Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Mickels

Mickels

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2003-01-01
  • Senast aktiv 2011-01-23
  • Antal inlägg 102

Foruminlägg

De senaste inläggen Mickels har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-04-08 17:03

Vet inte vad som kan tänkas vara problemet, har själv inte upplevt nåt segt med Final Cut Pro i långa projekt. Använder ni extärna hårddiskar, borde ju heller inte vara problemet. Interna diskar är kvickare FireWirdiskar. FireWire 800 är ganska nära vad interna klarar av. Men är det mycket segt? Oavsett system eller program är det ju naturligt att det segar ner ju större information blir det segare. Men går det knappt och jobba i projektet är det ju ett problem. Använder ni annat format än DV som tar mer plats är att stripa flera hårddiskar. Men DVformatet ska man inte behöva sätta ihop diskar.
En viktig del i videoredigering är att ha en hårdisk för system och en för video, gärna två fysiska diskar. Läggs videoklipp på systemdisken kan det bli en katastrof. Själv har jag fått installera om systemet, efter det köpte jag en till disk och nu funkar det utan problem. Sen ska man ha ett separat system där man varken surfar eller installerar program, här kan man partetionera systemdisken. Man kan också partetionera videodisken så man har ena halvan ren och den andra man redigerar på. När projektet är klart, flyttar man över allt material till den tomma, för att undvika dropouts vid uttankning på band. Sen formaterar man disken så den "tomma" halvan blir tom igen.

Jag har ett system för surfning och ett system för videoredigering. Hoppas det går bättre nu.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-04-08 16:46

Jo man får ju en hel del idag för pengarna. Men enligt min mening så har chipen blivigt så små att man skulle kunna jämföra det men mobilkameror lite grovt. Men i slutändan är det huvudsaken att man själv är nöjd. För semesterfilmer duger nog alla kameror som finns på tex elgiganten. Men vill man bli fotograf och laborera med bilderna krävs minst 1/2 tum CCD 1/3 tum är acceptabel. Med mindre chip går det knappt och dra skärpedragningar. Jag som har använt professionella kameror och enkla kameror kan starkt rekomendera att använda automatisk skärpeinställning på enklare kameror, automatiken sköter sig oftast bättre än en själv. På proffskameror är det tvärt om eller så finns ingen automatisk skärpa.

Men som sagt huvudsaken är att man är nöjd själv, men kan inte låta bli att rekomendera Sony.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-04-07 13:06

Jag skulle satsa på Sony då de gör bra hållbara grejer, sen är det också sony som skapat och utvecklat DVformatet. Ett råd är att inte stirra blint på hur många CCDer de är. Har märkt att många som har 3CCD har små chip. Alltså med andra ord blir det bättre färger men på bekostnad på bildljupet. Bilden blir platt. En som har hyfsad storlek på chipet är HC80 eller 85 kom inte exakt ihåg. Men den hade en 1/3,6 tum CCD vilket är stort i den prisklassen.
Canons 3CCD för ungefär samma peng har bara 1/4,5 tum CCDer. Till o med XM2 har bara 1/4 tum 3CCD. Bra färger men otroligt platt. Proffsen vill i alla fall ha 1/2 CCDer men nu var det inte det vi talade om. Sonys modell rekomenderar jag.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-31 15:05

Kan ju alltid prova att slänga prefferensfiler. Men enklast är att uppdatera till den senaste verionen som fixar detta problem, ska göra i alla fall, vet ju inte om ni har senaste. För mig hjälpte det med en uppdatering.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-26 12:29

Kan funka om du installerar på en annan dator och flyttar över den till din. Där efter högerklickar du och öppnar paketets innehåll. Leta efter en fil "info.plist". Öppna den i textredigeraren, leta efter texten där CPU 733 eller vad kravet är. Du ser. Ersätt med din CPU hastighet. Spara och prova starta programmet. Är allt korrekt gjort ska det funka.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-24 12:27

Bildkvaliten är egentligen identiska mellan D8, DV, DVCAM. Det jag mena var att D8 är lite säkrare för dropouts och på senare tid har jag hört att banden håller längre då det är utav MP som DVCPRO har och DigiBeta.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-24 12:18

Vad innebär "For Playback" och "Item Level"?
Man kan också välja Mixdown Audio, men det använder man vid uttankning till kamera för full kvalitet. Men vad innebär det andra, inget händer när jag testar?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-18 11:50

Jag undrar hur det ligger till om man inte renderar ljudet. Jag har inställt på medium i playback quality i User preference.
Nu testade jag köra fram o tillbaka mellan kamera och dator ett antal gånger ihopp om att ljudet skulle bli sämre, eller snarare förväntade mig det. Final Cut Pro komprimerar ju en viss del för playback så innan uttankning ska man ju rendera ljudet enligt manualen. Men tänkte testa för skoj skull vad koncekvenserna blev om man inte rendera.

Så min fråga är, vad gör den här komprimeringen går det att mäta kvaliten med nåt program och kan jag vara säker på att jag får högsta kvalitet när jag väl renderar om det är inställt på medium eller lower i playback quality???

Tackar på förhand

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-17 11:16

Tänkte ta upp en diskussion som handlar rent tekniskt om D8 och DV, själv har jag D8.
När jag köpte min D8 sas det att D8orna var 5% sämre. Jag märkte ingen skillnad mer än att D8 var billigare än DV för 5 år sen.

Men som helhet tänkte jag, digitalt är ju digitalt. Tänkte jag skulle spela in från TV med min D8 för högre kvalitet då jag har analog in. Tänkte ju eftersom det är digitalt kan man ju alltid spela över utan problem och slippa det analoga nackdelarna att det blir sämre när man spelar över.
Det funka helt okej, spelade in LP som SP på samma band, använde vanlig standardkasett istället för Hi8 trotts att det stog i manualen att det kan bli störningar.

Sen fick jag höra att det kan bli störningar efter ett antal överspelningar, jag trodde detta var ett skämt. Jag har ju spelat över ganska många gånger. Men av nyfikenhet testa jag spela över på DVCAM. O döm av min förvåning, det blev dropouts redan efter 3e överspelningen, blev en stor rand över filmen. Jag är mycket petik i kvalitet så jag skulle inte missa en dropouts, jag upptäcker även små i DVformatet. Har även sett nån lite störning i D8 men bara i början på bandet, det första 10 sek.

Har aldrig annars sett störningar på D8 under 5 år av 100 band. Jämför jag med DV är det mycket dropouts jämfört med D8

Då kan man undra varaför DV slog igenom när D8 är bättre, det är väl så. Det bästa slår ju aldrig igenom. DV var mindre. Men eftersom HI8 användes proffesionellt valde jag D8 för proffsen är ju inte intresserad av små kameror. Jag tänkte Beta blev Digibeta, självklart Hi8 blev D8. Men det håller nu på att avvecklas tack vare att ingen ville köpa det, det som var bakåtkompatibelt.

Har fortfarande ett band (video8) som jag fick från min skola som är kanske 6 år i dag, inspelat analogt. Det band använder jag fortfarande som skräpband för tillfällig lagring, vet inte hur många gånger jag har spelat över det och inga problem. Tror möjligen jag registrerat en lite dropouts totalt.
Hi8 är ju överlägset DV om man jämför bara formatet. Finns ju bättre kameror till DV. D8 är egentligen samma format som DV, samma komprimering, men det är olika media. Men tyvärr finns det inga proffsgrejor till formatet mer än en D8-Walkman som också finns för DV (DV-Walkman).

Kände bara att dela med mig med lite erfarenheter jag testat.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-09 13:45

Som jag förstått det så ska man inte behöva logga in klippen på nytt, däremot batcha trior jag. Vad jag vet så förredigerar man på Final Cut Pro och sedan slutredigerar på Avid. Man brukar exportera till EDLlistor eller når sånt. Men nu senaste finns nog program som konverterar även vid avancerad redigering. Men jag är nog lite skeptisk till såna program då man inte vet stabiliteten. Man ska heller inte uppgradera ett redigeringsprogram mitt uppe i ett projekt, det kan skapa problem.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-06 17:06

Jo, även om HDV inte är så lyckat format, med tanke på komprimeringen, blir väl antagligen det nästa standard för det ser säkert bra ut och fungerar trots liten mängd förlust vid redigering. Man kanske inte bryr sig om det.

Men HDV lagras ju på minDVkasetter så det kommer ju i alla fall vara bakåtkompatibelt så länge man använder samma media. Men det klart om 10 år är väl något annat. Finns nog inget svar på vilket man ska satsa på har jag märkt. Gäller ju samma för DVDskivor. Men hur som helst blir jag ju tvungen att överföra till något format. Har fortfarande planer på DVCAM så då får det väl bli det.

Men å andra sidan har jag också en känsla av att man inte väljer så mycket nya media i dag, alltså fysisk media. Inget företag skulle antagligen vinna på att skapa nya bandmedia som är lika stora som miniDV. MicroMW är ju mindre men ingen givande succe, så gränsen är väl nådd hur liten en kamera ska vara. Ingen vill ha mindre kameror än det minsta idag.

Hade Hi8 varit mindre från början, hade Digital8 varit standarden. Men troligtvis kanske det inte blir band i framtiden. Det ser ut som det blir hårddiskar eller minneskort.

Ja, fort som sagt går det, men när jag tänker efter så har vi inte tillverkarna att klaga på, det är vi konsumenter som köper nytt, slit o släng. Sen slår ju heller aldrig det bästa formatet igenom.

Nä jag chansar på DVCAM.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-05 00:23

Jo det klart man ser skillnad, men det jag menar är att skillnaden är så liten ändå, jag tycker 1CCD är fullt acceptabel. Om man tar en kamera med exakt samma specifikationer men ena har 1CCD och den andra har 3CCD Det skulle vara skilnad i färgerna och det blir bättre med 3CCD. Men vi säger att den med 3CCD hade varit 10% dyrare elller mer jämfört med den med 1CCD, ska man nog ta sig en funderare om 3CCD är värt det. De 10 % hade man istället kunna lägga på ljudet och få en ännu bättre bildupplevelse. Att bara stirra på 3CCD är inte så lyckat. Mest hänger det på fotografen hur han ställer in kameran. Optiken och storleken på CCDn är också viktig om inte det viktigaste, sen de manuella inställninrna. Generellt ger små kameor dåligt djup i bilden, här skulle jag vilja påstå att en stor SVHSkamera ger bättre bilder trotts lite sämre format.

Som jämförelse är ju vissa kameramobiler uppe i megapixlar, men vem seriös fotograf fotar med en sån, kanske var lite hård i jämförelse. Men storleken har betydelse också. 3CCD är en teknisk bit i mängden precis som manuell focus eller vitbalans.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-04 23:51

Skulle vilja tillägga att som amatör eller semiproffs och inte gör för komersiellt syfte, tycker jag inte det är intressant att lägga extra pengar på en kamera som har 3 censorer. Skilnaden är marginell enligt mitt tycke, det är bättre att lägga pengarna på ex ljudet eller annat. Ljudet gör mycket mer än att ha 3 censorer. Att lägga en massa extra tusenlappar på 3CCD är att kasta pengarna i sjön om man nu inte är rik. Men jag har då inte sett en bra kamera med 3 CCD som ligger under 30 000 kr. Kanske låter lite negativ, men vill bara att man inte ska lura sig själv, väldigt lätt hänt och händer även mig.

Skilnaden med 1 platta mot 3 plattor gör väldigt liten skillnad på konsumentsidan, har man bra ljus får man tom bättre färger än 3 med dåligt ljus. Min slutsats skulle man kunna säga att 3CCD är en droppe i havet för icke komersiellt bruk.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-04 23:14

Jo det är ju ett altenativ, men det går då inte att klippa i det sen, det är det som är problemet. Sen är DVDskivor inte så arkivbeständigt. Dessutom blir mina bränningar så dåliga att de skivor som jag ger bort o de jag själv tittar på hackar hela tiden. Varannan minut stannar det. Har försökt olika märken o hastigheter, kanske är fel på brännaren. Men har en G5a single 1,8 med superdrive 4X och FCP 4.
Nä DVD har jag bara negativa erfarenheter av, gäller också hyrfilmer. Kanske låter tråkigt, men har återgått till gamla hederliga VHS när jag hyr film. Tycker kvaliten slår ut varandra ändå. Då VHS har dålig upplösning men jämnare bild, medan DVD har högre upplösning men blockstörningar som ser otroligt fult ut, kan egentligen inte säga vilket som är bättre.

Men DV är däremot ett bra val vad gäller kvalitet, antar att det får bli det i alla fall, får chansa på det. 10 år borde det hålla i sig. Grejen e att jag tänkte kopiera över allt rubb o stubb, sen när jag får tid ska jag klippa ner det, är en hel del som ska bort och inte värt att sparas, men de tar ju tid.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2005-03-04 10:27

Tänkte jag skulle föra över mina gamla Video8filmer till nytt modernare format. Det har gått så otroligt fort, trodde inte att D8formatet skulle dö ut så snabbt som det håller på att göra, är lite förvånad över att proffsen valde DV före D8an då Hi8 användes professionellt som DV idag. Var därför jag tänkte satsa på D8 professionellt då för 5 år sen. Precis som Beta och Digibeta har utvecklats.

Men nu vet jag inte vilket format jag ska välja. Har säkert en 100 timmar att föra över från video8 o D8. Har tankarna på DVCAM just nu då det verkar vanligast. Men DV har ju funnits i 10 år nu och tittar man tillbaka så byts format ut vart 10-15 år. Så jag vet inte vad jag ska kopiera allt till.

Tänkte kopiera över till ett format som i alla fall håller i sig om 10 år från idag, kommer DV och DVCAM göra det? DigiBeta är för dyrt.