Guide: Kom igång med Mac OS Sierra
Årets upplaga av Apples operativsystem för Mac är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och guidar igenom de största och bästa nyheterna.
Icloud och Continuity
Universella urklipp
Med Mac OS Sierra fortsätter Apple att sammanfoga systemet med dess mobila syskon IOS, en pågående trend som inleddes med OS X Lion och IOS 7. Där introducerades Airdrop-funktionen som låter dig trådlöst dela filer mellan datorn och mobilen. I OS X Yosemite introducerades Handoff som gjorde det möjligt att spara tillståndet för en fil på datorn och fortsätta jobba med filen på telefonen, och vice versa. I Mac OS Sierra introduceras möjligheten att klippa och klistra innehåll mellan dina olika Apple-enheter.
Det innebär att du exempelvis kan kopiera en text i webbläsaren på din IOS 10-telefon eller Ipad och klistra in den i ett dokument på din Mac OS Sierra-bestyckade dator. Informationen lagras i Icloud och synkroniseras till alla dina registrerade enheter. Överlag fungerar det bra, under våra tester har det ibland krävts några sekunders synkronisering innan möjligheten dyker upp men det har aldrig tagit så lång tid att det blivit irriterande.
Skrivbordet i molnet
I Apples strävan efter att harmonisera företagets olika operativsystem brukar det numera oftast vara Mac OS som får låna in funktioner från sitt mobila syskon. Men med de nya operativsystemen är det faktiskt IOS som får möjligheten att ta del av innehållet i Mac OS Sierra, nämligen skrivbordet. I IOS 10 är det nämligen möjligt att via Icloud Drive-appen få åtkomst till skrivbordet på din Mac OS Sierra-utrustade dator. Du kan öppna och spara filer på skrivbordet från alla kompatibla enheter, en trevlig nyhet för den som fortfarande samlar innehåll på skrivbordet. Utöver skrivbordet blir även Dokument-mappen och andra kompatibla Icloud-mappar tillgängliga på detta sätt. Ett exempel på tredjepartsappar vars mappar stöder Icloud-spegling är grafikprogrammet Pixelmator.
Logga in på din Mac med Apple Watch
För de som har en Apple Watch runt armen finns nu möjligheten att logga in i datorn utan att behöva knappa in lösenordet. I en tid där IOS-enheter har Touch ID, och klockan själv kan låsas upp genom att vara i närheten av ens Iphone är det såklart smidigt att nu också kunna logga in automatiskt på sin Mac.
Tyvärr är funktionen inte riktigt lika snabb som vi kunde önska. Det tar knappt tre sekunder för datorn att logga in, vilket förmodligen är snabbare än att slå in ett långt och komplicerat lösenord även om det inte känns så. Efter inloggningen skickas också en bekräftande notis till Apple Watch, vilket såvitt vi kan se inte går att stänga av någonstans.
Att ställa in inloggning genom Apple Watch gör i datorns Systeminställningar, under Säkerhet och integritet. Det är egentligen inte svårare än att bocka i rutan som finns där, men det kan i praktiken vara en smula komplicerat. För det första visas bara inställningen om det faktiskt finns en parkopplad klocka till Icloud-kontot. För det andra måste tvåfaktorsverifiering vara aktiverat hos kontot för att det ska fungera. Notera att tvåfaktorsverifiering inte är samma sak som tvåstegsverifiering, utan en nyare variant som kom med förra årets IOS 9 och El Capitan.
Har du sedan tidigare tvåstegsverifiering aktiverat, men inte hittills ändrat till tvåfaktorsverifiering kan du göra detta via Apples hanteringssida för Apple ID. Du kan behöva stänga av tvåstegsverifiering först, för att alternativet ska dyka upp.