteri med 42,5 Wh. Trots att batteriet blivit mindre hävdar Apple att batteritiden är ungefär detsamma som tidigare. 99mac har gjort egna batteritester, men först kommer Apples egna tider:

Apples officiella specifikationer

Enligt Apple klarar Ipad Air att surfa på nätet via wifi, spela upp video eller lyssna på musik i upp till tio timmar. Använder du istället mobildatanät med 4G/LTE ska batteriet räcka i upp till nio timmar vid surfning.

Nu till våra egna tester. I första steget mäter vi med hjälp av en colorimeter "skärmkalibrator" upp ljusstyrkan till 150 cd/m2. Det första batteritestet simulerar surfning på nätet via wifi och för ändamålet använder vi webbläsaren Safari. Vi lämnar 4G och Bluetooth aktiverat, medan bakgrundsuppdateringar och notiser slås av.

Ipad Air klarar sig i 9 timmar och 21 minuter, vilket alltså stämmer ganska väl överens med Apples angivna "upp till tio timmar". Ställer vi istället in skärmstyrkan så högt det går får Air ett resultat på 5 timmar och 28 minuter.

Vid videouppspelning med filmklippet Tears of Steel och samma förutsättningar som tidigare klarar Ipad Air sig i 12 timmar och 53 minuter, vilket är avsevärt bättre än Apples egna uppskattning på "upp till tio timmar".

Enkel jämförelse mot tidigare modeller

Eftersom vi har tillgång till den fjärde generationens Ipad och den första generationens Ipad Mini gör vi några enkla jämförelser med hjälp av ett stoppur.

Vi testar hur lång tid det tar att stänga av de tre modellerna, hur lång tid det tar att starta och hur snabbt Safari kan ladda in Aftonbladet. Tiderna är ett genomsnitt i hela sekunder. Ipad Air tar något längre tid att stänga av än sin föregångare, men är snabbare på att starta och betydligt snabbare på att ladda webbsidor än de andra två.

Mobilt bredband via LTE

Den nya surfplattan har stöd för fler frekvensband än sin föregångare, vilket i praktiken innebär att det kommer vara lättare att få uppkoppling via 4G/LTE för oss i Sverige.

Vi gjorde några snabba mätningar i centrala Stockholm med hjälp av appen Bredbandskollen och noterar snabbare överföringshastigheter med 4G jämfört med 3G.

Surfning

Vi kör några tester i webbläsaren, Sunspider Javascript och Mozilla Kraken. Tillverkarna optimerar gärna sina enheter mot Sunspider-testet, vilket ännu är ovanligt för Kraken, så därför kör vi båda. Testerna körs med den inbyggda webbläsaren, i det här fallet Safari, och Ipad Air har IOS 7.0.3. Det ska sägas att de tidigare testade enheterna hade IOS 7.0.2 installerat.

Den fjärde generationens Ipad vann när vi testade Iphone 5C, när vi la till 5S tog den över tronen, men nu är det dags för Ipad Air att sopa banan med dem alla och Apples nya surfplatta lägger sig i topp. Detta tack vare A7-processorn på 1,4 GHz, klockad något högre än Iphone 5S som ligger på 1,3 GHz.

När det gäller Sunspider-testet är Ipad Air nästan dubbelt så snabb som den fjärde generationens Ipad och springer verkligen ifrån Ipad Mini, samtidigt som den presterar snarlikt som Iphone 5S. När det gäller Mozilla Kraken ser det ut på liknande sätt.

Spelprestanda

99mac kör också 3DMark, ett syntetiskt test av grafikprestanda. Det finns tre varianter att köra i appen. Den första heter Ice Storm och inkluderar två grafiktester i upplösningen 720p för att mäta grafikprestanda och ett fysiktest för att stressa processorn.

Nästa test är Ice Storm Extreme. Här höjs upplösningen till 1080p, texturer får högre kvalitet och fler effekter läggs till, allt för att göra testet mer krävande än det ordinarie testet.

Det tredje testet heter Ice Storm Unlimited och här renderas 720p-bildrutorna "utanför" skärmen, medan skärmen uppdateras med tumnaglar efter varje 100 bildrutor för att visa framsteg.

Vårt testexemplar av Air är för bra för både Ice Storm och Ice Storm Extreme. När vi kör testerna meddelar appen att surfplattan "maxed out", vilket betyder att den lyckas hålla bildfrekvensen uppe till nästan 60 bilder per sekund under testerna. När vi testade Iphone 5C vann den fjärde generationens Ipad stort över 5 och 5C. För Ipad Air, men även Iphone 5S, som är utrustade med den nya stjärnan A7 krävs tyngre och mer krävande tester för att den ska få jobba ordentligt.

När vi kör Ice Storm Unlimited klättrar Ipad Air upp i toppen och presterar lite bättre än Iphone 5S, nära fem gånger bättre än Ipad Mini och 26 procent bättre än den fjärde generationens Ipad.

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.