Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
Ingvar Karlsson
  • Registrerad 2002-01-02
  • Senast aktiv 2008-10-21
  • Antal inlägg 17

Foruminlägg

De senaste inläggen Ingvar Karlsson har skrivit i forumet.

Om det är en senare version av Novell (6 o uppåt) så krävs att AFPTCP är påslaget på Novellservern. Det är tjänsten för att macar ska kunna kommunicera med servern över TCP/IP. För att sen koppla upp dig mot servern så går du i Finder till menyn Gå - Koppla till server. Skriv in serverns ip-adress eller namn. Ex. 192.168.0.10 eller afp://novellserver. (Man kan även skriva in afp://servernamn/ip-adress i en webläsare.
Du blir sen tillfrågad om anv. namn och lösen. Sen är du inne och kan välja vilka volymer du vill montera på skrivbordet.
Det behövs alltså inte köpas till ngn programvara till varekn server eller OS X klienten (om man bara har en relativt fräsch Novell server).

IR.....????? Har ni funderat på Ethernetkabel? 200 gånger snabbare och mycket enklare och driftsäkrare. Min erfarenhet av IR och fildelning, skrivarkommunikation etc..... IT SUX!!!! Minsta hinder mellan datorerna eller felvinkling dyker förbindelsen.

Jag undrar om nån mer än jag planerar att åka till Paris i september. I så fall, kan nån tipsa om var "Mac-folket" brukar/kommer att bo eller om nåt annat schyst hotell.

Någon IPX klient lär knappast komma för OSX... Novell kommer säkert snart att helt gå ifrån IPX för att bara ha IP som kommunikationsprotokoll och det är väl bara bra. Det ni ska se till att ha på Novellservern är produkten Native File Access. Vet inte vad ni har för Novellversion, men vi använder Novell 6 (senaste), där ingår Native File Access (NFA finns också som en tilläggsprodukt för Novell 5.1). Från en Mac loggar man in med AFP via TCP/IP. Alltså samma sak som en Appleshare server med TCP/IP. I Classic loggar man in via Väljaren och får sen knappa in IP:nr/URL till servern, eller browsa efter servern via Nätverksnavigation. I OSX via Gå, Anslut till server. Mycket enkelt!
I NFA ingår förutom Apple Filing Protocol för Macintosh (AFP) också Network File System (NFS) för UNIX och Common Internet File System (CIFS) för att logga in via vanlig Windowsklient.

Finns ju t.ex SoftGSM (USB-kabel och programvara) som fungerar utmärkt, fast jag vet inte om det blir "GPRS-fart".
Produkten görs i Solna av ett företag som heter Micro Systemation, så du kan väl ringa dem och fråga.

Jag har BBB och har aldrig haft problem med DHCP - varken OSX 10.1.4 direkt med kabel till n/v-uttaget eller via AirPort. Har heller aldrig angett något ID.
Däremot fick jag stora problem en gång när jag försökte kapa åt mig 6 ipnummer. Då blev "min" port i switchen blockerad! Men det löste sig efter samtal med supporten som gjorde nån typ av reset. Tycker de har helt OK Mac kunskaper, de är inga "gurus", men det är de inte på Windows heller. Däremot så har deras övervakningsprogram lite "buggar", en av supportkillarna berättade att min OSX syntes som en Win98 - vicken förolämpning!!!

En liten "kom-ihåg-grej".....
Når ni installerar Jaguar på "slotloading" iMac, se till att installera senaste firmwareuppgradering!
Den måste göras i Classic OS innan OS X installeras. Hemska saker händer om man inte gör det, skärmen dör, datorn dör.... Man vill bara gråta... Så glöm inte!

Daniel... Verkar konstigt att det ska kosta så mycket på en så stor installation. De flesta stora Novell installationer brukar ha köpt "Upgrade Protection" (korkat om man inte har tycker jag personligen) och då brukar tilläggsprogram, uppdateringar etc. inte kosta något .
Tror inte du ska hoppas för mycket på en IPX-klient eftersom Novell (och alla andra Apple, MS m.fl) nog vill standardisera runt IP.
Det finns ju även alternativa sätt att nå Novellservern, ex. FTP. Men det krävs ju att din systemadministratör drar igång FTP-delen av Novellservern....

Vi använder Novell 6, där ingår Native File Access (NFA finns också som en tilläggsprodukt för Novell 5.1). Från en Mac loggar man in med AFP via TCP/IP. Alltså samma sak som en Appleshare server med TCP/IP. I Classic loggar man in via Väljaren och får sen knappa in IP:nr/URL till servern, eller browsa efter servern via Nätverksnavigation. I OSX via Gå, Anslut till server. Mycket enkelt!
I NFA ingår förutom Apple Filing Protocol för Macintosh (AFP) också Network File System (NFS) för UNIX och Common Internet File System (CIFS) för att logga in via vanlig Windowsklient.

Nu hänger ju allt ihop med vad för program man ska köra på datorn ifråga...
Kan tänka mig att på en "utbildnings-Mac" så har man program av typen Photoshop, PageMaker, Illustrator, Dreamweaver/GoLive etc.... Då är OSX på 233 mhz Mac ingen höjdare!!!!
Ska man däremot bara använda Office, surfa, maila och andra "inte alltför tunga applikationer", så går det faktiskt hyfsat med OSX på 233:a, se bara till att ha minst 192 RAM. 128 RAM räcker inte - blir så slött, så slött....

Om jag inte har helt fel så måste du först se till att installera samma OSX version som den du ska återskapa. Alltså - om du vill återskapa system OSX 10.2.3 måste du först installera 10.2, uppdatera till 10.2.3 och installera Retrospect. Sen kan du återskapa.

Fick svar från Microsoft idag om problem med att logga in/tappad kommunikation på MSN från Mac.
"We´ve confirmed the problem you described to the Technical Support Staff and are currently evaluating it."
De erkänner alltså att det är ett problem!

Har ni testat idag?
Både när jag testat och min dotter försökt logga in (och även hennes kompisar som har Mac) så har det nu idag (och de senaste dagarna) varit dessa problem.
Nån mer här som använder MSN måste ju haft samma problem......

Ett problem med messenger som jag försöker hjälpa min dotter med (jo, det är sant - använder inte eländet själv).
Messenger Version 3.0 (samma problem även med Proteus):
Tar en hiskelig tid (flera minuter och flera försök) att kunna logga in på MSN. Testar man samtidigt med en Windowsdator går det utan problem - pang bara, så är man inne!
Problemet är inte relaterat till nätverk, internetoperatör el. dyl. för jag har testat på massor av olika ställen - samma problem, oberoende av användare och typ av konto (testat både hotmail.com och "äkta" passport). Har installerat om och slängt inställningar flera gånger.
Misstänker att problemet helt enkelt är att Mac klienten är instabil, kass eller att MSN servrarna har instabila, kassa funktioner för att hantera inloggning från Mac-klienten.
Nån som haft liknande problem????

Har nån testat Apple Remote Desktop?
Och i så fall, några kommentarer, råd el. dyl..... Speciellt intresserad av funktioner som att "skjuta ut" hel HDD image, programinstallationer och uppgraderingar etc.