Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Kom igång med Mac OS Sierra

Årets upplaga av Apples operativsystem för Mac är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och guidar igenom de största och bästa nyheterna.

Diverse nya funktioner

Spara värdefullt lagringsutrymme

Under sin presentation av Mac OS Sierra under WWDC i somras utlovade Craig Federighi att systemet skulle vara bättre på att frigöra lagringsutrymme, något som nog de flesta användare blev glada åt att höra. En av metoderna är att Sierra kan synka både Dokument-mappen och skrivbordet med Icloud, och då även ta bort de lokala kopiorna från datorn. Kvar finns bara små förhandsversioner av filern, och genom att klicka på dem laddas de ned från molnet. Men detta är bara en metod som Mac OS Sierra erbjuder för att spara utrymme.

I appen Systeminformation finns nu ett helt eget fönster med olika alternativ för att spara på det värdefulla lagringsutrymmet. Här hittas de tidigare nämnda inställningarna för att lagra skrivbord och mappen Dokument på Icloud, samt bilder och videor genom Icloud-bildbiblioteket. Men här finns också alternativet Optimera Lagring, som gör att systemet automatiskt tar bort tv-program och filmer från Itunes som du redan tittat på, och dessutom tar bort epost-bilagor förutom de allra nyaste.

Videomaterial i Itunes är nog inget som de flesta svenska användare fyller sin dator med, men bilagor från epost kan med tiden äta upp en stor del av en dators lagring. Det går också att välja att helt hantera bilagor manuellt, så att de inte laddas hem automatiskt.

Ett annat alternativ som finns här är att systemet automatiskt tömmer papperskorgen på objekt som legat där i 30 dagar. Det har säkert hänt många att de storstädat i datorn och slängt åtskilliga filer i papperskorgen, men därefter inte kommit ihåg att tömma den.

Det sista alternativet här kallas Minska Plotter, och påminner om tidigare appar från tredje part som går igenom datorns filer och erbjuder sig att städa upp. Du presenteras med en lista av de största filerna, och kan enkelt välja att radera sådant du inte längre använder. Filerna filtreras utifrån typ, så det är enkelt att välja bara program eller filer som sparas i användarens egna mappar.

Mac OS Sierra använder också en del automatiska trix för att hantera utrymmet bättre än tidigare. Ett sådant exempel är att webbläsaren Safari spanar efter identiska kopior av nedladdade filer. Om en fil laddas ned en andra gång kommer Safari automatist att ta bort den äldre kopian för att undvika dubletter i nedladdningsmappen. Överlag är Mac OS Sierra också duktigare på att hålla systemet rent, och städar bort gamla loggfiler och annat som användaren inte behöver eller någonsin har sett.

Flikar nästan överallt

Möjligheten att samla flera fönster till ett enda med hjälp av flikar fanns först bara i webbläsaren Safari. Med 2014 års operativsystem Yosemite kom flikar också till Finder, något som gjorde det enklare att bläddra bland dokument och flytta filer mellan mappar. Med Mac OS Sierra släpper Apple loss flikar till i stort sett vilken app som helst. Det går nu att skapa flikar i program som Kartor, Mail, Keynote, Pages och Numbers men också i många appar från tredje part. Tumregeln är att appar som stöder flera fönster nu kan samla dem i flikar, men vissa appar måste uppdateras av utvecklaren för att kunna utnyttja funktionen. Ordbehandlaren Byword uppdateras exempelvis i dagarna med stöd för flikar.

I Systeminställningar går det att ställa in hur systemet ska ställa sig till flikar. I inställningen Dock finns ett alternativ för att alltid föredra flikar när ett nytt fönster öppnas, att bara göra det när appen är i helskärmsläge, eller aldrig för den som avskyr flikar.

Bild-i-bild

Den här funktionen dök upp i IOS förra året, och har nu hittat även till Mac OS. Bild-i-bild gör att du kan ta en video från till exempel Safari eller Itunes och lägga den i ett litet fönster i hörnet av skärmen. På så vis kan du arbeta med andra appar och samtidigt ha videon på, vilket är bra för de som föredrar att göra många saker samtidigt.

Tyvärr fungerar funktionen inte riktigt på alla webbplatser. Apple erbjuder ett ramverk men det är upp till webbplatsen själv att lägga in stöd för det. I skrivande stund fungerar det bra med till exempel Vimeo och SVT Play, men dessvärre inte med Netflix, Youtue eller Facebook.

Där stöd för bild-i-bild finns är det däremot inte svårare än att klicka på en särskilt ikon i videon för att frigöra den. På webbplatsen kommer videorutan att finnas kvar, men grå och med ett meddelande där det står att video spelas upp i ett fönster. Det fungerar precis som när videor spelas upp i ett helskärmsläge.

Det fritt flytande videofönstret går att flytta runt mellan skärmens olika hörn, och det går att ändra storlek på videon. Fönstret kommer att hålla sig överst, även om du öppnar andra program och fönster. Det går tyvärr inte att hoppa eller snabbspola i videon, utan då måste du trycka tillbaka den till sitt moderfönster. En knapp för detta finns i videon, liksom en för att stänga av den helt och hållet samt för att pausa.

Tips: Som standard läggs det flytande videofönstret i något av hörnen, men genom att hålla nere Command-knappen när du flyttar runt det kan det läggas vart som helst på skärmen.

Arrangera menyraden

En liten men trevlig nyhet i Mac OS Sierra är att det nu går att arrangera de små ikonerna till höger i menyraden efter eget huvud. Detta gick faktiskt att göra redan i El Capitan, men bara för systemets inbyggda funtioner som Wifi, Ljud och Time Machine. I Sierra kan även ikonen för Spotlight flyttas runt, liksom ikoner från tredjepartsappar så som Dropbox och 1Password.

Genom att dra bort en ikon från menyraden tas de bort, men detta gäller fortfarande bara systemfunktioner som går att få tillbaka genom att gå in i Systeminställningar och bocka för att funktionen ska synas i menyn.

Fönster klistras mot skärmkanten

Det är numera enklare att lägga fönster mot skärmkanten, utan att de försvinner "ur bild". Det här betyder inte att det är omöjligt att lägga fönster under exempelvis dockan eller menyraden, men du måste knuffa lite extra med muspekaren.

Finder

En liten önskefunktion som tillkommit i Finder är möjligheten att sortera dokument efter namn, men ändå behålla mappar överst. Detta kan bockas för i Finders inställningar, under Avancerat.

Städar efter installation

När du installerar en app från en paketfil ger Mac OS Sierra som förslag att paketet skickas direkt till papperskorgen efter fullbordad installation. Det underlättar för dig att hålla datorn fri från installationsfiler som du inte behöver.

Systemmeddelanden

Verktygsappen Systemmeddelanden (eng: Console) har fått en helt ny design som samlar System- och Användarraporter. Appen kan även spara loggar från IOS-enheter.

Har du installerat Mac OS Sierra, och vad tycker du om Apples nya operativsystem? Har du hittat några funktioner som vi inte tagit med här?

Kommentarer
46 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.