Guide: Kom igång med Mac OS Sierra
Årets upplaga av Apples operativsystem för Mac är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och guidar igenom de största och bästa nyheterna.
Uppdaterade appar
Bilder
I början av förra året pensionerade Apple Mac-appen Iphoto, och istället blev det appen Bilder som fick ansvaret för fotobiblioteket i både Mac OS och IOS. Med Sierra får appen Bilder en ordentlig uppdatering, och flera funktioner som tidigare fanns i Iphoto har hittat tillbaka.
De nya funktionerna speglar de som kom till Bilder i IOS 10 förra veckan, och handlar till största delen om en betydligt bättre sökfunktion bland bilderna. Fotografierna söks igenom och sorteras med hjälp av maskinintelligens in i över 4 000 olika söktermer och över 150 olika kategorier. Det här ska göra det enklare att hitta precis de bilder du vill ha, och appen använder också detta tillsammans med annan metadata för att skapa automatiska bildsamlingar som kallas Minnen.
Gamla användare av Iphoto kommer att känna igen sorteringsfunktionerna Ansikten och Platser, som hittat tillbaka till Mac. Till skillnad från mycket annan data synkroniseras dock inte information om ansikten mellan enheter, så även om du indexerat dina kompisars ansikten på Iphone förra veckan måste du göra det igen i Bilder på Mac. Enligt Apple sker processen lokalt på enheten för att skydda användares integritet. Det innebär också att Bilder scannar fotografier efter ansikten endast när appen inte används och (om det är en bärbar dator) ansluten till en strömkälla.
Bilder får också ett nytt justeringsverktyg som kallas Klarhet och ligger under Ljus. Klarhet kan användas för att ljusa upp mörka områden i bilden och öka kontrasten. Även den automatiska bildförbättraren använder numera detta verktyg när den magiskt försöker snygga till bilderna.
Meddelanden
Även Mac-versionen av Meddelanden har fått de flesta nya funktioner som kom till IOS 10 tidigare. Det betyder att du nu från din Mac kan ta emot dekaler och animerade symboler, och se emojier i större storlek än tidigare. Länkar från webbsidor och annat som Youtube-filmer förhandsvisas nu också. Däremot saknas stöd för de animerade textbubblorna, helskärmseffekter och handskrivna meddelanden som finns i både IOS 10 och Watch OS 3. Om ett meddelande skickas med exempelvis ballonger från en Iphone kommer det bara stå en kort textrad om detta i Mac OS Sierra.
Anteckningar
Anteckningar får samma stöd för samarbeten mellan flera personer som motsvarigheten i IOS 10. Precis som där går det att bjuda in samarbetspartners via Twitter, Facebook, Meddelanden, Mail och mycket annat, eller bara genom att kopiera en länk. Två personer kan redigera ett dokument samtidigt, och ändringar synkroniseras på några sekunder. När ändringar i ett dokument dyker upp på din enhet markeras dessa också med gult under några sekunder för att visa vad som är nytt.
Itunes
En fristående uppdatering av Itunes dök upp redan förra veckan, med motsvarande grafiska uppdateringar och finjusteringar som Musik-appen på Iphone och Ipad fick med IOS 10. Mest krut har lagts på musiktjänsten Apple Music, som på Mac är helt integrerad i Itunes. Funktionen Connect som fick mycket utrymme vid lanseringen av Apple Music förra året har nu flyttats bort från huvudmenyn, och finns nu som en undermeny under fliken För Dig.
Grafiskt sett har texten blivit större, bakgrunderna vitare och renare och överlag är det hela mer lättnavigerat. Spellistor och andra samlingar har fått rundade hörn och skuggeffekter som gör att de sticker ut lite mer från den annars ganska platta designen. Ett album som spelas upp får också en snygg skugga för att utmärka den bland lista över album. Apple Music verkar nu också mer aktivit använda ens lokala musikbibliotek för att skapa tips och spellistor. Överlag har gränsen mellan ens egna musik och den som finns i Apple Music suddats ut ytterligare, vilket vi får anta är precis som Apple vill ha det.
Det ska dock sägas att detta inte är en helt ny version av Itunes, utan en punktuppdatering av Itunes 12. Bortsett från Apple Music är det fråga om samma app, om än med små putsade detaljer. Därtill rapporterar många användare att anslutningen till Icloud och Apple Music har fungerat dåligt efter uppdateringen. Under våra egna tester har det flera gånger hänt att det inte går att komma åt Apple Music, eller att låtar och album av någon oförklarlig anledning inte vill spela upp. Liknande problem fanns förra året vid lanseringen av musiktjänsten, och vi hyser ett (måhända naivt) hopp att dessa snarast ska åtgärdas.
Safari
Betaltjänsten Apple Pay har ännu inte lanserats i Sverige, men när den gör det kommer Mac OS Sierra att vara redo för att utföra Apple Pay-betalningar på webbsidor genom Safari. Betalningen måste godkännas från en Apple Watch eller Iphone med Touch ID, och Mac OS Sierra känner av om en sådan enhet är i närheten. Webbplatser kan rentav välja att bara visa en Apple Pay-knapp för användern om det finns en enhet i närheten som kan utnyttja funktionen.
Safari håller numera också koll på nyligen stängda flikar, och det går att öppna dem igen genom att trycka och hålla ner muspekaren över plus-tecknet för att skapa en ny flik. Därtill har gränssnittet för att redigera sparade bokmärken snyggats till något, och det går nu även att lägga till en kort beskrivning av ett bokmärke när det sparas.