Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
John A

John A

Medlem
  • Namn John Andreasson
  • Registrerad 2013-05-19
  • Senast aktiv 2014-10-16
  • Antal inlägg 296

Foruminlägg

De senaste inläggen John A har skrivit i forumet.

Man kan inte förhindra den här typen av intrång, men man kan förebygga dem. En god grundprincip är att vara helt öppen och transparent så att utomstående tillåts granska på detaljnivå. Exempelvis hade Adobe kunnat utveckla det uppenbarligen sårbara systemet gemensamt under en fri programvarulicens, exempelvis AGPLv3+. Möjligheten finns då att andra hade upptäckt bristerna i tid, exempelvis för att man som eventuell kund ville få insyn eller för att man ville sätta upp ett liknande system; vilket hade kunnat ge Adobe möjlighet att sätta in åtgärder i tid.

Ursprungligen av Mija:

Så har det varit länge, det brukar inte gå att installera en tidigare version av OS X än den som maskinen levererades med.

Vilket det oftast finns tekniska anledningar för. Äldre OS X har inte drivrutiner för nya Macar. Det är inget konstigt. Men tänkt dig exempelvis att du kör 10.8 och uppgraderar till 10.9 men sedan vill nedgradera. Kanske programvara du behöver inte fungerar med det nya systemet, eller att utseendet har förändrats radikalt och att du helt enkelt inte vill använda det än. Det jag sa var att om Apple gjorde likadant som på iOS så skulle de aktivt hindra dig från att backa till 10.8, trots att maskinen kan köra det.

Ursprungligen av beh:

Det är faktiskt inte fivilligt att låta bli att uppdatera efter att Apple slutade signera SHSH blobbarna för iOS 6. Har man ingen backup finns det ingen chans att lägga in OS 6 vid en restore (som ju är nödvändigt att kunna utföra, tex. om telefonen byter ägare).

Jag är övertygad om att det är just sådana här saker som får allt fler att förstå problemen och riskerna med att förlita sig på nedlåst hårdvara som den Apple säljer och att det i längden kommer att leda till lagstiftning om Apple (och andra) inte ändrar sitt beteende.

Låt istället användaren göra vad den vill med sin hårdvara. Det finns ingen teknisk anledning för Apple att aktivt förhindra användare från att "nedgradera" till iOS 6 med signerade SHSH-blobbar. Tänk er ramaskrien som skulle höras om man inte fick tillåtelse av Apple att nedgradera från en version av OS X till en tidigare på sin Mac, eller kanske ett bättre exempel vore från Windows 8 till Windows 7. Eller om Apple inte tillät och aktivt förhindrade att man installerade Linux på sin Mac. Men detta tas som självklart på iPhone och andra datorer som för att undvika detta marknadsförs som "telefoner."

Men det är bra att Apple rör om lite i grytan. Jag väljer att tänka positivt. Jag ser fram emot en framtid där jag kan köpa en iPhone och sedan ha friheten att välja att köra iOS, inte att vara tvingad till det.

Ursprungligen av zinned:

Se där, ingen kul läsning.

Tvärtom väldigt bra läsning. Det är alltid bättre att hitta såbarheter så tidigt som möjligt för att det ska finnas möjligheter att åtgärda dem och minimera riskerna. Alternativet är att "bovarna" hittar dem först och det är inte bättre.

Verkar vara fler som testar Touch ID. Det pågår en tävlig för att se vem som knäcker det först. Inget definitivt än dock.

http://istouchidhackedyet.com

Ursprungligen av Mymac4ever:

Att börja gnälla på att Apple inte har funktioner som passar hjälper knappast o dessutom är det inte nödvändigtvis Apples fel heller att du inte enkelt kan importera en mailad mp3-fil till itunes i din telefon. Det finns ju faktiskt nåt som heter "rättigheter" o en mängd regler som har hand om dessa o som i sin tur begränsar vad vi alla kan och får göra i program.

Att det sedan handlar om en mp3 som din dotter gjort o inte nåt från tex Paul Simon, hör inte till saken då regelverket reglerar funktioner kring vad man kan o får göra med vissa filer.

Det här förstod jag inte. Menar du att Apple inte får implementera funktionen "spara fil från mail- till musikprogrammet?"

Ursprungligen av pesc:

Du är en "teknikapologist".
Du ursäktar en brist med en teknologisk förklaring, som om det skulle vara en giltig orsak.
Varför ska ssh förlora en session bara för att TCP/IP-förbindelsen stängs ner?
Jo, för att LATA PROGRAMMERARE försöker PORTA program designade efter hur datorer fungerade förr. Utan att tänka igenom vilken uppgift det var som ssh egentligen ska lösa och göra något bättre.

Absolut. Därför håller mosh på att bli ett fungerande alternativ byggt för den situationen.

Ursprungligen av pesc:

Undrar du över begreppet "teknikapologist" så rekommenderar jag boken "The Inmates Are Running the Asylum" av Alan Cooper.
Om varför data-teknologer så ofta suger vid produktdesign.
http://www.amazon.com/The-Inmates-Are-Running...

Tack. Den ser intressant ut.

Ursprungligen av lappen71:

Oj det låter som att iOS är oanvändbart!!

Det är inte oanvändbart men det kan förbättras.

Ursprungligen av lappen71:

Har du felanmält detta till Apple?

Jag har lämmnat ett förslag om det i Apples buggrapporteringssystem Radar.

Ursprungligen av lappen71:

Ett steg i riktning att förbättra den multitasking som iOS redan har men ändå bibehålla batterilivslängden.

Tack. Det låter som att den bild jag fick tidigare var korrekt.

Ursprungligen av lappen71:

Som jag inte vet något alls och du har inte presenterat några specar på batteritid.

Det var därför jag skrev att det körde på hårdvara motsvarande iPhone 3GS.

Ursprungligen av lappen71:

Så det exemplet är ganska så irrelevant och ointressant eftersom det inte finns längre heller.

Det finns i form av Sailfish OS som är baserat på vad som var Maemo. Programvaran finns redan och första hårdvaran som kör det kommer ut i handeln senare i höst, så det är i högsta grad relevant. Men utöver det så är det ett relevant exempel på frågan som jag ville besvara, att riktig multitasking på mobildatorer går att genomföra därför att det finns exempel på de som har gjort det.

Ursprungligen av lappen71:

Sen vad ssh har med multitasking förstår jag inte heller och är väldigt ointressant för merparten av användare.

När du byter mellan program så tappar du ditt ssh-koppel. Det är praktiskt att kunna bevara det medan du gör något annat. Samma sak gäller naturligtvis även andra liknande program inom samma kategori.

Ursprungligen av lappen71:

Om du inte visste det så är det en helt del förändringar angående multitasking i iOS 7
http://www.imore.com/ios-7-preview-multitaski...

Jag har hört talas om det men jag har ännu inte full koll på exakt vad det innebär. Intrycket som jag fick efter att ha läst Apples executive summary efter WWDC var att de har utökat mängden användningsområden där multitasking kan användas.

Ursprungligen av lappen71:

Ok så vad säger att multitasking till datorer kommer fungera på telefoner med sin begränsade batterikapacitet?

Det var ju därför som jag gav ett exempel där det fungerade. Maemo var ett mobilos som såldes så sent som 2009 på mobildatorer motsvarande iPhone 3GS, med riktig multitasking och som ändå kunde tillhandahålla bra batterikapacitet.

Ursprungligen av lappen71:

För som det är nu med iOS så har du mulittasking på dom program som frågar efter det.
Som tex Runkeeper,Moves,navigationsprogram,musikappar så vad är det som skulle göra en sådan skillnad med äkta multitasking?

Den direkta fördelen skulle vara att man slipper vänta på att Apple ska acceptera att något visst typ av program ska få använda det. Jag gav tidigare i tråden ett exempel på ssh-klient där det skulle vara användbart men som ännu inte är tillåtet enligt Apple.

Ursprungligen av lappen71:

Som exempel hur dåligt det kan var med den multitasking till Android är arbetskamrater som skriker ut sin ilska över att dom glömt att stänga av något program så batteriet dragits ur.
Jag vill inte ha ett OS där jag själv måste övervaka vilka program som ligger i bakgrunden och stjäl ström.

Med tanke på att Maemo hade fungerande multitasking 2009 så är det om något i så fall bara ett exempel på att Android är ett undermåligt operativsystem. Tipsa dina arbetskamrater att ta en extra koll på Jolla när de kommer ut med hårdvara senare i höst då detta är en av de saker som de har tagit med sig från Maemo.

Ursprungligen av lappen71:

Men för klarheten skull förklara vad det är för skillnad på iOS mulittasking och Andorids mulittasking John A

Jag använder inte Android och har inget större intresse i det. Jag har därför inte särskilt bra koll på hur just det fungerar.

Men om du vill ha ett exempel så tycket jag att du ska titta på Maemo. Det hade riktig multitasking redan 2009. Jolla som kommer att lansera sin första produkt senare i höst baserar sitt operativsystem Sailfish OS på det och det kommer också ha samma multitasking. Det fungerar mer eller mindre som multitasking på vanliga datorer.

Det här hade man inte räknat med. Bra jobbat Apple.

Nu hoppas vi bara på nästa steg; att utvecklarna kan distribuera vilka versioner de vill som användaren kan välja mellan, helst även med möjlighet till storskalig distribution utanför App Store.

Jag känner igen den här diskussionen från slutet på 90-talet. "Mac OS behöver inte riktig multitasking?" "Vill du få Mac OS att bli som Windows NT?" Jag kommer ihåg den enorma skepsisen mot Mac OS X. Det skulle bara göra allt så mycket krångligare och förstöra Mac OS enkelhet. Mac OS var redan perfekt, eller åtminstone tillräckligt bra för majoriteten av användarna. Det behövde inte förbättras.

Om du vill spela den i musikappen så får du nog ta den till en dator och synka med iTunes. Så vitt jag vet finns det inget annat sätt.

Ursprungligen av reboot81:

Enklast vore en delad Dropboxmapp.

Enklast vore om iOS var generös nog att tillåta användaren att skriva till filsystemet mellan appar. Men har hört från flera källor att det här är bättre för att inte göra systemet för komplicerat och svårt att använda.

Ursprungligen av pesc:

Jag tycker frågorna med filhantering, multitasking, etc är lite som när Apple lanserade första Macen. Tangentbordet hade inga piltangenter. De hade tagits bort. För att det skulle vara JOBBIGT att porta gamla program (t.ex. ordbehandlare) där man pilade omkring en cursor med piltangenter i menyer och texter. För att man skulle TVINGAS tänka nytt. Och SKRIVA OM program så de fungerade bra. För att inte LATA PROGRAMMERARE skulle porta gamla DOS-program och användarna av Mac skulle tvingas köra viktiga program i "DOS-läge" och tycka det var normalt.

Det var en himla massa gnäll på musen och på GUI på den tiden från "riktiga datoranvändare". Jag var med.
Och det blev en revolution. Och de "riktiga datoranvändarna" fattade sist av alla.

Det här håller jag helt och hållet med dig om. Jag är ännu inte helt övertygad om att det är precis samma sak vi ser just nu, men jag inser att det är möjligt och ska ha det i åtanke.

Ursprungligen av pesc:

Tablets som fungerar som datorer gjorde förr (typ Win XP eller desktop Linux) har ju funnits i över ett decennium. De var ingen succé. Men du kan köpa en om du vill ha en. Det är OK. Vi gillar dig ändå bara du inte idiotförklarar mig som gillar min iPad.

Om jag har skrivit det så ber jag naturligtvis om ursäkt. Det har inte varit min mening att ge det intrycket.