Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
egenfirma

egenfirma

Medlem
  • Plats Härryda
  • Registrerad 2005-01-31
  • Senast aktiv 2012-05-23
  • Antal inlägg 107

Foruminlägg

De senaste inläggen egenfirma har skrivit i forumet.

Bankerna klarar sig alltid...

En kommentar bara: hyresvärden kan åtminstone i vissa lägen ha förtur. Jag är lite osäker på formerna, men ett lagerhotell tex har rätt att ta ut upplupen hyra i de lagerförda varorna. Jag var riktigt förvånad över detta, men det visade sig vara rätt.

Det har du rätt i (det om "fick igenom").

Tänkte bara tillägga att de 5000 kr är exklusive moms. Självklart för mig, men kanske inte för alla... Beloppet har gått från 1000 kr på 80-talet via 2000 kr fram till förra året så det var på tiden att man ändrade det. Det är på tok för lite pengar för att administrera periodiseringarna! Över huvud taget är väl avskrivningar en sån där sak som krånglar till företagandet? Jag kan förstå det när det gäller stora avskrivningar såsom byggnader och annat, men för småsaker är det rimligen bara administrativt krångel.

Förbrukningsinventarie = vad man kan direktavskriva. Kriteriet är (ändra förra året) max 5000 kr eller en livslängd mindre än tre år. Det där med att it-företag kan direktavskriva datorer är en seglivad myt enligt revisorerna jag jobbar med (E&Y). Man måste nog även där göra avskrivningar och sedan restavskriva när man säljer/byter ut datorerna. Vi är rätt många som tycker att det där är skevt... Numera kan ju en programvara ha ett mer varaktigt värde än en dator, men program direktavskriver man fortfarande.

Ja, det där är lite ironiskt faktiskt. Ett AB har ju _egentligen_ ett sämre säkerhetsvärde för långivarna. Jag tror att denna favorisering av AB beror på att det historiskt sett varit svårare att starta AB (och aktiekapitalets värde var generellt högre förr) vilket sannolikt lett till att de flesta AB har varit mer proffessionella än "hemmapulande" enskilda näringsidkare.

Fast jag håller med dig, det är inte kul att ha sålt varor till ett AB i konkurs. Jag sålde disketter till Mac-vad-fan-hette-de-nu-då 1990 när de gick i konkurs och rekonstruerades. Jag var chockad över att de kom undan med att beställa från mig veckan innan konkursen och att jag inte ens fick gå in och hämta mina varor, som inte hunnit packas upp! Jag är helt säker på att den inköparen visste vad han gjorde - förbättrade det rekonstruerade företagets möjligheter på bekostnad av en ny och utbytbar leverantör. =/

Khedron, du berör två viktiga saker här:

Det ena är att styrelsen så fort de inser, eller borde ha insett, att företaget är på obestånd så måste de upprätta kontrollbalansräkning. Gör de inte det så blir de ansvariga för _alla_ bolagets skulder.

Det andra är att när en skatteskuld förfaller till inbetalning (det må vara moms, arbetsgivaravgifter eller skatt på bolagets resultat) så tickar den över till att bli styrelsens ansvar. Om man försätter ett AB i konkurs dagen före en momsinbetalning så klarar man att behålla pengarna i konkursboet, men dagen efter så är det en prioriterad fordran. Saknas pengar i konkursboet så riskerar styrelsen att åka på det (tänket är väl: eftersom de borde ha gjort kontrollbalansräkning och slått ihjäl bolaget dagen innan).

Ursprungligen av Khedron:

Vad man kan (och bör) göra om man är tveksam är att i sin deklaration specificera vad det är man yrkar avdrag för, då har man kört med öppna kort och riskerar rimligen inget skattetillägg om avdrag avslås (fast detta är vad jag TROR).

Det finns en stor portion rimlighet i ditt troende, men tyvärr så fungerar det inte så. Man riskerar skattetillägg även om man "kör med öppna kort". Det är lite grann som att felparkera - det är inte olagligt, men man kommer inte undan böterna. Om skattemyndigheterna bedömer att man uppsåtligen försökt vilseleda dem så kan de stämma en för skattebrott eller bokföringsbrott, så det finns en skillnad mellan dessa båda saker.

Ursprungligen av Macus:

Det är nog mycket troligt att den som någon gång har ägt bolaget också kan hållas som ansvarig för de skulder som bolaget har. Speciellt om det är en enskild firma eller handelsbolag och om skulderna kan anses häröra från den tid som personerna ägde bolaget. Då är ägarna solidariskt skyldiga att betala skulderna, som om de vore deras egna privata skulder.

Hade bolaget varit en egen juridisk person (AB), så hade man troligtvisblivit av med skulden genom att sälja bolaget. Om det inte är fråga om skatteflykt eller skattebrott.

Nja, en enskild firma kan man inte ta över. Det man då gör är att man själv startar en enskild firma (eller annan bolagsform) och möjligen tar över verksamheten men inte själva företaget.

Ett HB kan ju byta ut en eller flera delägare och då är man mycket riktigt solidariskt ansvariga för verksamheten. Men princinpen skiljer inte så mycket från AB i det att ansvaret går vidare till nya ägarna samtidigt som de gamla ägarna inte automatiskt fråntas sitt ansvar - om de anses ha försatt företaget på obestånd. Det som händer i ett AB på obestånd som inte har fullgjort sin skyldighet att upprätta kontrollbalans är att det i princip förvandlas till ett HB vad det gäller skyldigheterna. Styrelsen kan alltså få samma solidariska ansvar som i ett HB, så det gäller ett passa sig!...

Tangen: jag förutsätter att det är ett AB utifrån hur grundfrågan var utformad, men det är nog inte avgörande.

Ursprungligen av rawrez:

Du blir knappast gladare av det här svaret, men ALLA administrativa system har ett "vidrigt" gränssnitt om man jämför med vanliga bruksprogram.

Jag håller inte riktigt med. Tycker att Hansa har ett bra gränssnitt. Nu använder jag en lite äldre version, eftersom den har fritt antal klienter och jag bokför åt ett par rätt små företag där det inte lönar sig att betala supportavtalet, men jag tror inte det har blivit sämre. Det är ett rejält lyft för den som kört Hogia!

Annars skulle jag kika på StepOne. För mig ligger det en del ekonomi i det jämfört med Hansa, av ovan nämnd anledning. Fast Hansa är i alla lägen mitt förstaval.

Visst är det så att man inte får sitta med svarte petter på hand. Jag tror svaret på frågan är att om Skattemyndigheten anser att betalningsskyldigheten uppstod när vederbörande var med i styrelsen (för det handlar ju om styrelse och inte om ägandet av aktierna) så kommer vederbörande att bli betalningsskyldig. Det kan ju också ta ett tag att bli avregistrerad ur styrelsen efter att man bytt. Det är också riktigt att styrelsen har plikt att upprätta kontrollbalansräkning vid behov och att man annars kan bli personligt ansvarig för bolagets skulder.

Får man fråga hur det kommer sig att man köper och säljer ett bolag inom två månader utan att driva någon verksamhet? *nyfiken*

Hansa är bra, men kanske lite för dyrt för dig. Jag tror på Stepone, men om även det är för dyrt så...

Ursprungligen av Tangen:

tja Ylan,

1. Personlig borgen (om dom vill)
2. Bankgarati, alt pengar på låst konto som bankgaranti (om banken vill)

Värden vill ha garantier, inte handelsbolag

/Tangen

Gillar dessa båda lösningar. Har själv haft AB och gått i borgen för hyran, men det kostade mig hundra lök när jag sålt firman till dåliga betalare... Det är iallafall en lika framkomlig väg som ett HB. Bankgaranti är i princip ett lån, så banken räknar in det i sitt "engagemang" hos kunden. Det innebär att det kan minska företagets låneutrymme. Bankerna brukar vara ganska restriktiva med detta och sannolikt kommer delägarna få gå i borgen för sina banklån ändå... En tredje variant är den som Danne V är inne på, nämligen att förskottera hyran. Fast jag tror att man måste lägga upp lite mer pengar för att hyresvärden ska känna sig trygg, kanske betala kvartalsvis sex månader innan. Då har hyresvärden 3-6 månaders hyra att lägga i madrassen så h*n kan sova tryggt!

Ursprungligen av donper02:

Kommer du verkligen att bli granskad. Det är värt att testa att dra av den som backup-disk. Det värsta som kan hända är ju att skattemyndigheten inte medger avdrag.
Lycka till

Det händer att man blir granskad, jag har varit med om det ett par gånger. Det värsta som kan hända är inte att skattemyndigheten inte medgeer avdrag, utan att man får ett skattetillägg för att man försökt dra av något som man inte fick.