Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
John A

John A

Medlem
  • Namn John Andreasson
  • Registrerad 2013-05-19
  • Senast aktiv 2014-10-16
  • Antal inlägg 296

Foruminlägg

De senaste inläggen John A har skrivit i forumet.

Ursprungligen av maskh:

Ursäkta uttrycket, men detta är ju skitsnack rakt igenom.

Visst, det kan vara trevligt att ha tillgång till källkoden, ha kunskapen att förstå denna och därefter bygga själv. Men det är ett otroligt onödigt moment.

Det beror ju helt på vad syftet är. Om syftet är kontrollera att ingen malware följer med programvaran så måste du göra en audit av källkoden och bygga din egen kopia. Det finns inget annat sätt att göra detta på.

Ursprungligen av maskh:

Använd sunt förnuft och lite inte på vad som helst. Då kommer man långt.

Vilket inte på något sätt löser problemet. Det du säger är att man ska ignorera problemet och göra en gissning istället.

Det kan han mycket väl ha gjort.

Om du får en binär från någon annan så finns alltid möjligheten att den har försetts med någon form av malware. Det gäller all programvara, inklusive den du får från Apple och andra. Utan tillgång till källkod och möjlighet att reproducera byggprocessen har du ingen möjlighet att verifiera att den som byggde programvaran inte har lagt in keylogger eller annan typ av spyware.

Precis som med all annan programvara bör du fråga efter källkoden till programvaran, kontrollera denna och därefter bygga din egen kopia. Det är en god vana att göra detta med all programvara som man använder.

Eftersom det är PowerPC så kommer i princip ingen modern eller supportad Mac-programvara att fungera på den. Om det var upp till mig så skulle jag installera en modern Linux-distribution på den istället. Debian borde fungera bra. Går att använda till såväl desktop som server.

Ursprungligen av acke:

Finns det inget i iOS som alltid ringer hem? Nog borde väl Apple vilja, på ett oskyldigt eller inte så oskyldigt sätt vilja veta hur många som är i gång.

Det borde det inte finnas såvida du stänger av kontroll av uppdateringar och inte aktiverar att automatiskt skicka diagnostikdata. Det vore högst olämpligt av Apple om de ändå gjorde något sådant. Men utgår vi från att det inte finns något sådant så ska Apple inte ha någon möjlighet att veta vilka datorer som är i bruk.

Ursprungligen av gabriel.fjellander:

Jag har kollat igenom alla villkor för tjänsten, både för utvecklare och för iTunes-kunder men hittar ingenting som skulle hindra mig. Kommer ni på något som gör att jag inte skulle få göra såhär? Eller tror ni idén kommer funka?

Om Apple inte vill att du ska kunna göra så där så kommer de att se till att du inte kan göra så där, även om det kanske råkar vara tillåtet just nu.

Beroende på exakt vad du vill göra så borde Xfig klara av det du frågar efter.

Ursprungligen av Anderlind:

Du vill alltså köra Gnome på Windows? Det är inte ens möjligt med en modern version av Gnome så förstår inte hur du tänkt att det ska gå till.
Själv föredrar jag att köra Gnome på GNU/Linux.

Varför skulle jag köra Gnome på Windows? Förstår inte hur du kom fram till det. Skulle man köra Gnome på den så skulle det vara på GNU/Linux, BSD eller annat liknande OS.

Ursprungligen av johan_tanying:

Det där är väl liiiiiite överkurs för en nybörjare på mac. Och för nästan alla andra macanvändare också...

Det är klart att det inte är en optimal situation. Helst hade man ju sett att OS X redan hade motsvarande funktionalitet inbyggd. I grunden beror det på om man har eller inte har data som är viktig att bevara. Kör man HFS+ så spelar det ingen roll hur många lager av backup man har, det finns ingen garanti att den data som du skriver till filsystemet är den data du får tillbaka när du läser från det. Även om man kanske inte bryr sig om sin data så bör man vara medveten om problemet. Om man inte tycker att det är värt att göra något åt så är det väl bara att ignorera, men då är man i alla fall beredd på att man kan få bitröta och att OS X inte har något sätt att vare sig upptäcka eller åtgärda det.

Tjusig för att vara Dell. Med Gnome på så skulle den nog rentav kunna vara användbar.

Ursprungligen av Segas:

Det är så enkelt alltså? Finns det något annat ur ren underhållsvinkel man behöver tänka på?

Backup. Ta backup minst en gång om dagen och verifera vid jämna tillfällen att den är korrekt och fungerar att återställa från. Det sistnämnda är svårt på grund av tekniska brister i HFS+, filsystemet i OS X. Därför kan det vara en god idé att installera ett annat filsystem som exempelvis ZFS där detta går att göra.

Ursprungligen av Segas:

Ska man ägna någon tid åt ett virusprogram för Mac?

Malware förekommer och Apple har ganska taskigt track record när det gäller att svara på säkerhetshot. Det bästa du kan göra är nog att vara medveten om att OS X inte är osårbart. Ladda inte ner färdigbyggd programvara som du inte kan lita på från Internet.

Ser inte direkt vad som är oacceptabelt i svaret, under förutsättning att man har försökt att felsöka problemet. Om problemet visar sig bero på iCloud och Apple så är det inte ens säkert att de ens kan felsöka fullt ut. Det är ju fullt möjligt att problemet beror på fel i OS X, vilket är svårt att felsöka eftersom Apple håller stora delar av källkoden hemlig. Det enda du egentligen kan göra för att undvika liknande situationer är att installera en helt fri programvarustack där du har tillgång till alla komponenter ner på källkodsnivå.

Ursprungligen av HDBERG:

ok, så då menar du att hennes apple-id knyts till den datorn?

Vet inte riktigt vad som menas med att knyta ett Apple ID till en dator. När datorn startar första gången efter installationen kan hon ange sitt Apple ID och då kan hennes lokala konto på datorn ställas in att använda det för exempelvis iCloud, Mac App Store och andra Apple-tjänster. Så man kanske kan säga att hennes lokala konto knyts till hennes Apple ID. Datorn som sådan knyts inte till något Apple ID.

Ursprungligen av BosseBus:

Så, ni som har erfarenhet av att göra rena installationer, vilka erfarenheter har ni av "Fuck! Det där skulle jag ju tänkt på"..?

Gör en backup av backupen, samt verifiera att den är korrekt och går att återställa från.
Utgå alltid från att Murphys lag gäller.

Du kan använda ditt Apple ID för att påbörja installationen. Vill grannen sedan använda sitt egent Apple ID så kan detta anges efter att installationen är klar.