Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
rasta

rasta

Medlem
  • Plats Stockholm
  • Registrerad 2003-08-22
  • Senast aktiv 2018-03-28
  • Antal inlägg 579

Foruminlägg

De senaste inläggen rasta har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-10 15:20
Ursprungligen av Danne V:

Jodå, det är klart att du försöker. Men det är väl bara bra och kul?

Nej, vad jag saknar är en lite mer nyanserad syn på saken. Visst faen finns det exempel på när hela webbplatser ser ut som hundkräks i en massa webbläsare (utom IE/Win) för att producenten inte orkat/kunnat ordan biffen.

Men jag gillar inte "Mac-talibanernas" onyanserade gapande om att "det beror uteslutande på att utvecklaren inte varit kompetent".

Om man tittar på de sajter som ballar ur i t.ex. olika Mac-webbläsare, så är det alltså extremt sällan enkla statiska html-sidor. Det handlar oftast om ganska komplexa webbplatser där själva webbplatsen "bara" är gränssnittet mellan bakomliggande databaser och vad som möter användarens öga.

Om dessa bakomliggande datasystem utvecklades för 5-6 år sedan eller mer, så hade html 4.01 nyss kommit, eller kanske dom t.o.m. gjordes under html 3.0-tiden. Då är det inte så jäkla lättvindigt att göra om som en del vill göra gällande. Och om man då även blandar in företagsekonomiskt sunt förnuft, så måste ibland någon säga "stopp, här drar vi gränsen" och faktiskt stänga ute en del av den potentiella marknaden.

Och då tjoar bl.a. nämnda Mac-talibaner och kan bara inte fatta huuuuuuur man kan stänga ute en så betydelsefull del av marknaden.

Sanningen är den att varje organisation, kommersiell eller inte, har hundratusentals (t.o.m. hundratals miljoner om man ska vara petig) möjliga kanaler att nå sin målgrupp. Men av olika skäl väljer man bort de flesta och grunden är givetvis företagsekonomiska.

IKEA öppnar inte ett varuhus i Fixhult eller Nedre Fläskvattnet. Visst finns det potentiella köpare där, men inte tillräckligt många för att motivera att varuhus. Det är ofta exakt samma resonemang som förs när man upptäcker problem med t.ex. webbläsare på Mac (tänk på svenska banker, t.ex.). Man vet mycket väl att man utestänger en grupp kunder. Men man gör en krass ekonomisk bedömning som även tar hänsyn till goodwill/badwill och har kommit till slutsaten att det tyvärr (för tillfället) är för dyrt att göra om...

Nåt sånt. Men om det finns nån som ALLTID tjatat om att det INTE har med operativsystremet ifråga att göra så är det jag.

Nu pilsner.

Visst finns det företagsekonomiska hänsyn att ta. Men - om webbutvecklare började med att följa de standarder som faktiskt existerar beträffande html (eller numera xhtml), css och de olika scriptspråken så skulle väldigt mycket vara vunnet redan från början. Att använda icke-standardiserad kod som ser visserligen bra ut med kombinationen Win/IE men som inte funkar för övrigt är att be om problem. Och det ger ingen ekonomisk vinst. Tvärtom.

Förresten så är det även på PC-sidan fler och fler som överger Internet Exploder och istället kör Firefox. I o m xhtml:s intåg så försvinner också en hel del potentiella felkällor eftersom språket som sådant inte är lika förlåtande, det går inte att blanda gemener/versaler hur som helst, det går inte att ha en sluttagg på ett ställe och strunta i den på ett annat ställe osv.

Men i all programmering - helt oavsett om det är html, c++, lingo, pascal eller javascript vi pratar om - så har människor allltid fått lära sig vissa grundregler, exempelvis:
* att följa standader (både tvingande regler samt oskrivna regler)
* att vara konsekvent
* att skriva så att annan programmerare kan tolka koden, dvs att kommentera
* att minimera mängden kod och hålla den så ren som möjligt
* att använda godkända metoder, inte unsupported eller deprecated-dito
* att följa god programmeringssed

Om bara folk följde dessa grundregler så skulle väldigt många sidor fungera väldigt mycket bättre. Sedan - som någon mycket riktigt påpekade ovan - så är det inte dyrare att skriva riktig kod, däremot så kräver det mer kompetens. En stor andel sidor som funkar riktigt uselt saknar t ex dtd, charset-info, använder unsupported-metoder, blandar olika html-varianter osv. Dessa sidor var inte OK när de skrevs heller. Även om det nu var 1982. Det har ingenting med konstnader att göra, utan med bristande kompetens, krasst uttryckt.

Problemet är f ö ytterst sällan att en sida skriven i korrekt hmtl 4.01 inte visas rätt i en modern webbläsare, utan att sidor skrivna i slarvig och icke-standardiserad html 4.01 inte funkar. Hade någon gjort rätt redan från början så är det mycket enkelt att automatiskt konvertera de flesta sidor från t ex html 4.01 till xhtml 1.

Även programmerare kan och måste f ö följa med utvecklingen. Jämför med en läkare, även om det var OK för en fältskär att såga av benet på en soldat under 30-åriga kriget och bedöva med brännvin så är det få av oss som tycker det är en acceptabel metod idag. När font-taggarna bilr obsoleta och ersätts med css så kan man kanske hoppas att programmerarna tar till sig denna information också.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-09 13:53

Har själv en G4 och får samma begränsning som du så jag är rädd att det är en "Indesign-feature" dessvärre…

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-09 13:40
Ursprungligen av Rasmus:

Motorola A1000 synkar, enligt apples sajt, inte med iSync men man kan hacka sig till synkstöd själv. Läs mer här: http://www.macosxhints.com/article.php?story=20041217193301752

Ja, hittade också info om detta efter lite Googlande. Det verkar som om det är en gemensam nämnare för alla hyfsat nya lurar att man måste ta till dessa metoder för att det skall funka. Är visserligen helt OK, men man vill gärna vara säker på att det verkligen fungerar innan man köper. det är därför jag ställer min fråga ovan - om någon här på forumet har egna erfarenheter och säger att det fungerar - då räcker det för mig. Känns däremot mer tveksamt när någon i Ulan Bator skrivit ett script som "sägs funka"…

A1000 verkar helt OK, dock tycker jag den är rätt dyr för att vara en telefon utan WiFi. Om man kollar t ex Nokias sortiment så har flera av deras lurar i klassen 4-7000 kr denna användbara funktion.

Som jag ser det skall en bra Smartphone/PDA kunna ersätta datorn för att läsa mail och grundläggande nätfunktioner men skall även kunna fungera som modem när man har med sig datorn och inte har något W-LAN i närheten.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-09 13:33
Ursprungligen av Filip:

haha vore något, men tänk bara vilken grej, använda sina keynote-presentationer, kortare filmer osv, projektera upp dem på närmaste vägg, för att sedan efter mötet ge sig iväg med musik i lurarna.

Eller varför inte -på partyt, spela musik och projektera Albumart +info om låt på väggen
-mumma

Precis. Man kunde tänka sig en Pro-modell med hologram och en konsumentburk som bara projicerar med laser, varför inte på molnen? Då skulle man t ex kunna publicera sin ical-kalender där så att ens vänner kan se vad man håller på med.

Allvarligt talat så gillar jag mer och mer tanken med en ipodvariant med projektor. Jag håller väldigt mycket dragningar så det vore en grymt användbar feature. Men en business-iPod med WiFi, mediaspelare, PDA och telefon är väl i alla dall inte för mycket begärt…?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-09 12:52
Ursprungligen av Scumpi:

Har du inte kollat Motorola A1000?

Nej, den har jag missat. Skall kolla in den också - tack för tips. Har du en själv och i så fall funkar den att synka, det är nödvändigt att det verkligen fungerar.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-09 10:24
Ursprungligen av Filip:

Vill se en iPod med inbyggd projektor

Har också tänkt tanken. Helst med hologram-funktion, du vet som i StarWars-rullen när R2D2 visar prinsessan Leias meddelande. Det vore cool.

Fast jag skulle bli glad även för en Apple telefon/PDA, dessvärre tror jag aldrig någonsin vi får se något sådant.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-09 10:18

Förmodar att du redan testat att nolla inställningarna i programmet?

Tryck och håll nere Skift+Alt+cmd omedelbart efter det att du startat Photoshop, sedan får du upp en dialog där du kan radera inställningsfilen

Senast redigerat 2006-09-09 10:36
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-09 09:25

Håller på att bli tokig.

Jag vill ju bara köpa en vanlig, enkel mobil som uppfyller följande kriterier:

* Måste gå att synka med Macen via isync, tredjepartslösningar är helt OK
* Måste fungera som modem till Macen - trådlöst
* Måste vara stabil, inga konstiga hängningar mitt i viktiga samtal eller liknande
* Måste ha BT
* Måste vara en 3G-lur
* Måste ha e-postläsare som stödjer åtminstone IMAP och POP
* Måste ha ett rappt operativsystem
* Bra skärm
* Inget krav på tillgång till PC för uppdateringar och liknande
* Inga sladdar för synk och dataöverföring
* Hög byggkvalitet

Följande är mycket starka önskemål, dock inte helt nödvändiga features:
* W-LAN
* EDGE
* Push
* HSCD
* Telefon som själv fattar när den skall använda GPRS/UTMS/W-LAN
* Möjlighet att skriva SMS och e-post med penna
* Stöd för åäö när man skriver med penna
* Rejält med minne
* Bra batteritid

Nedanstående funktioner bryr jag mig inte ett dugg om:
* Radio
* MP-3-spelare
* Kamera
* Polyfoniska ringsignaler

Har googlat i timmar, har läst en massa trådar här och på annat håll som handlar om mobiler men hittar inte någon telefon/PDA som verkar passa mig.

Har kollat bl a följande alternativ:
HTC TYTN
Nokia E61
Nokia N80
SE 990i
SE M600

Men är det inte bristen på stöd för Macen det spricker på så är det buggigt operativ, strulande W-LAN-uppkoppling eller långsamt OS. Eller också är det dålig skärm, bristande kvalitet eller hopplösa inställningar eller krångel för att få datakommunikationen att fungera.

Har idag en Tungsten och en gammal T68i, och det funkar, men jag vill ersätta båda med en enda burk som gör båda apparaternas jobb.

Eller - är det så illa att det ännu inte existerar något sådan produkt på marknaden…?

Tacksam för alla förslag och idéer.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-08 11:12
Ursprungligen av KOL:

Men hörni, systemutvecklare, dataingenjörer osv....... Värst av alla sidor jag stött på är när man ska söka jobb någonstans och ansökningarna ska göra via deras hemsida.
Har man bara mac vid ett sånt tillfälle, kan man vara stekt. Allt som kommer upp i ett sådant fall kan vara en vit ruta....., men på en PC går det hur bra som helst att göra sin ansökan.

Tyder inte detta och det tråden har handlat om att det borde till en liten skärpning för er som för samhällets funktion gör hemsidor?

Absolut. Men det är väl också en pedagogisk uppgift för webbmakare av olika slag att få kunden att förstå att tillgänglighet skall ingå i deras kravspecifikation. Gäller f ö inte bara tillgänglighet för Mac-användare utan även för människor med olika handikapp, t ex synsvårigheter. Det finns specialister även inom detta område, var en intressant artikel i Cap&Design om detta för några nummer sedan.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-08 11:08
Ursprungligen av KOL:

Hihi....... Fixa! Det låter som att du är en lysande projektledare.

Mja, jag hårddrar det något ovan. Men det jag betalar mina samarbetspartners för är att de skall lösa problem, inte att de skall berätta hur svårt det är... Självklart tar jag i ett inledningsskede av ett projekt en diskussion med samtliga inblandade om den bästa lösningen - även ur programmerarsynvinkel. Och ibland kan en planerad lösning visa sig bli alltför krånglig och dyr för slutkunden, då försöker jag naturligtvis hitta en lösning som är tillfredsställande för alla parter. Ofta är det ju en kostnadsfråga. Men att göra en sida som inte funkar på Mac bara för att spara pengar är inte ett seriöst alternativ vid webbdesign IMHO.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-08 07:50
Ursprungligen av Redglittercoffin:

Vissa lyckas ju oerhört väl med kompabiliteten, andra lyckas sämre. På en given nivå av komplexitet, förstås. Skillnaden borde inte bara handla ekonomiska ramar utan mest om skicklighet.

Precis. Det finns även (hos somliga) en tendens att gömma sig bakom tekniskt blaj och ursäkter i stil med:
"Nä, du vet vi kör ju en asp-lösning med koppling till MSSQL-databas och använder ett CMS-verktyg som bla, bla bla".

Påminner lite om vissa hantverkare:
"Nä, du vet de har ju använt 4"x6" där till läkten så det går inte att vibbra och naja bla, bla, bla…"

Skiter jag högaktningsfullt i. Fixa.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-08 07:35
  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-08 07:20

Var igår inne på en PhoneHouse i stockholm men luren finns inte i någon av deras butiker i Stockholm, någon som sett den IRL någon annanstans?

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-08 07:15
Ursprungligen av Sidde:

För att inte gå för off topic. Men jag känner att jag måste försvara lite här...

Det är ju lite statusskillnad att koda lågnivå, högnivå och scripta hemsidor i nördvärlden.
Högst status är ju maskinkod och assembler. Sedan kommer högnivåspråken som C/C++ osv, sedan kommer scriptspråken som PHP, ASP osv. och längst ner hittar vi HTML-knackarna
Finns ju natuligtvis undantag också, som Perl, som har ganska hög status även fast det är ett scriptspråk.

Och ja, jag skulle inte vilja kalla webbsnickrande programmering, snarare scripting. Även fast linjen däremellan är mycket svag idag på många sätt.

Det är ju som vanligt, det krävs en kombination av kännedom om de tekniska lösningarna samt formgivnings- och designkunskaper. Och dessutom någon som vet hur man presenterar innehållet språkligt sett så att budskapet går ut till mottagaren. Ovanpå detta så krävs kunskaper om tillgänglighet. Ju mer komplicerad en webbsajt är desto fler parametrar blir det förstås att ta hänsyn till. Ofta krävs mer än en person för att skapa något som uppfyller alla kriterierna: snyggt, funktionellt och tillgängligt på webben. Den konkurrens mellan olika yrkesgrupper som nämns ovan bidrar dessvärre ofta till att slutresultatet inte blir så bra som det skulle kunna vara.

Om de inblandade lärde sig att koncentrera sig på det de är bra på istället för att dissa varandra så skulle mycket vara vunnet. Låt programmerarna ägna sig åt programmering i C++ och Java, scriptspecialisterna skriva i javascript och php, formgivarna göra layout och redaktörerna skriva texterna så blir resultatet så mycket bättre.

Ur kundsynvinkel så är det enda väsentliga slutresultatet. Att det fungerar på olika plattformar och med olika webbläsare är en självklarhet. Hur sedan de inblandade löser det hela rent tekniskt är fullständigt oväsentligt. När jag får ett webbuppdrag så samlar jag ihop den kompetens som behövs för just det aktuella fallet, behöver jag en formgivare så anlitar jag en sådan, behöver jag en scriptspecialist så anlitar jag en sådan osv. Som projektledare vad det gäller webbsajter så är det överblick som gäller, att ha grundkunskaper inom de olika områdena och se olika möjliga lösningar ur kundens synpunkt.

Jag själv har läst programmering i både högnivåspråk och scriptspråk men kallar mig inte programmerare för den sakens skull. Jag har också läst formgivning och grafisk design, men skulle aldrig kalla mig själv grafisk formgivare. Jag har pluggat multimedia och webbdesign och där har jag ganska bra koll. Men mitt fokus är ändå helhetsbilden - att veta vad som går att göra och vilka olika tekniker som kan användas i olika sammanhang.

För kundens räkning är det väldigt enkelt:
- funkar det så är det bra
- funkar det inte så är det dåligt
Och i dessa begrepp ligger även kompatibilitetsaspekten, jag anser att en sajt som bara är "anpassad för Internet Explorer på PC i upplösningen 1024x768 pixlar" suger, enkelt uttryckt. Alla ursäkter i stil med "ja, men vi kör asp och den och den webbläsaren har inte stöd för…" eller "vår sida är inte optimerad för din upplösning" tyder bara på vanlig, hederlig inkompetens.

  • Medlem
  • Stockholm
  • 2006-09-07 21:55
Ursprungligen av Baron:

Frågor som gäller hur du får InDesign att fungera på PC kanske du ska vända dig till ett PC-forum med.

På en mac blir alt+skift+V: «

Indesign är alltid Indesign. Oavsett PC/Mac. Och min fråga från början rörde inte en specifik tangentkombination utan huruvida det fanns något snabbkommando för en specifik funktion i programmet. Att sedan just kombinationen ovan krockar med ett snabbkommando i Macen bryr sig kunden i detta fall troligen föga eller intet om eftersom hon kör just - PC. Jag fick några bra tips på lösningar som funkar i detta fall - så jag är mer än nöjd.

Tack för er hjälp allesammans.

Senast redigerat 2006-09-08 06:40