Denna delen av 99 uppdateras inte längre utan har arkiverats inför framtiden som ett museum.
Här kan du läsa mer om varför.
Mac-nyheter hittar du på Macradion.com och forumet hittar du via Applebubblan.
disposable

disposable

Medlem
  • Plats Avesta
  • Registrerad 2005-03-15
  • Senast aktiv 2007-01-10
  • Antal inlägg 219

Foruminlägg

De senaste inläggen disposable har skrivit i forumet.

Ursprungligen av gert:

Har testat att konvertera Keynote bildspel till Flash.
Filen i Keynote är på 436k, och blev i Flash 6,2MB!
Trodde vitsen med Flash var att filen blev mindre?
Vad är då finessen med att konvertera till Flash?

Vitsen med att konvertera till Flash tror jag inte är att få ner storleken. (Då kan du ju lika gärna använda valfritt komprimeringsprogram, typ StuffIt). Fördelen med att exportera saker till Flash är ju att det kan ses av alla och framförallt: Materialet går att använda och visa på nätet.

På så vis spelar det ingen roll om man har Keynote (eller PowerPoint eller nåt annat program), allt som behövs är en webbläsare.

Smultron och TextWrangler, tror att jag föredrar Smultron mer. För CSS använder jag Style Master, och för html/xhtml tycker jag faktiskt om Dreamweavers inbyggda kodeditor, gillar auto-complete-funktionen och liknande.

Ursprungligen av Danne V:

Jag är då rakt ingen expert, men tar en Snapz då och då.

Har aldrig haft problem med ljudet, mer än att Snapz 2.0.2 vägrade spela in det över huvud taget för några dagar sedan. En ominstallation gjorde dock susen.

Men all filmrendering är ju oerhört CPU-slukande, så du borde kanske börja med att gå ner så lågt du kan i kvalité för att se om det blir bättre. När/om du hittar ett läge där det funkar, så får du väl höja ribban en liten bit i taget.

Men 12 fps säger ingenting eftersom du har en massa andra parametrar som kanske gör din inspelning extremt krävande i förhållande till vad din dator tål. Vad är filmens dimensioner? Tänk på att bara en "liten" ökning av bredd x höjd kan göra filen flera ggr större. Vad har du för kvalité? Hur många färger? Vilken filform (jag använder alltid "animering" och gör eventuellt om senare i t.ex. FPC)? Har du ljud, i så fall hur många kHz? 8 eller 16 bits? Stereo eller mono? Vilken kompressionstyp?

Alla dessa olika värden bidrar till filens storlek och hur mycket kräm renderingen tar fråna datorn. Har du t.ex. bara lite SDRAM, så kan det mycket väl ge störningar om du fläskat på för mycket.

Nej, det har du rätt i, men i detta fall var det 12 fps och ett väldigt litet fönster (mindre än 640x480). Jag har inga andra program öppna än Safari och Snapz, datorn har 1 GB RAM, fungerar bra i övrigt och så vidare... Och angående komprimeringsmetod och inställningar, det är väl ändå irrelevant? Det är ju inställningar man gör i efterhand? När man spelar in komprimerar man inte, det är ju först efteråt...

Struntsamma, men i alla fall, en update: Det verkar som att det är humörsberoende från Snapz sida Efter en omstart var problemet kvar, fast det dök bara upp en eller två gångar istället för ett tiotal. Provade att spela in igen, och plötsligt lyckades jag få en hackfri session... Så prova Snapz gott folk, det är grymt bra!

Jag har nyss börjat använda Snapz och gillar det hittills väldigt mycket. Tyvärr har jag ett problem med ljudet när jag spelar in i Movie-läge och också vill fånga "Mac Audio" (dvs ljud från systemet och programmen, inte mikrofonen). Ljudet blir förvrängt, det brusar och hackar sig fram på ett förvrängt sätt. I knappt två sekunder är ljudet normalt, sen kommer störningarna i en halvsekund, sen blir ljudet normalt igen osv...

Det märks redan när man börjar spela in (det är alltså inte efter att man komprimerat det till nåt speciellt ljudformat). Vad beror detta på? Jag spelar bara in med 12 fps, och använder ändå en iMac G5, så jag tycker inte det borde bero på för klen hårdvara.

Misstänker att inte många använder Snapz här, men om nån har en lösning på problemet skulle jag bli väldigt glad

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

Jäklar vilken söt widget Den verkar riktigt läcker, tack för tipset!

Ursprungligen av Niklas Brunberg:

TV-tablå, väder, 2 st slothcam (för att kolla efter norrsken), nätverksstatus, wikipedia och anteckningar syns när jag öppnar Dashboard.

Edit: numera även en widget från Lexin efter att ha läst tråden.

Kul att någon upptäckte något användbart Nätverksstatus lät intressant, var hittar man den?

Ursprungligen av Butterfly:

Hur gör man för att dela en mapp mellan OS 10.4 och XP? Sitter också en skrivare i PC:n som det varit roligt att komma åt direkt ifrån macen. Burkarna är sammankopplade med en router. Sökte lite på forumet men hittade inget. Antar att det kanske är lite komplicerat men kanske någon vet något ställe som har en beskrivning uppe?

I OSX delar man inte ut speciella mappar, snarare sin delat-mapp (/user/ditt användarnamn/shared). För att dela ut till Windows aktiverar du Windows-delning i Systeminställningar -> Fildelning -> Tjänster och för att dela ut skrivaren bockar du också för Skrivardelning i samma lista. (Skrockfullt beteende, men jag brukar även aktivera personlig fildelning när jag behöver dela ut till PC, men det bör fungera utan).

Vill du dela ut enbart vissa mappar kan du använda dig av SharePoints, som lägger sig i inställningspanelen.

Ursprungligen av ReSign:

Jag vet inte vad som hände, men mitt Georgia har plötsligt slutat att fungera. Först låtsades det som att det fanns i alla fall, men avbildade istället nåt fullständigt horribelt darrigt snitt där det skulle vara Georgia. (kopierade man in det i ett textdokument såå stod det att det fortfarande var Georgia)

Då raderade jag det, installerade om det i Typsnittsboken. Fungerade kort,, men vid nästa omstart var det borta igen.

Testade att installera det i min typsnittshanterare Font Reserve istälet, men där giick det inte ens att aktivera.

Nu skippar den Georgia och hoppar till Verdana istället.

Kan någon råda bot på detta, eller vet var man hittar Georgia nu när MS avvecklat Imploder och tagit bort sina webbsnitt för mac på sin sida?

En snabb vända på Google gav: Ett ställe där Georgia till Mac går att ladda ner

(Observera att jag inte provat att installera det, så jag kan inte garantera nåt). Den här artikeln kan vara värd att läsa (som observerat samma sak som du verkar ha gjort).

Edit: Tvåan är den första förloraren, damn it

Ursprungligen av Nickelodian:

Hej alla kunniga!!!

Ett av mina 512MB minnen har pajat!! Min första mac köpt via apple store hur funkar det med reperation? Någon med erfarenhet som kan upplysa en vilsen själ??:confused:

Jag har personligen inte hört talas om någon som reparerat sina RAM-minnen... det går kanske, men frågan är om du inte sparar pengar på att köpa ett nytt - en 512-sticka kan du hitta för runt femhundringen.

Fast givetvis borde du ju använda dig av garantin, om någon sådan finns kvar.

Ursprungligen av ushuaia:

Kan man / bör man uppdatera från 10.2.8 till Tiger?
Jag har en iBook inköpt i maj 2002 och har fått höra från Applestore (nån engelsman svarade i telefonen) att det inte går eftersom jag inte har Firewire. Enligt Macoteket bör jag ha det. Hur ser man om man har Firewire?

Leta efter ett firewire-uttag på baksidan eller någon av sidorna av din dator. Leta efter uttag som som verkar vara gjorda för såna här eller såna här kablar. Alternativt, leta efter firewiresymbolen: Denna

Och angående din fråga, jag tycker absolut du ska uppdatera till Tiger - enligt Apple själva har OSX blivit snabbare för varje uppdatering (vilket jag själv inte vet, eftersom jag bara använt Panther och Tiger), men det finns en hel del trevliga funktioner som du går miste om i 10.2.8, som du hittar i Tiger.

Backa upp din hemmapp först bara, sen tror jag inte du kommer ångra att du installerat Tiger!

Hoppas det var till nån hjälp

Jag har, ända sedan jag först fick höra att Tiger skulle innehålla widgets, tyckt att det verkar vara en jättebra idé - små händiga program som alltid är tillgängliga! Och visst är det en fantastisk idé, och många bra widgets finns det.

Ändå kommer jag på mig själv med att jag väldigt sällan använder F12 (eller övre, vänstra hörnet för min del). Sitter jag vid macen i två timmar är det långt ifrån säkert att jag någon gång under den tiden använder dashboard.

Jag har en hel drös med widgets, men dom som jag har på min dashboard är: Svenska skolnätets (bland flera språk) svensk-engelska lexikon, Apples miniräknare, Cicero (lorem ipsum-generator), Apples konvererare, Harmonic (texthittare till aktuell iTunes-låt), iClip Lite, Wikipedia, TVinfo.se:s widget, Apples dictionary...

Den sista, dictionary, är ju till exempel helt onödig - du har ju (den engelska) ordlistan inbyggd i OSX Tiger! (Högerklicka på ett ord och välj "slå upp i ordlista".) Lite så tycker jag hela fenomenet med widgets är, allt för ofta finns det redan alternativ som är bättre... Tillägg i Firefox kan fixa många av dessa saker, och wikipedia-, ordliste- och imdb-sök är enkla att lägga till i sökfältet i Firefox...

Miniräknaren är nog den enda av alla mina (4 sidor med) widgets som jag haft någon som helst nytta av. Tvinfo.se kan i och för sig ofta visa sig trevlig, men lika ofta ser jag min startsida i Safari (superstart.se, som visar ännu fler kanaler).

–> Jaja, sluttjatat från min sida, men min fråga, som förhoppningsvis kan starta en intressant diskussion är: Har ni nytta av några av era widgets - och i så fall, vilka?

Observera att jag inte skriver den här tråden för att gnälla, jag gillar som sagt idén med dashboard, och helst av allt vill jag såklart få upp ögonen för någon oslagbar widget, som jag aldrig kommer kunna leva utan

Min iMac G5 (första versionen), med 1 GB RAM, Tiger och 1,8 GHz.

Results 58.55 
System Info 
Xbench Version 1.2 
System Version 10.4.3 (8F46) 
Physical RAM 1024 MB 
Model PowerMac8,1 
Processor PowerPC G5 @ 1.80 GHz 
L1 Cache 64K (instruction), 32K (data) 
L2 Cache 512K @ 1.80 GHz 
Bus Frequency 600 MHz 
Video Card GeForce FX 5200 
Drive Type ST380013AS 
CPU Test 87.13 
GCD Loop 83.77 4.42 Mops/sec 
Floating Point Basic 89.24 2.12 Gflop/sec 
vecLib FFT 93.42 3.08 Gflop/sec 
Floating Point Library 82.90 14.44 Mops/sec 
Thread Test 50.31 
Computation 46.80 948.12 Kops/sec, 4 threads 
Lock Contention 54.39 2.34 Mlocks/sec, 4 threads 
Memory Test 74.45 
System 71.99 
Allocate 111.54 409.61 Kalloc/sec 
Fill 69.51 3379.69 MB/sec 
Copy 54.58 1127.34 MB/sec 
Stream 77.10 
Copy 76.31 1576.19 MB/sec [G5] 
Scale 77.16 1594.19 MB/sec [G5] 
Add 77.71 1655.35 MB/sec [G5] 
Triad 77.22 1651.87 MB/sec [G5] 
Quartz Graphics Test 81.22 
Line 80.87 5.38 Klines/sec [50% alpha] 
Rectangle 83.66 24.98 Krects/sec [50% alpha] 
Circle 85.05 6.93 Kcircles/sec [50% alpha] 
Bezier 86.99 2.19 Kbeziers/sec [50% alpha]
Bezier 86.99 2.19 Kbeziers/sec [50% alpha] 
Text 71.48 4.47 Kchars/sec 
OpenGL Graphics Test 92.19 
Spinning Squares 92.19 116.95 frames/sec 
User Interface Test 67.11 
Elements 67.11 308.01 refresh/sec 
Disk Test 27.23 
Sequential 54.18 
Uncached Write 59.06 36.26 MB/sec [4K blocks] 
Uncached Write 52.05 29.45 MB/sec [256K blocks] 
Uncached Read 47.33 13.85 MB/sec [4K blocks] 
Uncached Read 60.42 30.37 MB/sec [256K blocks] 
Random 18.19 
Uncached Write 5.77 0.61 MB/sec [4K blocks] 
Uncached Write 39.78 12.74 MB/sec [256K blocks] 
Uncached Read 81.01 0.57 MB/sec [4K blocks] 
Uncached Read 108.28 20.09 MB/sec [256K block

[LEFT/]

Jag är också (alldeles onödigt mycket) intresserad av Mighty Mouse Vet inte varför, men det är nåt som instinktivt säger till mig att "den är helt rätt", bara av att se på den. Sen tycker jag att det känns fel att inte ha en applemus, när allt annat, tangentbord och iMac är från Apple (trots att min MX1000 är riktigt trevlig).

Jag har däremot inget svar på din fråga, men jag utlovar en recension (för köpa den ska jag)

–> Tills vidare rekommenderar jag dig att prenumerera på video-padcasten MacTV (du hittar den i podcastskategorin i iTMS), leta upp Show #8. Där har du en 3 minuter lång videorecension.

Tack så mycket! Det verkade fungera perfekt

Jag vet att det måste vara den ultimata noobfrågan, men eftersom jag helt enkelt inte fattar det måste jag fråga.

Jag har två NTFS-partitioner, varav den ena är min windowspartition. Via PartitionMagic har jag gjort en ext3-partition på 8 GB, och på den vill jag givetvis att Linux ska installeras.

--> Vad ska jag välja som monteringspunkt - och vad har det för effekter? Jag vill helt enkelt ha allting som rör Ubuntu på en och samma partition. Räcker det att välja / som monteringspunkt? Förstår den att swapfilen och home och allt annat som behövs ska hamna på samma ställe då? Eller ska jag låta den heta "/media/hda3" som var ifyllt som standard?

Hoppas nån kan ge mig en förklaring, utan att tycka jag är alltför korkad