Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
stefanprofiler
  • Plats Stockholm
  • Sysselsättning Jag arbetar med digital bildbehandling, undervisar, utvecklar och skriver ut bilder för utställningsbruk. Är certifierad av FOGRA i att sätta upp förprovtryckssystem enligt ISO-standard 12647-7 och säljer/installerar EFI RIP-program.
  • Registrerad 2004-12-31
  • Senast aktiv 2018-08-22
  • Antal inlägg 234

Foruminlägg

De senaste inläggen stefanprofiler har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Stenis49:

Tack för alla tips!! Jag skall ta mig en funderare vilket av programmen som kan fungera bäst!!

Tror att välja »rätt« program är det minsta av problemen.

Ursprungligen av Stenis49:

Hej!
Jag använder mig mest av datorn som ordbehandlare och till surfande. Nu har en svägerska bett mig hjälpa henne med ett bild projekt. Problem!! Jag är kass på bildbehandling. Hon vill fotografera några av sina konstverk. Därefter skall vi ta in bilderna i datorn och göra utsnitt i bilderna för att skicka dem på tryck!! Bilderna skall vara på 300 dpi och skall alltså bara vara en del av konstverket.

Jag hoppas att hon inte ställer några krav på att utsnitten ska se ut som hennes konstverk när det gäller färg, ljushet eller kontrast. Att göra en konstreproduktion som stämmer överens med originalet är bland de svårare uppgifterna. Redan fotograferingen ställer stora krav så att man har ljus av hög kvalitet som belyser verket jämnt över hela ytan. Sedan krävs det en rätt noggrann bearbetning av färgerna för att få dem att stämma överens med originalets. Sedan ska bilden tryckanpassas, så att den också fungerar i tryck. Inte en nybörjaruppgift direkt.

Men om det bara är att beskära bilden du ska göra fungerar ju alla de program som andra tipsat om.

Ta hem testversionen av Basiccolor Display och prova om det fungerar bra med din nuvarande kalibrator.

Ursprungligen av onnyt:

Har en eye-one display 2 och den fungerade med i1ProfilerD2LionEdition från x-rite på OS X 10.7. Har försökt profilera min iMac OS X 10.8.4 med samma programvara men det blir bara tok-rött. Hittade en nyare pro version men den kunde inte hitta min eye-one display 2. Någon som vet om det finns annan programvara att profilera med?

Ett program som fungerar med EyeOne Display2 och med 10.8 är Basiccolor Display. Men du är säker på att din mätare fungerar OK. Jag vet att äldre colorimetrar ofta börja fungera dåligt efter ett antal år. Filtren har helt enkelt tagit slut.

Ursprungligen av Glaffen:

Hej!

Jag är idag ägare av en Imac mid 2011 21,5 och har även planer på att bygga mig en speldator (PC).
Då jag älskar macen och använder den främst till bildredigering och grafisk design, så ser jag ingen anledning till att gör mig av med den.
Istället kommer jag köpa en extraskärm som jag kommer använda som primär skärm till speldatorn och sekundär till macen.

Att hitta en skärm som både är riktigt bra för spel och samtidigt fungerar bra för bildbearbetning är inte enkelt. Vad du vill ha för bildbearbetning är en IPS-skärm med stort färgomfång, gärna 100 % av Adobe RGB. Vill du verkligen ha en bra skärm för bildbearbetning ska den helst vara hårdvarukalibreringsbar, det vill säga att kalibreringen sker automatiskt i skärmen.

Ursprungligen av devos:

Stämmer till viss del, den har ett flertal fördelar som du kan se om du kollar upp c6.
Om du vill, beroende på vart du bor så kan jag visa dig c6:an live så får du se den "in action" det är ett lyft från i1display pro.

Jag gjorde det och såg inga fördelar som skulle påverka hur en Retina MBP skulle profileras.

Ursprungligen av D_Odell:

Tack för tipset! Ser jäkligt bra ut för det priset så man håller sig under 10000kr.

Utan att ha testat SpectraCals c6 tvivlar jag mycket starkt på att du kommer se någon förbättring av din skärms återgivning jämfört med den vanliga i1DisplayPro om du ska använda den för att kalibrera en Retina MBP. De har lagt in LUT:ar för ett antal skärmar till, de har testat kalibratorn för att se att den faller innanför toleransramarna, de har förbättrat kalibreringstabeller för projektorer och TV-skärmar. Inget som man har nytta av för att kalibrera en Retina MBP.

Det är nackdelen att använda en skärm utan inställningsmöjligheter. Gör du en profil till en sådan skärm, och använder någon annan inställning än Native whitepoint, kommer denna ändring läggas på videokortet. Eftersom du där arbetar med 8 bitar uppstår det lätt bandningar då.

Ursprungligen av BDahren:

Jag inbillar mig att hastigheten på kalibreringen inte är så viktigt för mig. Men det kanske jag kommer få äta upp... Jag jobbar på avancerad hobbynivå med enstaka betalda uppdrag.
Följer inte den programvara man behöver med när man köper kalibratorn?
Men det kanske finns andra kalibratorer som är billiga men bättre än colormunki display. Ska försöka hitta lite recensioner, helst folk som testat kalibratorer med iMac eller thunderbolt/cinema display.

Jo, det följer med en programvara. Men sedan kanske du köper en NEC eller en Eizo-skärm, och vill använda den programvara som följer med skärmen. Att då se att kalibratorn inte stöds i dessa program, inte kul. Eller du vill använda ett annat program, som t ex Basiccolor Display. Stöder i1Display Pro, men inte Colormunki Display.

Ursprungligen av Niklasinorr:

Tack så hemskt mycket Stefan, jag har tillbringat 19 år med att försöka förtränga den...;-)

Jag har gett upp och köpt en grå jacka för de dagar jag har en knallröd skjorta på mig

Ursprungligen av Niklasinorr:

Glöm inte att du måste ha en mörkgrå poncho, sminka ansiktet med rätt grå nyans och gärna be några fader vår innan man startar Photoshop! Mycket viktigt!!!:-)

Om du varit med i 20 år kommer du säkert ihåg den svarta rocken som levererades med till Radius PressView-skärmar. Men visst finns det en punkt när det blir absurt. Men en grå yta bakom skärmen och rätt ljus, det gör stor skillnad.

Ursprungligen av Niklasinorr:

Håller med Stefan här. Jag har färgstyrt tryckerier, reklambyråer och fotografer i 20 år och jag har testat det mesta som finns på marknaden. Kvaliten på de olika instrumenten är mycket varierande men de är också avsedda för olika ändamål. De olika coloritmetrarna jag har kört har alla funkat bättre på skärm, nästan oavsett prisklass. Spectrofotometrarna funkar bättre för att mäta papper och tyg. Den senaste generationen Display Pro med större glugg är den bästa skärmmätaren jag har kört hittills med jämna resultat och en bra reaktion på inmatade grundvärden. Det ser "rätt" ut helt enkelt.

Skärmkalibrering är i mitt tycke en ganska subjektiv bedömning i vilket fall. hur mycket vi än mäter skärmar så är det fortfarande ett par mänskliga ögon som skall titta på resultatet och vi påverkas oerhört mycket av omgivning, ljusmiljö, humör, om vi äter rätt och om vi har bråkat med respektive där hemma. Det är alltid bättre att kalibrera än att inte kalibrera men det är också viktigt att förstå begränsningarna i våra ögon/hjärna...

i1Display Pro är en så mycket bättre kalibrator än de äldre kalibratorerna i deras serie. Den enda kalibrator jag testat som är bättre är Basiccolor Discus, men då talar vi om en skärmkalibrator som kostar 4 ggr mera. Sedan är det rätt fascinerande att se hur många köper dyra skärmar och bra kalibratorer och glömmer den andra delen av ditt inlägg. Väggar ska vara grå, belysningen bör ha en färgtemperatur som ligger när dagsljusets. Enkla åtgärder som kostar lite pengar att genomföra.

Stefan Ohlsson
www.profiler.nu

Ursprungligen av devos:

Den som han länkar till är en bra mätare som duger åt hobby / nybörjare sen finns det alltid dyrare mätare.
Te.x så har jag en i1pro + en SpectraCal c6 det är en spectrameter och en colormeter , dock så kalibrerar jag TV, Projektor m.m också så behöver lite dyrare saker.

Men kör på den som han länkade till väldigt bra mätare för det priset, och för att profilera skärmen.

i1Pro är en spektrofotometer, i1Display Pro är en colorimeter. Vilken teknik som är bäst kan diskuteras, men de flesta som arbetar med skärmkalibrering är rätt övertygade om att colorimetrar är en bättre teknik. Spektrofotometrar har problem med sin ljuskänslighet, så när man ska mäta i de mörkaste partierna kommer resultatet att variera mera i dessa valörer.

Sedan finns en stor variation i kvaliteten mellan olika colorimetrar. Jag tycker att variationen i mätresultaten på äldre colorimetrar är oroande. Jag bjuder med jämna mellanrum in fotografer på ett kalibratorparty. Kom tillsammans med din kalibrator och vi gör en koll på hur den mår.

Stefan Ohlsson
www.profiler.nu

Ursprungligen av BDahren:

Tack för det, Stefan.Kalibrering verkar vara en djungel, och min machete är inte den skarpaste i lådan.

Denna colormunki påstås vara speciellt anpassad för glansiga mac-skärmar. Fast det kanske bara är en gimmick.
http://www.macoteket.se/Categories/Datorer/Ti...
Eller en marginellt billigare Spyder, som jag jag hört gott om:
http://www.scandinavianphoto.se/produkt/13372...

ColorMunki Display är jag inte så förtjust i, utan att ha testat den. Det är exakt samma kalibrator som säljs under namnet i1Display Pro. Men man har strypt prestanda på den så att det tar längre tid att göra kalibreringen. Men vad som är värre är att man har gjort det, om inte omöjligt, så i alla fall mycket svårt att använda den tillsammans med andra programvaror än XRites egna. Ska du ha en bra kalibrator idag skulle jag köpa just i1Display Pro, en betydligt bättre kalibrator än deras gamla i1 Display2.

Ursprungligen av BDahren:

Ja, jag tänkte väl att det var nått sånt. Men, jag undrar fortfarande hur man på bästa sätt grundkalibrerar skärmen. Bör jag köpa en spyder el. dyl.? Eller någon typ av mjukvara? Det är ju i slutändan bara en annan typ av profilering, som man sedan lägger en ICC-profil på.

Nej, tänk inte tanken på någon mjukvara som ska låta dig kalibrera skärmen. För att du ska ha någon koll på din skärm krävs en kalibrator.