Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Lothar Gbg

Lothar Gbg

Medlem
  • Plats Kungsbacka
  • Sysselsättning Anser att Quake 3 Team Arena är det bästa fps-spel som någonsin gjorts. Fragga loss på min Team Arena-server som heter Lothar's Team Arena. Den är öppen för allmänheten och IP är lothar.homelinux.net
  • Registrerad 2004-12-26
  • Senast aktiv 2009-11-11
  • Antal inlägg 28

Foruminlägg

De senaste inläggen Lothar Gbg har skrivit i forumet.

Som bekant är Quake 3 ett spel som flyter sällsynt bra på Mac. Därför tänkte jag tipsa om att vi är några stycken Mac- respektive PC-ägare som är smått galna i att spela Team Arena. Vi har en egen spelserver som är öppen för vem som helst och på för jämnan. Hoppa gärna in där och testa Team Arena. Och var inte rädd, för vi är inte särskilt duktiga. Servern heter Lothar's Team Arena och IP är lothar.homelinux.net (den snurrar i Linux hemma i min källare). Ropa gärna på mig på iChat eller Skype om du behöver hjälp med Team Arena.

Funkade klockrent, hämtade och uppgraderade för några dagar sedan. Märkligt nog verkar det inte bli påtagligt högre fps jämfört med att köra under Rosetta. Har en iMac 20" med 256 Mb VRAM, och jag får dra ned på somliga grafikinställningar för att få acceptabel fart på spelet.

Ubuntu live version 5.04 går utmärkt att boota på min iMac G3/350, till skillnad från Ubuntu live version 5.10. För en hårddiskinstallation behöver du hämta hem den separata hårddiskinstallationsversionen av Ubuntu, dvs ej live. Version 5.10 av denna fungerade fint på min iMac G3/350. Man installerar på hårddisken genom att helt enkelt boota installationsprogrammet från skivan (håll nere C). Proceduren är helt automatisk och smärtfri, frånsett ett fåtal enkla frågor man får svara på vid olika tillfällen under installationsfasen.

Annars finns ju även Yellow Dog Linux. Det är det klassiska Linuxsystemet för PPC som funnits länge. Jag tror det är bra. Såväl KDE som Gnome lär ingå, varför det bara torde vara att välja skrivbordsmiljö efter tycke och smak, i likhet med Ubuntu respektive Kubuntu. Fast med de bägge senare bestämmer man ju vilket man vill ha genom att välja variant före installationen. Själv tycker jag att Gnome är enklast och mysigast. KDE ser också mycket snyggt och sobert ut. Att ha åsikter om Gnome kontra KDE är f ö ett ökänt sätt att piska upp stämningen på ett diskussionsforum.

Det är tyvärr en känd bugg med live-CD:n av version 5.10 som gör att den inte bootar på bl a min gamla iMac G3. Iofs försökte den nog boota, men det slutade med en blank skärm, om jag minns rätt. Flera andra har haft samma problem. Har däremot lyckats boota utan problem med Kubuntu på min iMac G4, och jag vill minnas även Ubuntu på samma maskin, men är ej säker. Dessutom fungerar version 5.04 av live-CD:n fint på min G3, så den kan du prova. Om du vill testa Ubuntu 5.10 på din Mac får du använda hårdiskinstallationen istället. Den fungerar alldeles utmärkt, dvs förutsatt att du installerar Ubuntu på hårddisken. En nackdel med Ubuntu för Mac är f ö att det inte finns något viloläge för datorn. Det enda i den vägen som står till buds är "hibernate", dvs spara undan aktuell RAM på hårddisken och stänga av, för att sedan ladda in det från hårddisken vid uppstart, vilket är en nästan lika seg procedur som att boota från scratch, och Ubuntu tar evigheter att boota jämfört med OS X. Har dessutom ett visst minne av att hibernate-funktionen endast fanns i den version som jag installerade på en bärbar x86. Det finns heller inga flash-plugin för webläsare till Ubuntu PPC.

Kan även upplysa om att senaste versionen av Yellow Dog Linux, som är ett Linux speciellt för PPC, precis har kommit. Jag har aldrig provat Yellow Dog, men det kanske är något för dig.

Senast redigerat 2006-01-09 09:58

Det gör den inte i Mac-versionen.

Då ligger du risigt till, för det verkar som om F13 är hårdkodat.

Konsollen kommer du åt med F13 (gäller version 1.32 av Q3, som är den senaste).

F ö är nog Q3 det fps-spel som snurrar absolut bäst på en Mac. Själv ger jag järnet med en iMac G4/700 och 384 Mb RAM med Q3:s grafik inställd på "high quality". Det behövs inget pillande med inställningar för att få Q3 att fungera tillfredsställande - bara att tuta och köra rakt av. Jag vet vad jag talar om eftersom jag sedan länge driver tre publika Q3-servrar på en dedicerad burk som är igång dygnet runt. Numera kör jag servrarna under Linux, men tidigare hade jag dem i OS X. Det går faktiskt ännu snabbare och smidigare under Linux. Dessutom är Q3-servrarna betydligt driftsäkrare där än under OS X. Men jag lirar fortfarande Q3 i OS X. Hoppa in på "Lothar's ProMode", "Lothar's CorkScrew Instagib" alternativt "Lothar's Team Arena" och fragga loss, vetja!

...sedan nåt år tillbaka. Leta reda på "Lothar's Team Arena" i serverlistan eller använd lothar.mine.nu som IP-adress.

Servern snurrar tryggt i OS X på min iMac G3 och är uppkopplad till Bredbandsbolaget 10 Mb direkt i jacket.

Inte bara OSP, utan även andra mods som t ex InstaUnlagged. Jag brukar spela det själv av och till eftersom det övar upp träffsäkerheten och ger ett mera kliniskt renodlat spel utan en massa urskillningslöst fraggande.

Det som slår allt annat är dock Team Arena, som är id Software's expansionspaket för Quake 3. Det är fokuserat på lagspel (CTF samt en handfull nytillkomna, innovativa speltyper). Jämfört med Q3 tillkommer dessutom tre nya, suveräna vapen (nailgun, prox miner och chaingun). De 15 medföljande lagspelsbanorna är fantastiskt snygga och välgjorda, varav tre jättelika terrängbanor. Modellerna är helt nya och bättre anpassade för lagspel. Användargränssnittet är så finessrikt och snyggt, jämfört med vanliga Q3, att man riktigt dreglar över det.

Det senaste året har jag mer eller mindre regelbundet drivit en offentlig, dedicerad Team Arena-server. Man hittar den i serverlistan som "Lothar's Team Arena". Den rullar fint i OS X på en iMac G3 och är ansluten till Bredbandsbolagets 10 Mb uppkoppling.

Här är 10 anledningar att börja spela Team Arena: http://www.planetquake.com/features/articles/topten_ta_a.shtml

Och här är den kompletta Team Arena-guiden: http://www.planetquake.com/quake3/teamarena/guide

Netscape är en suverän webläsare som borde få mera uppmärksamhet!

Själv använder jag Safari till vardags och Netscape där Safari går bet (Netscape går aldrig bet, men Safari är snyggast/trevligast), och bedömer att jag därmed klarar av bortåt 100% av webben. Jag kan iaf inte minnas att jag misslyckats med någon sida med den kombinationen av webläsare.

Netscape är dessutom ett mycket kompetent programpaket med bl a en trevlig html-editor i WYSIWYG. Helt gratis att tanka hem hos www.netscape.com. Dessutom är senaste Netscape både snygg och finessrik.

Bredbandsbolaget är suveränt! Jag har haft deras jack i väggen (10 Mb LAN, 340 kr/månad) i många år och känner mig som kung på nätet. Dessutom har jag sen ett bra tag tillbaka deras bredbandstelefoni, och även den fungerar perfekt. Det var busenkelt att koppla in dosan för separering av telefoni och dator.

Det jag retar mig på är att så fort man vill ändra nåt (t ex e-postadress) funkar det osmidigt. Man måste ringa till kundtjänst och/eller vänta på lösen som kommer via papperspost. Minns att jag kunde administrera allt sånt via webben då jag hade Netlink telefonmodemabonnemang, varvid förändringen skedde ögonblickligen. Man slapp vänta på att sävlig personal (en person på en annan avdelning än den man snackade med på Bredbandsbolagets kundtjänst) skulle knappa in det, och att en postförsändelse med info skulle dyka opp.

Och jag har alltid kört färskaste versionen av OS X sedan det kom på min iMac G3/350 rev B (just nu 10.3.9). Den har 320 Mb RAM och en hårddisk på 7 Gb. Det rullar på alldeles utmärkt. Inte alls särskilt slött och inget besvärande swappande. Jag använder bl a datorn som dedicerad Quake 3-server. Har ni varit inne på Lothar's Team Arena nån gång och fraggat loss förstår ni vad jag menar. Samtidigt sitter frugan vid datorn och skvallrar i Apple Mail samt surfar. Vi som spelar märker ingenting.

Visst, funkar så här. Kolla mitt ganska långa inlägg en bit ner i diskussionen: http://www.99mac.se/forum/showthread.php?t=74264

Nix, det stämmer inte. Min iMac G3 fanns såväl med som utan firewire (rev B). Och kollar man kompatibel hårdvara på Apples hemsida är det t o m en snygg liten bild av just iMac rev B, trots att instegsmodellen i den serien råkar sakna firewire. Det står ingen asterisk som hänvisar till undantag eller så.