Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ulf H

Ulf H

Medlem
  • Registrerad 2003-04-02
  • Senast aktiv 2013-02-07
  • Antal inlägg 211

Foruminlägg

De senaste inläggen Ulf H har skrivit i forumet.

  • Medlem
  • 2002-11-27 17:25

Hej,

Jag har själv kört BootCD med Drive10. Det fungerar alldeles utmärkt om man följer instruktionerna som kommer med BootCD till punkt & pricka.

Edit: Stavfel

[ 27 November 2002, 17:26: Meddelandet ändrat av: Ulf H ]

  • Medlem
  • 2002-11-27 17:39

Hej,
Jag hade samma problem med 10.1 och det visade sig att findern startade om sig själv i all oändlighet. Det kunde jag se om jag om jag tryckte ner Alt + Äpple + Esc för att få fram Tvångsavsluta menyn. Det är ett bra tips för att se om något loopar. Nästa steg är att göra en säker start med Kommando + S för att starta upp i terminalläget. Om inte fsck fungerar så titta alltid i /var/log/system.log filen vad som händer under uppstart. I mitt fall var det QuickTime som bråkade. En preferens fil hade blivit korrupt och då finder tydligen är beroende av Quicktime så "ballade" finder ut totalt. Efter radering av den trasiga filen startade maskinen upp snyggt och prydligt och jag kunde därefter ominstallera QuickTime igen. Med detta vill jag ha sagt att glöm inte att titta i system.log när Ni får problem. Även om allt kanske inte är begripligt kan man ofta i alla fall ringa in problemet till en viss drivrutin eller till en viss applikation eller en viss fil.
En titt i system.log har räddat mig vid flera tillfällen.

  • Medlem
  • 2002-11-25 23:19

Hade samma problem med att maskinen kändes slöare efter 10.2.2 uppgraderingen. Alla tips hitintills är bra tips men här kommer ett till! Vid alla prestanda problem börja med att köra ´top -u -s5 10´ Med detta kommando listas dom 10 mest CPU krävande processerna var 5´e sekund. Kör en stund & se vad som tar mest CPU, Slå ihjäl programmet med kill -9 (Se man kill) Starta upp applikationen på nytt och se om problemet återkommer. Om inte top visar något konstigt är nästa steg att kolla systemloggen (system.log) i /var/log efter upprepade fel. Har själv haft problem med USB enheter som kajkat ur. Nästa steg vilket faktiskt tog tid för mig att inse är fragmentering. Filsystemet i MacOS X förhindrar inte fragmentering det är dock inte lika känsligt för fragmentering som en del andra filsystem. Problemet med fragmentering löser inte prebind (su - root ...) eller MacJaniot...ngt..eller JFS vilket tidigare har disskuterats på forumet men många fortsätter att ge detta som råd. Själv investerade jag i senaste versionen av Drive10 & kunde konstatera att min disk var väldigt fragmenterad efter ca 6 månader av dagligt bruk. Drive tycker jag fungerar alldeles utmärkt om man bara följer råden som står i manualen INNAN man defragmenterar sin disk. Efter att kört defragmentering (som tog tid!) blev min iMac Globe 800Mhz med 768MB RAM som en ny maskin. Märker det mesta framför allt vid uppstart av program och att den eländiga badbollen är som bortblåst. Jag använder min maskin ganska mycket för t.ex videoredigering med iMovie (där man labbar med stora filer och redigerar och kastar bort mycket material) så att disken inte var mer fragmenterad än vad den var är egentligen ett under. Synd bara att Apple inte inkluderar defragmentering i sitt Diskutility och att man inte har ett system per automatik för att generera t.ex en bootbar CD med DiskUtility och defrag program på. HFS+ är ett BRA filsystem men fragmentering det kommer med tiden...bara att konstatera. Speciellt känsligt för fragmentering är vad jag kan förstå från Apple´s egna forum swap filerna. Apple har använt en algoritm för att minimera fragmentering genom att dela upp swapfilerna i 80MB chunkar istället för att krångla med egna partitioner för swap men detta hjälper upp till en viss nivå. Om dessa filer hamnar på en redan fragmenterad disk vilket leder till att swap´en också blir fragmenterad (Vilket jag tror var fallet hos mig) så påverkar prestandan negativt. Hur negativt beror naturligtvis på hur pass fragmenterad disken är och hur mycket swap filer som måste genereras. Har nu investerat i en extern Firewire disk som används enbart för videoredigering och annan tung filhantering och som defragmenteras regelbundet med hjälp av Drive10.

P.S För att skapa en Bootbar (rescue) CD själv rekommenderar jag starkt det som redan har nämnts i en annan tråd nämligen BootCD.

Såg förresten i Apples egna Knowledge Base, Kommer dock inte ihåg TIL numret på artikeln att man rekommenderar defragmentering med jämna mellanrum. Det hade man smugit in en artikel som behandlade backuptagning av MacOS X D.S

[ 25 November 2002, 23:24: Meddelandet ändrat av: Ulf H ]

  • Medlem
  • 2002-11-17 14:39

>> dp
Kan vara många olika saker som spökar. Jag fick det här problemet i somras under 10.1 då jag installerade Quicktime 6 på svenska i ett svenskt system. Men jag har sett många olika anledningar till detta problem. Bästa sättet att isolera vad felet kan bero på är faktiskt att öppna sin terminal och titta i logfilerna i /var/log. Speciellt system.log är intressant. Kolla vad som sker under uppstarten med more eller view. I mitt fall kunde jag härleda det till en korrupt inställningsfil för Quicktime. Raderade och vips fungerade systemet igen.

/Ulf

  • Medlem
  • 2003-02-17 00:36

Samma sak hände för mig. 10.2.4 installerar en mod för rendevouz och därmed slutade PHP och WebDav att fungera för mig.

Jag installerade om PHP 4.3 enligt instruktionerna på

Marc Liyanage´s hemsida & efter det fungerade det klockrent. Tog inte mer än 5 minuter. Lite längre tid tog det dock att få tillbaka alla konfar för WebDav

/Ulf

  • Medlem
  • 2002-09-26 23:00

Jag har också detta problem på min iBook 466 SE. Ren installation av 10.2 med 10.2.1 uppdateringen pålagd. I mitt fall syns problem väldigt väl när jag använd IE eller Chimera..

  • Medlem
  • 2001-11-05 20:22

Har ett stycket iMac som stationär maskin + en iBook som följer med mig lite överallt. En sak som jag undrar över är om det finns något bra sätt att syncha foldrar eller mail mellan 2 st OS X maskiner. Låt oss säga att jag är ute & reser och kopplar upp min iBook via moden. Läser, skickar mail. Väl hemma vill jag ju gärna att min Sent folder mm skall vara synchroniserad med den stationära iMacen. Någon som har något bra förslag ?

  • Medlem
  • 2003-01-17 14:03

Thevil >>

Citat:

quote: Öhm. Borde det inte bara gå att be Preview göra om dem via AS och sedan lägga till skriptet som en folder-action till användarens desktop-mapp?

Enligt Manusredigerarn är inte Preview Scriptable så jag hittade inget sätt att få Preview att ändra i vilket format den skulle spara. ImageMagic klarar dessutom betydligt fler format och betydligt fler parametrar för kvalitèn

Mvh
/Ulf

[ 17 Januari 2003, 14:04: Meddelandet ändrat av: Ulf H ]

  • Medlem
  • 2003-01-17 00:09

Om nu någon är intresserad ?

En lösning på problemet är att automatisera en konvertering från PDF till exempelvis JPEG. Detta är möjligt med lite tålamod, AppleScript, Ghost Script, ImageMagic samt p.g av begränsning i Applescript ett väldigt litet Unix baserat shell script. ImageMagic innehåller ett underbart lite terminalbaserat program som heter ´convert´ som lite motsvarar GraphicConverter. Tyvärr klarar inte convert att hantera PDF formatet på egen hand utan får gå via Ghost Script (Ett tillägg till CUPS för att hantera skrivare) för att klara ut biffen. Nåväl med Scriptet ScreenShot i sin AppleScript meny kan man relativt enkelt producera JPEG,TIFF eller vad man nu vill få för format på sina skärmdumpar. Notera jag är ganska novis på AppleScript så det finns säkert fler och betydligt snyggare sätt att skriva själva koden på men i alla fall här är mitt lilla bidrag...
Som sagt Ni kan själva styra storlek, utfil etc via convert så Ni är inte låsta till JPEG. Se ImageMagic´s hemsida för mer info. Det här fungerar i alla fall bra för mig. Skulle bara vila kunna koppla scriptet till en egen tangentkombination så vore det ett perfekt tillägg till Shift+Äpple+3

Citat:

code:<pre style="font-size:x-small; font-family: monospace;">
(*
Before running this script create a folder named ScreenCapture in
your Document Folder of you Home Directory. If you place or name
this directory to something else you will need to change the
script on several places to make it work

The is based in use if imageMagic 5.1.1 that is free download
from http://www.apple.com/downloads/macosx/unix_op...

You also will need to download and install GhostScript from

EPS Ghostscript 7.05.5
http://gimp-print.sourceforge.net/MacOSX.php3

Without GhostScript convert will not be able to handle the PDF format.

Due to that we do not want to use a visual terminal we need to use
the "do shell script" command from AppleScript. However this has one
limitation. The "do shell script" has no knowledge about our environment.
Therefore you will need to create a shell script that sets up the environment.
Without this shell script convert will not be able to find Ghost Script.

Paste this code into your favorite terminal editor like pico,vi or emacs.
Save it as convert.sh and move it to /usr/local/bin

Note: The shell script is based on a screen solution of 1024x768
With other screen solution like 800x600 you will need to
modify the shell script. One idea could also be to send
the solution as a parameter to the shell script directly
from AppleScript.

--------- convert.sh -------------
PATH=$PATH:/usr/local/bin:/usr/local/share; export PATH
/usr/local/bin/convert -page 1024x768 $1 -resize 1024x768 $2
----------------------------------

Before moving it to /usr/local/bin set the execution permissons on the script
by from the terminal do:

chmod 755 convert.sh

You will unless you run as root (? guess not) use sudo to be able to move the
file to /usr/local/bin by

sudo mv convert.sh /usr/local/bin
cd /usr/local/bin
ls -l convert.sh

Check that permission for convert.sh is

-rwxr-xr-x

That is all folks! Hopefully you know could save the AppleScript in your
/Library/Scripts folder and use he Script Menu to access the script whenever
you feel you need a ScreenShot in jpg format instead of as per default in PDF

*)

tell application "Finder"
(* Change uhellstr to you own Home folder name *)
count files in folder "ScreenCapture" in folder "Documents" in folder "uhellstr" in folder "Users" of startup disk
set i to result
end tell
set i to i + 1
set temp to i as string
set pdfnamn to temp & ".pdf"
set utfor to "screencapture -m -x ~/Documents/ScreenCapture/" & pdfnamn
do shell script utfor
set jpegnamn to temp & ".jpg"
set del1 to "/usr/local/bin/convert.sh ~/Documents/ScreenCapture/" & pdfnamn
(* It is very important the following row starts with an space immediate after " e.g "<space>~ *)
set del2 to " ~/Documents/ScreenCapture/" & jpegnamn
set utfor to del1 & del2
do shell script utfor
set utfor to "rm ~/Documents/ScreenCapture/" & pdfnamn
do shell script utfor</pre>

Mvh
/Uffe

  • Medlem
  • 2003-01-16 02:11

Hrrmmff...

Glöm scriptet ovan det måste kompletteras med typ
imagemagic´s convert för att det ska bli jpg. Inget större hack men orkar inte just nu...

screencapture i Terminalen sparar filerna i pdf format, jag som trodde jag kommit på något smart sätt att komma runt det ...

  • Medlem
  • 2003-01-16 01:32

Retade mig också på den inbyggda ScreenShot funktionen så skrev ett litet AppleScript hack som använder sig utav Unix-kommandot screencapture. Bra att ha sin lilla Script meny

Citat:

code:<pre style="font-size:x-small; font-family: monospace;">
(* Before running this script create a folder named
ScreenCapture in your Document Folder
of you Home Directory. If you place or name
this directory to something else you will need to
change the row
count files in folder...
and
set utfor to..

The script counts on /usr/sbin/screencapture
By some odd bug(?) the pictures won´t show up in the Previewer
but you could use app´s like GraphicConverter
*)
tell application "Finder"
count files in folder "ScreenCapture" in folder "Documents" in folder "uhellstr" in folder "Users" of startup disk
set i to result
end tell
set i to i + 1
set temp to i as string
set namn to temp & ".jpg"
set utfor to "screencapture -m -x ~/Documents/ScreenCapture/" & namn
do shell script utfor</pre>

Edit: Dessa stavfel...

[ 16 Januari 2003, 01:36: Meddelandet ändrat av: Ulf H ]

  • Medlem
  • 2003-01-15 19:47

För att ändra prioriteten på en process i Terminalen använder Du dig av kommandot ´renice´. Se man renice för mer information. Ta först reda på vilket PID processen har via t.ex ´ps aux´.

Citat:

code:<pre style="font-size:x-small; font-family: monospace;">
Exempel:

Globens-dator:~] uhellstr% sudo renice -20 1399
Password:
1399: old priority 0, new priority -20

</pre>

  • Medlem
  • 2003-03-16 15:30

Buffy,

Använder Du ASM ?

ASM

I så fall så finns det tydligen kända problem med SystemUIServer kan börja käka CPU helt okontrollerbart. Har själv stött på det problemet och hittade följande lösning på detta problem på någon tråd jag letade upp via Google.

Citat:

citera:
Remove the plugin from the menu bar (command-poof off) then run this
in the terminal.

kill `ps -wwax | grep SystemUI | cut -d ´ ´ -f 2-3 | head -n 1`

This will kill and relaunch the SystemUI server. you probably don´t
even need to poof off.

Apple has an AppleScript somewhere that kills it too.

Hoppas det hjälper. Rent generellt så ska man vara lite försiktig med "haxies" i menyn. Det har iaf jag med fler lärt oss erfarenhetsmässigt. Då menar jag just att dom har en tendens att "balla ur" och göra konstiga saker med systemet.

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2003-03-22 13:37

Har använt KeyNote ett tag som alternativ till PowerPoint och saknade en funktion nämligen att kunna publicera en presentation i Webformat.

Hittade på programmet KeyWebX på versiontracker.
Kan varmt rekommendera detta program. En 60MB stor
presentation i pdf format fås ner i 3-4MB i html format
som enkelt kan läggas upp på intranet/internet.

Mvh
/Ulf

  • Medlem
  • 2002-08-15 16:34

Jag har testat båda dessa program och min åsikt är att Launchbar regerar. Jag håller med. Det är knappt man behöver använda dockan överhuvudtaget. Launchbar regerar!