Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Kom igång med IOS 10

Årets upplaga av Apples operativsystem för Iphone och Ipad är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och allt som är nytt.

Meddelanden

Meddelanden är enligt Apple den mest använda appen i IOS, och de flesta av oss skickar säkert både SMS och Imessage-meddelanden flera gånger om dagen. Det är därför inte så konstigt att Apple med IOS 10 lagt rejält krut på att lägga till nya funktioner till Meddelanden. Det har tillkommit en hel rad med grafiska effekter och animationer som kan användas för att krydda inläggen. Genom den nyöppnade Imessage App Store har också regelrätta appar flyttat in i Meddelanden, och kan användas för att spela spel, utföra transaktioner, översätta text och mycket annat.

Animerade pratbubblor

Istället för den tidigare knappen för Skicka finns nu istället en blå pil till höger in textrutan. Genom att hålla nere den dyker det upp en meny där det går att lägga till grafiska effekter på den blå bubblan med text som skickas. Det går att leverera textbubblorna med fyra olika effekter: diskret, högljutt, med en smäll eller med osynligt bläck. Det sistnämnda måste skrapas fram av mottagaren för att bli läsligt.

Effekter i helskärm

Ibland räcker det inte att bara dekorera själva textbubblan. För att verkligen sätta stämning på ett meddelande finns i IOS 10 också fem olika helskärmseffekter, som tar över hela chattskärmen när de levereras. Precis som de animerade bubblorna väljs dessa genom att hålla nere den blå Skicka-pilen, men därefter välja Skärm och svepa mellan de olika effekterna.

De olika effekterna har de informativa namnen Ballonger, Konfetti, Laserstrålar, Fyrverkerier och Fallande stjärna. Vi kan nog känna oss ganska säkra på att Apple kommer att utöka antalet effekter i kommande uppdateringar.

Handskrivna meddelanden

IOS 10 har också tagit inspiration från Apple Watch och ger möjligheten att rita eller skriva meddelanden med fingret, som sedan skickas som en animerad bild. På en Ipad finns en särskild knapp för detta på det inbyggda tangentbordet, men på en Iphone krävs att den läggs i landskapsläge för att få fram rutan att rita eller skriva i. Tidigare handskrivna meddelanden sparas i en lista, och synkroniseras dessutom mellan dina enheter. Apple har också hjälpsamt nog skickat med en uppsättning färdiga fraser och uttryck för den som inte vill skriva själv.

Genom att trycka på den lilla Hjärt-symbolen bredvid textrutan finns lite andra verktyg för handgjorda meddelanden. Här går det att skicka filmklipp, och rita i olika färger över videon. Det går också att skicka hjärtslag, som dock inte verkar vara kopplade till ens egen puls även om en har Apple Watch på sig. Genom några andra fingergester går det att knacka rytmer som på Apple Watch, och skicka ett animerat brustet hjärta, ett eldklot eller en puss, samt rita fritt mot en svart bakgrund.

Tapback

De som använt chattklienten Slack känner säkert till att det går att lägga på små emojier i efterhand på ett meddelande som skickats eller mottagits. Det är ett snabbt sätt att reagera på ett inlägg, utan att för den skull behöva skriva ett eget inlägg som svar. Den här funktionen har nu också hittat till IOS 10, och på Apples vokabulär kallas den Tapback.

Genom att dubbeltrycka snabbt på en textbubbla, dekal eller animerad bild dyker det upp en lista på sex olika animerade symboler som kan fästas på inlägget. Detta visas i en egen liten separat bubbla i den övre vänsterkanten. Symbolerna som går att välja mellan är ett hjärta, tumme upp och tumme ned, skratt samt utropstecken och frågetecken.

Dekaler

Dekaler (eller Stickers) är helt enkelt små bilder som kan skickas antingen som egna meddelanden, eller fästas ovanpå eller bredvid ett befintligt meddelande som ett klistermärke.

Det finns också Apple Music-dekaler som i själva verket är interaktiva länkar till en låt. Om mottagaren också har IOS 10 (och en Apple Music-prenumeration) kan låten spelas upp direkt i chatten, annars visas bara en tråkig länk till Itunes där låten kan köpas. Flitiga användare av animerade GIF-bilder kan också glädjas åt att både Giphy och GIF Keyboard redan finns att ladda hem, och kan användas för att skapa animerade dekaler.

Imessage App Store

En potentiell kassako för ägare av populära varumärken är att släppa egna dekalsamlingar som fans kan dekorera sina meddelanden med. Dessa distribueras genom en egen App Store som redan öppnat, och som nås genom en knapp bredvid textfältet i Meddelanden. Nintendo har redan släppt en serie dekaler för att marknadsföra det kommande IOS-spelet Super Mario Run, och även Apple själva har släppt en dekalsamling med gamla fina Macintosh-ikoner.

Men det är inte bara nya dekaler som går att ta hem via Imessage App Store. Även IOS-utvecklare kan erbjuda versioner av sina appar som går att använda direkt i Meddelanden. Ett användbart exempel är Itranslate som kan översätta text, eller Scanbot för att läsa in dokument. Även appar för att skicka pengar till varandra, och flera olika spel att utmana sin samtalspartner med finns. Vågar vi hoppas att svenska fenomenet Swish dyker upp snart?

Emojier

Emojisymboler har fått en betydligt mer framträdande roll i nya Meddelanden. Som nämnts ovan finns grafiska symboler strösslade lite varstans i form av dekaler och animationer, men för den som föredrar de klassiska emojierna så finns de givetvis kvar som ett eget tangentbord. Nu visas symbolerna dessutom tre gånger större än tidigare, och många emojier har dessutom fått mindre designjusteringar.

Som 99mac tidigare skrivit har dessutom emojifigurerna fått en ännu större variation av män och kvinnor. Flera av symbolerna som föreställer yrken och aktiviteter finns nu utförda av både män och kvinnor. Roller som tidigare bara representerats av män har nu fått en kvinnlig kollega, så som polis, cyklist och byggarbetare. Samtidigt har aktiviteter som frisörbesök och massage nu fått en tillhörande symbol med en man jämte den tidigare kvinnan. De nya emojierna kan också modifieras med olika hudfärg.

Sammanlagt har enligt Apple över hundra symboler tillkommit eller omdesignats, men helt nya som inte är en variant av en tidigare är det ont om. En sådan är dock en ny regnbågsfärgad flagga.

En ny funktion i IOS 10 är också att systemet kan föreslå text i Meddelanden som kan bytas ut mot en emoji istället. Dessa markeras i ett meddelande innan det skickas, och det är bara att trycka på frasen för att byta ut det till en piktografisk symbol istället.

Förhandsvisning

Om du skickar videor eller webblänkar kommer nu dessa att visar mer grafiskt med dynamiska förhandsvisningar istället för en vanlig textlänk. Videor kan spelas upp direkt i chatten.

OBS: Endast för Apple-bubblan

De animerade bubblorna och andra funktionerna fungerar dock bara från IOS till IOS, och inte med vanliga SMS. Att skicka en reaktion till en kompis med Android får inte samma effekt, då det bara kommer fram ett stelt textmeddelande där det står att du exempelvis: "skrattade åt" eller "betonade" ett meddelande. Inte riktigt samma känsla helt enkelt. Detsamma gäller också om du skickar meddelanden till en person med IOS 9 eller äldre.

Dekaler skickas däremot, och levereras till en Android-mobil i form av ett MMS, alltså ett meddelande som innehåller en bild. Detsamma gäller animerade GIF-bilder, som även Android-telefoner har stöd för.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
185 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.