Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Kom igång med Mac OS Sierra

Årets upplaga av Apples operativsystem för Mac är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och guidar igenom de största och bästa nyheterna.

Siri på Mac

Ett av de stora paradnumren för Mac OS Sierra är stöd för röstkommandon via Siri, en av flera funktioner som lånats över från IOS-plattformen. Siri på Mac OS skiljer sig från dess IOS-motsvarighet på det sätt att det här mer handlar om en röstbaserad utökning av de tidigare Spotlight-sökningarna än den personliga assistent som Siri agerar på IOS-plattformen.

Du kan aktivera Siri på tre olika sätt. Efter att Mac OS Sierra installerats på din dator hittar du Siri-ikonen i Dockan, och det finns även en ikon för för aktivering av Siri bredvid Spotlight-ikonen uppe till höger i systemlisten. Siri kan även aktiveras via ett snabbkommando, som standard är denna satt till funktionsknapp+mellanslag men du kan välja mellan några olika alternativ för detta i systeminställningarna. När Siri väl aktiverats presenteras en meny där ditt röstkommando analyseras varpå resultatet listas i menyn. Det finns ett antal olika kommandon som Siri förstår, bland annat kan hon öppna appar eller skapa påminnelser och möten i kalendern, och du kan även ställa generella frågor som Siri sedan söker efter på webben.

Precis som med IOS stöds svenska som språk, men i Mac OS Sierra fungerar detta inte lika bra som på de mobila plattformarna. Mycket av detta beror på att behoven är annorlunda på skrivbordet än i telefonen. Funktioner som är gemensamma, såsom att skapa kalenderhändelser och söka efter information, fungerar bra på båda plattformarna. Siri är dessvärre inte särskilt bra på att förstå när ord från olika språk blandas i samma mening.

I vardagligt användande är engelska begrepp och låneord tämligen vanligt förekommande, vilket ställer till det när Siri ska tolka detta. Detta gäller även saker som namn, när vi ställde frågan ”Vilka böcker har Oscar Wilde skrivit” förstod Siri inte att Wilde var ett efternamn och försökte istället söka efter en Oskar wild som logiskt nog inte gav önskat resultat. En sökning på Björn Ranelid presenterade ett Wikipedia-inlägg om vanliga björnar. Siri blir mer effektiv med engelska som språk, men då blir å andra sidan sökningar på svenska ord och begrepp problematiskt.

En användbar funktion är att du kan fästa Siri-sökningar som en widget i Notiscenter. Om du exempelvis ber Siri att söka upp alla dina PDF-filer om ett visst ämne och placerar denna i Notiscenter får du en ständigt uppdaterad sökning på detta ämne, nära till hands bland notiserna. Du kan även dra filer direkt från en Siri-sökning till ett dokument på samma sätt som du kunnat tidigare med Spotlight-sökningar. På det stora hela verkar Siri på skrivbordet tyvärr inte fungerar riktigt så bra som vi skulle önska, förhoppningsvis blir detta bättre med tiden.

Kommentarer
46 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.