Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Kom igång med IOS 10

Årets upplaga av Apples operativsystem för Iphone och Ipad är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och allt som är nytt.

Andra nyheter

IOS 10 är enligt Apple den största IOS-uppdateringen hittills, och systemet är sprängfullt av mindre justeringar och ändrade detaljer. Här samlar vi förändringar som inte hör ihop med någon specifik app, men ändå kan påverka användarupplevelsen ordentligt – förhoppningsvis till det bättre.

En stor förändring som kanske inte kommer att märkas första dagen, men som på sikt kommer att få stora konsekvenser är att utvecklare fått betydligt större möjligheter att komma åt funktionalitet som tidigare varit reserverad för Apples egna appar. Att appar kan integrera med Meddelanden och Kartor har vi redan nämnt, men utvecklare har nu också tillgång till röstassistenten Siri vilket gör att många appar nu kan använda röststyrningen för att utföra kommandon så som att utföra betalningar, söka bland bilder och boka en taxi.

Även själva telefondelen av Iphone har nu öppnats upp för utvecklare, vilket betyder att appar som Skype kan utnyttja den inbyggda telefon-appen, och utnyttja funktioner som samtalshistorik och samtal väntar. Det går också att lista en särskild app för en kontakt på sidan med Favoriter, så att du till exempel alltid ringer upp mormor via Skype eller Facebook Messenger.

Notiscenter och låsskärm

Notiscenter har i IOS 10 blivit betydligt mer levande och färgstark. Informationen visas större och tydligare än tidigare, och Notiscenter aktiveras nu genom att svepa från vänster på hemskärmen istället för ovanifrån. Det tidigare sökfältet finns också kvar.

Notiserna går också att komma åt från låsskärmen, och både bilder och videor kan förhandsvisas direkt därifrån. Det går också att svara på inkommande meddelanden från låsskärmen, och en större mängd appar än tidigare kan visa information där.

Det gamla problemet med att fingeravtrycksläsaren Touch ID är för snabb, och låser upp telefonen för den som bara vill väcka skärmen för att se notiserna har lösts. Detta genom en funktion gör att bildskärmen tänds automatiskt när telefonen lyfts upp. Detta fungerar dock bara på nyare Iphone-enheter, alltså Iphone SE, Iphone 6S, 6S Plus samt helt nya Iphone 7 och 7 Plus.

Mer 3D Touch

Förra årets Iphone-modeller införde funktionen 3D Touch, där det går att trycka hårdare på bildskärmen för att ge andra kommandon. Detta kanske inte har revolutionerat hur vi använder IOS-enheterna, men här och där är det riktigt användbart. Med IOS 10 utökar Apple 3D Touch-funktionaliteten och inför den i appar som Kalender, Väder och Aktier.

Det går också att använda 3D Touch på Kontrollcenter, för att till exempel snabbt sätta en timer med klockan eller reglera hur ljusstark den inbyggda ficklampan ska vara.

Samarbeta kring Anteckningar

Appen Anteckningar fick en ordentlig uppdatering förra året med IOS 9, men får en ny väldigt användbar funktion i IOS 10. Det handlar om möjligheten att arbeta gemensamt med familj och vänner i ett anteckningsblad. Detta är perfekt för att sätta ihop en inköpslista tillsammans eller liknande. Det hela styrs (naturligtvis) via Icloud, och för att bjuda in en person är det bara att trycka på den nya ikonen bredvid Dela-knappen i Anteckningar. Det går att bjuda in via Meddelanden, epost, Twitter och i stort sett alla andra kommunikationsverktyg.

Läggdags

I appen Klocka, som 99mac tidigare skrivit om, har en ny funktion tillkommit som ska underlätta att få nödvändiga sömntimmar. Funktionen kallas Läggdags, och är helt enkelt ett smart alarm som påminner när det är dags att gå och lägga sig, baserat på vilken tid du vill vakna och hur mycket sömn som behövs. Det går också att ställa in vilka dagar funktionen ska vara aktiv.

Ta bort oönskade systemappar

Något som länge varit efterfrågat är möjligheten att ta bort inbyggda appar som inte används särskilt ofta. Exempelvis Aktier och Tips brukar ligga högt på sådana listor. Med IOS 10 finns nu äntligen den möjligheten, och det är bara att hålla nere fingret på och radera sådana appar precis som tredjepartsappar.

Det är inte riktigt alla systemappar som går att tas bort, till exempel måste App Store finnas kvar vilket är logiskt eftersom det också är enda möjligheten att få tillbaka appar som tagits bort. De appar som däremot går att ta bort är i bokstavsordning Aktier, Anteckningar, Facetime, Hem, Hitta Vänner, Ibooks,
Icloud Drive, Itunes Store, Kalender, Kalkylator, Kartor, Kompass,
Kontakter, Mail, Musik, News, Podcaster, Påminnelser, Röstmemon,
Tips, Videor, Väder och Watch.

Rent tekniskt raderas all användardata som hör till apparna, och ikonen försvinner från hemskärmen. Själva appen finns dock kvar i systemet och därmed frigörs inte något lagringsutrymme genom att ta bort systemappar. Totalt handlar det dock bara om några megabyte, så den som har ont om utrymme får istället söka andra lösningar och påverkas troligtvis inte särskilt mycket av att apparna tar upp utrymme. En app som tagits bort går att installera om via App Store, även om den i strikt mening inte laddas hem igen därifrån utan bara blir synlig igen av systemet.

Vad tycker du om nya IOS 10? Har du hittat en extra trevlig funktion som vi missat att berätta om? Dela med dig av dina intryck i kommentarerna!

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
185 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.