Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Samuel K

Samuel K

Medlem
  • Plats Umeå
  • Sysselsättning Läkare
  • Registrerad 2001-05-18
  • Senast aktiv 2017-02-23
  • Antal inlägg 3870

Foruminlägg

De senaste inläggen Samuel K har skrivit i forumet.

Ursprungligen av ace4711:

Hur förhåller er ni andra ateister till fri vilja och ont och gott?

Den eventuella fria viljan är neuropsykologiskt och filosofiskt intressant; ont och gott är förenklingar vi tar till på grund av vår naturliga drift att tolka in avsikter i skeenden. Jag ser dock ingen anledning att blanda in gudar i det hela.

Citat:

Jag tycker att många ateister gör narr av troende personers ovetenskapliga vidskepelse men nästan alla människor (även ateister) agerar baserat på andra ickevetenskapliga "trosuppfatttningar". Så gör jag i alla fall, och det har gett mig en viss ödmjukhet inför andra, som t ex tror på Gud.

Jag tycker absolut att man kan göra narr av vidskepliga uppfattningar, eftersom många av dessa helt enkelt är hysteriskt roliga. Men man bör som alltid uppträda väluppfostrat. Jag skulle exempelvis inte sitta vid matbordet hos en mormonfamilj och vrålskratta åt att deras heliga bok ska ha nedtecknats genom att en dömd bluffmakare satt och tittade i en hatt, eller fördenskull ha avbrutit min framlidne morfar mitt i julevangeliet för att påpeka att det är en självmotsägande rövarhistoria. Religioner ska kunna ifrågasättas precis på samma sätt som exempelvis politiska ideologier, men man bör ha i bakhuvudet att de nästan alltid sitter djupt inpräntade sedan mycket ung ålder och att det därför är stor risk för ömma tår.

Ursprungligen av jhm:

Bland det sista du skrev heter teodicéproblemet, och har diskuterats av troende sedan urminnes tider.

Vilket säger mer om teologin än något annat. Denna akademiserade icke-vetenskap torde rimligen inneha världsrekordet i förklaringar som slår knut på sig själva.

Ursprungligen av Anders Täpp:

Jag gillar inte ordet ateism riktigt. Ateism är väl tro det med men på det motsatta förhållandet.

Ateism är ett ord som folk läser in för mycket i, ungefär som med feminism. Ateism är inget mer än frånvaron av tro på att världen styrs av gudar. Det är ett viktigt inslag i exempelvis sekulär humanism och andra livsåskådningar som inte bygger på påstådda övernaturligheter, men det är inte en tro i sig.

Citat:

Jag känner mig mer bekväm med ordet agnostiker. Den dagen som übersnubben återvänder så kan jag säga "haru sett på fan"... eller ja... man kanske kan välja bättre ord.

Jag gillar inte alls agnosticism. Hela idén om att man som tänkande människa skulle vara totalt oförmögen att ens ha en uppfattning om sannolikheten för gudars existens, eller bedömer den till exakt 50%, är väldigt konstig.

Det är heller inte agnosticism att vara beredd att ändra sin uppfattning ifall man ställs inför övertygande bevis om att gudar finns. Det funkar precis lika bra att basera sin livsåskådning på en bedömning om att det är väldigt osannolikt att gudar styr världen (d.v.s. ateism), och ändra sig ifall det dyker upp bevis på motsatsen.

Ursprungligen av theplague:

Huh, vad är det?

Billigaste 13" MBP har en 2,5 GHz i5-processor, medan den dyrare modellen har en 2,9 GHz i7 om jag inte läst fel. Det är en del skillnad i prestanda mellan dem.

Citat:

Jag jobbar med endel tunga dokument i Illustrator och Photoshop, är inte CPU:n viktig utifrån det?

Hur hjälper SSD mig i detta avseende om du kan förklara kort? Är det just när jag ska öppna och spara dokument den är bättre?

Nog spelar processorn roll för de det är beräkningskapaciteten som utgör flaskhalsen, men så är ofta inte fallet. En mekanisk hårddisk är extremt långsam med moderna mått mätt, och slöar ned hela datorn påtagligt.

Ursprungligen av theplague:

Jag hi-jackar tråden lite även om jag står mellan de två nuvarande 13" MacBook Pro. Samma frågeställning om processor dock.
Jag kör Photoshop och Illustrator, det är väl det tyngsta jag kör, parallellt att man kör en variation(väldigt sällan alla på en gång) av lite "vardagliga" program som iTunes, Firefox, Safari, uTorrrent, Word, Excel etc etc.
Jag kör ju även endel Airport Express och Apple TV streaming.
Sist men inte minst använder jag Traktor när jag dj:ar, men då har jag väldigt få andra program igång.

Duger den billigare varianten för mig (med uppdatering av RAM?) eller finns det stor anledning att gå på den dyrare?

Där står det väl mellan i5 och i7? I så fall finns det en hyfsad prestandavinst i att byta upp sig. Men när det gäller gammaldags MBP är nog det viktigaste för allmänna prestandan att byta upp sig från mekanisk disk till SSD; lägg hellre pengarna på det än processorn om du inte har specifika behov av just CPU-prestanda.

Har haft liknande problem, även då med billiga routrar från andra än Apple. Är ju alltid en bra idé att skaffa en AirPort Extreme, men annars så löser dd-wrt problemet ganska bra. Har funkat för mig iaf.

Ursprungligen av bollman:

Spännande fakta:
När Nokia lanserade Lumia 820 och 920 så sjönk Nokia-aktien.
När Apple lanserade iPhone 5 steg Apples aktie 2%... och Nokias aktie 10%(!)

Låter ganska rimligt. Nokia tjänar mycket mer pengar på licensavgifter än de gör på Lumia. Undrar hur länge det dröjer innan de blir en patent-piñata à la Kodak?

Magic Trackpad såklart

Ursprungligen av ErrkaPetti:

Dramatisk skillnad på batterieffektivitet mellan Beta och GM! Hur är det möjligt?

Så har det väl varit med alla iOS-betor hittills? En del verkar ju tro att de är någon sorts VIP-versioner av iOS, men de finns ju till för att hitta fel och har således en hel massa debug-flaggor och loggning aktiverat. Plus då att det såklart fixats mer än bara ett par buggar vid varje release.

Bara som uppdatering så läser jag massor på min iPad sedan jag bytte upp mig till Retina-skärm. Framför allt kursböcker är så väldigt mycket bättre nu att det snarare är ett nedköp att sätta sig med en pappersbok. Men skönlitteraturen vill jag fortfarande ha i pappersform!

Ursprungligen av GustafMA:

Och ja... den går att dra ut och därmed zooma. Fast bara om den inte är i macro-läge. Vilket den var när jag provade och bestämde mig för att det var tillräckligt med våld och inte gick.

Brukar vara så med äldre zoomar som har macroläge. Generellt så brukar det vara en särskild brännvidd där man kan gå in i macroläget, och där man bara kan fokusera på ett intervall några decimeter bort. Bra nödlösning från en tid då 1,5 meter var en ok närgräns

Lite standardmässigt, men min Haglöfs Corker Large är den bästa ryggsäck jag någonsin haft. Grymt praktisk.

Apropå mitt förra inlägg: Det är en missuppfattning (som ofta hävdas i debatter) att evolution medför att varenda individ bör och måste fortplanta sig. Naturen fungerar inte så.

Det enda våra gener eftersträvar är att spridas vidare, vilket sker på två sätt. Antingen genom att man själv fixar sig avkomma och tar hand om den så den fortplantar sig, eller att man möjliggör för sina släktingar att göra det. För genernas del är det vilket som om man hjälper syskon eller sina egna barn till fortplantning, eftersom bägge har halva genuppsättningen gemensam med en själv.

Ursprungligen av PeeMaN:

Homosexualitet är ytterst onaturligt. Det är meningen att alla arter skall fortplanta sig, vilket man gör med en hona och en hane. Det bör dock understrykas att onaturligt och "fel" inte är synonymer. Det är absolut inget fel på att var homosexuell, men naturligt är det inte.

Du har så kapitalt missuppfattat basal biologi att jag inte ens vet vart jag ska börja.
Som läxa så får du skriva "selektion sker på gruppnivå, inte individnivå" 100 gånger på lämplig svart tavla. Seså!

Ursprungligen av malen:

För mig i det här fallet är 16 GB Ram viktigare än Retina.

Det ena utesluter inte det andra

Förresten, nu när jag haft min ytterligare ett tag, så skulle jag nog vilja påstå att det riktigt stora problemet är att man börjar hata andra skärmar.