Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ulf H

Ulf H

Medlem
  • Registrerad 2003-04-02
  • Senast aktiv 2013-02-07
  • Antal inlägg 211

Foruminlägg

De senaste inläggen Ulf H har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2002-11-11 23:00

>> Fredrik

Tackar! Precis så fungerar det...synd.. Skulle ha varit lite snyggare om man kunde importera projektet direkt ifrån Project Builder men man kan ju inte få allt...eller ?

  • Medlem
  • 2002-11-10 14:05

Har hitintills använt mig av TextEdit & Emacs vid "hackande" av kod. Eftersom jag har ganska många små snuttar av kod i C,Java & PHP så började jag för ett tag sedan utnyttja cvs för att hålla ordning på min kod. Nu har jag börjat att använda mig av ProjectBuilder istället. Ett problem där är att jag aldrig lyckas enabla CVS. Dvs menyvalen för CVS är alltid grått och jag kan inte göra några val. Visst jag kan ju alltid checka in och ut mina projekt från terminalen men hur gör man för att enabla CVS inuti Projectbuilder ? Någon som fått det att fungera ?

  • Medlem
  • 2002-11-11 22:58

>> Stephan

Ursäkta den lilla otydligheten

Om du gör:

setenv CLASSPATH {$CLASSPATH}:/<någonting>

så förutsätts att CLASSPATH redan är deklarerad
dvs att om du gör echo $CLASSPATH så finns den redan i annat fall gör du endast

setenv CLASSPATH <peka ut ett bibliotek>

Om du sedan behöver utöka CLASSPATH t.ex med ytterligare en katalog så gör du

setenv CLASSPATH {$CLASSPATH}:<ngt>

Ett litet enkelt exempel kanske förtydligar:

[Globens-dator:~] uhellstr% setenv X `pwd`
[Globens-dator:~] uhellstr% echo $X
/Users/uhellstr
[Globens-dator:~] uhellstr% setenv X {$X}:/usr/bin
[Globens-dator:~] uhellstr% echo $X
/Users/uhellstr:/usr/bin
[Globens-dator:~] uhellstr%

/Ulf

  • Medlem
  • 2002-11-10 14:09

Borde fungera om du sätter upp miljövariabeln CLASSPATH till att peka ut biblioteket + filnamnet där filen ligger. Om jag t.ex har en class fil som heter minclass.class som ligger i /users/uhellstr/class så gör jag:

setenv CLASSPATH={$CLASSPATH}:/users/uhellstr/class/minclass.class

Detta för att java och javac skall hitta filen. Alternativt tror jag att java har en -d flagga för att ange alternativa pather.

/Ulf

  • Medlem
  • 2003-02-08 14:56

Mer RAM är = Bra!

512M+ brukar rekommenderas av dom flesta experter och det beror på kärnan i MacOS X den s.k Mach kerneln.

Men att ju mindre virtuellt minne som som skrivs till hårddisken = bättre prestanda vill jag påstå är ett litet felaktigt synsätt. I stort sett alla MacOSX system kommer utnyttja det virtuella minnet. Det är snarare hur intensiv skrivningarna till/från disk är som kommer att påverka systemets prestanda. Prova att kopiera en stor fil som finns på disken från ett ställe till ett annat. T.ex en stor QuickTime Film. Medan du drar igång filkopiering studera vad som händer med minnet från top eller använd det utmärkta programmet PTCHCPUMonitor och detta programs Details fönstret. Minnet går åt som smör som det synes och det är troligt att om filen är större än vad du har i Ram så kommer du att se paging. Detta beror på att Mach kerneln utnyttjar s.k file caching. Dvs den cachar så mycket som möjligt av filer till RAM minnet fram till en viss punkt när det lediga minnet (beroende på hur mycket RAM du har i maskinen) når runt 9-10M. De filer som är i cache kan man se som Inactive i top eller PTCHPUMonitor. Detta minne kan Mach kerneln sedan begära att få tillbaka. Dvs Inactive Memory + Free är egentligen vad som är fritt minne som maskinen kan utnyttja utan direkta prestanda förluster eftersom att flytta minne från Inactive till fria listan är en ren minnesoperation. Det som syns som Wired är minne som är skyddat och som inte kan pagas ut. Hur stort detta blir beror också på hur mycket RAM minne man har samt hur mycket av drivrutiner som dina öppna program utnyttjar. Active är det RAM minne som används av dina program för ögonblicket (Kan pagas till disk eller hamna på inactive,eller free listan)

Det som påverkar prestandan är när dina program måste läsa in minnessidor som blivit skrivna till disk (Pagins) eller när andra program behöver mer minne och Fria eller Inactive listan är för liten, i dessa lägen skrivs minnesidor till disk (PageOuts). Om detta sker frekvent under kort tid (I Unix Tuning sammanhang så brukar man prata om 5-10 minuter) så märks det direkt på prestandan. Det bästa sättet att monitorera, om man misstänkter detta, är att använda vm_stat kommandot i terminalen. Om det frekvent visas att sidor skrivs in & ut till disk med dom program som man normalt kör så är det absolut nödvändigt med mer minne. Om inte så är det inte så säkert att med nuvarande kombination av progam behövs mer minne. Man bör allstå tuna sitt system när det gäller minnet utifrån de program man använder mest frekvent + en reservbuffert

Det jag vill säga är att använder du program som DirectConnect, iMovie, iPhoto, Photoshop eller något annat program som hanterar relativt stora filer så kommer du baxna om Du tittar i top och ser på PageIns och PageOut och kanske tycker Du behöver mer minne. Det du då behöver komma ihåg är det är stor skillnad på om det Pag´as minnessidor 10000 minnessidor in & ut ur minnet under 2 timmar än om samma sak händer under 2 minuter.

Jag har 768MB i min maskin och kan efter ha kört iMovie eller Direct Connect + andra standardprogram under ett 3-4 timmar ha Pagins på 50000 sidor och PagOuts på 75000 sidor utan att det stör mig. Om samma sak hände under 10 minuter med dessa program igång skulle jag definitivt installera mer RAM förutsatt att detta sker med dom program jag kör mestadels av mitt aktiva Mac brukande.

För att ytterligare visa att lite Free behöver betyda särkilt mycket i prestanda och att Mach använder sig utav File caching. Kolla med PTCHCPUMonitor eller top, gärna när Free ligger runt 10-20MB. Starta därefter terminalen och kör följande och se vad som händer med Free och Inactive

cd /; ls -latR

/Ulf

  • Medlem
  • 2002-09-24 23:49

Hurra, för det nya sättet att söka på! Den integrerade sökningen i Finder fönstret i Jaguar är precis som det skulle varit från början. Varför ha sökfunktionen separat från filhanteringen som det var förr ? Äpple + F är ju dessutom ett PLUS med bra regler för den mer avancerade användaren. Sherlock blir användbart när aktier, filmer , kartor etc anpassas mer för svenska förhållande. Då fyller det en funktion men inte just nu.

  • Medlem
  • 2002-09-18 22:36

Attans också ! Aldrig får man bli först!!!

  • Medlem
  • 2002-09-18 22:29

Såg precis tråden om att 3.0.1 av iTunes var ute. Startade programuppdateraren och upptäckte då också att 10.2.1 var ute..

Var jag först att hitta detta ?

  • Medlem
  • 2002-09-18 22:25

Det enda sätt jag funnit på att fixa skärmdumpar med DVD är
a) Med hjälp av Snapz Pro
b) a + ett 16MB Grafikkort typ Geoforce MX2

  • Medlem
  • 2002-12-09 21:44

Några små tuning tips för 10.2 i 10 steg.

1. Massor av RAM
2. Undvik en massa tillägg s.k Haxies, typ Unsanity´s gulliga små tillägg. Dessa "kan" slöa ner Jaguar en massa. (Har själv dålig erfarenhet av sådana)
3. Kolla eventuella externa USB enheter dom kan krångla och ge en massa overhead.
4. Om man skriver mycket på sina interna diskar. Dvs de diskar där operativet också är installerat är risken att dessa fragmenteras och därmed gör systemet långsammare. T.ex iMovie eller Final Cut mår bra av man körs mot externa diskar som formaters om då & då eller
se nästa punkt.
5. Med punkt 4 i minne så är det faktiskt inte särkilt dumt att investera i t.ex Drive10 för att defragmentera diskarna med jämna mellanrum.
(Har hjälpt mig att hålla prestandan uppe)
6. Kolla emellanåt filerna i /var/log. Speciellt system.log T.ex punkten 3 kan påvisas genom att enheter inte fungerar och skriver en massa felrapportering i system.log och därmed kan man isolera prestanda problem som beror på externa enheter.
7. Återkommande krasher av program se punkten ovan (6´an) Krashande applikationer går oftast att fixa om man först tar reda på med vilka fel dom krashar och sedan söker på de felmedellanden som skrivs i system.log t.ex i Apples forum eller Knowledge Base.
8. För den avancerade användaren så installera även utvecklingsverktygen. Även om man inte hackar i java eller C så kan det vara värt att lära sig "traca" krånglande program med Gnu-debuggern (gdb)
9. Använd en extern disk eller t.ex BootCD för att skapa en "rescue disk" som man kan boota ifrån ifall systemet skulle krasha av någon anledning (t.ex den mänskliga faktorn kan lätt köra rm i fel katalog från terminalen)
10. Gör regelbundna backuper av systemet.

  • Medlem
  • 2002-12-02 21:42
Citat:

code:<pre style="font-size:x-small; font-family: monospace;">"Exception: EXC_BAD_ACCESS (0x0001)
Codes: KERN_PROTECTION_FAILURE (0x0002) at 0x0000000b
"</pre>

Kan inte tyda hela meddelandet. Men EXC_BAD_ACCESS tyder på att man försöker läsa en minnesadress som inte är valid, inte existerar. Som C-programmerare får man t.ex det här felet om man försöker kopiera en tom sträng in till en variabel via strcpy() eller gör något där man försöker ställa en pekare till minne som inte är allokerat.. Skulle nog också börja att gå igenom minnesmodulerna på maskinen.

  • Medlem
  • 2002-07-22 15:13

adji,

Jag har inget direkt svar på vad som kan vara fel. Skulle kunna vara något med klockan om du ställt in den att hämta tiden automatiskt över nätverk. Om Du inte fick upp att disken blev ok när du körde fsck -y så kan något i ditt operativ vara skadat och då håller jag med föregående 2 inlägg om nästa steg till försök.

Hur gick det för mig då ? Jo, mitt problem löste sig genom att jag avinstallerade QuickTime 6, installerade den internationella versionen av QuickTime 5 och därefter installerade om QuickeTime 6, hurra systemet funkar igen.

mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2002-07-21 12:54

adji,

Har du skrivit in:

/sbin/mount -uw /

Efter att kört fsck -y (Notera också att du kan får köra fsck flera ggr i rad innan, så att systemet säger
att allt är OK, innan du gör monteringen. Innan monteringen är gjord kan du inte titta på några filer)

För egen del:

Ska väl tilläggas 10.1.5 Svenskt System med QuickTime 6.0 Svensk version.

Jag kollade lite närmare på min console.log Filen den klagar över heter:

/System/Library/QuickTime/QuickTImeComponents.component/Contents/MacOS/QuickTImeComponent
|
------------------------- Själva filen

Genom att bara radera denna fil så kan jag logga in som vanligt, men QuickTime fungerar naturligtvis inte längre inklusive andra program som kräver detta stöd.

Ska prova att installera en internationell version av QuickTime istället...

/Ulf

  • Medlem
  • 2002-07-21 12:32

adji,

Efter att ha tryckt Äpple + S och du fått upp en prompt ´localhost#´ så bör du köra dom kommandon
som systemet rekommenderar, dvs

/sbin/fsck -y

Tills den säger att allt är OK enligt tidigare inlägg

sbin-mount -uw /

För att montera filsystemet.
Notera: När man startar upp på det här sättet så kör man med amerikanskt tangentbord. Det innebär att du hittar t.ex ´/´ på ´-´ tangenten nere vid högra shift och ´-´ på ´?´. Man får prova sig fram en stund.

I mitt fall hjälper det inte att köra fsck multipla gånger problemet kvarstår ändå...

Men i single user mode kollar jag i

more /private/var/tmp/console.log

den innehåller massor av rader som återkommer med tp

dyld: /System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/MAcOS/Finder Undefined Symbols:
reference to _WRead64WithFlags expected to be defined in QuickTime

Om jag då tar bort allt /System/Library/QuickTime/, så kan jag logga in men naturligtvis så fungerar
inte t.ex iPhoto som behöver stödet från Quicktime.

Grrrrrr....

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2002-07-21 11:54

adji,

Du är inte ensam. Exakt samma sak har hänt mig på min iBook. Detta skedde med 10.1.5 installerat och efter att jag installerade Quicktime 6.0 och omstart. Efter detta vägrar datorn att logga in.... Även med normala konton. Om jag försöker avbryta ett pragram genom att trycka Ctr+Alt+Esc ... så ser jag att min dator försöker starta om Finder hela tiden. Eller rättare sagt det skapas upp en ny kopia av Findern hela tiden :-/ Mycket skumt!

Nåja, jag startade upp maskinen i single user mode genom Äpple + S och tittade runt. Efter ett tag fann jag en fil i min hemkatalog som heter console.log. Här klagade Findern över att QuickTime söker en funktion som saknas. Vad jag gjorde var att jag rensade (troligtvis av ondo) alla prefsar i /Systemt/LIbrary/QuickTime .. and guess what.. Nu kunde jag helt plötsligt logga in igen. Men dom program som använder sig av Quicktime inklusive Quicktime självt fungerade dock inte. Ominstallation av QuickTime 6.0 och jag är nu tillbaka till punkten 1.

Kolla om du kan avbryta program och om Findern startar multipla kopior av sig själv eller om resten av problembeskrivningen stämmer in. Jag har tyvärr i skrivande stund ingen lösning på detta.. Tänkte kolla på Apple´s support forum för att se om jag kan hitta svaret där.

Eller är det någon annan som känner igen detta problem ?

/Ulf