Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.

synthesizers.com -analog modulsynth

Tråden skapades och har fått 314 svar. Det senaste inlägget skrevs .

Inkallad av PF för att höja stämningen höjer jag till att börja med min stämma och berättar om mitt senaste tillskott i studiodjungeln. Eller djungel och djungel -just nu ekar mitt lilla lekhörn ganska tomt... I väntan på -ett fetsystem från synthesizers.com!!!

Men vi börjar lite mer från början:
För lite över två år sen såg jag som ganska färsk synthnisse en länk till www.synthesizers.com och tänkte väl som många andra "Wow, en sån skulle man ha! Men då får man väl sälja diverse släktingar och kroppsdelar..." Sen dess har jag tittat in lite då och då på sidan och blivit mer och mer intresserad. Men iom att jag tyckt/trott att det varit för dyrt har jag köpt andra grejer istället. Bland annat ett Doepfer A100 system. Iom det var det kört... Har man en gång börjat patcha modularsynthar är man fast! Det blir som en drog -det är det absolut mest omedelbara sättet att använda en synth. För att inte nämna roligaste och mest inspirerande, men det kan vara upp till personlig smak.

Anyway och anyhow, spolar framåt till början av nuvarande år och min insikt i att nu får det vara slut med en massa förpatchade ihopkopplade maskiner -nu är det dags att dumpa dem och lägga pengarna på diskreta moduler. Efter lite kontemplation föll valet på .com. Varför?

*Pris, lika billiga eller billigare moduler än Doepfer
*Utseende -inget klår looken på den här manicken!
*Modulurval, det finns alla grundläggande, vissa nyskapande och lite extra smått och gott.

Så glad i hågen krängde jag iväg en del saker ur min studiofauna men behöll de mer kära ägodelarna. Fick möjlighet att byta en pryl mot en TB303 också och kunde inte motstå för en sån har jag längtat efter sen jag sålde min förra (f ö min första synth). Fick ihop en hyfsad summa och började planera mitt system, la till lite saker jag inte räknat med men som jag behövde ha. Åkte på en ganska fet summa i frakt och bantade paketet en del men lyckades ändå bibehålla en bra grund att starta på. Det fina med modularer är ju att de bara är att bygga på allteftersom andan faller på, försök det med en andromeda du! Minnen, polyfoni och midi -phö!
Iväg med beställningen så, en kvart senare bekräftelse och efter att jag bekräftat att ja, jag vill verkligen köpa en snorfet elektronisk modulär synth så var hjulet i rullning. Nu var det bara att vänta. Synthesizers.com har en fenomenal tjänst där de satt upp en webcamera i sin finaltest/assembly area så att man kan se på medans ens synth byggs. Som att vara femåring på julafton och klämma på paket under granen, som att kolla på mat som blir klar i ugnen när man inte ätit på hela dan, som att kolla på ölen som hälls upp på puben! Ganska dålig tjänst det där när allt kommer omkring. Värre suktning kan det knappast bli Needless to say höll jag noga utkik och en dag stod den där, till att börja med ett tomt valnötskabinett med en liten skylt på där man nätt och jämt kunde läsa "NIKLAS". Väntan blev ännu värre, jag har sparat bilder från utvecklingen med namn som "tomt kabinett", "några moduler", "massor av moduler", "klaaaaaar!!!" och "men skicka den nån gång då".

Så igår, måndag 10/3 2003 får jag mail från Margo Arrick:
"Just wanted to let you know that your synthesizer has been shipped"
I skrivande stund står den i Stockholm hos klåfingriga tullare och väntar på att bli skickad -slutet på min väntan börjar närma sig och mitt enda kvarvarande bekymmer är: hur ska jag få hem den? Min bil pallar inte ett paket på 60*60*160 och jag lär inte ensam hala 95 panner paket uppför alla trapporna till min lägenhet! Men det är kära bekymmer

Fortsättning följer!

/Niklas W

relevanta länkar:
www.synthesizers.com
www.synthesizers.com/webcam.html

Vad är väl en bal på slottet?

Nä förresten, jag gläder mej för din skull istället

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2003-03-13 09:19

Ett härligt inlägg! Vilken geist!

Ska bli kul att höra dig berätta mer, läckert med stenhårt modulsystem. Analogue Networks importerar alltså inte dessa grejer?

Uppdatering:
Synthen kommer imorron fredag!
Fraktfirman tullar ut den åt mig och levererar den till min dörr någon gång under dagen! Föga förvånande tar jag ledigt större delen av dagen och kvällen idag lär gå åt till ommöblering för att få plats med aset

En vanlig fråga är, vad kostar hela kalaset?
Tänker jag inte berätta

Men så här räknar du ut vad din drömsynth skulle kosta:

*Slå ihop priset på alla moduler du vill ha.
*Kolla noga upp powermodulerna och lägg till dem i priset.
*Lägg till kablar för ett par hundra dollar (det går åt, tro mig) i olika längder.
*Glöm inte eventuella tomma paneler för utfyllnad, även om det känns onödigt så är det bra mycket snyggare än gapande hål.
*Kom även ihåg att det finns modulplatser på baksidan av maskinen (för powermoduler bla) och att dessa också kan behöva fyllas ut med tomma paneler.
*Om du ska ha stora lådan, lägg till extra 50 dollar i packkostnad.
*Frakt går på 500 dollar så släng på det på priset.
*Räkna om till kronor på t.ex. www.xe.com/ucc
*Lägg på moms 25%
*Lägg på tullavgift 250kr

Jag hade tur och fick inte fraktkostnaden med i momsberäkningen men det är inte säkert att det alltid är så så räkna med den för säkerhets skull.

Synthesizers.com jobbar helt via internet och använder inga återförsäljare eller distributörer alls, detta för att hålla ned priserna menar de.

/Niklas W

  • Medlem
  • International user
  • 2003-03-13 11:17

stryph : Väldigt intressant läsning, kanske det intressantaste inlägget på 99:an på ett litet tag.

Hoppas att allt går väl med din "lilla" synt.

Med en sådan synt låter det som att man kan experimentera i många timmar. Visst är det (som du säger) ett omedelbart sätt att använda en synt på, men samtidigt kommer den ju att ta mycket tid vid användning, kan jag tänka mig iaf.

Det jag funderar på är bara, hur tror du att du kommer att använda den i din musik? Kan det tänkas att den står för allt ljudalstrande, eller mer ett spännande instrument i en mix? Tror du att du kommer att ändra ditt sätt att göra musik pga syntens möjligheter och också begränsningar? (med begränsningar tänker jag tillexempel på tiden det tar att byta till ett annat ljud osv)

Hade varit kul att höra vad du förväntar dig av synten, som arbetsredskap.

Lycka till med synten!!

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2003-03-13 11:20

Kommer den se ut ungefär så här måntro?

1. Absolut, ungefär den storleken.
X. Större, mycket större.
2. Inte riktigt så maffig.

Efter den prislektionen har jag för alltid gett upp tanken på en fet-modular... 500 dollar i frakt! Det får man ju en sjysst synth för!

Modulerna kanske ligger hyggligt i pris, men kringkostnaderna... Gulp!

Jaja, bara att gratulera om man har råd...

  • Medlem
  • International user
  • 2003-03-13 11:50

Visst kostar det pengar med feta modularer men se det så här:

Sälj iväg alla maskiner som du har idag så kanske du får råd !

Om endast det bästa ( ? ) är bra nog så är det bara att betala

Lasse - håller mej till monosynthar ( och några polyfoniska )

  • Medlem
  • Huskvarna
  • 2003-03-13 13:16

*Mårre funderar på att skaffa softcase till sin Nord Modular så den får följa med ut å se världen*

Nämen allvarligt! Givetvis e man lite avis på att ha en så stor maskin men jag tror inte jag skulle byta min NM mot ett analogt modularsystem (givetvis om man sålde det direkt å sen köpte en G2 å en NM). Merkostnaden blir grym (=byta lgh, fraktkostnad, högre hyra etc).

Vill dock jättegärna se bilder på monstret när det installerats!

Naturligtvis ska man unna sej en modularsynth om man vill & kan. Det jag reagerade på var kringkostnaderna...

Kul läsning!! Jag har kikat en hel del på synthesizers.com tidigare och de ser ju tveklöst bäst ut

Men det finns ju billigare sätt att bygga modular system på. Om man har mycket tid att slösa kan man bygga moduler själv, eller köpa byggsats.

Är inte en rätt stor del av den fraktkostnaden själva lådan?

Det absolut häftigaste med modulsyntar är att det går att blanda hur som helst. Hemmabyggda moduler och färdiga moduler av olika fabrikat.....ser väl inte så snyggt ut att blanda i samma låda....men den händige bygger genast fyra eller fem lådor att stoppa moduler i

Hoppas att stryph köpt synthesizer.com´s sequenser....eller åtminstone planerat ett sådant inköp snarast. Det är den klart snyggaste sequenser jag någonsin sett.

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2003-03-13 18:06

Vad var det för något Robert Leiner skruvade på - i det omtalade programmet om svensk dansmusik som sändes igår? Jag fick för mig att det var Moog eller PPG (!) men det kanske var något nytt? Det såg rätt nytt ut förvisso, med härligt pulserande blå lampor. Var det den, Bionik?

  • Medlem
  • 2003-03-13 18:43

"Alla" vill väl ha en modular men själv skulle jag nog satsat på en Doepfer A100 till att börja med och sedan köpa fler moduler allt eftersom behov uppstod...

encore: Tackar! Glad att du gillar det jag skrev, tycker det känns extra bra om det uppfattas som matnyttigheter. Och tack för lyckönskningen!
Dina frågor:
Yes, det tar mycket tid vid användning, men sen beror det ju lite på hur man ser det. Ibland är det själva resan som är målet.
Jag kommer använda den på lite olika sätt, mitt senaste arbetssätt var mycket likt jgb´s, dvs en massa maskiner som puttrar på med sina egna sequencers och triggar varandra hejvillt. Det är jättekul att jobba så men efter ett tag kände jag mig fast i gamla mönster och ville ha ett mer öppet system. Jag kommer dels att använda den som ljudalstrande monster där jag spelar in loopar, experiment, effekter, små melodier, perkussiva ljud och allt möjligt i datorn och sen mixar med lämpligt program (Vegas? Reason? Acid? Tips tages emot!). Jag kommer dels att använda den som spindel i ett litet nät av maskiner där t.ex. oscillatorerna får agera triggar till andra synthar jag har vilkas ljud sedan skickas in i modularen för behandling. Jag kommer också att sätta ihop några självgående patcher som bara puttrar runt av sig själva och förändrar sig så smått i all evighet för att t.ex. ha att sova till.
Mitt arbetssätt kommer definitivt att ändras iom att allt blir så mycket mer diskret, jag har bara en sequencer nu ist för tre förut osv (det finns ju dock en sequencer till systemet som jag lämnat plats för). Hoppas det besvarar dina undringar!

PF: Det är samma låda, inget klaviatur och tyvärr inte lika många moduler. Än, ska tilläggas.

PeterH och Lasse: Det stämmer att det är dyrt och det stämmer att om man kränger iväg det mesta man har så får man ihop en liten fin summa. Det beror ju lite på hur man vill arbeta, en del kanske vill lägga hela summan på monosynthar, andra på mjukispluggar. Don efter person!

Mårre: Bilder kommer garanterat, till en början får den dock bo på golvet för jag tänker sno köksbordet och bygga en liten hylla på det till den så jag kan skjuta in minin och pro-ettan under. Och ska man sno köksbord måste man köpa nytt, annars får man stryk av tjejen

Monstercow: Finns mängder av alternativ och olika märken och metoder passar olika människor. Jag hade ett PAiA-kit i över två år som jag aldrig kom mig för att bygga ihop, så diy är inte nåt för mig. Visst, lådan kostar ju 400 dollar bara den och det mesta av frakten är ju pga den så det är klart att det hade blivit billigare att bygga en själv. Fast å andra sidan är ju det en engångsavgift, sen kan man ju fylla på med moduler tills det blir fullt.

Nej, tillbaka till röjandet -vore ju synd om den inte fick plats imorron!

/Niklas W

Bionik: Som den här? http://www.stucki.com/krhen/downloads/frankensynth/

...och ja, sequencer kommer det bli vartefter -minst en!

krank: Been there, done that. Doepfern var för liten för mina fingrar, jag gjorde ljud genom att patcha kablar och inte genom rattvridningar -kom helt enkelt inte åt... Allra minst om man ville livetweaka lite. Dessutom har Doepfermodulerna tråkiga brister, kompromisser, pga kompaktheten.

/Niklas W

  • Medlem
  • 2003-03-13 20:23

Ok, då litar jag på din erfarenhet
Har ju själv aldrig fått chansen att pröva en modular i verkligheten... har bara fastnad för Doepfer av någon anledning (då baserat på saker jag läst och hört), men det är möjligt att det bli för bökigt... men Doepfer gör väl fullstora modulars också, eller?

Någon modular blir det dock inte för mig inom överskådlig framtid... när man pluggat klart och fått ett schysst jobb kanske...

Tips till den som vill mixa sina analoga loopar digitalt, kolla: Live

Jag tror att det programmet tillsammans med någon kul midikontroll-enhet är bästa lösningen för den som gillar att "lajjva"

Doepfer gör inte fullstora moduler, däremot har de ett enormt urval (antagligen det största).

Kan bara gratulera och säga att jag är ganska sotis... VILL OCKSÅ HA!!!
Nåja... Det kommer väl förr eller senare förhoppningsvis.

  • Medlem
  • International user
  • 2003-03-14 08:55

Ang. Roberts modular:

http://www.leinermedia.com/Aries/Aries.html

En Aries, förmodligen den enda i Sverige.

Det är väl inte så coolt, kolla in PPG´n

http://www.leinermedia.com/Studio/PPG.html

Vill ha !!!!!!!

  • Medlem
  • Uppsala
  • 2003-03-14 11:11

Ahaaa! Koolt! Det var därför jag trodde han hade eventuellt hade en PPG-modular. Aries, minsann. Jag kom i kontakt med honom angående Fairlight också för ett tag sedan. Killen är en av sveriges vintagekungar!

Vilken best! wow!

Nej -dags att pipa iväg och hämta min egen feteburk!

  • Medlem
  • International user
  • 2003-03-14 12:14

PF : Snygg modularsynt! Och med en färgglad CR-78 på ett hörn!

stryph : Ha det så kul!

De e ju så mna blir helt grön detta

Usch! Vill också ha lite analogare!!! JX16 i Cubase är liksom inte samma grej

  • Medlem
  • International user
  • 2003-03-14 14:18

Oberfunker : Mindre prat och mer handling tack! Börja leta på Vendolin istället för att gråta krokodiltårar.

Eller : Fundera på vad du vill ha och skriv ett nytt inlägg om det, så får du säkert en massa bra förslag på syntar.

Personligen tror jag att du skulle tycka att en JX8P var något för dig, och de kostar ju inte mer än 2500 idag på begagnatmarknaden. Så fort man köpt en bra analog/hybridsynt så vill man bara ha fler.

det finns en jx8p för 1800:- på vendolin.
synthen finns dessutom i skåne!

  • Medlem
  • International user
  • 2003-03-14 14:33

Mecha : Jepp, jag svarade på annonsen redan för några dar sedan, när den var så billig som 2000. Han har inte svarat än, istället sänker han priset.

Har skrivit igen, får se om han svarar denna gång.

// encore - också på jakt efter en JX8P

  • Medlem
  • Huskvarna
  • 2003-03-14 15:31

"Thing´s I use to have...tb-303 (it was time to move on!)"

Dessutom en Lexicon Vortex! HEJA HEJA!

Hade den inte vart i Skåne så hade jag köpt den. Lite för långt att åka och för komplicerat att skicka. ycker att Jx8:n är skitsexig.

Bevaka tråden