Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Micke Byström
  • Plats Göteborg
  • Sysselsättning Utvecklar webbtjänster med Macen, Gör musik, Är social, fixar andras Macar. En stor naturlig del av mitt liv, men försöker dra ned på det nördiga och tekniska så mycket det går och fokusera på att vara produktiv med människor och skapa.
  • Registrerad 2001-05-27
  • Senast aktiv 2020-03-27
  • Antal inlägg 401

Foruminlägg

De senaste inläggen Micke Byström har skrivit i forumet.

Hmm, saker och ting tycks ha ändrats strax innan sommaren: Skype for iPhone and iPod touch
Jag får väl testa och se om det funkar med SMS över Wifi.

Jag vet inget sätt att få Skype att fungera direkt på ipoden. Vill du vidareutveckla?

Jag undrar om det finns SMS-tjänster via internet, som fungerar för att både pålitligt ta emot och skicka SMS inom Sverige och kanske även Norden via internet och som har app-stöd som fungerar på en iPod Touch 32GB?
Antingen då via en direkttjänst, via en gateway för Epost <> SMS eller liknande.

Jag har inget emot att betala för att skicka SMS, så länge det är ett rimligt pris.

Den bästa och billigaste lösningen visade sig vara en virtuell server hos glesys.se i Falkenberg och Stockholm. Utmärkt support och bra priser! Jag har inte haft tung trafik ännu, men skalbarheten är stor och enkel att genomföra. Nackdelen är att man måste välja OS –.Jag valde Debian 5 Linux –.och att man får installera alla mjukvaror själv. Jag kör Tomcat 5.5 och MySQL 5 med full kontroll.
Men allt detta medför också fördelar eftersom man får mycket större kontroll än vad vanliga webbtjänster ger en. En Virtuell server är som att ha en egen fysisk serverburk, men man loggar in hos glesys när man vill lägga till minne/bandbredd/hårddiskutrymme, processorkärnor och m.m. De har även Windows-servrar.

Glesys är också mycket prisvärda och deras support sparar en massa tid. Absolut den bästa webbhotells-leverantören jag haft.

Kan man absolut ingenting om hur man installerar och administrerar en webbserverburk, så är det möjligen ett dyrare alternativ på kort sikt då man får betala någon som kan installera åt en, men det jämnar nog ut sig rätt snart, när man fått upp sitt system.

Tack för tipsen. Jag skaffade GleSYS med Debian 5. Använder 1gb för en enda Apache-server så långt. Vi för se hur det funkar med prestandan längre fram, men än så länge är jag nöjd med tjänsten och supporten har varit kanon så långt.

Finns det bra svenska eller nordiska webbhotell som har bra stöd för virtuella servrar i unix-miljö? Jag behöver stöd för att kunna köra vilken webbserver-mjukvara jag vill med fullt java-stöd inklusive vilka frameworks som helst, vilken databasmjukvara jag vill eller åtminstone MySQL och PostgreSQL och javabaserade databasmljöer. Jag föreställer mig att bästa grunden är en virtuell server med UNIX som OS.

Om det dessutom finns ett bra epostsystem hos leverantören som jag kan använda utan att implementera mitt eget och stöd streaming så vore det jättebra.

Jag har redan hittat space2u.se, levonline.se, fsdata.se och även datakultur.se som alternativ för att köra javaserver-lösningar, men behöver fler alternativ. Jag kan tänka mig en europeisk leverantör också.

Har ni några tips?

Datakultur i Malmö finns också, kan jag tillägga till denna gamla tråd: http://datakultur.se

Nej, jag inga såna problem i Firefox 3.5 eller 3.7a1pre eller Safari 4.03 . Vilken version av Flash har du installerad? Uppdatera till den sista, som jag tror är version 10,0,32,18. Du kan se vilken som är den sista och vilken version du har här: Adobe - Flash Player

För övrigt om du kör Firefox kan du lägga till tillägget Flashblock.
Flashblock blockerar allt flashmaterial och lägger en bild där istället. Vill du kolla på flashmaterialet klickar du bara på playknappen i bilden. Bra om man kopplar upp sig via service där man betalar per megabyte bl a. Plus att mycket Flash på vissa sidor är skräp.

Eftersom ingen tillverkare vill släppa en lika tålig telefon som Ericssons r310s, så vill jag fortsätta att använda den tills den lägger av. Men jag vill kunna synka telefonnumrena med Onmadesofts Onsyncmjukvara, då Isync inte stödjer den. Men det går tydligen bara via Bluetooth. Vettig information om gamla mobiler och tillbehör verkar ju omöjligt att få. Någon som vet var man kan hitta bluetooth-adapter för Ericcson r310s?

Ursprungligen av fracca73:

Hej, Klas.
Ja, jag är säker på att jag var i Finder.
Ringde runt till ett par kollegor och fick rådet att starta om datorn.
-Skrämmande nog så hjälpte det.
Gillar inte att behöva göra omstarter, har en splajans ny PB 15".
Känns som alla buggar borde vara historia då...
Tack ändå!
Bästa
Fritte

Om det även blir såhär om du drar filerna med styrplattan till dockans papperskorg:

Det kan hända att filer inte går att lägga i papperskorgen därför att användaren av olika skäl inte har tillräckliga behörigheter, Har du testat att reparera behörigheter i Skivverktyg?

Om det även blir såhär om du drar skivan till dockans papperskorg för utmatning:

Det vanliga är att en fil på skivan är öppnat i ett program. Oftast får man ju en dialog om detta, men ibland faller det bort tråkigt nog. Då vill skivan helt enkelt inte komma ut. Men oftast hjälper det att kolla runt vilka filer man har öppnade. Stäng ner de programmen. Någon gång har det även hjälpt mig att tvångsomstarta Finder.

Om det bara är kortkommandona som krånglar:

Det kan vara en konflikt med ett annat program som spökar. Har du något haxie program som modifierar Finder eller Systemet installerat?

Senast redigerat 2006-02-07 03:04

Jag tycker fortfarande att Alphatk är rätt stiligt, men det kanske mest är nostalgi, för jag har inte använt det sedan jag la ner OS 9, vilket är rätt länge sen (2000). Har jobbat en del med Bbedit, som väl är bra, men det är liksom inte helgjutet, Ska pröva Smultron någon dag.
Sen måste väl TextWrangler vara med på listan ovan? Har dock aldrig prövat denna.

Annars knappar jag mest in tecken i Jedit. Fördel att det kan tas med överallt där Java finns installerat.

Jag verkligen avskyr emacs. Men Pico använder jag ibland på min server. Mest smågrejs förstås.

Senast redigerat 2006-01-27 06:34
Ursprungligen av fredrik2:

Hur bra fungerar det egentligen? Är den lilla stackaren för långsam eller går det faktiskt helt ok?

Den ska köra web, mail, db, filserver (smb och ftp), ircd och lite annat smått och gott. Den ska sitta på en 10/10mbit uppkoppling så den behöver klara av att leverera det över ftp/smb utan att webbservern berörs något vidare.

Räcker det med 512mb eller är det värt att köpa extra?

Det stora problemet är HD'n. Testa prestandaskillnaden med att installera allting på en snabb och pålitlig extern HD, gärna en 3.5, som är gjord för kontinuerlig drift. Det finns co-location företag ute i världen som erbjuder rack med Mac Mini. Kanske de har råd om att köra server med Mac Mini. Kolla upp det.

Frågan har diskuterats av många kloka personer på Mac OS X Server listan

Det jag vill ha nu när det inte finns en FW-800 port är ett professionellt ljudkort som man kan sätta i expresscardkortplatsen. Echo Indigo gjordes tills nyligen för PMCIA, men är nedlagt. Kan jag verkligen vara den ende musikintresserade som inte vill släpa med sig fler grejor än vad som är absolut nödvändigt? Det kan ju hända att den nya inbyggda ljudet duger, men Apples inbyggda ljudenheter har ju inte dugit hittills för profesionell verksamhet så det förväntar jag mig inte nu heller.

Hallå,

Jag behöver lite tips på nätverksskrivare i budgetklassen. Ska fungera lika bra med både Mac OS X och Windows/Linux och kan vara svartvit och/eller färg. Bläckstråle går bra, om inte laser gör det billigare i längden på säg ett års sikt.
Det finns ju en massa att titta på, så lite erfarenheter kan vara intressanta innan jag .testar själv.

Ursprungligen av Sidde:

Apples marknad växer stadigt... Men jämför man med den globala PC-marknaden sjunker den.
För att Apple ska ha en chans i statistiken får du kolla på Europa och Nordamerika.
Apple kan inte sälja i Asien. Det kan ju knappt Intel. I Asien är det budjet som VIA som slår hårdast, för de kan gå ner i priser under 1000kr för en dator.
Kollar man i USA så har Apple över 4% utav datormarknaden, och den öker. I Europa ökar marknaden också. Men inte globalt sätt. Och kommer nog aldrig göra heller så länge den asiatiska marknaden ser ut som den gör.
Även i Sverige växer den, och det är jävligt bra, med tanke på att Sverige är en utav de länderna där Internet Explorer har sitt starkaste fäste och Microsoft har totaltdominans i den offentliga sektorn. Sverige ligger efter resten utav Europa på Open Source marknaden. Så om Apple lyckas växa i Sverige gör de något riktigt bra.

Ja, det är ju bra. Men min poäng är att Apple har mycket mycket att ta igen i Sverige. I Japan har väl Apple rätt stadigt haft ca 5% av hela marknaden? Eller har jag missat något nyligen?
En annan poäng är att med affärer som Macforums AppleStore på Kungsgatan i Göteborg så behöver Apple inga fiender? De mest elementära frågor får "goddag yxskaft" som svar.

Hittills har de hunnit med "Det finns inga PCMCIA-kort för Mac", "Apple ska inte gå över till Intel" och diverse andra fantasifulla svar som får en minimalt medveten kund att springa mot utgången. Skulle inte sånt påverka försäljningen kanske? Jag tror faktiskt det med stor bestämdhet.
Fast med gamla trogna kunder får givetvis macsäljande konkurrenter ta över istället. Det finns ett par tre utmärka ställen i Göteborg att handla Mac på.