Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Samuel K

Samuel K

Medlem
  • Plats Umeå
  • Sysselsättning Läkare
  • Registrerad 2001-05-18
  • Senast aktiv 2017-02-23
  • Antal inlägg 3870

Foruminlägg

De senaste inläggen Samuel K har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Ikebana:

Det är en elak cancerform han har/haft. Min egen morsa gick bort i det där, fasthän Jobs hade väl någon ovanligare typ.

Nja, äpplen och päron. Neuroendokrina tumörer är en helt annan sjukdom än egentlig cancer i bukspottkörteln (med annat ursprung och väldigt mycket bättre prognos). Ganska märkliga saker som ser väldigt fula ut och gärna metastaserar hejvilt, men som även då är synnerligen behandlingsbara med en snittöverlevnad på väl över 10 år.

Det folk missar är att man kan få olika tumörsjukdomar i ett och samma organ, allt från godartade bindvävsknölar till riktigt högmaligna saker, dels eftersom organen ju består av flera olika vävnader och dels för att det finns flera olika gener som kan mutera och bilda tumörer. Särskilt pressen är väldigt bra på att praktiskt taget dödförklara Jobs p.g.a. detta, vilket de gjort regelbundet sedan 2004. Man kan ju tycka att de borde reflektera över det konstiga i att han flera år senare ändå lever och är på benen, men det är kanske att hoppas på för mycket.

Ursprungligen av Jånte:

Misstänker starkt att detta orsakats av kraftigt försämrad hälsa och dålig prognos. Trist!

Men fortfarande är det inget vi vet något om. Det vi vet är att han haft en neuroendokrin tumör och är levertransplanterad - tumören har mycket god prognos, men transplanterade levrar blir lätt ett j-a rackel med ihopärrade gallvägar, illamående och avmagring. Det är alltså inte bara frid och fröjd efteråt som i tv-serierna, en del blir helt enkelt ganska skraltiga, men inte nödvändigtvis någon omedelbar fara om livet. Tvärtom finns det många som hankar sig fram fint på lever nr 2, 3 eller 4 även om de inte är besvärsfria.

Men något som har varit uppenbart ganska länge är ju att han inte har hälsa nog att ha ett VD-jobb. Jag är snarare förvånad att han inte bara åkt med Gulfstream-planet och alla miljarderna till en tropisk ö nånstans, men det verkar som att hans avgång förberetts väldigt länge. Till skillnad från förra gången har han utsett efterträdare själv och byggt upp en organisation som helt saknar motstycke i övriga IT-världen, så jag tror inte att Apple om några år kommer att vara alltför olikt det Apple vi har nu.

Stora skillnaden, tror jag, är att Tim Cook inte kommer att ha en kombinerad roll som VD, guru och förste utskällare av ingenjörer; kan tänka mig att t.ex. Ive eller någon annan produktveteran glider in i de sistnämnda rollerna.

Ursprungligen av PeeMaN:

Det är skönt att hårddisktillverkare ofta har sin egen, längre, garanti. Inga problem att beställa från utlandet med andra ord.

Men Copyswede väntar sig faktiskt att alla utländska näthandlare som levererar till Sverige (ja, alla) ska lägga på avgiften. Lycka till med det, säger jag bara.

Smartphones verkar förresten bli nästa grej som maffiabeskattas: Copyswede vill hämta miljoner från mobilerna - IDG.se

Ursprungligen av Capeman:

Skadad som man är av anatomiföreläsningarna så läste jag in en muskel i din rubrik och blev genast både förvirrad och intresserad.

Haha, känns igen!

Men apropå hela copyswede-grejen: herregud så dumt. Inte för att det är något problem - bara ytterligare en grej man måste köpa utomlands. Det enda är ju att det börjar bli så lite jag betalar svensk moms på, känns lite fel när jag ändå tycker att man ska göra rätt för sig. Men jag vägrar göra det om man samtidigt måste betala avgift till maffian, särskilt som att jag bojkottar dem på alla andra fronter (vpn-konto + netflix, amerikanskt iTunes-konto o.s.v.).

Just ja, glömde en sak. Man kan såklart få iPhones och iPods att komma ihåg uppspelningspositionen på vanlig musik också, som med podcasts och ljudböcker (men utan behöva sortera in musiken under någon av de kategorierna). Inget jag använder eftersom jag inte är något jättefan av vare sig opera (inte i iPhonen iaf!) eller timslång experimentell syntmisshandel, men det är bara att ta upp samma inforuta som jag nämnde tidigare och kryssa i "Kom ihåg position vid uppspelning".

Ursprungligen av zippe8:

Hade ingen aning om att det hade förändrats. När hände detta?

Som sagt, från och med iTunes 8. Efter det blev det möjligt att kategorisera i princip vad som helst som vad som helst Undantagen är att video inte kan sorteras som ljud och vice versa, samt iTunes U (jättebuggigt, saker fastnar eller försvinner, undvik att sortera in saker där just nu).

Ursprungligen av lappen71:

Precis som smurf säger är ljudboken i m4b format kan du spela musik mellan dom gånger du lyssnar på din bok och den kommer ihåg var du lyssnade senast.
Några andra fördelar med m4b formatet är att du kan ställa in hur fort den ska spelas 1/2X,1X eller 2X så fort och att du kan trycka på en knapp så hoppar du tillbaks 30s i boken.

Den behöver faktiskt inte alls vara i m4b för att det där ska fungera, det räcker med att man angett medietypen "ljudbok" som jag skrev lite längre upp. Det är exakt noll skillnad mellan m4b och m4a, det enda är att iTunes sorterar in en m4b som ljudbok vid import. Man behöver alltså inte "byta format" på en ljudbok man redan har iTunes-biblioteket. Funkar såklart även med mp3.

Men en gång i tiden (före iTunes 8) behövde man faktiskt "konvertera" m4a-filer till m4b för att de skulle hamna rätt! Operationen var mycket avancerad - man markerade filen i Finder och bytte a:et mot ett b i filändelsen

Det låter som att problemet är att du importerat dina böcker upphackade i hundratals spår. Det är det enda som funkar om man har en 99-kronors MP3-spelare från Rusta, men iPods/iPhones är inte tänkta att användas så. Tvärtom är de bättre än något annat jag råkat på (lyssnar ganska ofta på ljudböcker), men det hela utgår just från att böckerna inte är en sörja av små klipp.

Innan du trycker på knappen och importerar CD-skivorna så ska du gå in under "Avancerat" -> "Sätt ihop CD-spår" i menyn. Då importeras varje skiva till ett sammanhängande spår (en bok med t.ex. 5 skivor blir då till 5 ljudspår). Sedan, när du importerat spåren ska du markera allihop, ta upp "Visa info" och under fliken "Alternativ" välja ljudbok som medietyp. Då sorteras böckerna in under rätt kategori (så man inte behöver leta upp dem bland all musiken) och uppspelningspositionen sparas.

Det andra problemet har jag inte råkat på själv, men det "ska" inte finnas om spåren är kategoriserade som ljudböcker. Funkar inte det har jag tyvärr inga bra förslag annat än det gamla vanliga, att radera iPhonen och återställa från backup.

Gör man det på iPaden så ska man öppna bokmärkena (ikonen som ser ut som en öppen bok), gå in i mappen "Bokmärkesrad" och sedan peka på "Ändra". Då dyker det upp "handtag" så man kan arrangera om dem med dra & släpp. Konstigt bara att ändringarna inte överfördes från din Mac till iPaden - bugg?

Ursprungligen av planB:

Vi kan börja med att övertyga dem att återinföra expressslot'en på MBP 15". Då är problemet löst. Även om lösningen inte är så elegant.

Eller vänta in en USB3-adapter med Thunderbolt-anslutning

Jag körde också Plex ett bra tag på min halvgamla iMac. Den blev hur varm som helst och det tog evinnerlig tid att ställa in allt så jag blev nöjd, får rejäla desktop linux-vibbar av det hela. Nu har jag en tyst, sval och krångelfri ATV2 (plus iFlicks) i stället, blev ett enormt lyft faktiskt.

Ursprungligen av PeeMaN:

Faktum är ju att vi inte ens vet säkert att någon av dokument-syncs-APIerna kommer bli släppta
Men alltså om det blir så, så kommer man ju förmodligen bara få synca specifika dokument-suffix. Kommer säkert finnas en fin liten del i AppStore-avtalen som reglerar det.

De släpptes väl redan i början av juni? Om jag inte minns fel så ska det finnas det två sätt för utvecklare att implementera iCloud-lagring; key/value-par (för inställningar och andra enkla parametrar) och hela dokument. API:erna är fortfarande inte åtkomliga för andra än de med åtkomst till iCloud-betan, men jag antar att man måste deklarera UTI:er för de dokument man synkar.

Ursprungligen av PeeMaN:

Något som fallit bort HELT från ryktes-floran är vad som kan hända med ipod-lineup.
Visst är det mycket fokus på iPhone5, men det lär ju bli en del uppfräschning även av iPodarna också...

Absolut! Frågan är bara vad som händer med iPod Touch - de (få) rykten som gått har varit att den läggs ned till förmån för en budget-iPhone, får en minimal uppfräschning, utrustas med 3G (men enbart data, som iPad) och/eller kommer ut i vitt.

Ganska spretigt alltså, misstänker att det mesta bara är brus från bloggare med för mycket fantasi. Särskilt det där 3G-ryktet låter väldigt märkligt, dessutom kom det från en holländsk sida som helt saknar track record. Vore klart intressant om nästa "iPod Touch" helt enkelt är en kontraktsbefriad iPhone, men jag misstänker att det bara blir en mini-uppdatering eftersom det finns referenser i iOS 5 som pekar åt det hållet.

iPod Nano sägs få tillbaka kameran, men jag vet inte riktigt vad man ska läsa in i det. Eftersom det är ett gammalt rykte kan det ju lika gärna vara en prototyp som testats, dissats och sedan hamnat på avvägar. Kameran i förra Nanon var inte direkt någon kioskvältare (och jag tror inte det blir bättre med 1,6" skärm!), dessutom vore det inte första gången Apple planerar för kamera men ändrar sig.

Ursprungligen av ;:

Tycker Gruber satte huvudet på spiken:

Citat:

Intel needed Apple to tell them that power consumption is a critical factor — maybe the critical factor — in mobile computing? Where have they been the last five years?

Men jag tycker ingressen är fel på den här. Hela grejen är ju att Intel nu gör precis vad Apple krävde av dem för att fortsätta samarbetet. Apple/Intel-samarbetet var uppenbart hotat, men är det inte nu.

Ursprungligen av gunek:

Bara för att skärmen går ända ut i kanten betyder väl det inte att den måste bli större. Själva telefonen kan väl bli mindre... eller?

Absolut, men i så fall har alla fodraltillverkarna satsat på fel häst. Och de brukar ändå ha någorlunda rätt, i och med att iPhone-rykten (eller, för dem är det väl snarare industrispionage) handlar om miljoninkomster för dem.

Utifrån läckta fodral får MacRumors storleken till 11 x 6 cm med en tjocklek på 6,8 mm. Det är i så fall ungefär 4 mm kortare, 1 mm bredare och 2,5 mm tunnare. Nuvarande skärm är ungefär 5 cm bred.