Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ulf H

Ulf H

Medlem
  • Registrerad 2003-04-02
  • Senast aktiv 2013-02-07
  • Antal inlägg 211

Foruminlägg

De senaste inläggen Ulf H har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2003-02-23 15:21

Det här blev ett tok långt inlägg. Men jag vill dela med mig av erfarenheten från någon som inte varit en Mac geek sedan 1984. Som levde på den andra sidan utan att gilla det heller och som inte var så imponerad av Mac´en när jag började använda den. Men som ju längre tiden lidit sällat mig mer och mer i den hängivna skaran och det ska
vi tacka MacOS X för.

Nu vet jag ju inte riktigt vad Danne_v, Mondo och övriga som klamrar sig fast vid 9´an gör på sina datorer. Men jag tror att mycket av dom här debatterna handlar dels om vad man använder sin Mac till och inarbetade rutiner som man helst inte vill förändra. Det är inte lätt att byta till något som är nytt och tar man upp ordet förändring,omorganisering på en arbetsplats (om ni förstår liknelsen) så är det inte ord som direkt är positivt laddade. Men för mig personligen så handlar inte en dators snabbhet om hur "rappt" gränsnittet upplevs, utan hur jag optimalt kan utnyttja datorn till att göra mitt användande så effektivt som möjligt. Enligt mig så slår MacOS X, 9´an med hästlängder oavsett om jag kör det på min relativt nya G4´a eller på min gamla iBook av dasslocks modell just beroende på hur jag använder min tid framför datorn.

När jag 1998 bestämde mig för att införskaffa mig något nytt till hemmet i datorväg var jag oändligt trött på PC och Windows 95/98 med sina ständiga krascher och total frånvaro av att kunna optimalt använda maskinen. Jag sneglade mycket på Linux men det var rätt långt ifrån var Linux står idag och kändes inte riktigt klart även om jag kände mig mer hemma där. Eftersom PC´n jag hade krånglat så mycket (ett måndagsex) och jag lagt ner massor av pengar & tid på ständiga uppgraderingar av hårdvara för att försöka hänga med, funderade jag på att titta efter andra lösningar. Av någon anledning fastnade jag för iMac. Kompakt design, väldigt snabbt gränsnitt etc. Det blev något av ett experiment in i det okända. Ett operativsystem (jag var ju Unix i botten) utan ens ett kommando fönster kändes i början som ,vad i h-e har jag gjort! Men jag gav inte upp och efter någon månad började jag ana varför Mac geeks var så hängivna sin plattform. Det var enkelheten i sig! Att inte komplicera mer än nödvändigt och jag förstod att jag faktiskt t.o.m skulle kunna få min egen Mamma som ryggade bara man nämnde ordet dator att hantera en. (Vilket hon gör idag med OSX) Men tiden led och man blev en mer avancerad användare. Det installerades fler och fler tilläg till maskinen vilket hade en tendens att krascha system mappen ganska ofta. Jag var ändå rätt nöjd för det var trots omstarter, en del sena kvällar med att rädda system mappar, så var MacOS 8 och 9 mer stabilt än vad 95 och 98´a var.

Men fortfarande så saknade jag ändå att kunna optimalt utnyttja systemet som jag ville. Det fanns fortfarande bara en plattform och det var Unix där jag kände att jag kunde det. Jag började så smått snegla på Linux och X86 igen. Men så kom revolutionen med det som blev början till den digitala huben vilket för min del var iMovie med iTunes som extra godis och jag beslöt mig för att ge Macen som plattform en extra chans. Film i alla dess former hade alltid varit en stor passion och äntligen fanns en plattform som gjorde egen film produktion på hobby nivå möjlig. Fortfarande dyrt eftersom man snabbt behövde extra programvara som Cleaner , men enkelt att komma igång med. Så jag införskaffade DV-kamera + Digital kamera och all min tid vid datorn gick åt till iMovie,Cleaner och Photoshop. Men det fanns ett problem. Om jag gjorde något i Cleaner som t.ex att banta ner en 1GB stor Quicktime till något som gick att lägga ut på nätet så låste jag upp min dator. Det var i princip omöjligt att göra något annat och Cleaner behöver tid på sig oavsett vad man har för GHZ under huven. Det var precis samma frustration som med 95 eller 98´a. Om man försökte göra något annat så var krascher bara att be om. Likaså om jag jobbade i iMovie. Frustrationen var där igen att inte optimalt kunna utnyttja systemet. Så för att kunna göra annat införskaffades en iBook som komplement till stationära iMac´en. Helt enkelt för att kunna snabba upp arbetsflödet Det spelar liksom ingen roll att 9´an hade ett av världens snabbaste gränsnitt. Operativet i sig var föråldrat och det krävdes en extra dator för att kunna göra det jag älskade att använda min dator till.

När Apple så presenterade att dom skulle leverera ett nytt modernt operativsystem som byggde på Unix gjorde mitt hjärta frivolter! Det var precis i rättan tid för jag hade återigen börjat snegla på den andra sidan och Windows NT/2000/Linux.

Det har varit frustration med 10´an också, det ska inte förnekas och precis som Anders Täpp skriver i tidigare inlägg så känns det som att Jaguar är den första riktiga produktionsversionen. Det har varit en resa av förändring och omorganisering av mitt arbete. Men ÄNTLIGEN är jag där jag velat vara för flera år sedan. Ett gränsnitt som känns enklare än motsvarande klutter (XP) på PC men med styrkan av att kunna göra det jag vill, att utnyttja systemet optimalt vilket inte XP kan ge mig. Linux skulle kunna vara ett alternativ men avsaknad av viss programvara och enkelheten hos OSX gör att jag stannar och känner mig nöjdare än på mycket länge.

Min dag framför datorn igår bestod i
- Via Cleaner komprimera ner en film från 700Mb till 38MB så att mina polare som är med kan ladda ner den via min WebDav server (som är konfigurerad på samma maskin)
- iMovie i bakgrunden renderade ett 50 tal övergångar
- Direct Connect tankade hem en gammal Black Sabbath konsert.
- Min Mor laddade upp ett ca 100 tal inscannade bilder som jag ska
förbättra i Photoshop eller alternativt iPhoto via WebDav.
- Jag jobbade med min presentation till nästa vecka i PowerPoint
- Finputsade på en tekniskt dokument för publikation på mitt företags motsvarighet till Apples Technotes. Till detta behövdes Excel + Word
- Surfade med Safari på b.la 99mac & Google
- Under hela tiden avnjöts musik med iTunes
- Chattade med min mor via iChat för att få lite hjälp med middagsreceptet.
- Uppdaterade lite mötesanteckningar och gjorde en agenda för ett möte vilket iSync synkroniserade min Palm III´a , iCal och även min iPod.

Dom 4 översta punkterna kördes samtidigt under tiden jag jobbade med resten. Allt detta på min iMac utan att jag led av dålig prestanda eller
att systemet kändes segt. Det ända som kan ske är att någon fönster tar lite tid på sig för att visa sig eller förminskas men jag lider inte av det för den sammanlagda tiden blir ändå betydligt mycket mindre än om jag skulle behöva sekvensiera arbetet eller dela upp det på flera datorer. För några år sedan hade jag aldrig kunnat göra detta (om all teknik hade funnits) på en och samma maskin av märket Macintosh. Tala om att effektivisera arbetet. Dvs för mig handlar inte ett dator koncept om hur snabbt en scroll list i ett fönster reagerar. Även om det är trevligare ju snabbare det går. Det handlar om hur jag kan utnyttja systemet så att jag med min vana av att ha många bollar i luften samtidigt effektivt kan utnyttja systemets potential och där är X mil framför vad 9´an kunde erbjuda mig både rent tekniskt, enkelhet,styrka och stabilitet. Även på en 466Mhz G3´a av dasslocks modell.

Skulle kunna tänka mig att det är något åt det här hållet som Martin menar när han lite obetänksamt meddelar att det handlar mestadels om okunskap. Personligen tror jag att det handlar mer om rutiner,arbetsätt och vana som gör att många känner att X inte är optimalt för dom. Vill man inte förändra, inte ser möjligheten utan mer på det negativa och vill att allt ska vara som det alltid har varit. Då är det är bättre att stanna kvar. Det samma gäller om det visar sig att ditt arbete inte blir effektivare p.g av inkompatibilitet eller avsaknad av fungerande programvara.

Du slipper frustrationen av förändring, omorganisering av arbetsrutiner och införskaffande av ny kunskap. Vänta då hellre tills att Du ser att det nya kan ge dig något som det gamla inte kunde, som i mitt exempel. Om 9´an är det som passar dig bäst, stanna där. Alternativen är ju inte så många, Windows & Linux kräver också sin del av frustration oavsett hur många GHZ du tycker du kan få för pengarna och oavsett om Du tycker att maskinen är snabbare än en Mac. Om du inte är nöjd med 9´an men ändå vill stanna hos Apple då är det dags att ta steget. Det steget innebär omorganisering, införskaffande av ny kunskap och viss frustration (och kanske det också kräver inköp av ny hårdvara) men i slutändan ger det ändå dig något positivt om du bara ger det en chans och ser fördelarna som jag med många andra har gjort.

/Ulf

  • Medlem
  • 2001-12-17 17:47

Sorry, men efter 10 års Unix´ande. kill inte ens med flaggan -9 brukar bita på zombies. Därav kanske det lilla lustiga namnet. En omboot om dom stör annars bryr man sig inte.. På jobbets Sunmaskin så har jag 1-2 zombies på 9 månaders drift utan omboot. Nothing to bother about. Just accept the fact!

  • Medlem
  • 2001-12-16 17:02

En "zombie" är en (o)död process. I Unix världen ägs alltid en process av en överordnad process. Så du har både ett PID och PPID (den senare pappan till PID). Du kan se pappa processen till samtliga processer genom att använda dig utav "ps auxl" i terminalen. I ditt fall antar jag att programmen avslutats felaktigt utan att PPID fattat detta. Ett snyggt avslut sker genom att barn processen skickar en signal till sin pappa. Om detta går snett så får vi en "zombie" en process utan ägare i systemet. För Explorer torde pappan vara /System/Library/CoreServices/WindowServer. Något gck fel så pappa WindowServer fick aldrig veta att Explorer gick hädan. Hur blir man av med "zombie". Tja , det brukar bara vara till att boota om tyvärr.

  • Medlem
  • 2001-12-17 17:54

Hmm, det där var lite störande...
Men i terminalen går det i gammal unix anda
använda sig utav commandot ´wc´ (Word Count)
Se man wc för mer info annars testa med
ls -l |wc -l
alernativt
ls -la |wc -l för att få med dolda filer (dom som börjar på en <.>

  • Medlem
  • 2002-09-14 19:28
  • Medlem
  • 2002-09-14 19:27

Tackar! Port-Forwarding var det som gällde. Konstiga i kråksången var dock att jag redan testat detta tidigare men ingen trafik släpptes igenom. Detta tills jag startade om D-LINK burken ! Häpp nu är jag glad igen.
Tackar för förslagen.

  • Medlem
  • 2002-09-14 14:40

Hej,

Jag har slagit på Webdelning , testat php & mysql och allt fungerar som det ska, förutom...

Jag har en fast ip-adress från Bostream. Men min G4´a sitter bakom en D-LINK 804 router som också fungerar som brandvägg. Det jag inte förstår, inte kan hitta en enda enkel guide på internet för är

Hur tusan styr jag om så att när någon slår på

http://217.X.X.X/~mittusernamn/index.php

så styrs trafiken in via min DLINK-804 och routas över till den address som min G4 har i mitt LAN. dvs 192.168.0.100 ?

Jag har testat så mycket så nu måste jag scratcha hjärnan och få lite klar input från någon guru..

Det borde väl inte vara så himla svårt ? Men jag har inte hittat någon eller något som vet..bara antydningar...

Någon som kan kasta ett ljus över denna fråga, problem ? Någon som kanske har samma typ av konfiguration själv eller erfarenhet av apache konfiguration ?

  • Medlem
  • 2002-11-28 21:45

Installerade Fruitmenu från Unsanity på G4´an på jobbet. Efter någon dag tyckte jag maskinen var otroligt mycket slöare än den varit innan. Höll på att bli tokig & var nästan färdig på att installera om systemet med allt jobb det hade inneburit när jag började fundera på vad jag installerat precis innan maskinen blev seg.

Nedanstående diskussion rätade upp mitt prestanda problem. Vet inte hur pass omfattande problemet är egentligen men i mitt fall slöade fruitmenu ner systemet ordentligt.

About Unsanity Products

  • Medlem
  • 2002-12-01 13:29

>> Kalle

Jag har kollat runt lite till angående problem med iPhoto. En sak som verkar kunna hända lite då och då är att Cache filerna till iPhoto blir korrupta. Detta har hänt folk t.ex efter att man har lagt på en system uppdatering typ 10.2.1 eller 10.2.2 eller har tvingat "tvångsavsluta" iPhoto. I dom här lägena kan det vara värt att tömma cache filerna för den applikation som strular. Jaguar Cache Cleaner är ett sådant program. Notera: Rekommenderar att Du inte har några program igång när Du tömmer cachen. Är lite suspekt också mot att programmet gör en "forced reboot" men stänger Du ner alla applikationer innan Du kör Cache clean så borde det vara ok.

Det andra alternativet är att Quicktime strular. iPhoto använder sig utav Quicktime komponenter. Jag vet eftersom jag haft strul med Quicktime själv. I det läget startades iPhoto upp men helt blankt. Dvs den visade inga bilder. Efter ominstallation av Quicktime fungerade allt igen.

Well, guess that was my final suggestions!

Lycka Till!

  • Medlem
  • 2002-11-28 23:59

Ok, Det kan vara behörighetsproblem. Verkar vara ett vanligt fenomen. Som någon skrev i en annan tråd där Mail bombar.

"testa med Disk utlility och reparera rättigheterna.
Har tidigare haft problem med att programm bombar och då har det berott på att de inte har rättigheter att skriva till vissa filer."

  • Medlem
  • 2002-11-28 23:36

Kalle,

Om Du har installerat Utvecklingsverktygen så kan vi försöka köra iPhoto genom Gnu Debuggern för att se om vi kan röna ut
varför den krashar.

Det gör du i så fall genom:

gdb <ENTER>
(gdb) file /Applications/iPhoto.app/Contents/MacOS/iPhoto <ENTER>
.. några rader med Reading Symbols from.. visas
(gdb) run <ENTER>

iPhoto försöker nu exekveras via gdb. Kolla var det krashar och kopiera in "stack" tracen i ett inlägg så ska jag se om jag kan röna ut varför det krashar.

GDB (Gnu Debugger) körs naturligtvis via terminalen.

Hos mig, där det fungerar ser det ut enligt:
============================================

Citat:

code:<pre style="font-size:x-small; font-family: monospace;"> [Globens-dator:iPhoto.app/Contents/MacOS] uhellstr% gdb
GNU gdb 5.1-20020408 (Apple version gdb-228) (Sun Jul 14 10:07:24 GMT 2002)
Copyright 2002 Free Software Foundation, Inc.
GDB is free software, covered by the GNU General Public License, and you are
welcome to change it and/or distribute copies of it under certain conditions.
Type "show copying" to see the conditions.
There is absolutely no warranty for GDB. Type "show warranty" for details.
This GDB was configured as "powerpc-apple-macos10".
(gdb) file /Applications/iPhoto.app/Contents/MacOS/iPhoto
Reading symbols from /Applications/iPhoto.app/Contents/MacOS/iPhoto...done.
Reading symbols for shared libraries ........ done
(gdb) run
Starting program: /Applications/iPhoto.app/Contents/MacOS/iPhoto
[Switching to process 1222="1222" thread 0xb03]
Reading symbols for shared libraries .................................................... done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries .. done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries .. done
Reading symbols for shared libraries .. done
Reading symbols for shared libraries . done
Reading symbols for shared libraries ...... done
2002-11-28 23:31:21.504 iPhoto[1222] Using library: /Users/uhellstr/Pictures/iPhoto Library
[Switching to process 1222="1222" thread 0x1303]
Reading symbols for shared libraries ... done
Reading symbols for shared libraries . done
[Switching to process 1222="1222" thread 0xb03]

Program exited normally.
(gdb)
</pre>

[ 28 November 2002, 23:37: Meddelandet ändrat av: Ulf H ]

  • Medlem
  • 2002-11-28 21:39

Hmmm, Det där meddelandet verkar mer ha med Toast att göra ?! Har du Toast installerat ? I så fall så kan snarare felmeddelandet häröra från att Filen "Toast Video CD Support.qtx" i
/Library//Quicktime/ är korrupt. Prova att flytta undan den filen om Du har någon sådan.

  • Medlem
  • 2002-11-28 21:25

Hmmm, Det där meddelandet verkar mer ha med Toast att göra ?! Har du Toast installerat ? I så fall så kan snarare felmeddelandet häröra från att Filen "Toast Video CD Support.qtx" i
/Library//Quicktime/ är korrupt. Prova att flytta undan den filen om Du har någon sådan.

  • Medlem
  • 2002-12-01 13:58

>> glemme

Jag förstår och håller med din synpunkt. Jag är själv emot att man sprider eller uppmuntrar till privatkopiering. När skapar en bootbar image med BootCD så kan Du välja Applikationer inte dokument. Så du får själv kopiera in dessa i imagen. Jag var mer inne på andra PDF´er, precis som jag tror "j skaneby" är, som t.ex kopia av TN2063 från Apples knowledge Base om debugging av Kernel. Det är därför jag tycker att BootCD är utmärkt. Jag kan ha med mig en liten "kunskapsbank", de analysverktyg vid sidan av terminalen etc på en CD som går att boota ifrån. Sedan är det helt riktigt att det går *MYCKET* fortare att boota från en extern FireWire disk.

  • Medlem
  • 2002-11-28 21:15

>> glemme

Mitt inlägg var inte menat som ett "piratkopierings" projekt av Drive10. Jag vet att Drive10 levereras som bootbar. Men fördelen med BootCD är att man kan skapa en Bootbar CD med fler analysprogram än bara Drive10 på för att analysera en situation där t.ex en MacOS X maskin inte uppför sig som den ska. Jag Har på min bootbara CD ett antal Acrobat dokument med bra att ha tips vid strul t.ex vid sidan av Drive10 + dess dokumentation i pdf format. BootCD tillåter dig vid skapandet av en image att addera program till Applications foldern & på så sätt skapa ett miniset med värdefulla verktyg, analysprogram mm

/Uffe