Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ingemar Ragnemalm
  • Plats Linköping
  • Registrerad 2005-06-17
  • Senast aktiv 2017-11-14
  • Antal inlägg 4190

Foruminlägg

De senaste inläggen Ingemar Ragnemalm har skrivit i forumet.

Ursprungligen av dxaren:

FrameMaker.... ooooo..... Respekt!
Ett suveränt verktyg för för t.ex kataloger där det krävs redigt styrd struktur. Gjorde själv knappt någonting med den, men fick ett mycket gott öga till programmet.

Då förstår du varför det kan vara svårt att ta något annat när man gör dokument (böcker) där man verkligen behöver alla de där finesserna hela tiden.

Citat:

WriteNow var busenkel, och -brutalt- snabb. Jag skrev en hel del rapporter (uppemot 100 A4-sidor per rapport) med den.
När det gällde sidlayout kom jag av olika anledningar mest att jobba med Ready-Set-Go, som sanningen att säga inte var särskilt imponerande.

Jag provade bara RSG lite grand, men PageMaker var så mycket bättre för ren layout. (Och naturligtvis är PageMaker och FrameMaker inte alls samma slags program. PM är layout, bra för tidningar och sånt, FM är bokskrivning.)

Citat:

OS 9 använder jag ytterst sparsamt, men startade upp min iMac Bondi Blue häromdagen när jag skulle köra ett gammal elektronik-Cad-program.

Och, på något konstigt sätt gillar jag det gamla OS:et, där man inte behövde bekymra sig om filändelser, där man enkelt kunde fixa lite i programmen med ResEdit och där HyperCard var så snubblande nära att bli webben.... Hade man då kommit på tanken att låta hypercard-buntarna vara åtkomliga externt via nätverket så hade Apple varit webbens skapare....

Det är ju just de där gamla programmen som man har det till, men enkelheten fanns definitivt och det tog tid innan jag fick till arbetsgången i OSX så det är jämförbart. OSX är så klart stabilare, men OS9 med minnesskydd hade inte varit speciellt tråkigt.

Att HyperCard hade kunnat bli "surfverktyg" hade jag inte tänkt på men det stämmer ju. Då hade vi tagit en helt annan väg. Dagens webläsare startade ju med enkla textflöden och allt annat är påhakat som eftertanke.

Ursprungligen av dxaren:

Vilka ordbehandlare fastnade du för?
Writenow var i all sin enkelhet riktigt trevlig att jobba med! Skrev flera tyngre dokument med den lilla skönheten!

FrameMaker är det som gäller, och "tyngre dokument" räknas här som 200 sidor eller mer.

Ingenting som jag testat kommer i närheten. Hanterar böcker på flera kapitel, korsreferenser med alla möjliga format, vettig hantering av layouter på olika mallsidor, matematiska formler, figurredigering direkt i programmet, automatisk omnumrering av allt möjligt (stycken, bildtexter, referenser). Jag tycker inte min lista med krav är omöjlig men inte ens de program för OSX som påstår sig vara avancerade klarar ens de enklaste baskrav.

WriteNow minns jag, men inte kunde den speciellt mycket? Det var väl mest en MacWrite men väldigt snabb? (Som jag minns den fick den en 8 MHz ur-Mac att kännas snabbare än de vassaste Intel-Macar känns idag.)

Senast redigerat 2012-02-21 23:10
Ursprungligen av torin:

Får väl göra det. Men återvinnare som jag är så tycker jag att det är synd att behövka kasta den gamla G3an.

Inte behöver du det. Det finns massor av gamla hårddiskar som du kan stoppa i den. Hittar du en på 40-120 GB nånstans så är det ju perfekt. Allt över 4 GB duger. Och användbar är den dessutom,

Jag har en G3 ungefär som din (grå desktop, 266 MHz), hade på den senast i helgen för att köra Tomb Raider 2. Jag har USB-kort i den så det går att flytta filer. Det borde till och med gå att få FireWire i den om man hittar rätt kort.

Senast var i fredags. Jag körde lite filkonverteringar på min Pismo, bootad i OS9. Men det var inte så länge. Senast jag körde lite mer tid i OS9 var i januari, uppdaterade en av mina böcker. Böcker kan man bara skriva i OS9 för det finns inga ordbehandlare värda namnet till OSX. Jag har letat en hel del, testat, kommit över licenser till flera program (Pages, Mellel och annat skräp) som lovade runt men höll tunt. Så tyngre ordbehandling stannar i OS9.

Jag har köpt flera tredjepartare, både till Pismo och MacBook.

De flesta är bra. Jag har råkat ut för två dåliga Pismobatterier (de funkar nog men anser sig aldrig vara laddade, irriterande) och ett dåligt MacBook (dålig passform). Alla dåliga kom från eBay. Ett köp från någon av de svenska tredjepartssäljarna (vilken minns jag inte) blev lite dyrare men alldeles utmärkt.

Ursprungligen av ibish:

Bra bundle... enda nackdelen med bundles är att jag inte vill köpa saker utanför App Store längre.

Varför det? Är alternativen dömda, vågar folk inte lita på väletablerade kanaler längre eller är det så besvärligt att installera själv?

Apple själva visar ju vägen med buggiga installerare av Xcode på developer.apple.com (man måste gå genom AppStore för att det skall funka) men det är Apple. Jag tycker att MacHeist, MacUpdate med flera känns alldeles utmärkta att köpa från.

För att fråga samma sak som många i dessa kommentarer: Är den där verklig eller ett skämt? Den syns inte på Sigmas tyska hemsida i alla fall. Bortplockad för att det var en hopplös idé eller har den aldrig funnits?

Ursprungligen av Erik.dv:

Finns verkligen kompaktkameror som är formatet av en iPhone men tar bilder som en 5D / 7D / D4 / D800?

I think not. Men, möjligen att kompakt-segmentet blivit så bra för vissa att man ser systemkameran som överflödig.

Det vore naivt att tro att en liten kompaktkamera kan slå en systemkamera på fingrarna, men det finns ett tydligt segment med "semiproffs-kompakter" som S95, LX5 mfl, och det är fickvänligt, ljusstarkt och ger bra bilder. En S95 är inte långt från en iPhone i storlek och det objektivet är betydligt närmare systemkameran än en iPhone. Ricohs GR-serie är inte att räkna bort i sammanhanget. Och så finns ju Fujis X100, testbilderna jag sett är otroligt bra för en kompakt. Den kostar som två billiga systemkameror, kan det finnas en anledning?

Min slutsats är i alla fall att kompaktkamerorna är klart intressanta, de har en nisch, nu som förr.

Jag kör med en Canon S95 samt min lite äldre Fuji F31fd som reserv, och ingen mobil har skuggan av en chans mot dem. Och ingen systemkamera är i närheten av deras fickvänlighet. Nischen finns definitivt kvar. Vissa mobiler har ju riktiga kameror (dvs kamera med mobil i stället för mobil med kamera, i stil med vad GustavMA sade ovan), men de verkar vara ovanliga, så vitt jag ser har mobilerna oftast eländiga knappnålskameror.

Det är helt sant att det är elegant att mobilkameror kan langa iväg bilder direkt till E-postlådor och till och med webbsidor (även om det sista har enorm potential för missbruk) men det är mest en fråga om att bygga in WiFi i kompaktkamerorna.

Med en kompaktkamera i fickan som är liten som en mobil men tar bilder som en systemkamera så är det inte kompaktkameran som är död, jag tycker både mobilkameran och systemkameran är hopplösa fall som jag inte har något skäl att bry mig om.

Äsch, glöm det, det ser ut som om -lstdc++ duger bra.

För att vara exakt så får jag det här felet:

bld: library not found for -lstdc++-static

Så det finns tydligen inte längre?

Fram till 10.6 kunde man kompilera både C och C++ med GCC, och sedan länka med "-shared-libgcc -lstdc++-static" för C++-kod. I 10.7 fungerar inte det längre. Vad heter det numera?

Jag vet att jag kan använda G++ i stället men det blir enklare om jag använder samma kompilatoringång för båda språken.

Ursprungligen av suddgummi:

Tänk på att Spotify inte längre stödjer PPC-arkitekturen (du får hämta en äldre version) och Flash/HTML5 fungerar sådär (däribland Youtube)… Har man inget behov av flashsidorna tycker jag det går bra att surfa på mina gamla PPC-datorer.

Över huvud taget så börjar det bli jobbigt att ha PPC-datorer. Man måste se upp med uppdateringar, backupa innan man uppdaterar, för risken finns att man får en "uppdatering" som gör att programmet helt slutar fungera. Det är ju egentligen fel men det händer och det är så lagom kul. (Jag har fått program förstörda genom "rekommenderade uppgraderingar", och ingen nedgraderingsmöjlighet fanns!)

Var det inte för det så skulle en G4 räcka till väldigt mycket, utom Flash. Dåliga Flashfilmer kan knäcka även de snabbaste maskiner. Men alla vanliga program som inte är on-line och stödjer PPC rullar på fint på en G4.

Kreativitet i kubik nästa helg: Då är det Global Game Jam, spelkonstruktionshelg. Vi kör en egen avdelning i Linköping. Gissa om jag tänker dra dit ett par Macar att jobba med?

Global Game Jam
LiU Game Jam
LiU Game Jam på GGJ

Planeras även i Göteborg, Malmö och Skövde.

MacGameStore har ett spelpaket för 20 dollar. Här är innehållet med normalpriser (i vissa fall redan rabatterade av julrean):

Trine $9.95
The Tiny Bang Story $4.95
TRAUMA $6.99
Cities in Motion $19.95
Roads of Rome 2 $4.99
Jewel Quest Mysteries: The Seventh Gate $6.99
Glowfish $6.99
OIO $6.99
Puzzler World $6.99
The Secret of Monkey Island: Special Edition $9.99

Trine är fint, men det har gått i Humble Bundles, liksom Trauma (vilket är rätt obegripligt). Cities In Motion verkar riktigt trevligt om man har en Mac som orkar med det. Fast det är konstigt, jag körde demot och grafiken kändes inte så långsam, men svarstiderna var hemska, på musrörelser i synnerhet. Roads of Rome verkar hyfsat. Jewel Quest är ännu ett spel där man skall hitta prylar i en bild (med en seg och ointressant bakgrundshistoria, igen), trist. OIO är en rätt trevlig plattformare men sövande långsamt. Glowfish är riktigt trevligt. Och så har vi ju Monkey Island, helt underbart. Fast det är billigt, och ännu billigare på App Store.

Så om man har en maskin som klarar Cities In Motion, och inte redan har Trine och Monkey Island, då börjar det likna något. Allt jag själv vill ha från paketet som jag inte redan har är Glowfish, och det blir billigare separat.