Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Samuel K

Samuel K

Medlem
  • Plats Umeå
  • Sysselsättning Läkare
  • Registrerad 2001-05-18
  • Senast aktiv 2017-02-23
  • Antal inlägg 3870

Foruminlägg

De senaste inläggen Samuel K har skrivit i forumet.

Haha, lysande! Det är väl egentligen så enkelt som att tidtagaruret sparar tidpunkten då det startades, och bara visar systemets timestamp minus den tiden - i så fall kan den väl fortsätta till 2038 nån gång?

Ursprungligen av bozzz:

Tack för alla svar!

Jo, kan tänka mig öka budgeten men vad får jag då? Hur mkt bättre kan jag få? (säg Max 4500 då ).
Och vad påverkar responstiden förresten?

Responstiden är den tid det tar för en pixel att byta färg, kan mätas på flera olika sätt så det kan bli ganska förvirrande.

Generellt är responstiden bättre på de billiga skärmarna. Det är inte så konstigt som det låter, utan beror bara på att det är en inneboende egenskap hos TN-panelerna som sitter i de skärmarna. Det är också det enda som är bra med dem, i övrigt får man dålig betraktarvinkel och färger som brukar vara ganska uppskruvade (vilket antagligen beror på att de säljs till datorspelande hemanvändare). Är det bara för spel och surf gör det mindre, men ska man pilla med foton så tycker jag absolut man ska ha IPS-panel p.g.a. betraktarvinkeln och färgäktheten.

Har inte mer koll på utbudet än den snabbkoll på Prisjakt jag nyss gjorde, men det verkar som att man får ge 6000 och uppåt för en 27" IPS. Kan vara värt att satsa på en 24" IPS med samma upplösning (finns ganska billiga såna), men är det den fysiska storleken som är viktig blir bästa valet en någorlunda anständig TN.

Ursprungligen av zinned:

Sådär, testat nu...fungerar hur bra som helst här också.

Vad jag tycker om Netflix? Det var det sämsta skit jag har sett...jag har läst att det höjs till skyarna, att det är så otroligt bra och det slår allt men hur fasen kan folk tycka det?!

Inte någon av de nyare blockbusters finns där, inte någon av de nyare serierna, ingenting! Ta populära serier som Game of thrones, Big Bang theory, Falling Skies, True Blood...glöm dem. Filmer då? Inte ens någon av Harry Potter-filmerna är med! Jeez...

Jag tar gärna emot argument för att behålla Netflix men som det känns nu - djuuuuuuuuuuuuupt ner i soptunnan!

Hm, jo, väntar man sig värsta A-listeutbudet så blir man besviken. Skralt med blockbusters och av de (nya) TV-serier som finns saknas i regel de senaste 1-2 säsongerna. Men det är heller inte realistiskt att vänta sig av en obegränsad tjänst för en femtilapp i månaden, blir lite som att sitta på en all you can eat-buffé och klaga på vinutbudet.

Själva grejen är snarare att det är ett jättebibliotek med amerikansk och utländsk film & tv, kopplat till en tjänst som lär sig vad man gillar och presenterar förslag utifrån det. Finns grymt många tv-serier jag upptäckt den vägen, likaså filmer som jag aldrig skulle ha sett annars. Som enda källa till film och serier räcker det inte alls, men det är ändå en höjdartjänst jag inte skulle vilja vara utan.

Jag tror dessutom Netflix kan komma att utvecklas till något ännu intressantare nu när de även producerar eget material - håller tummarna för att det blir mer av det framöver.

eNote Taker är bra om man vill klottra på pdf-handouts.

Kindle, såklart - en av de saker som gör att jag inte längre behöver bära med mig flera kg böcker.
Inkling, är egentligen mer studentanpassat men nuvarande utbudet passar bara första hälften av min utbildning. Inom ett år kommer det att vara fixat med besked, men det är ju så dags då.
ModalityBODY - mest haft nytta av flash cards därifrån.

Valfri FlashCards-app (finns en uppsjö med likartade namn och samma funktion) - bra att kunna göra egna flash cards för att repetera grejer.

Pages, om man får vara så tråkig. Har senaste året gjort varenda seminarieanteckning i Pages, värt massor jämfört med att ha dem på papper som man sedan aldrig har med sig. Nu har jag en mapp för varje termin, fantastiskt bra för alla tillfällen man tänkt "hur var nu det där?"

Numbers har jag använt massor på lab. Väldigt praktiskt att kunna föra in viktiga data direkt i sina kalkylblad i stället för att gå omvägen via papper. Pilla direkt i kalkylbladen är inte jättelyckat i ett touch-gränssnitt, men formulärfunktionen är helt fantastiskt användbar på iPad.

Ursprungligen av JesperA:

Hmm, tror du helt har missförstått vilken antennagate han syftade på då ditt svar inte har något med hans uttalande att göra.

Jag kommenterade på att han föreslog att all radioutrustningen skulle flyttas till toppen, vilket mycket riktigt löser problemet med antennagate samtidigt som man inte introducerar en ny antenn som är känslig för handpositionen. Mitt svar var att det förmodligen inte låter sig göras. Jag tror att det är du som inte förstår vad jag skriver.

Mycket bra tips! Kan verkligen rekommendera Netflix, får en att önska att vettiga video on demand-tjänster i Sverige inte vore science fiction.

Tjänsten är lite dyr bara, VPN-tjänsten jag kör kostar $55/år. Ganska enkelt också att ställa in VPN-uppkopplingen på Macen och sedan skapa ett wifi-nätverk via Internetdelning, men jag skulle ändå inte rekommendera det rakt av till alla. Det här verkar smidigare om man bara är intresserad av att komma åt Netflix.

Ursprungligen av suddgummi:

Om den blir så stor så kanske de gör den lövtunn. Inte tjockare än display+batteri+baksida och flyttar all radioutrustning till toppen för att undvika ännu en antennagate...

Det låter sig tyvärr inte göras på grund av säkerhetspaniken i slutet av 90-talet. Antennerna sätts därför i andra änden, där de täcks av handen. Det finns ännu mindre evidens bakom det nu än det gjorde då, men det är nog ändå inte opinionsmässigt möjligt att ändra.

Ursprungligen av mendezzz:

Finns även utvecklare som säljer bättre på Androidplattformen.
Profit shocker! Android brings home more bacon than iOS for Pocket Legends developer -- Engadget

Även ganska talande att det proklameras med chockrubriker när det händer.

Just ja, såg nu att färgpatronerna räcker 1400 sidor. Det är den svarta som räcker 2200. Och bara för att folk inte ska tro att jag står på HP:s lönelista så har den ju nackdelar också, framför allt att man går från 15-20 ppm till kanske 5 när man kör duplex eftersom pigmentbläck kräver torkpaus. Man kan heller inte använda överstrykningspenna på utskrifterna utan att vänta en stund. Utöver det är jag grymt nöjd.

Det kan jag ju faktiskt göra. PM:a så styr vi upp det

Ursprungligen av CyberPet:

Samuel K, bläckstråle är uteslutet. Har redan två skrivare med bläck, ett jäkla sjå att fylla på med nytt bläck hela tiden. Detta är för text, mycket text, och en del logotyper så laser it is. Men tack ändå!

En patron räcker till 2200 sidor Det är ungefär samma typ som till storformat (jättekanna med pigmentbläck), om du haft att göra med såna. Helt ok alternativ till laser faktiskt, om man har ett mindre kontor. Men en Phaser är aldrig fel!

Ursprungligen av planB:

Fast det skulle jag nog inte riktigt våga göra med någon skrivare, om jag är ärlig.

Flera hundra fördärvade sidor senare så håller jag med Det är inget annat än vilseledande marknadsföring att köra med begrepp som "manuell duplex". Antingen finns det en duplexenhet eller så finns det inte.

Ursprungligen av lensv:

Är det fortfarande utopi att hoppas på möjligheten att ansluta multipla bildskärmar?

Det är faktiskt bara MacBook Air som inte har den möjligheten, dels för att den har en enklare tvåkanalig Thunderbolt-kontroller och dels för att Intel-grafikkretsen inte pallar med mer än så. De andra Macarna befinner sig redan i Utopia

Ursprungligen av Zimmerman:

Kan man inte köra TB med vanliga passiva billiga kablar? Om så är; varför ska man köpa en dyr aktiv kabel med chip? Enlighten me! (jag hittar ingen som helst förklaring på iFixIt eller chiptillverkarens sajter - det verkar vara irrelevant liksom )

Jo...nu hittade jag info...det handlar om speeeed. Hur mycket man vinner på en dyr aktiv kabel framgår icke.

Som andra säkert redan sagt, två anledningar. Den ena är att gränssnittet blir oberoende av vilka kabeltyper som kommer i framtiden. Den andra, och viktigare, är att chippen i vardera änden är kalibrerade för hur den aktuella kabeln förvränger signalen och förstärker utifrån det. I de hastigheter det rör sig om så är det en mer pragmatisk lösning än att gränssnitten i vardera änden ska kunna kompensera för passiva kablar med godtycklig signalkarakteristik (alternativt bara vara kompatibla med ett snävt urval kända kablar). Har för mig att det brukar behövas aktivt över 5 Gbps ungefär.

edit: Jo, 5 Gbps var det. The technology inside Apple's $50 Thunderbolt cable

Ursprungligen av mendezz:

Tittar man på bilderna så ser det inte lätt ut att byta ut kopparkabeln, 8 st små lödningar räknar jag det till

Hm, du kan inte bara löda på en optisk kabel i stället, det funkar inte riktigt så Det går heller inte att ta till lödpennan och skarva in en längre kopparkabel heller, signalförstärkningen blir helt fel då.

Ursprungligen av almar:

Såg nu att det stod där att den bara har stöd för DVI-D och inte DVI-I. Kan det ha nått med saken att göra?

Nej. DVI-I är en DVI med både analog och digital signal, känns igen på att det sitter fyra extrapinnar runt "krysset" i ena änden på kontakten (det är de pinnarna som analoga signalen går i).

Den praktiska skillnaden är alltså bara att du kan koppla på en DVI-till-VGA-adapter (för analog skärm) på en DVI-I. Det finns inga skärmar med DVI-kontakt som kräver DVI-I eftersom det bara vore korkat att köra på analog signal när det finns en digital i samma kabel.

Koppla dator till TV är för övrigt ett av de bästa sätten att snabbt förlora sin mentala hälsa. Jag inbillar mig att TV-apparaternas firmware skapas av utvecklingsteam som består av sadister, psykopater och avhoppade afrikanska diktatorer.