Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
beh

beh

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2003-04-02
  • Senast aktiv 2019-04-30
  • Antal inlägg 625

Foruminlägg

De senaste inläggen beh har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-14 15:37

OWC har plockat isär den nya iMac 4k och hittar, hör och häpnad: HGST 1TB 5400 RPM HDD.

Som vanligt är inte PCI-e SSD sockeln populerad på moderkortet, vilket omöjliggör uppgradering till Fusion Drive senare om man inte beställt maskinen med SSD.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-14 15:30

@Zoppora: Orkar du hålla koll på vad som ska ligga var? En Fusion Drive är mycket smidigt, men kostar mycket pengar med tanke på vad man får. (En 128 GB SSD + 3TB 3,5" HDD för 4400 kr är dyrt). Då känns 5500 kr för en super snabb PCIe SSD som den bättre av två, även om det är sjukt dyrt det med.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-14 12:11
Ursprungligen av zinned:

På vilket sätt gör då den mindre SSD:n datasäkerheten sämre än tidigare? Både 128GB-disken och 24GB-disken kan ju faila.

En mindre SSD slits fortare om allt annat är lika. Det finns färre celler att sprida skrivningarna över. Dessutom är SSDn i en FusionDrive oftast full, vilket gör att skrivmultiplikatorn (write amplification) ökar betydligt. Det är det samma som att köra en SSD utan TRIM, när en SSD är nästan full så måste den skriva mer för att fördela skrivningarna över alla celler.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-14 12:06
Ursprungligen av primu[s]®:

Såg att musen inte går att använda medan man laddar den. Det måste väl vara en grav designmiss från Apple. I den gamla så kunde man ju i alla fall skramla fram nya batterier om de tog slut.

Se det på en ljusa sidan, man kan nu docka din mus:

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-14 12:02

Blir spännande att se vilken typ av NAND minne det är. Om man går från 128 GB MLC till 24 GB TLC så är det katastrofalt för datasäkerheten, med tanke på att SSD och HDD genom Fusion Drive bildar en jbod disk där om en av enheterna fallerar förlorar man all data.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-14 10:34
Ursprungligen av Erik.dv:

Nej, Apples prissättning är vansinne på MacBook Pro Retina 13" så…

- 128 GB SSD extra kostar 2000 SEK. Du kan få en 480 GB SSD (nästan 4X mer) på Webhallen för det.
- 384 GB SSD och 0.2 GHz extra kostar 5000 SEK. Du kan få en 1TB SSD samt 16GB RAM för c:a 4500 SEK, jag skulle tro 500 SEK räcker för den bättre processorn. 2X mer minne, 3X mer lagring. Sedan har man redan betalat för 8GB RAM så egentligen borde man kan man dra av lite mer här.

Jag vet skillnaden mellan SATA SSD och PCIe SSD men slutkunderna lär märka minimal skillnad speciellt i sammanhanget i denna diskussion.

Apple har gått från dyrt till vansinne. Och allt färre konfigurationer är "vettiga". Trist!

Ja det är en tråkig trend. Förr kunde man alltid hitta en väg, exempelvis genom att själv uppgradera minne vid en senare tidpunkt eller byta till större lagringsenhet. Men nu är de dörrarna stängda och man måste ut med dessa pengar vid köp i och med att minnet är fastlött på den mindre modellen och att Apple har properitära anslutningar till sina SSDs. Det är helt okej att utvecklingen kräver en högre integration av datorn, men det är inte okej att man blir lurad när man köper en instegsmodell. Varesig det gäller en 16GB iPhone eller en iMac.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-14 09:59
Ursprungligen av onnyt:

@beh att du orkar.

Det är väl inget? Du har inte sett mig i mitt esse.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-14 08:02
Ursprungligen av Perobous:

Knappast ocker, dessa processorer är inte direkt gratis.

Nu måste väl processorn inte vara gratis för att det ska vara ocker? Datorn kostar 13 000 kr, jag är medveten om att processorn är en mycket liten del av detta men man kommer inte från att det är ett chip för ultrabooks och minidatorer som sitter i ett chassi som utran problem kyler 65W.

Ursprungligen av Perobous:

Inte speciellt sjukt eftersom denna nog är lika snabb.

Den är nog lika snabb eller snabbare upp till att du har läst/skrivit 24 Gb. Sedan är det inte så kul. Med tanke på att en Fusion Drive är en "stripe" / Raid0 så känns det mycket tråkigt att de byter ut SSD med en som teoretiskt har mindre än 1/5 av skrivkapaciteten. Hastigheten på HDD är ju fortfarande en kass 2,5" HDD som snurrar 5200 RPM.

Ursprungligen av Perobous:

Går knappast att jämföra för en PCIe "disk" har betydligt bättre prestanda än de billiga SSD:er du pratar om.

Det går aldeles utmärkt att jämföra dessa på följande parameter: Upplevd prestanda per krona!

1. En SATA SSD för säg 1000 kr upplevs garanterat mer än 5 gånger snabbare än den 2,5" hårddisk för 2-300 kr som följer med som standard.

2. En PCIe SSD uppgradering för 2200 kr upplevs garanterat inte 2,2 gånger snabbare än tidigare nämnda SATA SSD. Erftersom det är godtycklig 4k läsning som är flaskhalsen på en SSD idag, inte sekventiell läs/skrivhastighet.

Ursprungligen av Perobous:

Avslutningsvis kan man på macworld.se läsa att de nya iMacarna överlag får mycket bra recensioner.

Flash: Apple Mac får toppbetyg hos Macworld!

Ursprungligen av Perobous:

Jag menade kontinuerligt förbättrade drivrutiner vilket medger bättre prestanda och fortsatt låg strömförbrukning och låg värmeutveckling.

Som sagt denna iMac räcker för de flesta och de flesta vill inte ha en större eller varmare dator.
Överhettning är definitivt ofta problem i kompakta datorer så inte underligt att Apple valt integrerad grafik. Det går dessutom att köra eGPU med TB2 även om det kräver lite pill.

Vad är det som säger att drivrutinerna för AMD eller nVidia GPU inte förbättras konturnerligt?

"Det går dessutom att köra eGPU med TB2 även om det kräver lite pill" några rader senare skriver du att "Som du nog vet så är officiellt stöd inte någon garanti för att det kommer fungera helt smärtfritt det heller", hur ska du ha det? Du kan nämligen inte använda båda argumenten för att TB2 är bra och att TB3 över USB Type-C kontakt skulle vara dåligt.

Ursprungligen av zinned:

...och endast 24GB på 1TB FusionDrive.

Fullkomligt bedrövligt detta, Apple.

Inte okej!

Ursprungligen av Perobous:

Apple har nog fintrimmat algoritmerna för Fusiondrive och kommit underfund med att det fungerar lika bra eller bättre som FD versionen innan. Eller så har de sparat lite för att kompensera för den dyrare skärmen.

Personligen tror jag mer på att de "intrimmat" prestandan så att fler kommer att välja SSD. Nu när Fusion Drive har fått så gott rykte hos bla. Ananadtech.

Ursprungligen av Perobous:

Nej självklart kan Apple göra fel men i det här fallet så är det onekligen så att Apple levererar en mycket bra dator i grundversion som man kan bygga ut till en mycket kraftfull dator.

Jag ser det mer som att Apple levererar en usel dator ur prestandasynpunkt med instegsmodellen, som går att bygga ut till en helt okej dator med ett mycket högt pris.

Ursprungligen av jas:

"Den som vill ha det allra bästa inom prestanda kan istället välja helt flashbaserad lagring, som nu är upp till 2,5 gånger snabbare än föregående version."

Det är ju snyggt att de inte berättar vad de mäter.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-13 21:44
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-13 21:42
Ursprungligen av jas:

21" 4K: 3,3 GHz fyrkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 3,8 GHz), + 2 200,00 kr
27": 4,0 GHz fyrkärnig Intel Core i7 (Turbo Boost upp till 4,2 GHz), + 2 750,00 kr!

Tänkte bara lägga till här att i tillägg till diskrepansen i klock mellan 21,5" och 27" så är processorerna i den föregående "Broadwell" (Core i5-5250U, Core i5-5575R, Core i5-5675R eller Core i7-5775R) och den senare är Skylake (Core i5-6500, Core i5-6600 eller Core i7-6700K).

Det är speciellt i5-5250U som är en CPU avsedd för bärbara och NUC maskiner med mycket låg TDP (9.5 - 15 W konfigurerbart) som är ett skämt! I en dator för över 10 000 kr! Det är ren och skär ocker!

Dessutom har man minskat FusionDrive till 64 GB istället för 128 som tidigare, givetvis fortfarande för samma pris. Helt sjukt.

Ursprungligen av Erik.dv:

Ett par gigantiska missar är ingen i7 som standard config, ingen möjlighet till dGPU på 21" modellen, ingen möjlighet till en icke-retina modell med dGPU av rang, fortfarande mekaniska diskar i de flesta modeller - 1TB fusion drive borde vara standard med en 128-256GB SSD, high-end borde ha 3TB fusion drive med en 512 GB SSD. Val av nVidia 9XX-GPU saknas (även om nVidia varit pinsamt dåliga med deras OSX-stöd senaste tiden). Man kör fortfarande USB 3.0 och endast 4 portar. Man kör fortfarande bara Thunderbolt 2. MacBook sitter ensam i Apples sortiment med USB 3.1. Thunderbolt 3 vore givet på dessa enheter - och fler USB-portar för den delen.

En otroligt märklig uppdatering i att man gått över på wide-gamaut skärmar men inte gjort så mycket annat.

Ja mycket spretig, man känner sig lurad oavsett hur man försöker konfigurera dessa. 2200 för en SSD på 256 GB, när en liknande uppgradering kostar 1000 kr i butik (visserligen inte en PCIe då, men man kommer betydligt längre med en SATA SSD än en hårddisk i alla fall). Dessutom så sparar de ju in pengarna för hårddisken när nan "uppgraderar" i BTO konfigen.

Ursprungligen av Erik.dv:

Ingen möjlighet till dGPU på 21" 4K är pinsamt dåligt.

Jag skulle välja en dator utan dGPU alla dagar i veckan med tanke på alla problem med ROHS och BGA chip i utrymmen med begränsad kylning.

Ursprungligen av Perobous:

Nej det är det inte. Detta är en kompakt allt i ett dator med tillräckligt med krut för de flesta användare. De som vill ha mer krut köper givetvis en 27" iMac eller en annan dator.

Jag tycker inte att detta är okej, hoppas denna kommer att sälja riktigt uselt.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-13 16:22

Vad är detta? DDR3? HDD? OS X Leopard ringde och ville ha tillbaka sin dator.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-05 15:51

Fyra kärnor och SSD! Köp inte en stationär med endast två kärnor. Lita aldrig på HDD i en begagnad dator, byt ut till SSD.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-10-01 10:06
Ursprungligen av Erik.dv:

Märkligt Apple ska göra sådant här så krångligt.

Så illa är det väl inte? Formatera stickan som GPT med HFS+ och kör:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/DINUSBSTICKA --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ El\ Capitan.app --nointeraction
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-09-21 20:20
Ursprungligen av Cancerman:

Skönt att väntan är över. Men av någon anledning så kan jag inte söka efter uppdateringar sen någon dag tillbaka. Får bara felmeddelande "Kan inte söka efter uppdatering"

Have you tried turning it off and on again?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2015-09-19 23:21
Ursprungligen av mjewl:

herregud människa, har du ens läst min tråd? vet inte ens vart jag ska börja att förklara alla misstag du precis gjorde nu så väljer att bara ignorera ditt inlägg. och ja, tonen blir som den blir när folk som du bara kastar ur dig grejjer utan att läsa vad trådskaparen vill.

som att börja med att påpeka att det finns ett program som heter HFS, ja tråden handlar om just detta program(!) som jag nämnt i både rubrik och i tråden.

sen säger du att du förstått det som att jag kan tänka mig att installera programvara, jag var jävligt noga i min första tråd och i andra att skriva att jag INTE INTE INTE INTE vill installera programvara, ändå kastar du ur dig det.

jag har även i ett par inlägg senare sagt att webdav är ute ur leken, men ändå rekommenderar du det.

och varför skall jag ange tydligare att HFS är en programvara? tycker du inte att rubriken HFS (Http File Server) alternativ till Mac OS X" samt trådens början "Någon som vet ett riktigt bra alternativ till programmet HFS som är kompatibelt med OS X?" är tillräcklig?

men det är klart du har ju förmodligen inte läst det överhuvudtaget så då förstår jag att du kastade ur dig den åsikten..

hm, nu har jag tydligen orkat förklara alla misstag i alla fall..

nåja, för att återgå till topic och för att svara på din sista fråga.

jag kan tänka mig att köra ett alternativ till mac eller synology nasen, vilket som. det som fungerar bäst så att säga. men eftersom vi ändå har det uppe på tal nu så kanske jag föredrar synology nas då filerna ändå ligger där.

Ja jag har häst din tråd, trollar du eller är du ute efter att få svar på dina frågor? Jag har själv använt mig av programmet HFS på Windows och vet hur det fungerar.

1. Du skriver sedan NFS, vilket är Network File System, en standard ursprungligen från SunOS för att dela filer mellan UNIX maskiner. Men jag räknar med att du här faktiskt menar programvaran HFS?

2. Om du är så uppjagad att du inte förstår vad jag skriver så kom tillbaka senare när du lugnat ner dig istället för att skrika. Jag har aldrig tidigare skådat ett sådant lågvattenmärke på 99mac.

3. Du frågar efter ett program, så jag räknade med att DU kunde installera detta på den dator du vill köra som SERVER. För HFS ingår ju inte i Windows, så det har DU ju installerat på DIN maskin genom att du har laddat hem det och kört det.

Är du med? Du installerar en HTTP server på den dator som agerar server och eftersom den skickar HTML till din klient så behöver de endast en webbläsare.

Jag nämner två verktyg som åstadkommer detta, det ena är inbyggt i OSX genom python det andra är en enkel statisk binär skriven i GO. Dessa har inte olika användarkonton och liknande.

4. Jag rekommenderar INTE WebDAV, gör om gör rätt och läs vad jag skrev ovan (hint: Skippa WebDav). Dessutom svarar jag både dig och @The Real Viking så jag måste kunna nämna WebDAV utan att du går helt i taket. Jeez!

5. Jag säger inte att du ska ange tydligare att HFS är en programvara, men eftersom du befinner dig på ett Mac forum kan du inte förvänta dig att alla som läser är 100% insatta i alla freewares / sharewares till Windows. Så om du istället skrivit:

Citat:

Jag använder idag programvaran HFS (Http File Server) för att via HTTP dela filer mellan en Windows maskin (server) och andra maskiner (klienter). Nu är jag på jakt efter ett alternativ till detta programmet som kan köra på OS X eller direkt på min Synology NAS. Det är viktigt för mig att klienterna inte behöver installera ytterligare programvaror för att ladda hem filerna, det ska räcka med en webbläsare.

Så hade det varit mycket lättare för medlemmar som löst samma problem tidigare att hjälpa dig utan att de nödvändigt vis måste ha någon kunskap om hur man löser samma problem på Windows. Capish?

6. Kolla på Kangee eller MAMP, AMPPS Detta är enkla webbservrar som kan dela en katalog. Sätter du upp de rätt så följer de alias / genvägar och du kan skapa en sida som listar filer från olika kataloger, enheter eller nätverksdiskar.

6. HFS är endast en webserver, du kan åstadkomma samma funktionalitet med vilken webserver som helst. En traditionell webbserver som Apache, nginx, lighttpd åstadkommer detta utan problem, men de måste konfigureras. Vill du till exempel göra Apache lite snyggare så styla mod_autoindex med Apaxy.

7. Din synology har redan Apache installerat, kolla i deras forum hur man ställer in den för att dela en godtycklig katalog.