Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Jonas Mellander
  • Sysselsättning Nätverksspecialist med en handfull passioner vid sidan av jobbet.
  • Registrerad 2005-01-09
  • Senast aktiv 2016-08-09
  • Antal inlägg 1013

Foruminlägg

De senaste inläggen Jonas Mellander har skrivit i forumet.

Tja, kanske kan vara värt en fundering. Men det är väl främst CRT-skärmen som tar emot.

Min far ska köpa en ny mac för videoredigering. Han har haft en beige G3 förut, men gjort sig av med den pga att den blivit lite gammal, och svalnat intresse. Då körde han Premiere 5.1 och MacOS 9.

Nu har dock suget kommit tillbaka, och vi letar nu efter ett prisvärt alternativ som duger för en amatör med lite ambitioner. (Inte rena hemvideo med familjen och vovven på, med andra ord.)
Han tog tillfället i akt och uppgraderade sin Premiere-licens till en Final Cut Express, gratis(!). Tack för det Apple... Så FCE är programmet som vi tänkte använda.

Nu är frågan, duger en Mac mini? Eller kommer vi att få problem?
Jag läste i denna tråd om problem. Men blir osäker på om det är rent mjukvarustrul, eller om Mac minin som redigeringsmaskin inte tål att användas till annat (inte samtidigt dock).
För att optimera prestandan på den gamla G3:an använde vi olika tilläggsprofiler för att trimma systemet. Men den möjligheten finns väl inte på samma sätt i OS X?

Hur är det med den interna disken, presterar den tillräckligt? Och hur blir det om man kopplar på en extern hårddisk för lagring av video, blir det strul när både video in (från kameran) och data ut (lagring på HD) ska samsas på samma FW-bus? Man kanske bör spela in mot den interna för att sedan flytta över?

Att sätta i mycket RAM ligger redan med i planerna.

Tacksam goda råd. Gärna med bra motiveringar....

Det är nog att rekommendera en brandvägg/router av orsaker som nämnt ovanför. Men visst, det ställer kanske lite mer krav på administratören (dig) vid viss typ av användning.
Du kommer med extremt stor sannorlikhet att kunna kommunicera lokalt via switchen, då DHCP-anropen kommer via samma port till ISP:n, kommer samma DHCP-server (eller relay agent) att användas, vilket gör att du får adresser från samma subnät.
Det enda som skulle kunna tala emot detta är om ISP:n använder någon form av "smart gateway" vilket är ganska vanligt när man bygger hotspots, för t.ex. tillfällig internetanvändning av besökare.
Detta har jag dock inte hört talas om att någon av de större ISP:erna i Sverige använder i ett kablat nät med permanenta kunder. (Jag jobbar själv dagligen med denna typ av utrustning.) Fördelen med denna typ av utrustning är att även användare med felaktiga inställningar (IP-adress, proxyinställning, SMTP-server, DNS-server osv) kan slussas ut på internet ändå.
Detta är inte så ofta som man har problem med med fasta kunder.

Att lägga upp statiska ARP-entryn i alla datorer, som brokewind föreslår, är dock inte någon bra lösning eftersom du har dynamiska adresser. Således måste man modifiera detta i alla de andra datorerna så fort en dator byter adress. Hade det varit statiska adresser hade det varit en annan sak. I vilket fall som helst är det meckigt, och inte att rekommendera om man inte _gillar_ att krångla till saker och ting i syfte att "lura" systemen...

En Airport Basstation borde fungera bra. Jag vet inte hur bra de är inställningsmässigt sett.
Jag vet att kvaliteten mellan olika tillverkare skiljer ganska mycket vad gäller möjligheter och funktioner, samt hur välimplementerade de är. Och som amatör är det sälla man upptäcker brister förrän man står där med behovet framför sig...
Själv har jag jobbat med brandväggar av olika storlekar ett flertal år på ganska hög nivå, så jag kan ofta göra en bra bedömning om jag vet exakta behov. Men jag har ju svårt att se in i framtiden och dina behov då...
Att inte använda NAT förenklar en hel del, precis som brokewind skriver. Transparenta brandväggar är väl ett bra steg på vägen. Men de kan fortfarande sätta stopp för vissa applikationer som byter portar osv. Och då krävs "applikationsmedvetenhet" hos brandväggen. I grund och botten vill det till att tillverkaren är av sådan sort att de vidareutvecklar produkten kontinuerligt även efter att de sålt den. Så är sällan fallet med billiga produkter... Man får vad man betalar för helt enkelt.

Ursprungligen av Tomas Pärlestig:

USB-standarden bygger på att man har en bus controller, och endast en per träd/kedja. Därför kan man inte koppla ihop två datorer via USB.
Produkten ovan kringgår troligen detta genom att agera någon slags "proxy" i mitten skulle jag gissa. Men det är mest en gissning.
USB är iaf inte gjort för att kunna sammankoppla två datorer, till skillnad från t.ex Firewire.

Ursprungligen av Marcus Wernvik:

jämför det med att köra bil, det kan ju alla asociera till.

1. trafikpolis-dirigerar trafiken
2. vägkorsning
3. rondell
4. parkeringshus

den sista har ju inte så mycket med nätverk att göra så den kanske du får jämföra med nåt annat...

Ja, det lät ju som en bra pekboksnivå tills man kom till punkt fyra. Då fick jag mig ett gott skratt...

Ursprungligen av Baron:

Pekboksnivå är nog vad som passar bäst. Men jag tycker att ditt förslag lätt ganska bra.

På pekboksnivå är allt det där samma sak...

Ursprungligen av Nurell:

Du måste tala om vad ett datapaket är också. Det kan inte vara en försändelse från AppleStore i alla fall.

Ja, det är ju alltid en avvägning av vilken nivå man ska lägga sig på...
Finns väl ingen egentlig botten på fronten vad jag vet.
Jag lade mig på en väl avvägd nivå, i ett försök att undvika "pekboksnivå"...

Sladden går ju hela vägen till antenner som väl i skärmen? (eller?)
Tror det kan vara ganska avancerat att göra. Jag har själv plockat isär många bärbara datorer, och det krävs viss erfarenhet, försiktighet och nogrannhet. Det trodde jag att jag hade.
Men sist jag gav mig på det fick jag bestående men på min Powerbook G3, vilket gjorde den obrukbar i stort sett...

Visserligen gav det upphov till den nya Powerbooken jag har idag. Så jag deppar inte för det.
Men har man inte en arbetsgivare som betalar en ny dator kan det alltså bli en dyrköpt erfarenhet.

Hur sliter man ut den kontakten? När man monterat kortet sitter det väl där? Det är ju inget man ska koppla i och ur stup i kvarten. Kontakten är, som du säkert vet, inte anpassad för det.

Router - flyttar datapaket mellan olika logiska nätverk. En vägvisare som skickar paketen i rätt riktning (inte nödvändigtvis hela vägen) mot sin slutdestination, därav namnet.

Hub - grenkoppling för lokala nätverk. Upprepar det som kommer in på en port ut på alla de andra.

Switch - smart grenkoppling för lokala nätverk. Skickar paketen till mottagaren i det lokala nätverket. Flera dataströmmar kan hanteras samtidigt tack vare denna "intelligens".

Accesspunkt - länkar samman ett trådlöst med ett kabelbaserat lokalt nätverk och gör dessa till ett gemensamt logiskt lokalt nätverk.

Firewire - metod för höghastighetsdataöverföring. Används mest för överföring mellan dator och tillbehör som t.ex lagringsmedia, samt för video. Kan dock användas i många andra användningsområden.

Lättare än så kan jag inte göra det utan att vara ute och cykla...

I texten till AirPort 4.2-uppdateringen (som finns åtminstone för Panther) står:
AirPort 4.2 fixes connection problems and resolves security issues with WPA2 wireless networks.

Verkar tyda på att man stöder WPA2 och 802.11i.
Får ta med Powerbooken till jobbet och testa.

I texten till AirPort 4.2-uppdateringen (som finns åtminstone för Panther) står:
AirPort 4.2 fixes connection problems and resolves security issues with WPA2 wireless networks.

Verkar tyda på att man stöder WPA2 och 802.11i.
Får ta med Powerbooken till jobbet och testa.

Om du väljer visa info för varje mapp som ligger direkt under hårddisken ser du vad respektive mapp tar upp. När du säger program resp. andra grejer, menar du programmappen samt din personliga mapp (filmer, bilder, musik, dokument osv.)? Det borde gå att spåra på det sättet iaf.

I USA har man bara 11 kanaler. I Europa har vi 13 kanaler (de första 11 är samma som i USA). Många produkter är gjorda för endera marknaden.

Om routern är ställd till automatiskt kanalval väljer den den kanal som har lägst brus/signal-nivå. Pga ovan beskrivna förhållande är det väldigt vanligt att den då lägger sig på kanal 13. Många produkter med statisk kanal förkonfigurerat är ställda på 1 eller 6, och som vi vet bryr sig många inte om att ändra detta, eftersom det fungerar.

Mitt råd är alltså att ändra i routern från automatiskt kanalval till en kanal mellan 1 och 11.

Lycka till!

Jag har en T610 Vodafone Live. Fungerar utmärkt att köra IMAP och POP3 mot andra konton.

Hur har du försökt? Vilka menyer och val har du? Har du skapat GPRS-inställningar? (minns inte om dessa är förinstallerade, de borde vara det)

Precis, håll inne Alt-Command(aka Äpple)-p-r direkt vid uppstart. Startljudet kommer att ljuda igen. Vissa rekommenderar att man håller kvar tills startljudet hörts en tre gånger.