Okej, då kör vi:
1.
På de arbetsplatser som jag har varit på så har rutinerna skiljt sig åt; Vissa kör PDF-exportering via "High quality print" medan andra, och jag själv, kör PDF X/-1a:2001 som standard. Vad är egentligen skillnaden mellan alla dessa + X-3:2002, X-4:2008 samt Press quality? Har det endast med Output > Color samt kompabiliteten (PDF1.3-1.7) att göra, eller har jag missat något? Komprimeringen på bilderna tycks ju ha samma värden gällande ppi.
PDF-X är framtagen just för tryckproduktion. PDF-X/1a tillåter bara CMYK:ade bilder och bäddar inte in profiler i varje bild. PDX-X/4 tillåter dig ha bilder i CMYK, RGB, Lab. Det gör att du kan använda PDF-X/4 för ett RGB-flöde, där konverteringen till CMYK sker först hos tryckeriet. Du har också stöd för funktioner som transparens i de senare versionerna av PDF-standarden, vilket inte du kan använda i PDF-X/1a.
2.
När vi ändå är inne på PDF-exporteringen, vad innebär egentligen "Standard"-inställningarna? Finns precis bredvid "Compability" när man får upp export-rutan i InDesign. Jag kör bara på de inställningar som hör till respektive exportval; Är det något som man behöver gå in och pilla med?
Om du väljer PDF-X/1a kommer den att göras så att den är utformad enligt denna standard. Inget du behöver ändra, alltså.
3.
Om jag har förstått det rätt så är Fogra39 en uppdaterad version av Fogra27, men vad är det för skillnad mellan Fogra39, ISO Coated v.2 och ISO Coated v.2 300%? Är det färgmängden i bilderna, eller någonting annat? När används vilken profil, och vad är att föredra i valet vid obestruket papper: Uncoated Fogra 27 eller PSO Uncoated?
Fogra 39 är egentligen en uppmätning av en tryckning på ett bestruket papper. Från dessa mätningar kan man konstruera ett antal olika tryckprofiler, som varierar i hur mycket svart tryckfärg som används i förhållande till CMY och den tillåtna totala färgmängden. Sedan har Adobe konstruerat en profil som de kallar för Coated Fogra 39. ECI har konstruerat en profil som de kallar för ISO Coated v2 och en annan som kallas för ISO Coated v2 300%. Coated Fogra 39 och ISO Coated v2 har en maximal färgmängd på 330%, medan ISO Coated v2 300% har en maximal färgmängd på 300%. Coated Fogra 39 har en lägre mängd svart än ISO Coated v2 och börjar också blanda in svart vid en mörkare ton. OM tryckeriet trycker enligt ISO-standarden använder de oftast ISO Coated v2 eller ISO Coated v2 300%.
För obestruket papper är den nya profilen PSO Uncoated.
4.
Som en naturlig följd av frågan ovanför; Vad händer om man använder en icc-profil för bestruket papper på obestruket papper, och tvärtom?
En profil för bestruket papper har en högre total färgmängd än vad ett obestruket papper kan hantera. Så om du faktiskt skulle trycka med en sådan profil skulle det ställa till en hel del problem vid tryckningen. Nu konverterar tryckeriet antagligen din trycksak till sin obestrukna profil innan den går till pressen.
Motsatsen skulle innebära att du använder en för snäv färgrymd med för låg total färgmängd. Bleka och tråkiga bilder alltså. Det är svårare att konvertera från en obestruken profil till en bestruken med bra resultat än tvärtom.
5.
Jag har fått lära mig att man ska använda Dot Gain 15% på både "Gray" och "Spot" som standardinställning, men jag har aldrig fått veta varför. Efter att ha googlat runt på olika forum har också rekommendationer om Gray Gamma 2.2 kommit upp, och jag undrar nu vad dessa inställningar egentligen är till för och vilken som lämpar sig när?
Standardinställningen fungerar bra när du ska trycka på ett bestruket papper. Men om du gör en tryckproduktion på ett lättbestruket papper ska du ha en dot gain (punktförstoring) på 20 %, trycker du på ett obestruket papper eller dagstidningspapper ska du gå ännu högre upp.