Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Ipad Air – i en klass för sig

Ipad Air landar lätt som en fjäder i 99mac:s testlabb. Den senaste generationens Ipad är en betydligt trevligare bekantskap än sin föregångare när det gäller form och vikt. Nya A7-processorn bidrar dessutom med bättre prestanda.

Nya funktioner

Under skalet bjuder Ipad Air på en hel del nyheter, som exempelvis den nya 64-bitars processorn A7 med M7-coprocessorn. Apple satsar också lite extra på Facetime-samtal genom att göra den främre kameran mer ljuskänslig och med dubbla mikrofoner – det blir bättre ljud eftersom Ipad Air effektivare kan sortera bort bakgrundsbrus.

Trådlöst

Ipad Air har inte stöd för 802.11ac, men har ändå fått bättre wifi än föregångaren med hjälp av MIMO (Multiple input multiple output). Enligt Apple betyder det här att Air kan surfa i hastigheter upp till 300 megabit per sekund, vilket är dubbelt så snabbt som förra generationen. Ipad Air med 4G/LTE har stöd för fler frekvensband än föregångaren och bör hitta täckning runt om i Sverige.

Facetime HD-kamera

Den främre kameran i Ipad passar bra för att ta självporträtt eller prata videosamtal via exempelvis Skype eller Facetime. Ipad Air har fått en bakbelyst sensor med större pixlar och är därmed bättre i sämre ljusförhållanden.

A7 och M7 – nya processorer

Hjärtat i Ipad Air är precis som i Iphone 5S den nya A7-processorn. Att den har stöd för 64-bitars minnesadressering kommer få större betydelse allt eftersom appar uppdateras för den nya arkitekturen. Apple säger att processorn är dubbelt så snabb som A6X som satt i föregångaren och att A7 erbjuder upp till två gånger bättre grafikprestanda.

Apple A7 har sällskap av M7 – en hjälpprocessor som registrerar rörelser med hjälp av accelerometern, gyroskopet och kompassen.

"M7 vet när du går, springer eller kör. Kartor växlar från körning till gång i steg-för-steg-navigering om du till exempel parkerar bilen och fortsätter till fots. Och om telefonen inte flyttats på ett tag, till exempel när du sover, minskar M7 antalet nätverkskontroller för att spara på batteriet."

Vi har nu hunnit testa vad det här betyder med både Air och Iphone 5S. Vi börjar vår färd i Sollentuna med buss och avslutar den i Stockholm en bit till fots. Helt automatiskt hänger de nya enheterna med på bytet av färdsätt och ändrar beskrivningen därefter.

Kommentarer
28 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.