Guide: Kom igång med IOS 10
Årets upplaga av Apples operativsystem för Iphone och Ipad är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och allt som är nytt.
Nya och förbättrade appar
Nya Homekit-appen Hem
För den som har en eller flera Homekit-kompatibla produkter i sitt hem är IOS 10 en rolig uppdatering. Homekit har nu fått en helt egen app som kort och gott heter Hem, och fungerar som en samlingsplats för det smarta hemmet. Från Hem går det att samla smarta lampor, lås, termostater och mycket annat. För den som inte har några Homekit-prylar finns det dock inte så mycket roligt att göra med Hem.
Det går att sätta samman tillbehör för att skapa olika scenarier, så att biobelysning och rätt temperatur för en mastodontfilm bara är en knapptryckning bort. Det går också att ställa in automatiska åtgärder beroende på plats och tidpunkt, till exempel så att belysningen tänds när du kommer hem eller släcks när klockan slår midnatt.
Det går också att konfigurera appen genom att lägga till lämpliga bakgrundsbilder för hemmets olika rum eller scenarier. Med hjälp av en Apple TV eller en Ipad i hemmet går det också att aktivera dessa som hubb vilket gör att du kan styra tillbehör och kontrollera ditt smarta hem även från en annan plats.
Hem har också fått en framträdande plats i Kontrollcenter i form av en helt egen panel som det går att svepa till för att snabbt komma åt Hem-funktionaliteten utan att öppna själva appen. Röstassistenten Siri är också med, och har full koll på appen Hem.
Musik
Den inbyggda appen Musik har i IOS 10 fått ett nytt utseende, och musiktjänsten Apple Music har en ännu mer framträdande plats. Jämfört med den ganska röriga designen i IOS 9 är Musik nu betydligt mer lättnavigerad. Texten är större och tydligare och bilder som albumomslag mer framträdande.
Den halvt transparenta bakgrunden när musik spelas har ersatts av en mer heltäckande vit bakgrund som gör att albumomslaget i mitten ser bättre ut, och dessutom fått lätt rundade hörn. Själva spelkontrollerna har blivit större, liksom reglage för volym och annat. Det är helt enkelt en tydligare och betydligt trevligare upplevelse att lyssna på musik.
En ny funktion som tillkommit är inbyggt stöd för låttexter. Den lilla menyknappen till höger om en låt har utvidgats, och ett av de nya valen är just texter. Det är inte all musik som erbjuder texter, men de allra flesta som 99mac undersökt.
En annan fiffig funktion är att olika Apple-enheter nu verkar prata med varandra för att avgöra var musiken spelas. Under ett test spelades musik upp från Itunes på en Imac, men så fort musiken slogs igång på en Iphone som låg bredvid pausades musiken på datorn och ett meddelande dök upp.
Hälsa
Appen Hälsa introducerades för två år sedan med IOS 8, men används kanske inte jättemycket av de som inte har en Apple Watch på armen som kan samla in rörelsedata, puls och annan information. Appen har i IOS 10 fått en ordentlig ansiktslyftning som säkert gör den mer lockande att använda. Fliken Hälsodata har nu delats upp i fyra olika kategorier, med tillhörande färglada illustrationer. Dessa är aktivitet, näring, sömn och mindfulness. Det finns också en rad mindre kategorier som kroppsmått, medicinska journaler, reproduktiv hälsa, resultat och vitalparametrar.
Relevant data från alla dessa kategorier samlas och visas under en ny flik som kallas Idag. Namnet till trots går det också här att överblicka tidigare dagars resultat, och genom att trycka på varje specifik datapunkt går det att få upp en veckovy, eller rentav år och månad.
Kartor
Kartor har fått en uppdaterad design, och blivit betydligt mer gatsmart. Kartor använder nu de proaktiva funktioner som infördes i IOS 9 för att föreslå en lista av olika platser du kanske är på väg till. Här finns självklara val som hemmet eller arbetet, men också välbesökta kaféer och restauranger, eller bara platser av intresser i närheten av där du är. Kartor tar sig också friheten att kika i din kalender efter platser dit du förmodligen vill ta dig.
Grafiskt har också Kartor-appen finputsats för att göra navigation och reseplanering enklare än tidigare. Det finns också en liten integrering med Väder-appen som visar aktuella väderförhållanden på platsen som visas. För den som har en bil med Carplay har också integrationen förbättrats så att steg-för-steg-navigering kan visas direkt i bilen. Kartor kan också hålla reda på vart du parkerat din bil.
I Sverige finns tyvärr ännu inget stöd för kollektivtrafik vilket är synd. Tack vare nya API:er kan däremot andra appar integrera med Kartor, till exempel bokningstjänster för restauranger och taxitjänster som Uber.