Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Samuel K

Samuel K

Medlem
  • Plats Umeå
  • Sysselsättning Läkare
  • Registrerad 2001-05-18
  • Senast aktiv 2017-02-23
  • Antal inlägg 3870

Foruminlägg

De senaste inläggen Samuel K har skrivit i forumet.

Ursprungligen av Capeman:

Om du däremot ansluter en skärm som inte har Thunderbolt kan du givetvis inte använda en Thunderbolt-disk samtidigt.

Det är väl bara att sätta skärmen sist i kedjan? Förutsatt att disken har en utgående port så den kan kedjekopplas alltså.

Ursprungligen av cubeuser_vol2:

ja retina iPad som presenteras i dag är en bra början! Men retina TV... det blir en sak som till och med SONY kommer att få svårt med...

Fast, det har vi ju redan. Inga större problem att få till pixlar som vid normalt visningsavstånd understiger 1 bågminut, på en pryl som står i andra änden av vardagsrummet.

Citat:

tacka apple för att priset inte sprang i väg trots dessa inom vissa segment branschledande specar. Att man nu dessutom sänker priset på en ipad utan retina... ja de kommer att sälja som smör... Men känns extra kul att just man valde retina vägen över"mera minne och MP vägen". Kvalitet över kvantitet uppfattar jag det som.

Jupp, är nog klokt att behålla gamla iPaden. Det blir väl mer eller mindre en no-brainer att skaffa en iPad då, vilket borde kunna synas på försäljningssiffrorna om ett tag. På konkurrenternas försäljning också, eftersom de fortfarande kämpar med att matcha pris/prestanda på förra årets modell.

Ursprungligen av Leftrustle:

De hittade en praktikant som gjorde om GUI lite grann, men egentligen bara startskärmen. Sen hittade de några tjommar i källaren som de glömt sparka som fick fixa till 1080p-upplösning.

Lätt raljerande men ändå, var detta verkligen en uppdatering värd namnet?

Men, AppleTV är ju i princip bara ett menysystem och videouppspelning. Menyn är uppdaterad och video spelas upp i 1080p; i min bok får jag det till att två av totalt två funktioner uppdaterats. Den har ju inte börjat mala kaffe eller teleportera mindre föremål, men jag vet inte riktigt vad du hade väntat dig.

Jag är fortfarande för nöjd med min ATV2. Kanske blir om jag köper en extra-tv nån gång framöver, men jag känner inget översvallande köpbehov.

Ursprungligen av Arcane02:

Jag hade hoppats på stöd för apps och kanske en browser så att Apple på allvar kunde knuffa "SmartTV" ut från marknaden

Jag skulle inte oroa mig över det, de verkar ju knuffa ut sig själva bara fint.

Ursprungligen av gotfredsen:

möjligt .. men du lyfter en intressant grej och det är ju att Apple är känd .. att ta en sak som andra har floppat med och göra den på ett sätt som blir succé ..

Absolut. Samtidigt är det talande att Apple, som numera står i en klass för sig vad gäller såväl pengareserver som FoU-muskler, fortfarande inte presenterat något inom det fältet. Det är ett ganska bra tecken på att det är ett väldigt svårlöst problem.

Skulle dock själv bli överlycklig om de någon gång presenterade en implementation som verkligen lyckas ge oss känselfeedback som känns äkta, utan stora tekniska begränsningar eller merkostnader - d.v.s. som kan bli något mer än en jättesmal nischprodukt. Men det tror jag som sagt vi får vänta länge på.

Knappast designade för TeslaTouch, nä. Men jag skulle vara likaledes förvånad om inte Apple testat det grundligt. Man får nog snarare se det som ännu ett uttryck för Apples nya gränssnittsestetik.

Problemet med all haptik är att känseln är ett sinne som är mycket svårare att lura. Flera samspelande receptortyper som är känsliga för olika frekvensspann, för att detektera när vi för fingrarna över olika texturer samt signalera hur mycket traktion det blir i huden. För att inte tala om vad som händer från ryggmärg och upp till hjärnbark. Det gör att det behövs väldigt mycket för att få till ett bra haptiskt gränssnitt, vilket gjort att allting hittills floppat. Har haft lite med den där branschen att göra, och TeslaTouch är inte första tekniken som lovat guld och gröna skogar.

Jag säger inte att det också måste floppa, men utifrån de begränsningar som verkar finnas tror jag ändå inte att det kommer att bli en massprodukt än på ett bra tag. För att vara haptik låter det riktigt bra, men det räcker liksom inte.

Ursprungligen av gotfredsen:

möjlig MEN om nu Apple har TeslaTouch som en planerad feature ... då känns det plötsligt vädligt logiskt varför Apple började svänga in på textur temat med läder och andra matrial i sina appar ...

Texturtemat är inget de svängt in på, det har funnits där i väldigt många år. Jobs var ju närmast besatt av att ha textur på gränssnittsytor. De har ändrats på senare år (ful borstad metall har bytts mot fult fejkläder, m.m.), men det bör man nog inte läsa in alltför mycket i.

Ursprungligen av gotfredsen:

förstår din poäng .. mycket möjligt är det så ... men det intressanta med just TeslaTouch är att tekniken inte syns ... dom som äger / håller i en iPad 3 display komponent.. kan inte se om den har TeslaTouch eller inte för det syns inte .. det är det som är poängen ...

Det är faktiskt en bra poäng. Jag är fortfarande skeptisk, men jag ska inte dissa idén. Överlag har det hittills varit omöjligt att fixa ett haptiskt gränssnitt som lurar känseln tillräckligt bra (det är sannolikt vårt mest svår-duperade sinne) utan stora tekniska eftergifter, men det vore helt fantastiskt om någon löst det problemet. Vi får se ikväll!

Ursprungligen av gotfredsen:

Retina känns väll 100% självklart .. frågan är väll om "...and touch" i Appels inbjudan betyder något (TeslaTouch) eller inte ...

Det har förvånnat mig att Apple går ut så tydligt och visar upp produkten rätt upp och ner som dom gjorde i inbjudan ... och vissar i inbjudan att det är en Retina skärm ...

Det får mig att tro att denna ipad

"Has more then just meets the eye"

Som andra redan sagt bättre än jag så är det knappast en iPad 3 som figurerar i bilden, i den mån det ens är en riktig produkt in action (förmodligen är det ett photoshopjobb). De som pillar med inbjudningarna på Apples PR-avdelning sitter långt nere i hierarkin och ges knappast någon åtkomst till prototyperna. Gruber hade en ganska bra utläggning om det i förra veckans Talk Show, men poängen var iaf att Apple inte läcker saker via sina inbjudningsmail.

Jag tror heller inte att vi får några överraskningar hårdvarumässigt eftersom i princip varenda komponent redan läckts. Vilket kommer att leda till sedvanlig stor besvikelse och analytiker som förespår Apples fall (vänta, det har ju redan hänt), precis som vid alla deras andra produktsläpp. Eventuella överraskningar kommer snarare på mjukvarusidan, för de lär ju vilja visa upp något som drar nytta av retina-skärmen.

Ursprungligen av maxcarlgren:

Den trevliga sista procenten på 99mac

Låter klart bättre! Inte lika öppet för kreativa omtolkningar

Ursprungligen av BlackSmp:

Skämt å sido, en aspekt av Iphone är att den också öppnade upp telefonerna för MHz och CPU racet. Innan Iphone har jag inget minne av att det bråkades om CPU prestanda på telefoner.

Fast, egentligen så är det bara indirekt. Det är inte Iphone som öppnade upp, det är Androidtillverkarna som måste kunna differentiera sig mot andra Androidtelefoner och därför slår på stora trumman för CPU prestanda

Precis. Apple driver inte det racet på något annat sätt än att de envisas med att marknadsföra vad man kan göra med produkten, i stället för MHz-tal. En del andra konkurrenter verkar inte ha den möjligheten utan försöker sticka ut genom att göra tvärtom, vilket resulterat i en del katastrofal marknadsföring såsom Toshibas "your wife will love the dual-core NVidia Tegra chipset" (ur tv-reklamen för någon sedan länge glömd iPad-utmanare).

Fast det är värt att poängtera att Apple inte är ensamma om att inte prata råa prestanda, eller ens redovisa vad det sitter för processorer inuti, t.ex. verkar ju Nokia vara inne på samma spår. Är väl som sagt en fråga om differentiering inom Android-segmentet, och där kan man ju förstå att de inte håller fram användarupplevelsen som något säljargument.

Ursprungligen av GustafMA:

Fast det är ju inte 41 MP i någon traditionell bemärkelse utan en smart vidareutveckling av den teknologi Fuji använt ett bra tag i sina exr-sensorer. Fast bra mycket flexiblare, om jag förstår saken rätt. Och bildresultaten verkar ju tala för sig själva.

Borde ju bli tämligen moaréfritt, om inte annat. Hela grejen är väl just att själva bilden alltid blir nedskalad, de där 41 megapixlarna är snarare någon sorts mellanled i bildframställningen.

Vilken sorts skallskada man behöver för att dels ta fram en så ful mobiltelefon, och dels låta den köra Symbian, kan man sedan bara spekulera om. Jag får en känsla av att det involverar ett hårt kakelgolv på någon finsk förlossningsavdelning.

Är det bara jag som tycker att texten "Den sista trevliga procenten på 99mac" (som beskriver Lounge-forumet) kan utläsas på ett ganska osmickrande sätt?

@bollman
Man kan inte bestämma en absolut dödlighet utifrån levererad stråldos annat än när man kommer upp i nivåer som ger direkt skada på viktiga inre organ. Under den nivån är det stokastiskt, så vi vet till exempel att medicinsk radiologi och nuklearmedicin årligen ger en handfull cancerfall hos patienterna. För att hålla risken vid en nivå som är jämförbar med annat vi frivilligt utsätter oss för, sätts gränsvärden som är baserade på ett väldigt solitt statistiskt underlag.

Det finns helt enkelt ingen nivå annat än noll som inte kan ge cancer, men man kommer till sist ner på smått absurda sannolikhetstal som gör att vi bestämt en gräns för vad som är acceptabel risk. Allt handlar om sund riskbedömning, något som många bevisligen har väldigt svårt för i dagens Sverige.

Ursprungligen av bollman:

Man _bedömer_ att en stråldos på 50mSv är ok, men vi utsätts varje år för ca 4mSv. Varför är det ok med 12-13 gånger den dosen utan att det gör skada?

Du missförstod. Gränsvärdet för frivilliga yrkesarbetande är 50 gånger högre än vad allmänheten ofrivilligt får utsättas för. Detta för att vi accepterar en viss risk för kroppsskada vid alla arbeten. Gränsvärdet motsvarar en risknivå som det är ok att utsätta sig för på alla andra jobb.

Ursprungligen av bollman:

Det har inte gått mycket mer än 60 år sen man överhuvudtaget började fundera på det här med radioaktivitet som något farligt och den exakta effekten på längre sikt vet man helt enkelt ganska lite om.

Första rapporterna om strålskada kom på 1890-talet. Både rättsprocessen kring radiumflickorna på sent 20-tal och kändisen Eben Byers bortsmälta underkäke anno ca. 1930 fick definitivt in allmänheten på rätt spår, efter det var det bara kvackarna kvar.

Generellt tar det mellan 10 och 20 år mellan exponering och cancerdebut för alla carcinogener, något längre för t.ex. asbest. Att man inte skulle kunna bedöma risken att bli sjuk av något som introducerades för mer än en mansålder sedan faller också på sin orimlighet; även om vi låtsas att risken skulle ha varit okänd till för 60 år sedan är det ju själva exponeringen och inte funderandet som ger cancer.

Ursprungligen av bollman:

Gränsvärden hit och gränsvärden dit, jag skulle klart vilja påstå att man inte till fullo kan överblicka effekterna av att utsätta sig för strålning.

De är kända och klart överblickbara. Däremot är det aningen svårare att överblicka effekterna av osakligt grundad trygghetspanik.

Ursprungligen av BlackSmp:

Ipod Nano då? Glöm inte denna ruggiga skapelse:)

Haha, hade förträngt den! Herregud vilket missfoster den var.

Ursprungligen av joakimo:

Jag skulle tro att det är viktigare att skydda sig från solen på sommaren än att vistas en kort stund i Pripyat.

Visst är det så. Man kan jämföra med gränsvärdena för joniserande strålning i yrkesverksamhet, som ju också är självvald. Där är gränsen dragen vid en helkroppsdos på 50 mSv under ett enda år alt. 100 mSv under fem på varandra följande år, som ungefär ska motsvara den generella nivå av risk för kroppsskada som man utsätter sig för på vilket jobb som helst.

I själva Pripyat verkar stråldoserna "på gatan" ligga på 1 µSv/timme, som är en nivå man faktiskt kan arbeta i på obestämd tid. Smådjur i närområdet visar dock tecken på att ha utsatts för mer än 50 mSv/dag, och eftersom det är rimligt att anta att de inte iakktar rimliga försiktighetsåtgärder får man räkna det som den absoluta maxdosen. 8 timmar i området ger i så fall en stråldos mellan 8 µSv och 16 mSv, beroende på om man går på gatorna eller kravlar i markvegetationen. Även om det är ett väldigt brett spann får man alltså anstränga sig för att komma upp i en stråldos som överstiger en tarmröntgen.

Ursprungligen av bollman:

Det verkar lite här som att folk helt har glömt bort hur jäkla farligt det här är. Vi talar ju ändå om ett område man bedömt som obeboeligt för överskådlig framtid. Jag menar, är det verkligen så att ni som sitter här och tycker det vore häftigt att åka dit skulle tycka det var lika häftigt när era framtida barn kommer ut missbildade eller att ni får cancer om något år? Det låter otroligt grymt, men är ju faktiskt dagens sanning.

Nej, det är inte sanning, det är dina egna spekulationer. Jag har även svårt att förstå vilken anatomi man skulle ha ifall strålning från inandat damm når testiklar eller äggstockar.