Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Lars Sydolf

Lars Sydolf

Medlem
  • Registrerad 2002-06-06
  • Senast aktiv 2006-07-04
  • Antal inlägg 54

Foruminlägg

De senaste inläggen Lars Sydolf har skrivit i forumet.

När jag öppnade Backup 2 kom det upp ett meddelande som tydligt sade att programmet inte stöder DVD-RAM. Naturligtvis kunde jag inte låta bli att testa min gamla externa Lacie DVD-RAM i alla fall. Till min förvåning fungerar det fint. Körde backup på allt som Backup 2 hade som default-förslag (utom ITunes musikmapp) plus en dokumentmapp. Blev ca 750 Mb. Det tog lång tid, men det gjorde det med 9.1 och DVD-RAM TuneUp också. Använder nu MacOS 10.3.2 i en G4 Dual 450 med ett Adaptec SCSI-kort. Är det någon som vet mer om detta, t.ex. varför Apple anser att Backup 2.0 inte fungerar med DVD-RAM?

Prövade ett USB 2-kort från Claes O i en Performa 5400 med MacOS 8.6 men det funkade naturligtvis inte alls. Däremot funkar Macotekets USB 1-kort alldeles utmärkt och jag kan använda mitt USB 2-fickminne (trots att detta enligt förpackningen kräver MacOS 9). Dock brukar jag undvika att kopiera alltför stora mängder i taget och jag låter inte minnet sitta i längre än nödvändigt. Finns viss risk för hängning annars.

Senast redigerat 2004-01-09 17:18

Det där med förhandsvisning känner jag inte igen. Jag kan välja exportera till alla tillgängliga format. (iBook 600)

Typsnittsboken verkar buggig. Om man t.ex. ändrar namnet på en samling på visst sätt verkar det uppstå problem med att radera samlingen. Jag upptäckte efter upprepade verkningslösa försök att radera en viss markerad (ny) samling att i stället innehållet i övriga standardsamlingar raderats! Som tur var var det alltså inte själva typsnitten som raderats utan samlingarna, men hur återskapar man dem? "Classic" och "Fun" kan jag väl vara utan, men det fanns även en "Web" och en "Pdf" som möjligen kunde vara bra.

I övrigt tycker jag 10.3 fungerar bra med bara en del smärre skönhetsfel.

Nja, 7.1.1 hittar jag inte under länken ovan, men jag fick en gång tips om den här länken (i detta forum tror jag) så jag kan ju vidarebefordra den. Här finns i alla fall 7.1 och 7.1.1:
http://home.earthlink.net/~gamba2/syslist.html

DI-614+ är i alla fall lätt att uppgradera firmware på; den senaste versionen är 2.1.8 och den kan enkelt installeras via web-läsaren i form av en .bin-fil. Enligt D-Link skall detta innebära att hastigheten ökar från "2X" till "4X" men det förutsätter givetvis att man har kort i datorn som klarar detta. Eftersom jag har gamla airport-kort i mina burkar märks ingen direkt skillnad. Men, som sagt, DI-614+ fungerar bra. Fildelning fungerar också men endast om man anger IP-adress. DI-614+ stöder inte Apple-talk fullt ut, vad jag förstår.

Tja, kanske det stämmer att det över huvud taget inte går att göra snygga Bryce-bilder, men det är förbaskat roligt att försöka. Som jag sa så passar programmet faktiskt jättebra för oss amatörer. Så här kan en i och för sig naturligtvis töntig samling amatörbilder se ut:
http://homepage.mac.com/lasyd/PhotoAlbum.html
Det viktiga är att man själv tycker att det är roligt att göra bilderna; inte att proffs och experter anser att bilderna är bra.
Version 5 finns för övrigt ute och kommer att fortsätta säljas tills vidare.

Såg just till min ledsnad att Corel upphör med utveckling av landskaps- och 3D-programmet Bryce för Mac. Motivet är att PC-versionen säljer bättre...
Om den motiveringen skulle tillämpas konsekvent hade vi inte många Mac-program kvar! Är det inte någon mer än jag som beklagar beslutet rörande Bryce? Det är ju ett jätteroligt program i vart fall för oss amatörer! Att man kommer att fortsätta ge support för den nuvarande versionen känns som en rätt klen tröst.

Borde egentligen inte lägga mig i denna diskussion eftersom jag inte jobbar i samma bransch som ni andra. Är dessutom anställd av arbetsgivarsidan med uppgift att bl.a. processa mot anställda och fack...
Men vad jag ville säga var att enligt min erfarenhet är en bra facklig organisation i många fall till stor nytta även för mycket duktiga anställda som i och för sig kan förhandla om sin egen lön. Det är nämligen svårt att företräda sig själv i juridiska tvister. Inte bara för att juridiken är knepig utan för att man har svårt att se klart när man är alltför känslomässigt engagerad. Ett bra fack agerar tufft när medlemmen behöver det men kan också prata förnuft i en medlem som gått helt i baklås!

Hm, så adaptern behövs inte till E400..? Det har aldrig ens fallit mig in att pröva utan på min G4 450 MP! Jag följde bara manualen som ett får! Får väl testa. Eller så får det vara som det är...det funkar ju bra.

Sitter också med en jättebra dual 450. Allt jag hittills stoppat i den är en extra HD och ett gammalt Voodo 2-kort. Funderar på både nytt grafikkort och PowerLogix Dual. Fast det blir ju onekligen nästan väl dyrt med Dual 1 Ghz + t.ex Radeon 8500 om man jämför med en helt ny maskin. Å andra sidan kan jag smussla in en processoruppgradering utan att resten av familjen märker nå´t...de tycker av något obegripligt skäl att jag köpt tillräckligt med datorprylar! En helt ny
G 4 skulle bli svår att motivera...så jag lutar åt Radeon 8500 + den något billigare Dual 800.

Här borde du hitta filer till en start-diskett som funkar!
http://home.earthlink.net/~gamba2/bootdisks.html

"Hur är det med IE5, Netscape 4.x och Netscape 6/7 och dessa banker?"

Alla dessa funkar bra med SEB. När jag började med Internetbanken (ett bra tag sedan) funkade inte
IE5 alls utan det krävdes lustigt nog Netscape; 4.7 gick bra. Varken 6 eller 7 fanns då. Men nu funkar IE5 och Netscape 6 eller 7 också.

Kom just på att jag ju kör Netscape 7 i OS 10.15 men IE5 i OS 9.1 (på en annan dator). Jag tror faktiskt inte att jag egentligen använt Internetbanken i Classic-miljön.
Men det spelar kanske ingen roll i sammanhanget? Det räcker väl att säga att SEB funkar med både IE och Netscape i både OS 9 och 10?

[ 17. februari 2003, 21:30: Meddelandet ändrat av: Lars Sydolf ]

Hade samma problem på min G4 450 MP men då berodde det faktiskt på att jag hade en adapter till mitt gamla ritbräde inkopplad på USB-porten (via en hub). När drivrutinen till adaptern var aktiv, adaptern påslagen och ritbrädet inkopplat uppträdde maskinen just så som du beskriver; den startade om av sig själv direkt efter det att man stängt av den. I mitt fall löstes det enkelt genom att stänga av adaptern först och sedan datorn. Har du kanske någon annan USB-anordning som skulle kunna orsaka samma underliga fel?

Jag har företrätt företag som jurist i 25 år, så jag har minst av all någon "anarkistisk" uppfattning i frågan om hur viktigt det är att upprätthålla det immaterialrättsliga skyddet. Men frågan huruvida man faktiskt kan bli dömd för brott mot upphovsrättslagen genom att använda ett program som man bevisligen köpt licens för är kanske inte alldeles enkel. Licensvillkoren måste ju vara avgörande. Kanske framgår av dem att man inte får använda programmet utan dongel? I så fall är ju saken klar.