Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipad Air – i en klass för sig

Ipad Air landar lätt som en fjäder i 99mac:s testlabb. Den senaste generationens Ipad är en betydligt trevligare bekantskap än sin föregångare när det gäller form och vikt. Nya A7-processorn bidrar dessutom med bättre prestanda.

Slutsats och omdöme

Med Ipad Air testad och fotograferad återstår att summera våra resultat. Den korta versionen är att det här är en riktigt bra surfplatta som befinner sig i en klass för sig. Apples 9,7-tums Ipad var tidigare en rejäl pjäs att ta med sig. Numera känns den inte riktigt som luft som namnet antyder, men den är klart lättare och smidigare.

När nya Ipad Mini med Retinaskärm släpps kommer skillnaden mellan de två enheterna att vara just skärmstorleken. Den nya smala formfaktorn på Ipad Air gör det här valet svårare än det var tidigare. Den stora skärmen känns helt enkelt inte så stor att ha med sig längre och rymmer ändå mycket mer än sin lillebror. Prismässigt skiljer det inte så mycket heller. En wifi-modell av Ipad Air med 16 gigabyte kostar 4 395 kronor och motsvarande Mini med Retinaskärm kommer kosta 3 495 kronor. Prisskillnaden är således 900 kronor.

Prestandamässigt drar Ipad Air ifrån sina föregångare och känns helt enkelt riktigt pigg att använda. Jag behöver sällan lägga bort den och byta till min dator.

Det finns inte så mycket negativt att säga, förutom om en sak – IOS 7. Apples nya operativsystem trivs bättre på den mindre skärmen i Iphone, än här på 9,7-tum. Exempelvis mapparna, som rymmer nio ikoner, ser bra ut på Iphone, men besynnerligt litet på Ipad Air, även om vi förstår logiken med att miniatyrvyn ska motsvara den öppna mappen. Det finns mycket skärmyta som inte utnyttjas.

Utan att ha testat Ipad Mini med Retinaskärm blir valet idag absolut Ipad Air, särskilt om man äger en äldre Ipad än den fjärde generationen. Ipad Mini-ägare som kan tänka sig en större skärm bör också titta närmare på Air, som presterar mycket bättre än den första generationens Mini.

Fördelar
+ Tunnare, lättare
+ 4G/LTE-stöd
+ Snabb som blixten

Nackdelar
- IOS 7 utnyttjar inte alltid skärmytan

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.