Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Åke Zimmermann
  • Registrerad 2002-05-06
  • Senast aktiv 2003-10-08
  • Antal inlägg 13

Foruminlägg

De senaste inläggen Åke Zimmermann har skrivit i forumet.

1

gu va simpelt. Jag rodnar. Å andra sidan var det faktiskt inte så i förra versionen. Tack Pär!

Hej,
Workgroup manager vill inte längre skapa home-dir för nya användare som jag lägger upp sedan jag ominstallerade min server (10.2.4) på en ny hårddisk. Jag tror det beror på detta, eller har jag fel? Servern bootar från den nya hårddisken, men users-mappen ligger kvar på den gamla. Vid installationen skapades en ny users-mapp på den nya hårddisken, men jag använder users-mappen på den gamla. Den "gamla" users-mappen har jag delat, och för redan existerande användare funkar det normalt. Jag kollade rättigheterna på de båda users-mapparna och upptäckte att de skiljde sig lite åt:
den nya:
drwxrwxr-x root wheel
den gamla (som jag alltså vill använda)
drwxr-xr-x root wheel

så detta ändrade jag till drwxrwxr-x men det har inte hjälpt.

En annan konstig grej sedan ominstallationen, som kanske stökar till det, är att i listan som kommer upp via "visa info" och "Ownership & permissions" finns administratören (me) 2ggr och även "System" som väl är samma som "root".

Tacksam för idéer!

/åz

hm.. reverse och forward lookup, var hittar jag det?
(har letat..)

Det vet jag och det är inte det som är mitt problem. Problemet är att mail för en viss användare bara fungerar om jag anger min servers ip-adress i fältet "mail server" under fliken "mail" i Workgroup Manager. Där kunde jag med min tidigare server ange dns-namnet, vilket var mkt mer praktiskt för att åtminstone internt hålla reda på vilka användare som hör till vilken server. Fortfarande tacksam för ideer!

Hej,
jag körde tidigare en 10.1.x server som servar flera mail-domäner, och på mailinställningarna för resp användare kunde jag ställa in vilken av domänerna de tillhörde. Efter att jag uppgraderade till 10.2.4 fick man följande meddelande när en klient (eudora i detta fall) försöker logga in: "No local mail account. User has a mail account located at [domain.se]". Efter att ha rotat runt en stund upptäckte jag att om jag i Workgroup Manager på en användare under fliken "Mail" ändrade "Mail server" till serverns ip-adress, så fick jag det hela att funka igen. Nackdelen nu är att jag inte kan se vilka av mina användare som hör till vilken "local host". Vilka mina "local host"s är har jag lagt in i god ordning i "Server settings->Internet->Mail service->Configure Mail service" och de är listade i DNS. Nu ska jag lägga över en till mailserver och då blir det snart rörigt om jag inte kan hålla isär användarna. Ngn som vet vad problemet är?
/åz

Det är OSXServer 10.1.4.
Nu kan jag svara på en grej själv: med hjälp av dessa anvisningar http://discussions.info.apple.com/[email protected]^[email protected]/5 lyckades jag admin-kontrollera alla användares post via IMAP admin port 626 i Apples vanliga Mail.app.
Mina andra frågor kvarstår, ifall ngn vill tycka nåt.


[ 24 Maj 2002, 11:42: Meddelandet ändrat av: Åke Zimmermann ]

Jag bestämde mig att pröva apples mailserver med främsta skälet att slippa lägga upp användare i två system parallellt. Jag har läst en del negativt om apples mailserver, och nu har även jag upplevt en hel del krångel; plötsligt tar den inte emot anslutningar längre. Igår rotade jag runt i olika inställningar i flera timmar och nu går den igen, fast hur länge..? Tidigare har jag kört SIMS (Stalker internet mail server), som jag tycker har varit en utmärkt mailserver. Tyvärr verkar den inte finnas för OSX. I OSX mailserver är det irriterande att man har så dålig koll på enskilda mailkonton, tex hur mycket mail en visst konto fn innehåller. I Stalker lagras mail i en fil per användare. I OSXmail ligger rubbet i en bamsefil som åtminstone jag inte får ut något vettigt ur ifall jag tittar i den. Det finns en inställning som heter "Allow IMAP administrator access". Det låter som något där jag kan manipulera med enskilda kontons post, men hur drar jag nytta av det? Finns det ngt särskilt program som jag kan använda för det?
Mina frågor:
- Rekommendation om annan mailserver till OSXServer, helst som drar nytta av samma användaruppgifter?
- Allmänna åsikter och tankar om OSXmailserver vs andra alternativ?

(Visst kan jag sätta upp Stalker på en gammal burk, fast jag vill inte riktigt ge upp så lätt..!)

Tacksam för synpunkter!

Tack!! Jag kirrade det via pico och lyckades dessutom få igång php-modulen!

Jag försökte aktivera php på min server med hjälp av dessa instruktioner http://www.entropy.ch/software/macosx/php/#install
Nu säger den vid start:

Syntax error on line 287 of /etc/httpd/httpd.conf:
Cannot add module via name ´mod_php4.c´: not in list of loaded modules
/usr/sbin/apachectl start: httpd could not be started

Jag hittar inte ens filen httpd.conf... suck, det verkar som man får ta och lära sig unix för att köra denna server... Hoppas ngn kan hjälpa mig i detta akutläge!

Tack, Micke. Jag gjorde enligt första varianten och detta fixade mitt andra problem (vad maskinen heter vid terminalprompten) men första problemet med det felaktiga domännamnet som envisas att vara kvar i brevhuvuden är kvar. Är det andra delen av din instruktion som gäller det? Jag uppfatade det inte så. Det lät mer som ett alternativ till variant ett. Vet du möjigtvis var det där domännamnet håller hus??

Tack Micke, men näe.. det var inte det felet. Jag följde ditt tips i två steg; starta om mailservern enbart, resp hela maskinen. Inget av dem gjorde susen. Jag antar att den här uppgiften skrivits in av systemet i ngn trevlig fil någonstans och att jag borde kunna ändra den där. Frågan är bara var..?

Vidare ett säkerligen relaterat problem:
Det maskinnamn som kommer upp vid prompten i terminalfönstret är det namn jag först gav maskinen. Sedan döpte jag om den via "Sharing" i system prefs, men det urspungliga namnet blir alltså kvar. Vad göra?

När jag experimenterade med OSXservern hade jag den på en viss IPadress. Sedan bytte jag till den adress jag skulle ha den på. Nu envisas mailservern med att skicka den gamla ipadressens domännamn i brevhuvuden. Egentligen mest ett kosmetisk problem, eftersom den riktiga ipadressen och dess domän står där oxå, men förargligt i alla fall. Ngn som vet var denna uppgift håller hus någonstans och hur jag kan ändra den?

Hej,
i AppleShare IP kunde jag enkelt göra ett intranät genom att i webbmappen skapa en mapp och ändra dess rättigheter för den grupp som skulle komma åt den. Resultatet var att en webbläsare som pekades dit visar inloggningsdialog. Detta prövade jag nyss i OSXServer, vilket förstås inte funkade. Webbläsaren säger "Forbidden
You don´t have permission to access /intranet/blabla.html on this server".
Varför blir det så? Hur kan jag enklast lösenordsskydda webbsidor i OSXServer. Helst en mapp så att allt som läggs däri berörs.
Tacksam för förslag.
/åz

1