Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

Guide: Kom igång med IOS 10

Årets upplaga av Apples operativsystem för Iphone och Ipad är här, och 99mac går igenom både hur du uppdaterar och allt som är nytt.

Bilder

Appen Bilder har vuxit ordentligt från den första versionen av IOS, och med IOS 10 får appen flera nya funktioner. Numera har Bilder också ersatt det tidigare Iphoto på Mac, och några nyheter har plockats från det tidigare programmet.

Till att börja med samlar Bilder nu ihop fotografierna bättre, och skapar smarta album för bilder som tillhör Instagram, Dropbox, Snapchat, Snapseed och andra appar som finns installerade på enheten. Sedan tidigare skapar Bilder också särskilda album för Skärmavbilder, Videor, Självporträtt, videor som gjorts med tidsförskjutning, panoramabilder och annat. För den som fortfarande använder funktionen Live Photos går det nu att redigera dessa precis som vanliga bilder

Nytt är nu också att Bilder samlar bilder sorterade efter Personer och Platser. Det här är faktiskt en funktion som fanns i det nu nedlagda Iphoto för Mac, men det är trevligt att den återvänt. Att få upp alla bilder på en världskarta sorterade efter GPS-information är ett överskådligt sätt att hitta fram till precis rätt bild. Vad gäller personer har förfarandet för ansiktsigenkänning gjorts smidigare, och det går snabbt att välja vissa personer som favoriter eller dölja främlingars ansikten som IOS råkar känna igen på flera bilder. Det går att döpa personer med namn, och som kan kopplas till Kontakter om det är önskvärt.

Smart sökning

Apple har också genomfört en ordentlig förbättring av den inbyggda sökmotorn i Bilder. Ditt bildbibliotek söks nu igenom med hjälp av maskinintelligens, och sorteras utifrån ett antal förvalda kategorier. Den här funktionen kan vi anta kommer att fortsätta utvecklas, och snabbt bli bättre när fler börjare använda den. I dagsläget fungerar den hyfsat, men blandar gärna in några extra bilder som inte alls föreställer det sökta. Exempelvis sökte vi på Handeldvapen, och fick helt korrekt upp bilder från skjutbanan förra sommaren och några illustrationer av James Bond med sin Walter PPK i högsta hugg. Däremot tyckte Bilder också att en bild av en blockflöjt var att klassa som handeldvapen, och en bild på redaktörens Apple Watch. Större framgång nåddes med andra kategorier så som Rökning och Stövlar. I många fall var det dock så att sökningen hittar alla relevanta resultat, men också några andra som inte borde höra hemma där.

Sammanlagt ska det finnas 4 432 olika förvalda söktermer sorterade under 153 olika kategorier enligt ett inlägg på Medium. Detta omfattar inte bara objekt och kända landmarken, utan exempelvis även olika ansiktsuttryck.

Minnen

Den smartare sökfunktionen används också för att generera automatiska samlingar baserade på platser, datum, personer som syns i bilderna och annan information. Dessa samlingar kallas Minnen, och presenteras snyggt som ett eget album. Det går också att skapa små filmer av dessa, som ersätter den tidigare funktionen Bildspel. Det betyder att det nu inte går att spela upp ett vanligt album som bildspel, utan först måste det göras till ett Minne (vilket går att göra med en knapptryckning inuti ett album). Filmen går att ställa in enligt olika förval, till exempel drömskt, sentimentalt eller glatt. Det går också att konfigurera en egen inställning genom att välja vilken musik som ska spelas, hur texten ska se ut och hur länge visningen ska pågå. Givetvis går det att exportera ut det hela till en film att läggas på Icloud Drive, Dropbox eller skickas via Meddelanden, epost eller annat.

Skriven av Jakob Nilsson
Kommentarer
185 svar

Inget är som väntans tider, särskilt om du går och väntar på en iMac med Apples egna processor.

Inom kort kommer 99mac bli Macradion och då blir det en ny plattform med ett betydligt modernare forum.

Då var Apple Watch Series 7 här och ryktena stämde inte i år utan det blev samma design som vi sedan tidigare är vana vid.

Varje resa har ett slut och varje slut har en ny början och nu är det dags för oss att gå över till en modern plattform.

Apples event är över och i detta extra långa avsnitt får vi följa Marcus, Marcus, Dennis och Thor när de följer eventet live tillsammans med efterföljande diskussion om intrycken det gav.

Är du en av de som inte gillade det nya utseendet på Safari i macOS Monterey? Nu kan du lugna dig, Apple har backat på designen.